Wiele rzeczy spotkałem, ale … znowu zostałem zaskoczony.
Zmodernizowano ( ) instalacje elektryczne na obiekcie, wymieniono tablice bezpiecznikowe, wstawiono nowe zabezpieczenia, założono wyłączniki nadprądowe z modułem różnicowoprądowym CKN6, (1+N-bieg) do starej, 2-żyłowej instalacji.
I teraz tak :
jako róznicówkę mamy …
jako wyłącznik samoczynny mamy …
Czekam na opinie Kolegów w tej kwestii.
Nie od dziś tak jest… Co Kolega taki zdziwiony? Pisałem już w którymś z wątków, że miałem latem 48 gniazd na jednym obwodzie zgodnie z projektem, a były tam również większe błędy… I odebrali to już podobno
Witam
Jeśli to już koniec modernizacji to niestety odpowiedź na pytania brzmi - Tak
Ale może to stan przejściowy i instalacja zostanie też zmodernizowana na 3 przewodową (jak będzie kasa) - oby.
RCD w starej instalacji to nie RCD w TN-C i zaleceń norm w tym względzie nie ma. Instalator czy projektant kieruje się zdrowym rozsądkiem. A on różnie, różnym osobom podpowiada. Jeden poza RCD nie widzi Świata drugi zastosuje inne metody ochronne. Widocznie elpapiotr trafił na fanatyków, zarówno projektującego jak i wykonującego.
Może raczej PEUE ?
I można sobie znaleźć zapis o stosowaniu urządzeń ochronnych zarówno napięciowych jak i różnicowoprądowych. Czyż nie tak panie gruhaa ?
Tam być może też, ale teraz nie mam pod ręką i nie sprawdzę. Jeszcze jest Zarządzenie Ministra Górnictwa i Energetyki oraz Ministra Budownictwa i Przemysłu Materiałów Budowlanych z dnia 31 grudnia 1968 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinna odpowiadać ochrona przeciwporażeniowa w urządzeniach elektroenergetycznych o napięciu do l kV
Jeżeli kolega ma oryginał to ja chętnie poproszę chociaż skan.
To może ja odpowiem, Panie gruhaa :
Problem w tym (między innymi), że zasilanie rozdzielnicy jest na pewno w układzie TNS, a obwody wewnętrzne …
stare, istniejące od co najmniej 20 lat (a może i dłużej, sądząc po aluminiowych przewodach).
Kto mi stworzy protokół pomiarowy programem Sonel PE2 lub wyższym, gdzie :
rezystancja izolacji zasilania w układzie TNS
rezystancja izolacji dla obwodów wewnętrznych w układzie …
Zaraz, zaraz - Sonel nie przyjmuje starych układów : albo PEN, albo N i PE.
Witam
W tych jak kolega określił bezmyślnych przepisach prawa budowlanego jest też i taki zapis "
Art. 5. 1. Obiekt budowlany wraz ze związanymi z nim urządzeniami budowlanymi należy, biorąc pod uwagę przewidywany okres użytkowania, projektować i budować w sposób określony w przepisach, w tym techniczno-budowlanych, oraz zgodnie z zasadami wiedzy technicznej, zapewniając …"
A jeśli się nie mylę to zasady wiedzy technicznej raczej nie promują przechodzenia z TNS na TNC’podobne
Prawo pisali prawnicy wraz ze swoją zawodową indolencją w sprawach technicznych ale jedyne co możemy zrobić to próbować podpowiadać (poprzez najświetlejszych przedstawicieli izb i stowarzyszeń) właściwe zapisy w nowych ustawach/rozporządzeniach/normach aby było lepiej i czytelniej niż dotychczas.
Inną kwestią jest to, że próba poprawienia aktów prawnych wcale nie jest łatwym zajęciem gdyż można usuwając jeden bonus wprowadzić ze trzy nowe - niestety