Prefabrykacja rozdzielni a certyfikat CE

Witam serdecznie,

Drodzy koledzy czy ktoś z was wie jak wygląda sprawa prefabrykacji rozdzielni elektrycznych, sterowniczych, itp. z certyfikatem CE ? chodzi o to czy i jak zdobyć taki certyfikat dla firmy która para się prefabrykacja rozdzielni ? czy jeśli będziemy stosować podzespoły, które posiadają taki certyfikat, jesteśmy zwolnieni z tego obowiązku ? Zapewne któryś z kolegów zna temat, proszę o poradę. Wszelkie przepisy, rozporządzenia, linki mile widziane, za co z góry bardzo dziękuje.

Pozdrawiam,
maximaxi

Witam :slight_smile:

Proponuję użyć opcji szukaj.

NIE!!!

czytaj;
Czy rozdzielnica musi mieć oznaczenie CE?

STANCA

Witam,
Wiec zapytam inaczej, jak koledzy elektrycy radzą sobie z oznaczeniem CE przy prefabrykacji rozdzielni np. na podzespołach LEGRAND-a, nawet jeśli wszystkie podzespoły z rozdzielnia włącznie maja oznaczenia CE ? Proszę o fakty a nie normy :smiley:

Pozdrawiam,
maximaxi

No cóż
szkoda, że nie przeczytałeś podanego tematu wyżej ze zrozumieniem.

Moja rada przeczytaj to z podanymi faktami, normami i linkami. Potem kupisz potrzebne normy, siądziesz na dwa tygodnie opracujesz co trzeba i wyjdzie Ci wynik tej pracy w postaci …jednej strony.

Tak, uczciwe opracownie deklaracji zgodności z potrzebną dokumentacją kosztuje często więcej jak sama robota!!

Kto tego nie przerobi zbudzi się kiedyś z ręką w n… do łokcia.
Klient zaczyna być świadomy co jest potrzebne.

mnie za pierwszym razem nie było łatwo zrobić deklarację CE, a robiłem w czasie gdy materiałów w necie nie było wszystkich.
przyznam o wielu sprawach nie wiedziałem, dalej się uczę. Dajemy Wam wskazówki, no czytać i robić za Was nie będziemy.

Był temat gdzie młody człowiek zrobił jakieś urządzonko wystawił niewielką kwotę i klient poprosił jego o dokumentację i deklarację zgodności, facet był ugotowany, bo nie był w temacie.

http://www.ciop.pl/9701.html
USTAWA
z dnia 30 sierpnia 2002 r.
o systemie oceny zgodności
(Tekst jednolity: Dz. U. z 2004 r. Nr 204, poz. 2087)

STANCA

Zdaję sobie sprawę, że wielu kolegów patrzy dziwnie na moje wskazówki, ale świadomość klienta rosnie.

Z końcem czerwca zaproszono mnie poprzez znajomych do firmy gdzie ktoś wykonał urządzenie. Właściel dowiedział się że potrzebna jest deklaracja zgodności, zaproponowano bym ją wykonał, mysleli że to pryszcz.

Jak wytłumaczyłem co i jak i ile to może kosztować jak zrobi to inna osoba (nie będąca w temacie) niż wykonawca zrezygnowali.
Powiedziałem, że to wykonawca winien dać deklarację zgodności jak i pozostałą dokumentację.
Zrobił niech się męczy i dokończy papiery.

Pomocny może być ten link;

z którym warto się zapoznać przed pytaniem klienta gdzie jest papier?

STANCA

Witam

Widzę, że temat „Prefabrykacja rozdzielni a certyfikat CE” często jest poruszany na forum.
Ostatnio dokładniej zapoznałem się z wydawnictwem „ Poradnik techniczny 2008/2009 – systemy rozdziału energii do 4000A” dostępnym na stronie : http://www.legrand.pl/pl/scripts/pl/publigen/content/templates/previewMultiTexte.asp?P=475&L=EN.
Otóż na stronie 523 tego poradnika zamieszczono m. in. ciekawą następującą informację " Zwyczajowo rozdzielnic przeznaczonych do konkretnej instalacji nie oznacza się znakiem CE, gdyż takie rozdzielnice nie znajdują się w stałym obrocie handlowym"

Wygląda jednak, że nie wszystkie rozdzielnice podlegają oznaczeniu znakiem CE.

