Przejście z układu TN-C na TN-C-S

Witam wszystkich. Z zawodu jestem elektronikiem (nie elektrykiem). Mam takie pytanie:
Chcę przerobić w domu instalację, która składa się tylko z przewodu neutralnego i fazowego.
Zamierzam zastosować różnicówkę, czyli przejdę z sieci (zaraz po liczniku) TN-C na TN-C-S.
Mam tylko taki problem, punkt z którego zostanie oddzielony przewód PE i N musi być uziemiony. W jaki sposób mogę to uziemienie zrobić i czy w ogóle mogę.
Mieszkam na pierwszym pietrze a uziom wydaje mi się powinien znajdować się w “ziemi”?
Proszę o odpowiedź.

Witam.

Niemożliwe. Jeśli są dwa przewody, to jeden jest fazowy, a drugi neutralno - ochronny.

Zamierzam zastosować różnicówkę, czyli przejdę z sieci (zaraz po liczniku) TN-C na TN-C-S.
Mam tylko taki problem, punkt z którego zostanie oddzielony przewód PE i N musi być uziemiony.

Nie musi.

W jaki sposób mogę to uziemienie zrobić i czy w ogóle mogę.
Mieszkam na pierwszym pietrze a uziom wydaje mi się powinien znajdować się w “ziemi”?

Wszelkie zmiany w instalacji elektrycznej powinny być uzgodnione z zarządcą budynku, gdyż zmiany które wprowadza jeden z lokatorów mogą mieć niekorzystny wpływ na instalację u innych lokatorów.

Niemożliwe. Jeśli są dwa przewody, to jeden jest fazowy, a drugi neutralno - ochronny.

Pod warunkiem, że go podłączę jako ochronny

Mam tylko taki problem, punkt z którego zostanie oddzielony przewód PE i N musi być uziemiony.

Nie musi.

Wszystkie poradniki, które czytałem i normy podają układ sieci TN-C-S, gdzie punkt ten jest uziemiony zwracając uwagę w tekście że musi być uziemiony.

Witam.
Polecam Koledze do poczytania:
http://ise.pl/forum/viewtopic.php?t=10273&start=0
http://ise.pl/forum/viewtopic.php?t=6839&highlight=uziemienie+punktu+rozdzia�u
http://ise.pl/forum/viewtopic.php?t=9898&start=0
i parę innych wątków, które pojawią się po wpisaniu w wyszukiwarkę tekstu “uziemienie punktu rozdziału”

Wszelkie zmiany w instalacji elektrycznej powinny być uzgodnione z zarządcą budynku, gdyż zmiany które wprowadza jeden z lokatorów mogą mieć niekorzystny wpływ na instalację u innych lokatorów.

Jak jest w sytuacji, gdy budynek nie ma zarządcy a jest wspólnota mieszkaniowa, którą tworzą wszyscy mieszkańcy.
Zaznaczam, że instalację będę przerabiał tylko w swoim mieszkaniu.
Pozdrawiam.

Jak jest wspólnota to, żeby przerobić instalacje trzeba mieć zgodę wspólnoty.
Jest to warunkowane tym, że właściciel mieszkania nie jest właścicielem instalacji w mieszkaniu.
Poza tym płacisz na fundusz remontowy, to wymagaj.

Pozdrawiam

Prosze podac jakas norme, która mowi ze punkt rozdzialu MUSI byc uziemiony.

Witam

Prosze podac jakas norme, która mowi ze punkt rozdzialu MUSI byc uziemiony.

W żadnej normie nie ma zapisu o bezwzględnym uziemieniu punktu rozdziału PEN.

Może źle się wyraziłem.
Musi być uziemiony przewód PE po rozdziale.

Tego wymogu też w normie nie znalazłem, może źle szukałem :slight_smile:.

Witam

Tego wymogu też w normie nie znalazłem, może źle szukałem .

To jaki sens ma nie uziemiony przewód PE w odbiorczej instalacji elektrycznej spełniający funkcje ochronne?

