Przewód koloru niebieskiego jako fazowy, kiedy i czy jest to dopuszczalne?

W uzupełnieniu - może autor tematu poda producenta i typ pompy. Swoją drogą to ja mając takie “podejrzane” urządzenie elektryczne to zwróciłbym się z problemem właśnie do jego wytwórcy a nie zakładał temat na forum. To jest prostsza i pewniejsza droga do rozwiązania sprawy.
Także sformułowanie tytułu tematu
" Przewód koloru niebieskiego jako fazowy, kiedy i czy jest to dopuszczalne?"
świadczy o niewiedzy pytającego - przecież taka kolorystyka żyły jest niedopuszczalna.

Autor tematu niekoniecznie kłamał/mylił się pisząc “pompa na 400 V”.
W silnikach jednofazowych zasilanych z jednej fazy stosuje się kondensatory w obwodzie uzwojenia rozruchowego by osiągnąć przesunięcie fazowe miedzy strumieniami - głównym i rozruchowym.
Może w rozwiązaniu wymienionym przez autora producent wykorzystał przesunięcie fazowe pomiędzy fazami układu trójfazowego i w ogóle kondensator nie jest potrzebny? Uzwojenie główne mniejsza ilość zwojów i większy przekrój przewodu, uzwojenie rozruchowe duża ilość zwojów i cieniutki przewód. Takie uzwojenie rozruchowe może, ale niekoniecznie musi być odłączane przez wyłącznik odśrodkowy.
To takie gdybanie :slight_smile: Dokumentacja i pytanie do producenta to właściwa droga do uzyskania informacji.

[quote=“domsat, post:20, topic:14646, full:true, full:true”]
Autorze tematu - jesteś pewien, że ta pompa była na 400 V. Czy możesz wstawić fotkę tabliczki znamionowej, bo nie mogę w to uwierzyć. Może to 230 V z fazą rozruchową, tak jak zasugerował to kol. Witek
[/quote]
Bardzo proszę w załączniku zdjęcie tabliczki oraz przewodu, przewód jest oczywiście fabryczny.

Jak to zobaczyłem to również nie mogłem w to uwierzyć tym bardziej że moc pompy to tylko 1,5kW więc spokojnie mogłaby być zasilana z jednej fazy. Nawet dzwoniłem na serwis producenta i tu było jeszcze większe moje zaskoczenie gdyż usłyszałem informację mniej więcej taką: “mamy zakaz udzielania informacji odnośnie podłączenia elektrycznego pomp”

W uzupełnieniu - może autor tematu poda producenta i typ pompy. Swoją drogą to ja mając takie “podejrzane” urządzenie elektryczne to zwróciłbym się z problemem właśnie do jego wytwórcy a nie zakładał temat na forum. To jest prostsza i pewniejsza droga do rozwiązania sprawy.

Także sformułowanie tytułu tematu

" Przewód koloru niebieskiego jako fazowy, kiedy i czy jest to dopuszczalne?"

świadczy o niewiedzy pytającego - przecież taka kolorystyka żyły jest niedopuszczalna.
[/quote]
I to też zrobiłem, zadzwoniłem do serwisu producenta, niestety okazało się że “nie mogą udzielać informacji odnośnie podłączenia elektrycznego”. Więc droga może i najprostsza ale wcale nie taka pewna.

Być może masz rację i moje pytanie świadczy o niewiedzy a może nie masz racji i świadczy o wiedzy… Według mnie stosowanie przewodu koloru niebieskiego jako fazowego jest niedopuszczalne ale… może jest jakiś wyjątek o którym nie wiem. Ogólnie chciałbym “dobrać” się do producenta który takie coś robi ale przydałaby się pewność 100% a nie 99% a najlepiej jakaś podstawa prawna, nie norma tylko przepis który ewentualnie wskazuje normę.

Autor tematu niekoniecznie kłamał/mylił się pisząc “pompa na 400 V”.

W silnikach jednofazowych zasilanych z jednej fazy stosuje się kondensatory w obwodzie uzwojenia rozruchowego by osiągnąć przesunięcie fazowe miedzy strumieniami - głównym i rozruchowym.

Może w rozwiązaniu wymienionym przez autora producent wykorzystał przesunięcie fazowe pomiędzy fazami układu trójfazowego i w ogóle kondensator nie jest potrzebny? Uzwojenie główne mniejsza ilość zwojów i większy przekrój przewodu, uzwojenie rozruchowe duża ilość zwojów i cieniutki przewód. Takie uzwojenie rozruchowe może, ale niekoniecznie musi być odłączane przez wyłącznik odśrodkowy.

