Przetarg na pomiary KWP Gdańsk.

Zamieszczam jako ciekawostkę link do wyników przetargu na pomiary instalacji elektrycznych we wszystkich obiektach służbowych KWP Gdańsk. Aż się odechciewa kosztorysów i dokumentacji na przetarg przygotowywać.

link http://www.oferent.com.pl/wynik/7249613/?pdata=GkVKCwcBTkMKAApEVENaDwFMV1dDGVRfBAAeVF5HUkQ=

Witam Kolegów :slight_smile:
Mały wyciąg z przetargu. Pozwoliłem sobie zrobić spacje pomiędzy tysiącami bo sam czytając pogubiłem się.

Część nr 1
Szacunkowa wartość zamówienia(bez VAT): 9 009,00 PLN.
Cena wybranej oferty: 1 070,49
Oferta z najniższą ceną: 1 070,49/ Oferta z najwyższą ceną: 45 709,84

Część nr 2
Szacunkowa wartość zamówienia(bez VAT): 12 256,20 PLN.
Cena wybranej oferty: 2 046,84
Oferta z najniższą ceną: 2 046,84/ Oferta z najwyższą ceną: 54 758,55

Część nr 3
Szacunkowa wartość zamówienia(bez VAT): 15 915,90 PLN.
Cena wybranej oferty: 2 065,89
Oferta z najniższą ceną: 2 065,89/ Oferta z najwyższą ceną: 77 906,44

Część nr 4
Szacunkowa wartość zamówienia(bez VAT): 67 443,20 PLN.
Cena wybranej oferty: 11 117,48
Oferta z najniższą ceną: 11 117,48/ Oferta z najwyższą ceną: 289 591,42

Część nr 5
Szacunkowa wartość zamówienia(bez VAT): 12 666,50 PLN.
Cena wybranej oferty: 1 584,58
Oferta z najniższą ceną: 1 584,58/ Oferta z najwyższą ceną: 58 459,28

I na koniec dane samobójcy:

ElektroProfil Daniel Petryk, ul. Rzucewska 2/8, 84-100 Żelistrzewo, kraj/woj. pomorskie.

Jeżeli to wykona to na rynku ubędzie jednego pomiarowca.

To nie wina wykonawców ale świadomości zleceniodawców !!!.
Instalatorzy innych branż trzymają się razem…nie prostytułują się; elektrycy jakoś tak.
Andrzej

Tam powinien wkroczyć prokurator z nadzorem budowlanym i to towarzystwo rozpędzić.

Mnie kiedyś powiedziano, pan jeden wiedział o co chodzi z tymi pomiarami, ale pan rozumie… Wygrał ten który dał cenę 15x mniejszą od największej oferty.

Tak wyglądają przetargi i nikt tego nie widzi.
STANCA

No tak. Cena oferty najniższej zawiera koszta stworzenia protokołu. Papier, prąd, amortyzacja sprzętu i kieszonkowe dla “pisarza”. Na prawdziwe, uczciwe pomiary kasy nie wystarczy.

witam Kolegów :slight_smile:
Sprawę powinni przypilnować przegrani oferenci. A było ich wielu. Może znajdą się tacy. Tym bardziej, że przetarg był w trybie zamówień publicznych.

Wszyscy przegrani powinni złożyć ofertę, że za 20 zł + VAT od całości sprawdzą rzetelność pomiarów tego wygrał. 20 zł to nie darowizna a “zarobek”.

Jak KWP nie da takiego zlecenia to powiadomić prokuratora o możliwości popełnienia przestępstwa.
Tu zdecydowanie trzeba udupić “wygranego” tak by na długo popamiętał z kim grał.

STANCA

Witam :slight_smile:

Nie zagopowaliście się czasem w opiniach i osądach?

Spojrzę na temat z drugiej strony.

