Witam serdecznie, będę niedługo na zajęciach z instalacji elektrycznych robił pomiary na zajęciach w grupie. Chce być zawczasu przygotowany (w sumie to wypada być) i proszę was starsi koledzy o zweryfikowanie kolejności przygotowania stanowiska (rozdzielnica AC/DC + inwerter, chyba Fronius albo Solis + niektóre stanowiska u nas mają mały bank energii). Poprzez “stanowisko” mam na myśli oczywiście miejsce w pracowni:
- Wyłączyć bank energii (jeśli jest na stanowisku)
- Wyłączyć stronę AC (np. rozłącznikiem izolacyjnym, albo wyłącznikiem nadprądowym, np. B20-3F bo takie u nas są chyba zainstalowane)
- Wyłączyć falownik (chodzi mi o wyłączenie falownika wyłącznikiem wbudowanym w inwerter, “przełącznik DC” według instrukcji Solisa bo we Froniusie nie wiem)
- Sprawdzić przewody DC miernikiem cęgowym czy jest 0A.
- Odłączyć string, który będzie badany.
- Wyjąć wkładki z ograniczników przepięć (do pomiarów Riso)
- Przystąpić do badań (u nas akurat będzie każdy pomiar robiony ręcznie, a potem przy pomocy funkcji AUTO pomiarów)
Podczas ćwiczeń będziemy mieli Metrele i Sonel, ja będę pracował na Sonel PVM-1020. Mierniki irradiancji są połączone poza budynkiem szkoły przez nauczyciela.
Bardzo proszę doświadczonych kolegów o pomoc, żebym nie tylko nie siedział na pracowni jak kołek tylko może nawet coś zabłysnął.
PS. Nie wpisywałem i nawet nie zamierzam pytać się ChataGTP
więc z góry za takie sugestie wpisania prompta dziękuję; wolę cenne doświadczenie
Pozdrawiam serdecznie, życzę miłej pracy lub emerytury w zależności kto co porabia!
W zasadzie wszystko się zgadza, jedynie przejrzyj instrukcje obu falowników pod kątem procedury wyłączania i włączania. Tak naprawdę nie ma to większego znaczenia jeżeli zamierzasz wyłączyć całą instalację, ale jako że to szkoła i nauczyciele którzy instalację PV widzieli tylko w książkach i na stanowisku, to lepiej mieć podkładkę w postaci instrukcji producenta.
No i oczywiście przejrzyj instrukcję miernika byś wiedział jak ustawić miernik do konkretnego pomiaru.
1 polubienie
To się uczy operator miernika za 35 zł/h. A pomiarowiec najpierw uczy się zasady pomiaru.
Twój pracodawca powie: Jako, że to praca, to zasady pomiarów widziałem tylko w szkole. Tu trzeba szybko przyłożyć sondę czerwoną tu, a czarną tu i nacisnąć szybko start. I nie zastanawiaj się, bo nie za to Ci płacę.
- Zapoznajesz się z metodą pomiaru. Jak chcesz być pomiarowcem.
- Zapoznajesz się z niebezpieczeństwami w trakcie pracy i pomiaru.
- Zapoznajesz się ze schematem w trakcie pracy.
- Zapoznajesz się ze schematem w trakcie pomiaru.
- Wykonujesz łączenia celem przejścia od pracy do pomiaru.
- Sprawdzasz
- Podłączasz miernik
- Start, piiiiiip, zielony ptaszek
- Odbudowujesz układ do pracy.
- Sprawdzasz.
Pozdrawiam.
1 polubienie
Dzięki za dobrą poradę, ale bardziej zależało mi na ocenie samej kolejności "przygotowania stanowiska”, pozostałe rzeczy o których mówisz też są ważne! Metody pomiaru mam opanowane bo będzie szybka kartkówka przed pracownią. Chodzi mi bardziej, żeby w odpowiedniej kolejności wszystko rozłączyć, żeby a) nie spalić szkole falownika; b) ćwiczenie sprawniej przebiegło (im szybciej nasze stanowisko zostanie “zatwierdzone” przez pana inżyniera tym więcej czasu będzie na praktykę i nie będzie trzeba czekać jak te ćwoki).
A pytam o ten falownik bo nas inżynier nastraszył, że kiedyś uczeń spalił jeden bo w niewłaściwej kolejności odłączył. Nie wiem czy to blef ale ja takie ostrzeżenia traktuje z autystyczną powagą.
Dziękuję bardzo i pozdrawiam!