Prowadzenie odgromu pod styropianem -jak?

Mam pytanie jak poprowadzić zwód odprowadzający po ścianie budynku (wys 4m),ściana ma być ocieplana styropianem. Czy można ułożyć zwód (drut stalowy ocynk)w rurce osłonowej bezpośrednio pod styropianem ewentualnie zamocować drut do ściany i zatynkować a na to styropian.Czy jest to dopuszczalne?
Pozdrawiam i dziękuje za każda pomoc.

Drut w rurce jak najbardziej ze względu na ew. termiczne oddziaływanie drutu. Mnie z kolei ciekawi jak zapewnić naciąg drutu w styropianie, gdy przewód odprowadzający (poprawna nazwa) zaczyna się na dachu, a kończy w studzience Galmarowskiej umieszczonej w gruncie. Czy przewód w rurce może zwisać swobodnie? Chyba nie bo nie powinien dotykać jej ścianek, a to może być zapewnione tylko przez naciąg… Jak to się w praktyce robi?

Witam!

Nie przesadzajmy w stawianiu sobie wygórowanych wymagań niemożliwych od spełnienia. Tym bardziej, że nie mają one żadnego uzasadnienia.
Rurę stosuje się tylko po to, by umożliwić w przyszłości wymianę przewodu bez ingerencji w elewację.

http://ise.pl/forum/viewtopic.php?f=29&t=12294

Też byłem na tej tzw konferencji.
Szef SEP-u B.Białej już na wstęie powiedział, że będzie to jeszcze lepsza komnferencja niż była w roku ubiegłym.
Odważny kurde Jasnowidz!
To była farsa, gdzie przez ponad gdzinę wyliczane były numery norm jakie zna Sowa. Co do odpowiedzi na pytanie “STANCA” to P. Sowa w tym przypadku zachował sie uczciwie bo przyznał, że nie wie jak położyć oprzewód odprowadzajacy prąd piorunowy w styropianie- a to b. rzadki przypadek.
P. Sowa przyszedł na nasze stoisko w B.B. i powiedział, że NIC do nas nie ma, ale bedzie miał referat -ja odpowiedziałem, że przyjdę posłuchać- On, że nie trzeba. Byłem - tylko 1,5 godziny, kurde, bo wymieniał tyko nunery - norm.

Moja odpowiedź - nie wolno w styropianie stosować ani bednarki, ani drutu - chyba, że jest w specjalnej rurze odgromowej.
P.Sowie o tym nie mówcie - niech żyje w niewiedzy.

Zwody - takich brzydkich słów nie używam - to nazwa od P. Zobysława Flisowskiego - wybitnego znawcy temmatu - nie piszę jakiego- fuj.

A przy okazji na tej konferenyji były rozdawane katalogi firmy “DEHN i Słońce”, a takiej lipy technicznej dawno nie widziałem. Nasza Polska technika odgromowa jest na wyższym poziomie. To moje subiektywne zdanie.
Pozdrowienia

Krzysztof

nie wolno w styropianie stosować ani bednarki, ani drutu

DLACZEGO ?
Nie wolno stosować drutu czy bednarki bez żadnej osłony.

Witam
Kilka lat temu Pan Krzysztof zaprowadzil nas na manowce swoimi wywodami nie mającymi poparcia w obowiazujących normach.

http://ise.pl/forum/viewtopic.php?f=29&t=7694&st=0&sk=t&sd=a

Ja jednak zostanę przy moich nauczycielach w sprawach odgromowych.

STANCA

Witam,

Stoję właśnie przed dylematem montować zwody w ociepleniu w specjalnych rurach czy na powierzchni???

Oprócz estetycznych (wizualnych) aspektów, pod każdym względem lepiej umieścić przewody odprowadzające na zewnątrz styropianu. Drut odprowadzający prąd piorunowy może rozgrzać się do bardzo wysokich temperatur, do przysłowiowej “czerwoności” - warto ryzykować jego umiejscowienie pod elewacją? - a to tylko jeden z powodów “za” ułożeniem go na zewnątrz.

Jeden z kolegów robił wyliczenia i wyszło że drut nagrzewa się w niewielkim stopniu 60 stopni czy coś takiego. Więc jaka jest prawda?
Znalazłem też rury ‘104.1 RURA INSTALACYJNA ODGROMOWA’ firmy Elko-bis to jakiś sensowny produkt?
Czy możesz jeszcze wymienić jakieś argumenty za ułożeniem na zewnątrz? Nie znam się na instalacjach odgromowych.

