RCD. Gdzie nie zaleca się i nie wolno stosować?

Kolego garcia27, czy adres internetowy art. dr.Szymańskiego dotyczącego ochrony przeciwporażeniowej instalacji napędowych z falownikami jest podany prawidłowo ?. Nie mogę w Googlu wejść. Serwer milczy. inteldom

OOOO
jest

Dr inż. Jerzy Szymański,
e-mail: j.szymanski@pr.radom.pl
Politechnika Radomska
Zakład Maszyn i Urządzeń Elektrycznych

Ochrona przeciwporażeniowa instalacji napędowych z napięciowymi przemiennikami częstotliwości zasilanymi z sieci TN-S do 1kV.

Electric shock safety in industrial motor drive installation with voltage frequency converter supplied from TN-S power system up to 1kV.

Działa jak natura chciała.

STANCA

Witam Szanownych Kolegów na Forum

Kolego INTELDOM - jeżeli nadal masz kłopoty z pobraniem pliku, napisz do mnie i podaj swojego emaila to prześlę plik na Twoją skrzynkę (2,7 MB)

Pozdrawiam
Teodor

Witam
pozwolę sobie w tym miejscu przypomnieć:

CYTAT
2.6. Sprawdzenie samoczynnego wyłączania zasilania przez wyłączniki różnicowoprądowe
Wiele urządzeń energoelektronicznych to źródła zasilania rezerwowego albo zasilacze urządzeń technologicznych bądź komunikacyjnych, których ciągłość pracy ma pierwszorzędne znaczenie. Pochopne instalowanie w ich obwodach wyłączników różnicowoprądowych przynosi więcej szkody niż pożytku. Wielu elektryków, otumanionych bałamutnymi publikacjami wiadomych autorów, nie wie albo nie chce wiedzieć o postanowieniach norm zakazujących stosowania wyłączników różnicowoprądowych albo odradzających ich użycie i dotyczy to nie tylko obwodów bezpieczeństwa. Kto jest przekonany, że bez wyłącznika różnicowoprądowego nie ma ochrony przeciwporażeniowej, ten jest ignorantem.
Wyłączniki różnicowoprądowe są aparatami o stosunkowo dużej zawodności, wykazującymi zadziałania brakujące z prawdopodobieństwem nawet kilkadziesiąt razy większym niż wyłączniki nadprądowe, nie mówiąc o bezpiecznikach. Bardziej niż inne zabezpieczenia są też narażone na za-działania zbędne, przerywając zasilanie bez istotnej przyczyny. Ponadto, jeśli mają budzić zaufanie, to powinny być okresowo (na przykład co miesiąc) sprawdzane przez naciśnięcie przycisku kontrolnego T, co też powoduje kłopotliwe wyłączenie obwodu.

więcej na ten temat napisał dr E. Musiał str. 14 i 15
http://www.edwardmusial.info/pliki/bad_ochr.pdf

PS
wczoraj oddałem do reklamacji RCD, wszystkie 4 bieguny miały zwarcie już przy 100V (spalony wewnątrz)

podkreślenie STANCA

Rcd są dobre, ale nie zawsze konieczne, należy unikać ich tam, gdzie nie są konieczne. Ja często wywalam RCD, wolę poprawne połączenia wyrównawcze szczególnie serwerownie lub szpitale

Witam Szanownych Kolegów.

A co się stało z różnicówką ?
Najpewniej spalony przekładnik Ferrantiego.

http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=85ff2983bef15fd5

Witam
Tu pokazane są ewentualne problemy z zastosowaną niewłaściwą różnicówką.
Cytuję ze strony:
http://www.moeller.pl/Documentation/Przemysl/awb8230-1412pl.pdf

2.2.5 Ochrona osób i zwierząt przy pomocy wyłączników
różnicowoprądowych

Przemiennik częstotliwości jest wyposażony w prostownik
sieciowy. W przypadku zwarcia z częścią przewodzącą przepływ
prąd stałego może zablokować działanie ochronne wyłącznika
różnicowoprądowego czułego na prądy przemienne (typ AC)
lub
wyłącznika różnicowoprądowego czułego na prądy pulsujące
(typ A). Ochrona nie będzie działać, dlatego zalecane jest użycie:
• W przemiennikach zasilanych jednofazowo wyłączników
różnicowoprądowych o znamionowym prądzie różnicowym
≥ 30mA , czułych na prąd różnicowy pulsujący.
• W przypadku przemienników zasilanych trójfazowo
wyłączników różnicowoprądowych uniwersalnych
o znamionowym prądzie różnicowym ≥ 300 mA, czułych na
prądy różnicowe przemiennie, pulsujące i stałe (typ B).
Zbędne zadziałanie wyłącznika różnicowoprądowego może być
wywołane:
• Przez prądy wyrównawcze wynikłe z pojemności kabli
ekranowanych szczególnie przy znacznych ich długościach.
• Przy jednoczesnym załączeniu wielu przemienników do
wspólnej sieci.
• Przy zastosowaniu dodatkowych filtrów (RFI, sieciowych)
oraz dławików.

