RCD w starej instalacji

Witam! Nie jestem z zawodu elektrykiem, ale sprawami elektrycznymi w domu zajmuję się sam cały czas. Mam starą instalację dwuprzewodową i gniazdka bez uziemień, zastanawiałem się, czy warto założyć na takiej instalacji wyłącznik RCD 30 mA? Ale, trafiając na Waszą stronę doszedłem do wniosku (po zamówieniu u Pana Jacka na ise.pl i przeczytaniu: Budowa, sterowanie i badania wyłączników różnicowoprądowych), że nie tyle warto, co trzeba. Tym bardziej, że GZE wymieniał instalację pomiędzy transformatorem 6 kV/0, 4 kV a blokami na osiedlu gdzie mieszkam i do każdego bloku wchodzi sieć pięcioprzewodowa a do każdego mieszkania sieć trzyprzewodowa L, N i PE. Powiem więcej, do większości mieszkań wchodzą przewody Cu 3 x 2, 5 mm

Witam.

Ale, trafiając na Waszą stronę doszedłem do wniosku (po zamówieniu u Pana Jacka na ise.pl i przeczytaniu: Budowa, sterowanie i badania wyłączników różnicowoprądowych), że nie tyle warto, co trzeba.

Jasne, że warto, a nawet konieczne (dla gniazd) - w INSTALACJI z przewodem PE.
Jak kolega zapozna się z zawartością kosza, i tematami typu “RCD w TN-C” , “TN-C a różnicówka”, wówczas zrozumie.
W kuchni, łazience również instalacja dwuprzewodowa ?

Dziękuję, do kosza zajrzę, pozdrawiam - opiki

Witam,
Nie wolno stosować RCD w TN-C.

Ja, mam sieć TN-S lub TN-C-S (jeszcze się dowiem przed montażem RCD) a jeśli mamy sieć TN- C, to na smym koniuszku tej sieci robimy sobie wyspę, enklawę lub kolonię TT i wtedy już można zamontować RCD. Pozdrawiam - opiki

Dwuprzewodowa instalacja TN-C-S lub TN-S??

Z całym szacunkiem ale to jest jakaś nowość??

Ciekawe w którym miejscu będzie uziom np. dla pralki?

Coś tu kolega strasznie pomieszał…

Nic nie pomieszałem, chodzi o to, że do mieszkania wchodzi instalacja trzyprzewodowa L, N i PE a dalej w domu jest instalacja dwuprzewodowa i, czy zastosowanie RCD 30 mA w tej sytuacji ma sens w przypadku porażenia człowieka? Pozdrawiam - opiki

Kolega ma w domu instalacje TN-C. Natomiast do rozdzielnicy ma doprowadzony inny układ sieci. W takim przypadku nie wolno jest stosować RCD. Napisze po chłopsku: różnicówki stosujemy tylko wtedy, gdy mamy w gniazdkach 3 przewody.

Jak widzę, kolega (opiki) ma zamiar zrealizować wyspę TT.

W jaki sposób to się odbędzie ?

witam.

Czyżbyśmy wracali do starego tematu -:slight_smile: ???

Szanowni Koledzy!
Stwierdziłem na chwilę obecną, że tą Waszą a bardzo żałuję, że jeszcze nie Naszą terminologią – to, ja jeszcze nie potrafię posługiwać się i muszę się do tego faktu dostosować. Nie jestem tu po to, żeby wymądrzać się, tylko po to, żeby dowiedzieć się tego, czego jeszcze nie wiem. Proszę wybaczyć. Pozdrawiam - opiki

Proszę wybaczyć Kolegom, ale słusznie się oburzyli, ponieważ to co Kolega chce wykonać, świadczy o zupełnym braku wiedzy w temacie ochrony przeciwporażeniowej, oraz elektryczności w ogóle.
RCD w TN-C nie stosuje się, ponieważ w tym układzie sieci nie ma przewodu który byłby ,monitorowany przez wyłącznik różnicowoprądowy. Działanie RCD, oparte jest na I prawie Kirchhoffa, a prawo to mówi o sumie prądów wpływających i wypływających… Jeśli nie mają one którędy odpłynąć do ziemii, wówczas teoretycznie algebraiczna ich suma zgodzi się zawsze…
W takim wypadku stosowanie RCD zwyczajnie nie ma sensu, a nawet wprowadza zagrożenie, ponieważ uszkodzone elementy obwodu mogą pozostawać pod niebezpiecznym potencjałem, i być przyczyną porażenia.

Szanowni Koledzy!
Niemiałem, nie mam i nie będę miał nawet cienia zamiaru kogokolwiek oburzać, urażać a co dopiero, obrażać! A, nie znając waszej terminologii wyszło to tak, jakby Chińczyk z Polakami próbował się dogadywać i miał pretensje, że go opieprzają. Muszę mieć trochę więcej czasu, postaram się sformułować zdanie w inny sposób, żeby być zrozumianym i, uzyskać w końcu odpowiedź na, nurtujące mnie pytanie. Pozdrawiam - opiki

Jeśli to pytanie o możliwość stosowania RCD w TN-C, to odpowiedź brzmi:

NIE, NIE MOŻNA!!!

Witam!
Pomimo, że nie było to po mojej myśli tzn. mając sieć TN-C na dodatek bardzo starą, nie mogę zamontować RCD 30 mA na takiej sieci – skoro, przepisy i zdrowy rozsądek zabraniają! Z faktami nie polemizuje się, tylko odbiera je takimi, jakie one są! Muszę wymienić instalację w domu, gdy tak się stanie poproszę na miejsce elektryka –żeby sprawdził (nie obawiam się, że coś zrobię źle, nie pracując przy tym dziennie – mogę gdzieś się pomylić) i ok. Pozdrawiam - opiki

Bardzo słuszna decyzja. Pozdrawiam również.

Witam ,
A gdyby tak do każdego gniazda doprowadzić osobno kabel ochronny 2,5 mm2 ? Czy tak można postąpić w przypadku starej instalacji i nie chcąc za dużo ingerować w ścianach ? Kabel PE prowadził bym np podłogą , listwami przypodłogowymi etc ?

Pozdrawiam

Jeśli ta żyła będzie chroniona przed uszkodzeniami mechanicznymi to 2,5mm2 wystarczy.
Jeśli nie będzie ochrony to 4mm2.

Ochrona mechaniczna będzie “praktycznie taka sama” jak przewodu w ścianie z tym , że przewód ochronny będzie w pojedynczej izolacji.
Być może było to już gdzieś napisane ale nie chce rozkładać tego na dwa wątki :
Czy dopuszczalny jest rozdział przewodu PEN w rozdzielni w mieszkaniu (bloki) na PE i N ale bez uziemienia tego punktu rozdziału ? Do mieszkania nie dochodzi uziemienie.

Zawsze było to możliwe.
Są wątki na ten temat.
Dr Musiał też w bardzo prosty i jasny sposób kwestię tę wyjaśnił.
A rzekome obowiązkowe uziemianie punktu podziału PEN to fikcja i bajka.

Więc ochrony raczej nie ma.
Czyli chyba 4mm2.