1. ocena stanu instalacji, podczas badania - w tej części - niemożliwa
  2. ocena przewodów odprowadzających po wyładowaniu w obiekt - niemożliwa
  3. wymiana w razie potrzeby - niemożliwa bez zniszczenia elewacji
  4. cieplne efekty przepływu prądu piorunowego przez taki drut - widoczne efekty
  5. możliwe “efekty elektrodynamiczne” z wyrwaniem drutu z elewacji włącznie w przypadku wyładowania w obiekt
  6. " z obserwacji" - trudne do zrealizowania złącza kontrolne - przeważnie powodują defekty tynku (naprężenia drutu i bednarki są silniejsze od styropianu, często powodują pęknięcia tynku wokół puszki), a ich otwieranie po kilku latach eksploatacji , powoduje czasem kolejne zniszczenia.
  7. choć nie mówimy teraz o budynkach wysokościowych, to nawet w niskim budownictwie pozostaje ochrona ścian bocznych (owszem niewymagana, ale za cenę kilu metrów drutu, który może nie zdobi budynku, moim zdaniem warto ją zostawić)

Tyle , tak na szybko :slight_smile:

OK, dziękuje.
Z jednym się nie mogę zgodzić. W przypadku umieszczenia drutu w rurce wymiana jest możliwa bez niszczenia elewacji. Chyba że pod wpływem temperatury rurka się stopiła.

:smiley: :laughing: Rura ma znaczenie jedynie psychologiczne, temat na forum wałkowany przez lata. Wiele o tym pisałem.
Badania w ośrodkach naukowych pokazują jak zachowuje się rura przy wyładowaniach ślizgowych. Nie wyglądało to dobrze.
Jeżeli jesteś instalatorem to poproś projektanta o wyliczenia, by kiedyś ubezpieczyciel obiektu nie ciągał ciebie w razie kłopotów. Chodzi o przyrost temperatury w czasie przepływu prądu udarowego.

STANCA

Doprawdy nie wiem co miałoby się stać ze styropianem w którym jest rura z drutem w środku. Przypominam że styropian nie jest materiałem łatwopalnym w dodatku samogasnącym.
Od pewnego czasu zauważyłem, że jedynym sposobem na poprowadzenie przewodu odprowadzającego jest zastosowanie przewodu w izolacji wysokonapięciowej (tak przynajmniej sugerują środowiska związane z pewną firmą która takowy produkuje).
Jak żyję tak nie słyszałem żeby coś się stało od poprowadzenia przewodu odprowadzającego w rurze w styropianie. Jeśli ktoś coś kiedyś na ten temat czytał to proszę o podanie źródła bo bardzo jestem ciekawy :slight_smile:

Z tabeli przyrostu temperatury z którym spotykamy się w wielu opracowaniach na ten temat wynika, że dla III i IV poziomu ochrony temperatura drutu o przekroju 50 mm2 (czyli ~ fi8) przy przepływie prądu piorunowego wzrośnie o 37 stopni.
Dlatego moim zdaniem rura PCV czy inna trudnopalna albo nie rozprzestrzeniająca płomienia nie powinna ulec uszkodzeniu i będzie odpowiednią osłoną drutu w styropianie.
Natomiast stosowanie rury w izolacji wysokonapięciowej moim zdaniem ma sens w określonych sytuacjach np. kiedy zwód odprowadzający przebiega w odległości mniejszej niż 2 m od drzwi wejściowych.
Proszę napiszcie Panowie jakie jest wasze zdanie.

Mógłbym prosić kolegę o źródło tej informacji?

Źródłem tej informacji jest informator techniczny 1/2002 pt.: “ZEWNĘTRZNA OCHRONA ODGROMOWA OBIEKTÓW BUDOWLANYCH”
Autorem jest prof. Andrzej Sowa.
Na drugiej stronie w tablicy nr 4. znajdzie kolega tą informację.

Widzę, że tą informację można również odnaleźć w normie 62305-1.
Tablica D.3 – Przyrost temperatury przewodów o różnych przekrojach w zależności od W/R.

Norma …62305 w ark. 3 w pkt 5.3.4 określa sposoby ułożenia przewodów odprowadzających. Zakładając , że styropian jest materiałem “niepalnym”, teoretycznie nie powinno być przeciwwskazań chowania w nim przewodów odprowadzających. Ale takie wykonanie uniemożliwia późniejsze prace konserwacyjno-pomiarowe o czym pisałem wyżej. Zatem decydując się na takie rozwiązanie, projektant powinien ściśle określić okres użytkowania, po którym przewody odprowadzające należy bezwzględnie wymienić. Wymiana byłaby też obligatoryjna po każdym wyładowaniu w obiekt. Powód : brak możliwości sprawdzenia stanu przewodów.

Dodam jeszcze do tego wątku zobrazowany problem ze złączem kontrolnym, takich jak to ze zdjęcia jest mnóstwo. Proszę zwrócić uwagę co dzieje się, gdy budowlańcy przesuną rurę z drutem o zaledwie 2-3 cm od osi bednarki! Ponadto skieruje pytanie do zwolenników chowania drutu w styropian: jak odnieść konstrukcję złącz kontrolnych , wykonanych jak na zdjęciu, do zdania z normy PN-EN 62305-3 opisującego zaciski probiercze (5.3.6):
“Do celów pomiarowych konstrukcja zacisku powinna zapewnić możliwość jego rozłączenia za pomocą narzędzi.”
Jak specjalistyczny zestaw narzędzi trzeba posiadać, żeby rozłączyć przedstawione (bardzo popularne) złącze?