Przyszłość OZE ?

Zanim zdążyliście mnie wyśmiać i poprawić, sam to zrobię. Dopiero zainteresowałem się tematem i zauważyłem, że mamy limity. Nie doczytałem, o ile je przekroczyliśmy, ale nie są to tak porażające wartości, jakie podałem w poście wyżej. :smiley: Niemniej jest o co walczyć.

Jest nowa zdecydowanie mniej korzystna dla prosumentów ustawa o PV uchwalona w typowym stylu dla tego pisowskiego rządu. Szybko, byle jak, bez konsultacji, aby tylko moje czyli PIS-u było na wierzchu. Takie działania należy pamiętać przy najbliższych wyborach i nie głosować na nich.

[quote=“domsat, post:42, topic:14449, full:true, full:true”]
uchwalona w typowym stylu dla tego pisowskiego rządu. Szybko, byle jak, bez konsultacji, aby tylko moje czyli PIS-u było na wierzchu.
[/quote]
Masz nie aktualne dane . To był tylko projekt czyli do zatwierdzenia przez rząd a tym bardziej przez parlament a tym bardziej przez senat a tym bardziej przez prezydenta droga długa jak twoje kosmate myśli. A tak na poważnie pani minister już ją wyrzuciła do kosza.

<LINK_TEXT text=“https://next.gazeta.pl/next/7,151003,27 … ucila.html”>Fotowoltaiczne eldorado jeszcze potrwa. Emilewicz wyrzuciła do kosza projekt ustawy | Biznes na Next.Gazeta.pl</LINK_TEXT>

Niestety kol. Simcode jesteś wczorajszy. Dziś rzeczywistość jest inna:

A PAD to podpisuje praktycznie każdą ustawę wniesioną przez ten rząd.
Tak na marginesie - po zamontowaniu paneli PV część prosumentów poważnie myśli o zakupie EV lub PHEV. Wiem to z własnego otoczenia.

[quote=“domsat, post:44, topic:14449, full:true, full:true”]
Niestety kol. Simcode jesteś wczorajszy. Dziś rzeczywistość jest inna:
[/quote]
Popatrz jak ten czas szybko leci. A narzekasz na ten rząd a on taki szybki w działaniu. Ale długa droga tego projektu i jak czytałeś nawet posłowie PIS są przeciwko niej , więc raczej nie ma szans w tym kształcie.

Rząd ma być szybki na innych polach wymagających właśnie takiego działania. Tu mamy jak zwykle niechlujstwo formalno-prawne itd. Upór PIS w wielu kwestiach jest dla ludzi inteligentnych niezrozumiały. Niedługo przekonamy się, że ta ustawa o PV wejdzie w życie w takim niekorzystnym kształcie. Niestety.

Panowie, nie podniecajcie się :wink: Dzisiaj na tapecie jest Kaja Godek i jej emisariusz na Wiejskiej. Odsłuchajcie sobie jego wystąpienie w Sejmie.
OZE? Gospodarka? Podatki? Inflacja? Sądownictwo? Przecież oni takimi wrzutkami próbują przykryć te strategiczne dla Polski, Polaków, przedsiębiorców, emerytów sprawy.

[quote=“domsat, post:46, topic:14449, full:true, full:true”]
Niedługo przekonamy się, że ta ustawa o PV wejdzie w życie w takim niekorzystnym kształcie. Niestety.
[/quote]
No to będziemy czekać.
[quote=“domsat, post:46, topic:14449, full:true, full:true”]
Dzisiaj na tapecie jest Kaja Godek i jej emisariusz na Wiejskiej
[/quote]
W każdej partii są takie osz…my , a pamiętacie Giertycha , czy tego od wódki jak mu tam było.