Napisałem tylko, że nie znalazłem w normie takiego wymogu a po drugie przeglądając podane wyżej odnośniki spotkałem rozwiązania częściowej modernizacji instalacji w mieszkaniu gdzie rozdział następował w rozdzielnicy i następnie przewód PE szedł do gniazdka i nie był nigdzie uziemiany (wszystko po to żeby zastosować róznicówkę). Czyli mam rozumieć że propozycja takiego rozwiązania jest bezsensowna?

To w takim razie mam jeszcze jedno pytanie.
Jeżeli jest układ TN-C i załóżmy, że doszłoby do uszkodzenia przewodu N to wówczas na obudowie mamy fazę.
To jeżeli przerobię na układ TN-C-S i zastosuję różnicówkę i jeżeli przed różnicówką dojdzie do przerwy w przewodzie N to różnicówka wówczas zadziała czy nie i będzie faza na obudowie?
Według mnie to powinna zadziałać bo jest różnica w prądach wpływających i wypływających z różnicówki ale może się mylę.
Proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam

N SEP-E-001
2.23 Przewód neutralny N - przewód czynny wyprowadzony z punktu neutralnego układu prądu przemiennego, uczestniczący w przesyłaniu energii elektrycznej (IEV 195-02-06 MOD)
2.24 Przewód PEN - uziemiony przewód spełniający równocześnie funkcję przewodu ochronnego PE i przewodu neutralnego N (IEV 195-02-12 MOD)
2.25 Przewód ochronny PE - uziemiony przewód niepodlegający obciążeniu prądami roboczymi, z którym łączy się części przewodzące dostępne i który stanowi element ochrony przez samoczynne wyłączenie zasilania. Przewód ochronny łączy zacisk PE z uziomem, a nie będący przewodem linii, w niniejszej normie nazywany jest w niniejszej normie przewodem uziemiającym.

Witam
No niestety tej normy nie posiadam ale te pojęcia nie mówią o miejscu uziemienia, więc w rozpatrywanym przykładzie przewód PE jest uziemiony poprzez PEN (ma połączenie z ziemią czy nie?) i jednocześnie nie podlega obciążeniem prądami roboczymi i stanowi element ochrony więc odpowiada przedstawionej definicji.
Upierając się przy tym, że przewód PE musi być uziemiony po punkcie rozdziału należy przyjąć, że rysunek w normie PN-IEC 60364-3:2000 obrazujący układ TN-C-S jest błędny ponieważ na nim nie ma uziemionego przewodu PE a jedynie PEN. A jest to norma, która wyjaśnia układy sieci więc dla mniej jest jedną z podstawowych, natomiast pojęcia ze słownika są za bardzo ogólne.

Witam.

Jeżeli coś nie jest jasno napisane, to można zapis różnie interpretować.

Przytoczony punkt mówi o tym, że PE ma być uziemione. Nie ma tam wzmianki o tym, że można uziemiać poprzez przewód PEN (który zgodnie z definicją spełnia funkcje PE i N).

Pozdrawiam.

Witam
Kolega piogus napisał:

Bardzo dobry pomysł.

Wcale nie musi, wystarczy, że uziemiony jest przewód PEN.

W jaki sposób mogę to uziemienie zrobić i czy w ogóle mogę. Mieszkam na pierwszym pietrze a uziom wydaje mi się powinien znajdować się w “ziemi”?

Oczywiście lepiej by było uziemienie wykonać jak najbliżej punktu rozdziału, ale w kolegi przypadku nie jest to bardzo możliwe, kto będzie ciągnął przez stropy przewód PE. Do czasu przebudowy wlz-tów (pionów) zasilających w budynku nie ma innej możliwości jak wykorzystać PEN.

Po co przebudowywać wlz, skoro można wykożystywać PEN? :wink:
(wykluczamu opcję, że wzrasta zapotrzebowanie na moc elektryczną w lokalach mieszkaniowych, a także wymianę z powodu zużycia).

Pytam z ciekawości.

Powtarzam się jeszcze raz ale nikt mi nie odpowiedział.
Proszę o wypowiedzi.

Witam

Po co przebudowywać wlz, skoro można wykożystywać PEN?

Zgodnie z obowiązującymi warunkami technicznymi należy stosować odzielny przewód N i PE w instalacji elektrycznej rozdzielczej i odbiorczej.