Odpowiem na to pytanie odsłaniając pewne słabości (nasze? moje?). Najwiecej kłopotów kolego Jacku (mnie osobiście) sprawiają obliczenia do których “zapomniałem” wzorów (dokładnych). I właśnie dlatego to jest największym mankamentem.
Kłopotliwe są obliczenia do doboru kondensatorów mocy biernej w celu kompensacji. Niewiem czy na rynku dostępny jest wogóle jakiś program który takie obliczenia wykonuje.
Ja może z mniej ambitnym problemem.
Szybki program do obliczeń zabezpieczeń i przekrojów przewodów przy konkretnym zapotrzebowaniu mocy. Przy 1-faz i 3-faz zasilaniu.
Najlepiej taki co wyliczy wszystko taniej i wyjdzie, że nie trzeba nic kupić.
Z tego co widzę, w praktyce to większość ludzi prowadzących biznes ma w głębokim poważaniu jakiekolwiek wyniki obliczeń, że już o normach nie wspomnę.
Jak im zaufany pan “Gienio” powie, że kable albo aparat “wytrzyma” to szkoda cokolwiek liczyć bo oni zrobią wg własnego widzimisie.
Potem są takie kwiatki bezpiecznik 250A gF i przewód 3x1.5 - bo to “wytrzyma” i jakie tanie było. Albo wyłącznik S303 C32 i 6kA w sieci gdzie przy zwarciu 3fazowym mamy prąd 10kA albo 20kA - to też “wytrzyma” a po miesiącu się głowią czemu ta maszyna znowu stoi.
Witam Szanownych Kolegów
Sewgo czasu poszukiwałem programiku do projektoania linii napowietrznych właściwie doboru. Efekt poszukiwań - żaden i dalej pozostaje projektowanie z katalogami typizacyjnymi w dłoni. Może warto byłoby opracować taki programik. Może ktoś z Szanownych kolegów ma dostęp do takowego programu, a jeśli tak to może zdecydowałby się na umieszczenie informacji o tym proramie z kąd można ściągnąć lub kupić i za ile.
Wyliczenie rezystancji poszczegolnych stopni rozrusznika silnika asynchronicznego pierscieniowego. Wzór był o ile pamietam rekurencyjny wiec sie swietnie bedzie nadawał do zaprogramowania
Instalacje wykonujemy na podstawie projektu, ale zawsze w praktyce występują zmiany to dochodzi mocy tam dłuższy wlz. Krótki prosty do stosowania na budowie/np aplikacja do komórki/ na szybko czy wystarczy zabezpieczenie, czy wystarczy przekrój, ewentualny spadek na kablu, właściwy dobór przekroju do mocy i zabezpieczeń
Pozdrawiam
Ja przykładowo korzystam z programu Politechniki Śląskiej SWN 2 mający zatwierdzenie WUG. Liczy zabezpieczenie, kable, moce zwarciowe, określa strefy zabezpieczeń itd. Jedna wada to że program jest dosowy. Przydałoby się coś takiego dla windows lub linux.
Witam
Ja zrobiłem sobie taki program który liczy zabezpieczenie wkładki bezpiecznika dla silników 3 fazowych. Program zrobiłem w VB6.0. W zasadzie jeśli miałbym konkretne wzory to mogę zrobic dowolny interesujący Was program.
pozdr
tomekn
Wszechstonny PAJĄK, do projektowania instalacji elektrycznej wraz z doborem charakterystyk czasowo-prądowych zabezpieczeń nadmiarowoprąowych i topikowych.
Witam,
czytam sobie te posty i zastanawiam się nad jednym: jaki konkretnie rodzaj programu jest potrzebny, czy taki który ma w sobie zawarte procedury (wzory) do konkretnych zagadnień czy coś uniwersalnego?
Wiem że można wziąć po prostu Excela i zrobić sobie arkusze dla każdego problemu, jeden do obliczeń czegoś inny do czegoś innego i tylko podstawiać dane. jednak Excel jest bardzo skomplikowany jeśli chodzi o wprowadzanie dziwnych formułek. Jeżeli jednak komuś wzorki nie są straszne to polecam MathCAD’a - jeśli ktoś się z nim spotkał to wie o czym mówię. Piszę się w nim wzorki jak w Wordzie i podaje dane a program liczy wszystko w biegu.
jak komuś potrzebne uniwersalne narzędzie matematyczne to gorąco polecam.
ja używam z powodeniem program PRET (dosowski, ale liczy spadki napięć, prądy zwarciowe, sprawdza czy zachowana jest skuteczność ochrony przed porażeniem, dobiera baterie kondensatorów itp.), próbowałem PAJĄKA, ale osobiscie uważam go za lekką bzdurę (na etapie projektu wymaga: konkretnych rozwiązań zabezpieczeń i przekrojów, czyli danych wynikowych!!, nie rozumiem skąd projektant ma mieć informację o mocy zwarciowej systemu widzianego z zacisków transformatora, program natomiast zawiera charakterystyki I=f(t) zabezpieczeń, ale w bardzo wąskim zakresie jeśli chodzi o pra zwarciowy). Do obliczeń oświetlenia: DIALUX, LITEON i RELUX.
Bez znajomości parametrów źródła zasilania nie można:
Określić wytrzymałości zwarciowej aparatury, szczególnie zabezpieczającej.
Dokonać obliczeniowego sprawdzenia skuteczności ochrony przed porażeniem realizowanej przez SSW.
Sprawdzić dopuszczalne spadki napięć.
Nigdy nie miałem problemu z otrzymaniem od dostawcy energii, parametrów zwarciowych w miejscu przyłączenia do sieci elektroenergetycznej.
Impedancja “pętli zwarciowej” zawarta jest w protokole z pomiarów a te z kolei są dołączone do Książki Obiektu Budowlanego.