Zanim zdążyliście mnie wyśmiać i poprawić, sam to zrobię. Dopiero zainteresowałem się tematem i zauważyłem, że mamy limity. Nie doczytałem, o ile je przekroczyliśmy, ale nie są to tak porażające wartości, jakie podałem w poście wyżej.
Niemniej jest o co walczyć.
Jest nowa zdecydowanie mniej korzystna dla prosumentów ustawa o PV uchwalona w typowym stylu dla tego pisowskiego rządu. Szybko, byle jak, bez konsultacji, aby tylko moje czyli PIS-u było na wierzchu. Takie działania należy pamiętać przy najbliższych wyborach i nie głosować na nich.
[quote=“domsat, post:42, topic:14449, full:true, full:true”]
uchwalona w typowym stylu dla tego pisowskiego rządu. Szybko, byle jak, bez konsultacji, aby tylko moje czyli PIS-u było na wierzchu.
[/quote]
Masz nie aktualne dane . To był tylko projekt czyli do zatwierdzenia przez rząd a tym bardziej przez parlament a tym bardziej przez senat a tym bardziej przez prezydenta droga długa jak twoje kosmate myśli. A tak na poważnie pani minister już ją wyrzuciła do kosza.
<LINK_TEXT text=“https://next.gazeta.pl/next/7,151003,27 … ucila.html”>Fotowoltaiczne eldorado jeszcze potrwa. Emilewicz wyrzuciła do kosza projekt ustawy | Biznes na Next.Gazeta.pl</LINK_TEXT>
Niestety kol. Simcode jesteś wczorajszy. Dziś rzeczywistość jest inna:
A PAD to podpisuje praktycznie każdą ustawę wniesioną przez ten rząd.
Tak na marginesie - po zamontowaniu paneli PV część prosumentów poważnie myśli o zakupie EV lub PHEV. Wiem to z własnego otoczenia.
[quote=“domsat, post:44, topic:14449, full:true, full:true”]
Niestety kol. Simcode jesteś wczorajszy. Dziś rzeczywistość jest inna:
[/quote]
Popatrz jak ten czas szybko leci. A narzekasz na ten rząd a on taki szybki w działaniu. Ale długa droga tego projektu i jak czytałeś nawet posłowie PIS są przeciwko niej , więc raczej nie ma szans w tym kształcie.
Rząd ma być szybki na innych polach wymagających właśnie takiego działania. Tu mamy jak zwykle niechlujstwo formalno-prawne itd. Upór PIS w wielu kwestiach jest dla ludzi inteligentnych niezrozumiały. Niedługo przekonamy się, że ta ustawa o PV wejdzie w życie w takim niekorzystnym kształcie. Niestety.
Panowie, nie podniecajcie się
Dzisiaj na tapecie jest Kaja Godek i jej emisariusz na Wiejskiej. Odsłuchajcie sobie jego wystąpienie w Sejmie.
OZE? Gospodarka? Podatki? Inflacja? Sądownictwo? Przecież oni takimi wrzutkami próbują przykryć te strategiczne dla Polski, Polaków, przedsiębiorców, emerytów sprawy.
[quote=“domsat, post:46, topic:14449, full:true, full:true”]
Niedługo przekonamy się, że ta ustawa o PV wejdzie w życie w takim niekorzystnym kształcie. Niestety.
[/quote]
No to będziemy czekać.
[quote=“domsat, post:46, topic:14449, full:true, full:true”]
Dzisiaj na tapecie jest Kaja Godek i jej emisariusz na Wiejskiej
[/quote]
W każdej partii są takie osz…my , a pamiętacie Giertycha , czy tego od wódki jak mu tam było.
Ja nie biorę w tym cyrku już od wielu lat udziału nie patrzę na żadne dzienniki czy wiadomości po prostu ich olewam m…
Do kol. Simcode - nie musimy na nic czekać, termin jest już zaklepany = 1 kw. 2022 i nie będzie to Prima Aprilis. A Kaja G. nie należy do tej partii i jest oszołomką przez duże O, sorry jest fanatyczką swoich chorych idei. Mniejsza z nią, oby jej życzenia nie weszły w życie. Zaś olewając polską rzeczywistość i nie przeciwstawiając się degradacji naszego kraju to kolego możesz któregoś dnia obudzić się w czarnej dupie.