1. W Polsce podobno obowiązuje domniemanie niewinności. Ktoś z Was udowodnił oferentowi winę.

2. Skąd Wiecie, że pozostali oferenci sę uczciwi? Tym samym czy za te 20 zł zarobku uczciwie ocenią najtańszego oferenta? Przecież to klasyczny konflikt interesów.

Oczywiście wg Mnie sprawa wygląda bardzo podejrzanie, ale ton dyskusji to chyba brzmi tak jakby skazanieć został osądzony przed ewentualnym występkiem?

Nie jestem pomiarowcem więc może się nie znam, ale pomimo to oczekiwałbym w dyskusji mniej gorączki, a więcej konstruktywności.

P.S.
Takie przetargi nie występują tylko dla pomiarów.

Zbychu, jeżeli zleceniodawca przewiduje na wykonanie usługi kwotę 9 009,00 PLN netto a wygrywa oferta za 1 070,49 to o czym to świadczy? 10% przewidzianej kwoty!!

Witam. Najniższe oferty powinny być odrzucane z automatu.

Witam :slight_smile:

Świadczy o tym, że:
A. Kogoś stać na drogie hobby.
B. Ktoś jest niesamowicie wydajny.
C. Ktoś jest samobójcą jak napisałeś i nie wie na co się porywa.
D. Ktoś chce odwalić fuszerkę i jest niuczciwą konkurencją.

Osobiście wybrał bym D ewentualnie C.

Chodzi mi o to, żeby przedstawić rzeczowe propozycje rozwiązania potencjalnego problemu.

A czytam co:

I pytam się na jakiej podstawie ma tam wkraczać prokurator i jakim prawem ma rozpędzać to towarzystwo.

Wcześniej czytam :slight_smile:

Przecież to samozaprzeczenie. Pomiary to nie mogą być tanie, ale ich weryfikacja to tak? I oczywiście jaka procedura umożliwia złożenie takiej oferty?

Na jakiej podstawie KWP ma dać to zlecenie? Czy wystatwienie niskiej ofery to już przestępstwo?

Czyżby nawoływanie do linczu?

Taki przetarg to nie przestępstwo.

Co innego realizacja wymagań określonych w przetargu.
Tutaj moje doświadczenia pokazują, że niestety ale realizacja odbiega od ogólnie przyjętych zasad.
I oczywiście rozumiem, że o tą realizację wam chodzi, ale piszecie co piszecie jak wskazałem powyżej i tyle.

Fuszerkę odwalają zarówno ci najtańsi jak i ci najdrożsi. Nie do końca w cenach problem chociaż jak ktoś wygrywa przetarg taniej niż koszty materiałów (wykonawstwo nie pomiary) to daje to do myślenia.

Temat ważny i nie wiem czy jest toś w stanie ten problem dzisiaj rozwiązać, ale dyskusja jak krzyki przekupek na targu, że ta obok to sprzedaje zepsute jajka do niczego mądrego nie doprowadzi.

Witam.

Sprawa wygląda tak. Daję przykład.
Otrzymuję ofertę na wykonanie okresowych pomiarów instalacji odgromowej.
Jest szkic z pomiarów z roku 2007, pokrywający się z pomiarami z roku 2006.
W 2007 roku był częściowy remont dachu i odtworzenie instalacj części nadziemnej.
2006 rok to protokół pozytywny, 2007 rok - sporo uwag i punktów pomiarowych negatywnych z wyszczególnieniem prac naprawczych.
(W ciągu roku bednarka zgniła ? Przecież była dobra :smiley: )
Przez 5 lat uziemienia nie poprawiono, gdyż brak śladu pod postacią jakiegokolwiek protokołu. 14 zacisków probierczych, metryki brak, projekt budowlany obiektu z 1965 roku mówi o uziemieniu otokowym.

Ile za pomiary i kto zapłaci za protokół negatywny ?
Ktoś się pokusi o policzenie ?