Ja nie biorę w tym cyrku już od wielu lat udziału nie patrzę na żadne dzienniki czy wiadomości po prostu ich olewam m…

Do kol. Simcode - nie musimy na nic czekać, termin jest już zaklepany = 1 kw. 2022 i nie będzie to Prima Aprilis. A Kaja G. nie należy do tej partii i jest oszołomką przez duże O, sorry jest fanatyczką swoich chorych idei. Mniejsza z nią, oby jej życzenia nie weszły w życie. Zaś olewając polską rzeczywistość i nie przeciwstawiając się degradacji naszego kraju to kolego możesz któregoś dnia obudzić się w czarnej dupie.
Temat OZE niestety wkroczył w sferę polityczną. Może wrócimy do sfery elektrycznej. Są głosy o konieczności rozwoju magazynów energii, może to będzie dobre wyjście z sytuacji.

[quote=“domsat, post:49, topic:14449, full:true, full:true”]
Do kol. Simcode - nie musimy na nic czekać, termin jest już zaklepany = 1 kw. 2022 i nie będzie to Prima Aprilis.
[/quote]
Pisałem zobaczymy? Ja nie należę do tych co idą w uparte , zawsze mogę to odszczekać.
A Kaja G. nie należy do tej partii i jest oszołomką przez duże O, sorry jest fanatyczką swoich chorych idei. Mniejsza z nią, oby jej życzenia nie weszły w życie. Z
[/quote]
Ja nawet nie wiem do jakiej partii należy gdyby nie córka to bym nawet nie wiedział kto zacz.
Zaś olewając polską rzeczywistość i nie przeciwstawiając się degradacji naszego kraju to kolego możesz któregoś dnia obudzić się w czarnej dupie.
[/quote]
Myśle że tak źle nie będzie . Nie wiem ile masz lat ale ja pamiętam Gomółkę i Cyrankiewicza to były czasy to co teraz jest to jest pikuś ( pan pikuś) . W korespondencji prywatnej mogę ci opisać tamte czasy.
Są głosy o konieczności rozwoju magazynów energii, może to będzie dobre wyjście z sytuacji.
[/quote]
Myślę że to będzie kolejna IDE FIXE naszego rządu . Na Śląsku mieli wybudować magazyny energii w byłych szybach kopalnianych , sprawa upadła . Możemy się domyślać że chodzi o pieniądze.

Zima idzie. Obcy mi jest ten owczy pęd, ale ciepło z generatorów bitcoinów można wykorzystać do ogrzewania hal fabrycznych. Ten produkt uboczny ma więcej sensu niż podstawowy :smiley:

Ostatnie mocne wichury spowodowały sporą produkcję energii:

i mogłyby więcej, ale na przeszkodzie inwestycji wiatrowej OZE stoi właśnie owe bezmyślne prawo 10H uchwalone prze rząd PIS. Ten sam rząd w swojej idiotycznej pseudo trosce o środowisko nakazuje - tu szczegóły;

Bareja i Miś wiecznie żywy. Pisowska Polska pośmiewiskiem Europy.

Hi
Gwoli ścisłości mowa o rozwiązaniach które wymyśliła UE a nie rząd PiS

Podaj źródło swoich informacji. Media propisowskie z góry wykluczam.

Przeczytaj dokładnie artykuł który umieściłeś.

1. W PL nie ma jeszcze zużytych paneli PV i tego ten rząd nie dostrzega
  2. cytat z drugiego linku
    “Nigdzie poza Polską nie są przewidziane surowe kary za niezrealizowanie obowiązków”
  3. Rząd PIS bezrefleksyjnie przyklepuje pewne przepisy UE, zaś inne im nie pasujące ignoruje twierdząc, że są one niekonstytucyjne w PL.
  4. prawo 10H wymyślił rząd PIS za Beaty Szydło

Magazyny energii to m.in. przyszłość OZE. Najbliższe webinary na ten temat:

[quote=“domsat, post:57, topic:14449, full:true, full:true”]
agazyny energii to m.in. przyszłość OZE. Najbliższe webinary na ten temat:

https://corab.pl/szkolenia
[/quote]

Raczej nie w Polsce bo są po prostu za drogie. Chyba, że samorobne ze starych akumulatorów :slight_smile:

Akumulatory to ślepa uliczka. Energia z OZE jest w produkcji (pomijając certyfikaty) relatywnie droższa. Koszt akumulatorów zwiększy koszt takiej energii bardzo mocno.
Już istnieje część systemu buforowego.