Program Obliczeń Elektrycznych

To ja mam pytanie: moc zwarciową systemu elektroenergetycznego widzianą z zacisków transformatora stacji podaje ZE jak rozumiem. Tylko w której chwili? Bo przełączenia w systemie ogólnokrajowym powodują zmianę tej wielkości (np. odstawienie bloku generatora, remont jakiegoś transformatora, wyłączenie/załączenie jakiejś lini przesyłowej, zmiana zasilania w układzie SN itp, na marginesie w Białymstoku często brano energię z Litwy, a po kilku dniach przełączano się znowu na Polskę, i kto będzie mądry jaka jest moc zwarcia systemu?) Bo mówimy tu o mocy zwarciowej systemu, a nie impedancji transformatora i kabla zasilającego złącze. Ponadto wielkość ta (moc zwarciowa systemu) wpływa na wynikową impedancję zwarcia poniżej 1%. Więc czy jest sens kruszyć kopie?

Witam.
Kolego phaser-przynajmniej ENERGA SA w woj. pomorskim-określa poziom mocy zwarciowej na szynach GPZ-u, a projektanta rola jest obliczyć w konkretnym (ej) stacji i na odpowiednim napięciu parametry zwarciowe.Są obiekty zasilane np z GPZ-15kV, do odbiorcy , też na napięciu 15kV.Ale dalej może to być np. 15/6/0,4kV i Energetyka nie dysponuje takimi danymi.No może jeszcze nie teraz.
Myślę ,że juz niedługo powstaną programy wspomagające obliczenia.
Ja posługuję się SIMARISEM f-my Siemens…ale jest on bezradny przy napięciach ponad “2 x transformowanych”, np 15/6/0,4kV.
Pozdrawiam, Janusz.

Ja mówię w tym przykładzie o instalacjach w obiektach zasilanych ze stacji SN/nn, w tych instalacjach wpływ mocy zwarcia systemu jest na poziomie poniżej 1%. Po co kruszyć kopię? Dane o mocy zwarciowej GPZ w tym wypadku też są niepełne (zostaje część między GPZ a stacją SN/nn).
Nie wszystkie ZE chętnie udostępniają dane, często trzeba sporo czekać (albo mieć kogoś “zaprzyjaźnionego”), a czas leci, termin oddania projektu się zbliża itp.

Witam.

Jeśli chodzi o parametry zwarciowe to raczej należy przyjmować docelowe prądy zwarciowe w danym miejscu SEE i na takie prądy dobierać aparaturę i oszunowanie a nie kierować się dzisiejszą wartością mocy zwarciowej. Na 15 kV Ik’'=12,5 kA lub 20 kA czy cóś takiego
Zostają jeszcze minimalne wartości zwarciowe dla zabezpieczeń te bierzemy z natury.
W sieciach nn zazwyczaj zaczynamy od transformatora SN/nn.

Trochę się w tym wątku mówiło o pomiarach prądu zwarciowego na poziomie nn. Nie wiem dlaczego niektórzy producenci mierników nie przewidują pomiaru impedancji zwarcia w obwodzie międzyfazowym czyli zwarcia dwufazowego z którego można wyliczyć prąd zwarcia trójfazowego.
Z pomiarów w obwodzie fazowym to trzeba się mocno nagimnastykować aby ''oszacoeać ‘’ wartość prądu zwarciowego 3- fazowego .

Pozdrawiam marcin714

Dokładnie się zgadzam, w sieciach nn zaczyna się od transformatora, natomiast PAJĄK wymaga mocy zwarciowej (i tylko to podałem jako jedną z jego wad, po czym wątek urusł do dość sporej rangi).

Pająk to mi też się nie podoba. Za dużo chce wiedzieć a poza tym ta ich grafika mnie denerwuje. Jak można tak bylejak rysować np wyłącznik. Poza tym nie wiem dlaczego można budować schemat tylko pionowo?. Ale co tam jest za darmo

Właśnie jestem na etapie pisania takiego programu, chętnym mogę wysłać za darmo oczywiście :wink: pozdrawiam

Witam
Także chętnie zapoznam się kolego mareqm z tym programem, tylko proszę uwzględnić aktualnie obowiązujcą obciążalność długotrwałą przewodów oraz współczynniki jednoczesności i spadek napięcia.

napisałem taki programik i funkcjonuje jako strona internetowa. jeżeli to kolegów zainteresuje to mogę wykonać w formie programu windowsowego. jest tylko problem że musiał bym prosić kolegów o przetestowanie tego co jest na stronie i ewentualne zasugerowanie innych rozwiązań. może jakieś dodatkowe informacje. Dodatkowa baza wiedzy
Z poważaniem
zibilodz

Polski program PRET Q4 i PRET SE. Niestety płatny!

Witam
Schneider wypuścił nowego EcoDiala 3.38 w wersji Polskiej którego jak na razie nie udało mi sie zawiesić
Do końca stycznia będzie nowe XL-pro od Legranda
To tak w kwestii informacyjnej :wink:

Dzięki Maćku !
inteldom

Witam,

Czy ktoś z Was usiłował liczyć programem pajak prądy zwarcia jednofazowego i trójfazowego ?

Z tego co pamietam to one powinny się dość znacznie różnić i prądy zwarcia jednofazowego powinny być niższe a z programu wychodzą mi bardzo zbliżone do siebie.

Witam.
Kolego markcc. Masz rację. Różnica pomiędzy tymi prądami jest przeważnie dość duża. Oczywiście jeżeli pominiemy udar. Prąd zwarcia jednofazowego jest przeważnie ok. 50% mniejszy i zbliża się do tej wartości tym bardziej, im mniejszy jest wpływ impedancji transformatora a większy wpływ impedancji sieci
(instalacji). Natomiast gdy rozpatrujemy przypadek, gdy punkt zwarcia nie jest odległy od transformatora to te wartości zbliżają się do siebie. Przy transformatorze o niedużej mocy i krótkiej linii kablowej o dużym przekroju, wartości tych prądów mogą mało się od siebie różnić.

pozdrawiam

Witam.
Temat został ponownie wywołany więc zajmę stanowisko.
Praktycznie testowałem prawie wszystkie z tych programów. Niektóre są niezłe ale wszystkie posiadają pewne mniejsze lub większe wady. Zalecam więc szczególną ostrożność przy interpretacji wyników.
Niektóre przewymiarowują proponowane przekroje przewodów ( i może o to chodzi).
Inne mogą wprowadzać bardziej poważne błędy. Niekiedy dość groźne, bo wychodzi, że ochrona jest skuteczna ale gdy policzy się ręcznie to wychodzi, że ochrona jest nieskuteczna. Wskazałem błąd producentowi ale trochę mi nie wierzy.
Zareklamowałem więc taki program u producenta. Udało się spowodować, że będzie on ( podobnie jak wcześniej niektóre inne programy) sprawdzony i recenzowany przez ludzi z Wydziału Elekrycznego Politechniki Wrocławskiej.
pozdrawiam