Ostrzeżenie !
Wyłączniki różnicowoprądowe mogą być
instalowane tylko po stronie pierwotnej między siecią
zasilającą, a przemiennikiem

wyszukał
STANCA

Witam Kolegów.

No i mamy odzew - kolejny artykuł , tym razem od redakcji “elektroinfo”

Na temat RCD w TNC już mi się nie chce wypowiadać…
Widziałem natomiast projekt i realizację zastosowania RCD w zasilaniu …cewki wybijakowej wyłącznika przecipożarowego.
Myślę, że nie jest to najszczęśliwsze połączenie. Co Koledzy na to?

Witaj Marku
Mam podobne odczucie, kiepski pomysł.

Stanisław

witam Kolegów :slight_smile:
Powiem krótko, nc.

Witam!
Gwoli wyjaśnienia, polecam lekturę:

witam Kolegów:)
Nie wpadłem na to, że moje nc może być odebrane na dwa sposoby.
Pragnę więc donieść, że miałem na myśli No Comments. :wink:

Przypomnę cytuję

Podsumowanie

Wprowadzenie bezwzględnego obowiązku użycia wyłączników różnicowoprądowych we wszystkich obwodach w poprzednim zapisie z dnia 14 grudnia 1994 r. Rozporządzenia Ministra Gospodarki Przestrzennej i Budownictwa w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie-tekst jednolity Dz. U. z 1999 r. Nr 15 poz. 140 przyczyniło się do powszechnego stosowania ich, lecz spowodowało wiele negatywnych skutków:

_Obecnie obowiązuje;

1. Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Dz.U. nr 75 z 2002 r. poz. 690. ( tu jest zmiana)
    …_

Drugim aspektem jest stosowanie wyłączników różnicowoprądowych w obwodach urządzeń, które ze względu na konstrukcję nie mogły z nim współpracować albo przynajmniej nie przy prądzie różnicowym 30 mA. Są to np. UPS-y, przeważnie trójfazowe i o mocy większej niż 10 kVA (wynika to z ich konstrukcji i połączeń wewnętrznych), także maszyny konfekcjonujące z transformatorami wewnętrznymi (pracują zwykle z wyłącznikami o prądzie 100 mA), maszyny drukarskie, różne automaty, niektóre nawilżacze. Oczywiście nie stosuje się wyłączników różnicowoprądowych, gdy nie ma przewodu PE (II klasa ochronności) lub gdy napięcie zasilające jest niższe niż 25 V. Także nie jest wskazane użycie wyłączników różnicowoprądowych na początku instalacji, gdyż duże prądy upływowe w rozległych sieciach powodują ich wyłączenie, a tym samym odłączanie wielu obwodów, całej instalacji, bądź jej wyłączenie od jednego uszkodzenia.

Pozbierał
STANCA

Witam
Kolega Stanca napisał:

Wprowadzenie bezwzględnego obowiązku użycia wyłączników różnicowoprądowych we wszystkich obwodach w poprzednim zapisie z dnia 14 grudnia 1994 r. Rozporządzenia Ministra Gospodarki Przestrzennej i Budownictwa w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie-tekst jednolity Dz. U. z 1999 r. Nr 15 poz. 140

I nie ma zapisu, że bezwzględnie we wszystkich obwodach

Obecnie obowiązuje;

1. Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Dz.U. nr 75 z 2002 r. poz. 690. ( tu jest zmiana)

Obecnie obowiązuje:

Rozporządzenie MI
z dnia 7 kwietnia 2004 roku
( Dz. U. 109 poz. 1156

To mentalność projektantów elektryków narzuciła stosowanie wszędzie różnicówek.
Jako nowość traktowana przez wszystkich jak złoty środek ochrony przeciwporażeniowej.
Dla ludzi i zwierząt to wspaniały wynalazek a dla niektórych maszyn i urządzeń to wrzód na d…

Szczęśliwego Nowego Roku 2007

Wszystkich, Koleżanki i Kolegów na FORUM.
Rzadko piszę z powodu braku czasu ale czytam wszystko i czasem nie mogę się powstrzymać.

pozostawiam bez komentarza,

ale nad tym cytatem niech wielu Kolegów się zastanowi. Niech Kolega “STANCA” da swojej córce lub wnuczce suszarkę albo lokówkę do włosów, które to dziecko stoi w łazience w stroju „Ewy” i powie „Oczywiście nie stosuje się RCD”.

Szczęśliwego Nowego Roku i więcej logicznego myślenia życzy Krystyn.

