Przetarg na pomiary KWP Gdańsk.

Dodam że również Pana Inspektora Nadzoru Budowlanego/ dobre imię/. W przypadku braku przyrządów - udostępnię bezpłatnie moje, z aktualnymi certyfikatami.

Kolego elpapiotr dziękuję za sporządzenie kalkulacji dla innych kolegów. Ja po prostu “ukręciłem głowę” tym pseudo pomiarowcom. Oczywiście przetarg wygrałem, ale z zyskiem dla mnie- Tylko R.iso. Życzył sobie Pan / nowy/ kierownik - ma.Jakoś w tym wszystkim nie umiał się odnaleźć przy mnie.KNR jest nadal podstawą i negocjacje - inteligentne, dostosowane do poziomu “zleceniodawcy”. A z tych 200,00 zł. po prostu się śmieję. Taka oszczędność czasu, papieru w drukarce, użytkowanego przyrządu/baterie/…czysty zysk.
Pozdrawiam

Ale chwileczkę.
Wartość kosztorysu inwestorskiego znana jest inwestorowi.
On wie ile kasy ma przeznaczyć zanim przetarg ogłosi.

Jeżeli trafia się ktoś kto za o wiele mniejsze pieniądze zobowiązuje się zadanie wykonać to dlaczego ma z tej okazji nie skorzystać?
Tym bardziej, że za wielkiego pola manewru nie ma.
Ale wartość za jaką zadanie zostanie wykonane wcale nie zwalnia go ze współodpowiedzialności za jakość wykonania.
To jest chyba normalne i jakieś specjalne szukanie odpowiedzialnego inspektora jest kompletnie nie na miejscu gdyż owa odpowiedzialność wpisana jest w zakres jego obowiązków.

Kilkanaście lat temu w jednej z podwrocławskich gmin (opisywałem to kiedyś na którymś z forów) ogłoszono przetarg na wykonanie wodociągów w jednej z wiosek.
Do przetargu wystartowało również miejscowe MZGK.
Zwycięzcą została firma z sąsiedniego województwa (co dla mnie jest chore).
I to był jej koniec.
Nie przewidzieli bowiem, że inspektorem nadzoru zostanie dyrektor miejscowego MZGK.
Prace zostały wykonane wręcz wzorcowo i oczywiście w najmniejszym szczególe zgodnie ze specyfikacją.
Jednak nie do końca gdyż firma zbankrutowała i jeszcze jeśli dobrze pamiętam były jakieś przegrane sprawy sądowe, gdzie w grę wchodziły znaczne kwoty.

Więc można ugotować we własnym sosie nieuczciwego amatora łatwego zarobku bez ingerowania w treść ustawy o zamówieniach publicznych?

Kolego kklas 12 powróćmy do tematu.Elektryczny- nie hydrauliczny.Jednak kolega wskazał jednoznacznie o co chodzi- DOSKONAŁY PRZYKŁAD.Gratuluję.A w temacie, który niechcąco poruszyłem, dodam iż jest to początek.W następnym tygodniu przystępuje moja firma/i ja/ do kontynuacji zlecenia-pomiary. Ale Panowie energetycy,elektrycy,pomiarowcy:
1.Zażyczę sobie przedstawienia uprawnień pana kierownika na poziomie konserwatora-czyli do 1kV…i w jakim zakresie-to pokażą uprawnienia.
2.Może dopuszczę do uczestnictwa/przyglądania się.
3.Z mojej lokalizacji- miasto Wrocław pozdrawiam kolegów pomiarowców - tych uczciwych i obowiązkowo wykonujących pracę.

Dodam-jestem zmęczony osobami bujającymi się pomiędzy: spółdzielnia mieszkaniowa,wspólnota mieszkaniowa i również poprzednio zatrudnianych w ZOJM, ZIM itp. instytucjach.Wcięli się na zasadzie układów na jakieś stanowiska kierownicze.Jednak jak wykazałem poprzednio można wygrać przetarg WYKORZYSTUJĄC ICH NIEWIEDZĘ. Ale powrócę do meritum-przypomnę: wygrany przetarg na R.iso-bez pomiarów RCD.Pomiary RCD wykonuję w trakcie R,iso/ a cóż mi szkodzi/. Pan kierownik- a “przeżyłem” 3 szt. też odejdzie.A ENERGETYK POZOSTANIE.

Witam.