Temat OZE niestety wkroczył w sferę polityczną. Może wrócimy do sfery elektrycznej. Są głosy o konieczności rozwoju magazynów energii, może to będzie dobre wyjście z sytuacji.
[quote=“domsat, post:49, topic:14449, full:true, full:true”]
Do kol. Simcode - nie musimy na nic czekać, termin jest już zaklepany = 1 kw. 2022 i nie będzie to Prima Aprilis.
[/quote]
Pisałem zobaczymy? Ja nie należę do tych co idą w uparte , zawsze mogę to odszczekać.
A Kaja G. nie należy do tej partii i jest oszołomką przez duże O, sorry jest fanatyczką swoich chorych idei. Mniejsza z nią, oby jej życzenia nie weszły w życie. Z
[/quote]
Ja nawet nie wiem do jakiej partii należy gdyby nie córka to bym nawet nie wiedział kto zacz.
Zaś olewając polską rzeczywistość i nie przeciwstawiając się degradacji naszego kraju to kolego możesz któregoś dnia obudzić się w czarnej dupie.
[/quote]
Myśle że tak źle nie będzie . Nie wiem ile masz lat ale ja pamiętam Gomółkę i Cyrankiewicza to były czasy to co teraz jest to jest pikuś ( pan pikuś) . W korespondencji prywatnej mogę ci opisać tamte czasy.
Są głosy o konieczności rozwoju magazynów energii, może to będzie dobre wyjście z sytuacji.
[/quote]
Myślę że to będzie kolejna IDE FIXE naszego rządu . Na Śląsku mieli wybudować magazyny energii w byłych szybach kopalnianych , sprawa upadła . Możemy się domyślać że chodzi o pieniądze.
Zima idzie. Obcy mi jest ten owczy pęd, ale ciepło z generatorów bitcoinów można wykorzystać do ogrzewania hal fabrycznych. Ten produkt uboczny ma więcej sensu niż podstawowy ![]()
Ostatnie mocne wichury spowodowały sporą produkcję energii:
i mogłyby więcej, ale na przeszkodzie inwestycji wiatrowej OZE stoi właśnie owe bezmyślne prawo 10H uchwalone prze rząd PIS. Ten sam rząd w swojej idiotycznej pseudo trosce o środowisko nakazuje - tu szczegóły;
Bareja i Miś wiecznie żywy. Pisowska Polska pośmiewiskiem Europy.
Hi
Gwoli ścisłości mowa o rozwiązaniach które wymyśliła UE a nie rząd PiS
Podaj źródło swoich informacji. Media propisowskie z góry wykluczam.
Przeczytaj dokładnie artykuł który umieściłeś.
- W PL nie ma jeszcze zużytych paneli PV i tego ten rząd nie dostrzega
- cytat z drugiego linku
“Nigdzie poza Polską nie są przewidziane surowe kary za niezrealizowanie obowiązków” - Rząd PIS bezrefleksyjnie przyklepuje pewne przepisy UE, zaś inne im nie pasujące ignoruje twierdząc, że są one niekonstytucyjne w PL.
- prawo 10H wymyślił rząd PIS za Beaty Szydło
Magazyny energii to m.in. przyszłość OZE. Najbliższe webinary na ten temat:
[quote=“domsat, post:57, topic:14449, full:true, full:true”]
agazyny energii to m.in. przyszłość OZE. Najbliższe webinary na ten temat:
https://corab.pl/szkolenia
[/quote]
Raczej nie w Polsce bo są po prostu za drogie. Chyba, że samorobne ze starych akumulatorów ![]()
Akumulatory to ślepa uliczka. Energia z OZE jest w produkcji (pomijając certyfikaty) relatywnie droższa. Koszt akumulatorów zwiększy koszt takiej energii bardzo mocno.
Już istnieje część systemu buforowego.