Przewód koloru niebieskiego jako fazowy, kiedy i czy jest to dopuszczalne?

Dokładniej norma która dopuszcza stosowanie koloru niebieskiego jako innego niż neutralny dotyczy instalacji. Czy według ciebie jest inaczej?

Nie zadawaj pytań, ale uzasadnij to co w twej poprzedniej wypowiedzi którą zacytowałem wytłuściłem.

Nie podoba mi się twój ton narzucający warunki dyskusji. Jeśli tak chcesz rozmawiać to ja podziękuję. Odpowiem jednak iż norma 60466 “zapożyczyła” omawiany zapis z normy 60364-5-51 514.3.Z4. Zatem analogicznie stosując się do normy 60466 podłączając maszynę w układzie sieci IT gdzie nie występuje przewód neutralny można go użyć w innym celu lub musi być to N dla sieci TN jeśli sposób podłączenia to umożliwia. Dla jednofazowej wtyczki z oczywistych względów nie da się zapewnić odpowiedniej polaryzacji podłączenia.

Zaś mnie się nie podobają bzdety które głosisz i nie mam też żadnego obowiazku by na nie nie reagować.
Wynika bowiem z nich, że w odbiorniku z wtyczką panuje pełna dowolność w kwestii kolorystyki żył zawartych w przewodzie przyłączeniowym.
Co nie jest prawdą.

A układ IT nie ma nic wspólnego z urządzeniem bedącym sednem tego wątku.

Wtyczka trójfazowa uniemożliwia inne podłączenie jak to jest w przypadku wtyczki jednofazowej. Dla każdego przypadku tj maszyn czy samych przewodów czy też instalacji są odrębne przepisy i tylko do tego się odniosłem(czytaj jeśli w parku maszynowym jest TN żyła niebieska musi być N, zatem zależność od instalacji/ sieci)). Nie ma natomiast normy która nakazuje podłączać wtyczkę jednofazową w określonej polaryzacji bo jest to fizycznie niemożliwe, więc tutaj dowolność występuje.

[quote=“Vmkriss34, post:39, topic:14646, full:true, full:true”]
IT np w szpitalu wykorzystuje się przewód niebieski jako fazowy, bo ekonomiczne niezasadne byłoby użycie innego przewodu.
[/quote]
Teraz piszesz herezje. przecież w sieciach IT czasami występuje N.

[/quote]

Tu rysunek z opracowanie profesora J. Wiatr.

A norma o której piszemy ma zapisy.

Norma PN-EN 60446:2010 [6] zawiera wymagania stawiane oznaczeniom przewodów kolorami albo znakami alfanumerycznymi służącymi do ich identyfikacji. Oznaczenia te mogą być stosowane na żyłach przewodów i kabli, przewodach szynowych, wyposażeniu elektrycznym i w instalacjach elektrycznych.

I koniec na ten temat.

Jak to ten sam Wiatr od “elektryki Wiatrowa” to ja podziękuję

[quote=“PGR Mąkowarsko, post:47, topic:14646, full:true, full:true”]
Jak to ten sam Wiatr od “elektryki Wiatrowa” to ja podziękuję
[/quote]
Zamiast pisać nie na temat weź się za czytanie fachowej literatury. On też pisze bzdury -nie .

I co z tego że czasami występuje? Przecież wyraźnie jest napisane że “gdy nie ma możliwości pomyłki” tzn gdy nie występuje.

[quote=“Vmkriss34, post:49, topic:14646, full:true, full:true”]
co z tego że czasami występuje? Przecież wyraźnie jest napisane że “gdy nie ma możliwości pomyłki” tzn gdy nie występuje.
[/quote]
Czy w tej normie pisze coś o IT ? To coś się tego uczepił.
[quote=“Vmkriss34, post:49, topic:14646, full:true, full:true”] Oczywiście że norma dotyczy instalacji “stałych” i IT jest takim przykładem[/quote]
lub musi być to N dla sieci TN jeśli sposób podłączenia to umożliwia.
[/quote]
Dokładniej norma która dopuszcza stosowanie koloru niebieskiego jako innego niż neutralny dotyczy instalacji.
[/quote]
Mało tego?

Nie jest napisane ale to jeden z układów który może być przykładem. Może to być również TN bez dystrybucji N. Więc nie rozumiem o co ci chodzi?

O to chodzi, że gloryfikujesz beztroskę wykonawców i producentów w kwestii stosowania przewodów o odpowiedniej kolorystyce tak jakby nie było dostępnych przewodów taką ekwilibrystykę wykluczających.

Co zaś sie tyczy przewodów z wtyczką dla odbiorników jednofazowych to liczy sie to aby nie były one (odbiorniki) wrażliwe na polaryzację.
Poza tym dziś produkowana (np:) pralka jest przeznaczona rynek polski a ta co z taśmy zejdzie jutro trafi na wyspy.A tak gniazda są juz spolaryzowane.
Więc i tę kwestię też porzuć bo Ameryki nie odkryjesz.

To twoje z czterech liter wyciągnięte wnioski. Nic nie gloryfikuje. Wtrąciłeś się w dyskusję by zamieszania narobić nic do tematu nie wnosząc. Zacząłeś grzmotem i tak skończyłeś (lub skończyć)…

Daruj sobie te uwagi. Bo póki co nic mądego w tym wątku jeszcze nie napisałeś :slight_smile:

W tej sytuacji mam 50% szans, że trafię z kolorami wobec instalacji.

[quote=“Vmkriss34, post:51, topic:14646, full:true, full:true”]
Nie jest napisane ale to jeden z układów który może być przykładem. Może to być również TN bez dystrybucji N
[/quote]
Alachu wreszcie zrozumiał . Temat jak ci przypomnę był; dlaczego w pompie na 400V wystąpił kolor niebieski w przewodzie wyprowadzonym z pompy. My wiemy dlaczego i ty teraz też. I przyznam ci się szczerze o występowaniu tego koloru wiedziałem od kilku lat bo spotykałem pompy z tym kolorem, ale dopiero teraz doszedłem do meritum sprawy- dlaczego, dzięki temu tematowi. Całe życie się uczymy, a kto uważa że już wszystko wie jest osłem. Pozdrawiam.

ale dla świętego spokoju nie mogliby niebieskiej używać tylko do N ??? Ciekawie dlaczego tak kombinują … hm …?

[quote=“Konowal, post:57, topic:14646, full:true, full:true”]
ale dla świętego spokoju nie mogliby niebieskiej używać tylko do N ??? Ciekawie dlaczego tak kombinują … hm …?
[/quote]
“bieda z nędzą przez wieś pędzą”

Nie kojarzy Wam się z czymś kolorystyka przewodów na zdjęciu pompy zamieszczonym przez autora tematu? Po prostu użycie kabla 5-cio przewodowego jest ciut droższe.

[quote=“witek17, post:58, topic:14646, full:true, full:true”]
Po prostu użycie kabla 5-cio przewodowego jest ciut droższe.
[/quote]
Tylko do czego podłączysz ten przewód N ?