Kolego, masz jak na dłoni - załącznik poniżej.
Pomierzono 4 gniazda - dwa w kuchni, dwa w łazience.
Dla kuchni zabezpieczenie to bezpiecznik automatyczny, wkrętkowy typu L 10A
Dla łazienki - wkładka topikowa Wts 16A.
Bezpieczników nie wykręcano.
Na pytanie o gniazda pozostałe - “pozostałe nas nie interesują”, padła odpowiedź.

• brak informacji o rodzaju zabezpieczeń
  • dziwne wartości Riso
  • nie wiadomo czym mierzono
  • nie wiem jaki jest wynik oględzin
  • ciągłość połączeń wyrównawczych/ochronnych
  • jaki jest układ sieci?
  • brak daty
  • brak informacji za jaki czas należy powtórzyć pomiar
  • brak podstawy prawnej
  • tylko uprawnienia E???
  • przebadano tylko część instalacji w mieszkaniu !NIE CAŁĄ!

Witam.

Kolego elektronb, nie ma miejsca (i czasu) na te wszystkie wymagania :laughing:
Przecież to druczek Spółdzielni Mieszkaniowej, więc skąd mają wiedzieć, co potrzebne ?
Że pomiarowcy nie wiedzą - nie dziwię się.

Parę minut, jeden mierzy i dyktuje, drugi pisze (z kosmosu), pieczątka i podpis już wcześniej machnięte, i … gotowe.
Tylko skąd on wytrzasnął Zs dopuszczalne 5,75 :smiley: )
Dopiero byłby obciach, gdyby lokator miał powatowaną wkładkę od zabezpieczenia łazienki.

PS. O tym, że protokół jest nieważny, S.M. “Hutnik” dowie się wkrótce.

Czekamy z niecierpliwością na informacje w tej sprawie :slight_smile:

Tutaj podobny przypadek już wcześniej opisywany.
15194

Za takie “niedociągnięcia” można stracić swoje uprawnienia a później oglądać świat z za kratek.

Kodeks karny;

Poświadczenie nieprawdy Art. 271

Kodeks cywilny
Art. 14. Prawo Budowlane
Art. 62. 5. Kontrole stanu technicznego instalacji elektrycznych, piorunochronnych, gazowych i urządzeń chłodniczych, o których mowa w ust. 1 pkt 1 lit. c, pkt 2 i pkt 6 oraz ust. 1b, mogą przeprowadzać osoby posiadające kwalifikacje wymagane przy wykonywaniu dozoru nad eksploatacją urządzeń, instalacji oraz sieci energetycznych i gazowych.

Edytuję, dopisuję.

Gdzie jest ten decydent, który zlecił człowiekowi bez uprawnień tę robotę?
Ile miał on specjalnych literek przed nazwiskiem?
Czym miał przysłonięte oczy zlecając te prace nieodpowiedzialnemu wykonawcy?

Art. 273. KK.
Kto używa dokumentu określonego w art. 271 lub 272,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

Prawo Energetyczne
Art 56. Karze pieniężnej podlega ten, kto:
9)zatrudnia osoby bez wymaganych kwalifikacji

Nie ma złego pracownika, zły może być tylko kierownik.

STANCA

Kolego elpapiotr extra protokół z przeprowadzonych prac kontrolno-pomiarowych.Szczególnie, pomijając sam protokół wygląda pieczątka osoby która sporządziła tenże “protokół”. Dupochron jest otworzony.Gość ma super układy w tej spółdzielni.Brak podstawowych danych osoby+nr uprawnień, po których można by było ustalić osobę.Ale kto zwraca uwagę na pieczęć w układzikach… Dla zarządzającego w razie nieszczęścia prokurator może zarzucić jedynie niewiedzę. Przecież pieczęć jest i nawet nieczytelny podpis.

Witam.

Żeby nie było niedomówień - są podstawowe dane osoby wykonującej pomiary, ale zostały one przeze mnie zasłonięte, z wiadomych przyczyn.
Zasłoniłem również adres, czyli ulicę, nr domu i mieszkania, którego ten protokół się dotyczy.

Witam!
Chyba coś jest nie tak w naszej branży-inwestor dyktuje ile za usługę elektryczna.
Ostatnio dostałem zapytanie czy za 32 zł.od mieszkania wykonam pomiary elektryczne dla SM oraz informację ,że dowiadywali się u pewnego elektryka który jest gotów wykonać to za 45zł./mieszkanie.
Odmówiłem ale zrobiłem małe rozeznanie w branży .
Znalazłem firmy gotowe to zrobić nawet za 20zł od mieszkania.
Czy naprawdę jest z nami tak źle?
Nie można ustalić minimalnych stawek za nasze usługi jak robią to inne branżę?
Pozdrawiam CK

Hm