To takie gdybanie :slight_smile: Dokumentacja i pytanie do producenta to właściwa droga do uzyskania informacji.
[/quote]
Pompa jest trójfazowa, serwis producenta w zasadzie był oburzony że pytam.. po podłączeniu trzech faz i przewodu ochronnego pompa pracuje jak złoto.
[attachment=0]chrome_6sE2tpJomM.png[/attachment]
[attachment=1]chrome_uHdMNwoE2M.png[/attachment]

Z tego co pamiętam w rozporządzeniu jest wprost napisane, że neutralny ma być niebieski. Ale to koledzy bardziej oblatani w przepisach na pewno przytoczą właściwy fragment.

A sam przewód jest zapewne z USA/Canady gdzie dla 3 fazowego połączenie stosuje się czarny, czerwony (tu brązowy), niebieski i neutralny biały. Ewentualnie jest przewód DC do łączenia czujników gdzie brązowy, niebieski i czarny to odpowiednio zasilanie, neutralny i sygnałowy. :smiley:

[quote=“Luna.Vulpo, post:24, topic:14646, full:true, full:true”]
A sam przewód jest zapewne z USA/Canady…
[/quote]Prosty temat dotyczący pójścia na łatwiznę producenta pompy, który zastosował to czym kiedyś magazyn zapełnił przekształca sie w dorabianie ideologi nie mającej nic wspólnego z rzeczywistością.

Podważa się to czy pompa faktycznie jest taką jak autor podaje a teraz sugeruje się zamorskie pochodzenie przewodu.

Pompa mimo wszystko okazała się taką jak autor podał a przewód z żyłami o takich barwach pomiędzy Wisłą a Bugiem jest również produkowany.

Więc proponuję pohamować te wróżbiarskie ciągoty :slight_smile:

[quote=“kkas12, post:25, topic:14646, full:true, full:true”]
Prosty temat dotyczący pójścia na łatwiznę producenta pompy, który zastosował to czym kiedyś magazyn zapełnił przekształca sie w dorabianie ideologi nie mającej nic wspólnego z rzeczywistością.
[/quote]
Zakładsz, że to producent. Ja założyłem, że importer.

[quote=“kkas12, post:25, topic:14646, full:true, full:true”]
Więc proponuję pohamować te wróżbiarskie ciągoty :slight_smile:
[/quote]
To nie wróżby, to spekulacje. :wink:

Tu obrazkowa odpowiedź na kuriozalne pytanie dotyczace powodu produkowania przewodów bez żyły ochronnej.

Jako że nie wierzyłem w spisek ani w fuszerkę takich firm jak Danfos , Vilo itp. czy innych przeszukałem wiadomości na ten temat.
Długo zastanawiałem i szukałem dlaczego producenci mogą i stosują przewód niebieski w przewodach do pomp. Ano mogą bo zezwala im na to norma .
Oznaczenia jednokolorowe przewodów elektrycznych według PN-EN 60446:2010

Kol. Simcode mógł już wstawić ten urywek z PN o żyle niebieskiej:
2. Kolor niebieski (jasnoniebieski) jest przeznaczony dla przewodu neutralnego albo środkowego.
3. Jeżeli w całym systemie nie ma przewodu neutralnego lub środkowego, to kolor niebieski można stosować dla oznaczenia każdej żyły z wyjątkiem żyły (przewodu) ochronnej.
Swoją drogą to fajna ta PN = trzeba tylko wiedzieć z jakim systemem mamy do czynienia :astonished:

[quote=“domsat, post:29, topic:14646, full:true, full:true”]
Kol. Simcode mógł już wstawić ten urywek z PN o żyle niebieskiej:
[/quote]
Ale wtedy byś napisał że nie wierzysz, a tak sam się przekonałeś.
Swoją drogą to fajna ta PN = trzeba tylko wiedzieć z jakim systemem mamy do czynienia
[/quote]
Zapewne te górnicze produkowane na takiej samej zasadzie. Może i dobrze tam napisali w tej normie, nie dajmy się zwariować przez kolor niebieski, to żyła PE jest tą najważniejszą.

Temat dla mnie zakończony.