Dlatego, wracając do wątku głównego tego tematu, sprawę rozwiązujemy (lub powinniśmy rozwiązywać) w ten sposób :

• otrzymuję obmiar, kosztory ślepy, oferentowy
  • otrzymuję zakres prac i konkretne zlecenie
  • przedstawiam ofertę na pomiary, mogąc manipulować tylko i wyłącznie ze stawką rg i elementami procentowymi kosztorysu typu koszty pośrednie i zysk.

To samo dotyczy się pomiarów instalacji elektrycznych.
(Nie tak dawno pokazałem świstek wykonawcy “prac elektrycznych”, który napisał protokół o drożności przewodów elektrycznych).

PS. Kryterium “cena” jest najgorszą opcją, psującą rynek, płace pracowników, ich zaangażowanie w prace, egzystencję firm i tp.
Efekty - jak widać z prasy i innych źródeł informacji.

Witam
Przetargi? fikcja goni fikcję.Ogłaszane są po to aby zleceniodawcy otworzył się “dupochron”. Już przed- ma swojego, z którym konsultuje oferty. Zawsze się coś “uśredni” i tym sposobem tzw. “przetarg” wygrywa SWÓJ. Przykłady można mnożyć. Aktualnie dysponuję przykładem gdzie od kwietnia br. duży obiekt /własność prywatna - szpital zlecił zarządzanie dla osób cywilnych. Nowa p.dyrektor, nowy kierownik ds.technicznych. Pan kierownik-niestety na usilne moje prośby nie przedstawił się w zakresie wykształcenia… branża “rodzinna” z p.dyrektor-tak sobie zażyczyła nazywać się / a jest tylko tymczasowym zarządcą/.Wygrałem przetarg obniżając o !!! aż 200,00zł..Dodam że ten obiekt przez kilka poprzednich lat “wyprowadzałem”. Poprzednicy z tzw.działu technicznego /PRL/nie pozostawili jakiegokolwiek protokołu.W ofercie nie uwzględniłem badań RCD/ które były wykonywane extra / i skupiłem się wyłącznie na Riso. /RCD-79 szt./Ale przetarg jest przetargiem.
Panowie specjaliści- pomiarowcy, zadam jedno tylko pytanie: za 200 zł./brutto- przy 8% VAT/ ile sztuk RCD /pomiary w kilkunastu TR na kilku piętrach, w 3 budynkach / w tym jeden zlokalizowany obok/ jaka będzie cena?.Dodać również należy utrudnienie- obiekt typu szpital,dom starców - czyli ZL II .Dla uściśnienia tematu przypomnę/dodam iż ten obiekt mam pod opieką od kilku lat.Dodam ponadto, że oferty które złożyły inne podmioty były ofertami stricte - wykonania pomiarów w nowym obiekcie na poziomie NORMALNYM -te uczciwe. Cena była normalna.Ale kilka innych, tych z dolnej półki była żenująco niska.Uprzedziłem podczas wstępnej rozmowy z tym p.kierownikiem, że po sobie mogę przepisać protokoły, ale tego nie zrobię.To co sobie zażyczył później to… min. uczestnictwo w pomiarach, pokaz przesyłania danych z MPI-511 na PC itd. Poinformowałem tego pana, że w tym temacie ma pełny dostęp do str.sonel.pl./ tymi przyrządami się posługuję/ Ma tam filmiki z prezentacji.Jeszcze nie podałem ceny za mój czas pracy poza biurem aby pana kierownika nauczyć . Panowie pomiarowcy, kupuje się uprawnienia za…ca.400zł. + przyrząd/kombajn/. i robi się kasę…

Witam.

Za 200,00 zł będzie … 200,00 zł, ale za pomiary 20 różnicówek będzie 200,00 zł brutto.
Przy pomiarach 76 różnicówek wychodzi +/- 760,00 zł brutto, przy 8% VAT, jak kolega sobie zażyczył, co wskazuje na 10,00 zł od różnicówki, przy stawce 15 zł rg.
Zresztą i tak wypada doliczyć na protokołowanie pomiarów, co jest również czasochłonne.