Jeżeli ktoś potrafi czytać to zauważy że są to cytaty ze strony:

Przypomnę cytuję

Wciskanie mnie cudzych słów, które cytuję jest mało eleganckie i zmienia postać.
STANCA

Witam Kolegę „STANCA” oraz Koleżanki i Kolegów na FORUM.
Kolego Stanisławie, najpierw to przeproszę za to, że myślałem że to są Kolegi zdania.
To jest właśnie wielką wadą pisania na forum, gdy jeden napisze, drugi powtórzy a trzeci już nie wie skąd pochodzi źródło.
Ja jestem przyzwyczajony, że gdy ktoś cytuje zdania innych osób, to pisze to w formie:

lub cytat Kowalskiego:

Kowalski nie lubi Nowego Roku, bo będzie o rok starszy

Ani ja, i jak przypuszczam Kolega „melon” nie uczyniliśmy tego świadomie ale mało kto ma czas skakać po wszystkich odnośnikach do innych wątków czy publikacji.
Kolego Stanisławie, jeżeli sam przywołujesz cytaty z publikacji Janusza Wojanrskiego, to można powiedzieć, że się z tym Kolega zgadza.
Janusz Wojciech Wojnarski jest dobrym moim znajomym i w roku 2003 wydaliśmy książkę „Poradnik UPRAWNIENIA BUDOWLANE” w 99,(9)% opracowany przez w/w autora.
Na temat publikacji z stycznia 2004 r. na:

się nie wypowiadałem. I nie ważne czy to publikacja mojego znajomego czy innej osoby, gdyż uważam że sztuka myślenia nie polega na oczernianiu innych, lecz podawania własnych poglądów w danym temacie.
Poglądy te mogą być złe lub dobre, i m.in. dzięki tego forum ludzie dochodzą do właściwych wniosków.
Kolega Jacek (admin) nie odpowiada za treści pisane przez użytkowników, tworzenie nowych tematów czy głupich odpowiedzi, co uważam za normalne gdyż niestety tak jest na wszystkich forach.
Ale publikacje, który Admin wstawia na forum, to uważam, że powinny być dobrze rozważone.
Ale, to nie moja sprawa.

Witam Kolegów na Forum.

A w “Poradniku UPRAWNIENIA BUDOWLANE” pan Janusz Wojnarski pisał coś innego ?
I ma inne zdanie w sprawie RCD ?
Teraz fragment wspominanej publikacji pt. Stosowanie wyłączników różnicowoprądowych w świetle przepisów

Wyłączniki różnicowoprądowe są jednym z częściej opisywanych urządzeń, a przyczyny ich zadziałania pobudzają wyobraźnię niejednego elektryka.

Oj pobudzają , pobudzają.
I niektórzy elektrycy ładują różnicówki tam , gdzie ich być nie powinno.

No , ale nie każdy ma “elektryczną” wyobraźnię :smiley:

I nie każdy umie prawidłowo wykonać instalację - patrz mój post wysłany
29 Gru 2006 21:08 Temat postu: Artykuł naszego byłego kolegi
na stronie :
http://ise.pl/forum/viewtopic.php?t=9630&start=70

Witam Kolegę Pawła P. oraz Koleżanki i Kolegów na FORUM.
Kolego Pawle, „Poradnik UPRAWNIENIA BUDOWLANE” został napisany na podstawie obowiązujących przepisów w 2003 roku. Zasadniczo się one nie zmieniły odnośnie stosowania RCD ale książka jako poradnik obejmowała zagadnienia wg aktów prawnych i nie były w niej rozważane dodatkowe, prywatne opinie w różnych tematach. Kolega Janusz Wojnarski nie pisze już na tym forum do ok. 3 lat, więc może nie piszmy o kimś co nie czyta naszych postów i nie wypowiada się pozytywnie czy negatywnie o danych tematach.
Z Kolegą Januszem na temat RCD rozmawialiśmy ponad 2 lata temu i miał podobne zdanie jak ja. Jak jest obecnie, to nie wiem.
Publikacje dzielimy na:

1. akty prawne, ustawy, rozporządzenia, normy itp.,
  2. książki pisane na podstawie aktów prawnych bez jakichkolwiek zmian i dodatków,
  3. komentarze do norm,
  4. książki pisane na podstawie aktów prawnych lecz z wieloma dodatkami aktora(ów),
  5. publikacje w czasopismach,
  6. publikacje w Internecie,
  7. publikacje na forach internetowych,
  8. i jeszcze wiele innych.
    Napisanie książki zgodnie z aktami prawnymi i normami czasami albo wielokrotnie nie jest łatwe. Jest to podobne do zachowania się wykładowców w szkołach, którzy szkolą młodzież wg dyrektyw Ministerstwa Oświaty, a wykładowcy wiedzą że nauczają „bzdetów” lub technologii z ubiegłego stulecia.
    W obecnych czasach informatyki, najlepszą wiedzę uzyskujemy na tym czy na innych forach, dzięki wymianie poglądów i każdy z nas się uczy. Jednak każdy medal ma dwie strony, i niestety na forach nie wiemy kto co napisał, czy napisał mądrze, czy napisał jako firma konkurencyjna, ile ma lat, kim jest, czy nie napisał tylko po to aby kogoś oczernić itd.