3. Jeżeli w całym systemie nie ma przewodu neutralnego lub środkowego, to kolor niebieski można stosować dla oznaczenia każdej żyły z wyjątkiem żyły (przewodu) ochronnej.
[/quote]Tylko pod sformułowaniem: “cały system” kryje się tylko przewód zasilający pompę? Czy możne układ sieciowy do jakiego wpięta jest pompa też ma znaczenie :wink:

[quote=“elmontjs, post:31, topic:14646, full:true, full:true”]
Czy możne układ sieciowy do jakiego wpięta jest pompa też ma znaczenie
[/quote]
Wpierw musisz wyjaśnić co to znaczy system. Dla jednego to cała siec zasilająca, a dla drugiego tylko zasilanie tej pompy, zawsze będą różne zdania. Jeśli masz lepsze wytłumaczenie to wyjaśnij dlaczego w pompie może być kolor niebieski żyły. Dla mnie temat zakończony.

Przytoczyłem Wam urywek z tej PN dopuszczającej w pewnych warunkach żyłę fazową w kolorze niebieskim. I co fajna ta PN, bo dla mnie jest knotem. Polecam refleksję dla wielbicieli norm, przepisów itp. Nie są doskonałe. Mój rozsądek = niebieski tylko dla N !

[quote=“Simcode, post:32, topic:14646, full:true, full:true”]
Jeśli masz lepsze wytłumaczenie to wyjaśnij dlaczego w pompie może być kolor niebieski żyły.
[/quote] Bliższy jestem tezie, że żyły koloru niebieskiego nie powinno być w przewodzie zasilającym pompę 3f (podłączonej w trójkąt), która ma trafić do obrotu na rynek dostępny dla użytkowników instalacji TT i TN. Tyle, że producent wciska co ma i zawsze może się tłumaczyć, że nie wie, gdzie pompa będzie podłączona, jeżeli w TT / TN, to o prawidłowy przewód mógł zadbać użytkownik.

Moim zdaniem powyższa norma nawiązuje do instalacji IT, w których nie ma przewodu środkowego, czyli niektóre zakłady, czy kopalnie.

[quote=“elmontjs, post:34, topic:14646, full:true, full:true”]
[quote=“elmontjs, post:34, topic:14646, full:true, full:true”]
Jeśli masz lepsze wytłumaczenie to wyjaśnij dlaczego w pompie może być kolor niebieski żyły.
[/quote] Bliższy jestem tezie, że żyły koloru niebieskiego nie powinno być w przewodzie zasilającym pompę 3f (podłączonej w trójkąt), która ma trafić do obrotu na rynek dostępny dla użytkowników instalacji TT i TN. Tyle, że producent wciska co ma i zawsze może się tłumaczyć, że nie wie, gdzie pompa będzie podłączona, jeżeli w TT / TN, to o prawidłowy przewód mógł zadbać użytkownik.

Moim zdaniem powyższa norma nawiązuje do instalacji IT, w których nie ma przewodu środkowego, czyli niektóre zakłady, czy kopalnie.
[/quote]
Człowieki, przecież Wy rozpatrujecie normy na instalacje, a trzeba na urządzenia.

[quote=“KonradOW, post:35, topic:14646, full:true, full:true”]
Człowieki, przecież Wy rozpatrujecie normy na instalacje, a trzeba na urządzenia.
[/quote] …więc ?, co tam wyczytałeś ponad to co już napisaliśmy ?

Oczywiście że norma dotyczy instalacji “stałych” i IT jest takim przykładem. Nie dotyczy ona przyłączonych odbiorników, zwłaszcza za pomocą wtyczki :slightly_smiling_face:.

[quote=“Vmkriss34, post:37, topic:14646, full:true, full:true”]
Nie dotyczy ona przyłączonych odbiorników, zwłaszcza za pomocą wtyczki .
[/quote]
A skąd ta wiedza.

Bo mowa o instalacjach, a odbiornik nie jest jej częścią. IT np w szpitalu wykorzystuje się przewód niebieski jako fazowy, bo ekonomiczne niezasadne byłoby użycie innego przewodu. Niektórzy i z tym mieli problem bo na obiekcie przecież znajduje się przewód neutralny. Sęk w tym że nie wyklucza się współistnienia różnych układów sieci jednocześnie.

[quote=“Vmkriss34, post:37, topic:14646, full:true, full:true”]
Nie dotyczy ona przyłączonych odbiorników, zwłaszcza za pomocą wtyczki
[/quote]Boże, czytasz i nie grzmisz.