PS. A na moje pytanie brak odpowiedzi.
W każdym bądź razie dałem cenę sporo wyższą, niż wychodzi z KNR (stawka jak wyżej), i … po wykonaniu pomiarów oddałem negatywny protokół.

EDIT :

O tym już pisał Śp. Kolega Krystyn, zarówno na forum, jak i w książce “Wytyczne Pomiary w elektroenergetyce do 1 kV” Dział to “Odpowiedzialność komisji przetargowej za wybór wykonawcy”. Tam jest ta sprawa omówiona, i winowajcą również jest inspektor nadzoru, czyli nasz kochany UB, a nie oferent/wykonawca.

Witam,

Fakt, że ten temat powraca w każdym możliwym wątku dotyczącym pomiarów okresowych/odbiorczych oznacza, że nadal jest ogromy problem. Ostatnio bardzo często spotykam się z sytuacją w której to nie stawka decyduje o precyzji i dokładności badań tylko osoba je wykonująca. W poprzednich tematach pokazywałem protokoły (nawet te z mojego mieszkania) w których stan na papierze był zupełnie inny od rzeczywistości. Rezystancja izolacji dla pomiarowca partacza to tylko papier na którym widnieje "50MΩ ".

Jeszcze lepszą metodą jest przepisywanie protokołów z lat ubiegłych i to bez weryfikacji osprzętu ze stanem rzeczywistym. Właściciel obiektu się cieszy ponieważ ma dokument i jest “czysty”. Natomiast konsekwencje takich sytuacji mogą mieć wieloletnie skutki.

Niewiele lepiej jest z instalacjami odgromowymi które staramy się opisywać w innym temacie. Pomiarowcy jeśli w ogóle są i badają te instalacje. Nie zwracją uwagi na odstępy przewodów odprowadzających od innych instalacji, nie zwracają uwagi na skorodowane złącza probiercze wreszcie na łuki i zagięcia przewodów odprowadzających. Często też spotykam “kikuty” podłączone tylko z jednej strony.

Tylko rzetelna praca pozwala spać spokojnie. Cieszyć się ze swojej pracy. Satysfakcja, że mogliśmy zapobiec często nieszczęściu jest bezcenna.

Jeśli pomiarowiec dopuści się przestępstwa w postaci poświadczenia nieprawdy osoba która weryfikuje taki protokół powinna taką sytuację zgłosić.

Kolego Qadam masz 100% rację
Ja osobiście proponuję wprowadzić gotowe rozwiązania z innych państw i obligatoryjnie odrzucać najniższe i najwyższe oferty.
A przede wszystkim zamawiający powinien się kierować rozumem, a nie jedynym kryterium jakim jest CCC (cena czyniąca cuda)
Pozdrawiam wszystkich normalnych !!.

Ile tych najniższych i najwyższych ofert ma zostać odrzuconych?

Wszystkie które odbiegają np +/- 30% od średniej ceny krajowej lub kwoty przewidzianej przez oferenta. Wiem, zaraz mi ktoś napisze, że wolny rynek, że chcę wprowadzić ceny regulowane itd.
W zamówieniach publicznych potrzebne są rozwiązania systemowe które wierzę, że zostaną przeniesione na pozostały fragment rynku.

A może wskazane jest większe zainteresowanie zlecającego i poważne traktowanie zlecenia od początku do końca?
Może wystarczy by inspektor nadzoru wziął w łapkę miernik i wyrywkowo sprawdził oraz porównał z wartościami umieszczonymi w protokole kilka czy kilkanaście pozycji w obiekcie?

Witam.
Poproszę kolegę o kontakt z takim inspektorem nadzoru - teren województwo dolnośląskie.Z mojej strony gwarantuję rzetelność i zachowanie dobrego imienia mojego nazwiska. Pozdrawiam