Witam

Są różne zwyczaje jak widzimy z tego forum. Nie wszystkie mają jakąś podstawę prawną i są dobre.

Domyślam się, że zły to zwyczaj. Zapewne nie napisali czym podpierają swoje stanowisko.

STANCA

Jak “miszczowie” z śmiesznej firmy “L” podadzą prawo, które zmusiło ich do takiego myślenia, to będą mistrzami. :laughing:

Witam ponownie

Proszę sięgnąć do podanego źródła, tam szerzej podano z czego wynika tak sformułowane zdanie.

Z poważaniem

Witam

Jedyne źródło prawa na terenie Rzeczypospolitej Polskiej stanowią, na podstawie ustawy z dnia 20 lipca 2000 r. “O ogłaszaniu aktów normatywnych i niektórych innych aktów prawnych” (Dz.U. 2007 r. Nr 68, poz. 449) akty prawne ogłaszane i wydawane w Dzienniku Ustaw i Monitorze Polskim.

Pozostała literatura nie stanowi żródla prawa.

Rozporządzenie Ministra Gospodarki z dnia 21 sierpnia 2007 r. w sprawie zasadniczych wymagań dla sprzętu elektrycznego:
http://isap.sejm.gov.pl/Download?id=WDU20071551089&type=2

Nie ma w tym rozporządzeniu ani słowa,że nie obowiązuje w przypadku wykonania jednostkowego albo też jak niektórzy traktują - zmontowania na placu budowy.

Ustawa z dnia 30 sierpnia 2002 r. o systemie oceny zgodności określa kogo należy uważać za producenta:

"
20) producencie – należy przez to rozumieć osobę fizyczną lub prawną albo
jednostkę organizacyjną nieposiadającą osobowości prawnej, która projektuje
i wytwarza wyrób, albo dla której ten wyrób zaprojektowano lub
wytworzono, w celu wprowadzenia go do obrotu lub oddania do użytku pod
własną nazwą lub znakiem;"

Pozdrawiam
Teodor

Sięgnąłem, przeczytałem. I z racji, że ostatnie dwa dni w moim rejonie do najweselszych nie należą, więc i traktuje ten poradnik dzisiaj jako niestrawny stek bzdur. Jutro może potraktuję go jako scenariusz cyrkowy.

Proszę nie bronić głupot. Firma “L” się wywinie w razie czego, kolega już niekoniecznie. I nie ma to znaczenia, czy kolega z tytułu podawania takich bredni ma jakieś zyski czy nie.

Kolego gruhha

traktuje ten poradnik dzisiaj jako niestrawny stek bzdur

To jeszcze należy udowodnić merytorycznie, bo może i wpływ na to ma kolegi awersja do firmy Legrand z tego czy innego powodu. To jest dość poważne oskarżenie mogące być powodem wytoczenia sprawy sądowej. Jeden błąd nie stanowi o wartości całego Poradnika. A być może jest on wzorowany na poradniku francuskim.

O certyfikacji CE było na Forum bardzo dużo - komuś nie chce się użyć wyszukiwarki.
W skrócie to oznaczenie CE wystawia producent jakim jest instalator rozdzielnicy jeżeli sam dokonuje jej montażu.

Kolego melon :wink:. Awersję mam do bzdur, bez znaczenia na nazwę firmy. I nie mam zamiaru udowadniać, że nie jestem wielbłądem. Może jeszcze kolega Teodor powinien to zrobić? Bo jego post jest wystarczająco merytoryczny. Trzeba tylko chcieć chcieć. Zrozumieć.

:wink:

Witam

Wyjaśnienie w kwestii formalnej, wielokrotnie wymagałem i wymagam od wykonawców ( co się od nich nasłuchałem to tylko moje :slight_smile: ) instalacji m. in. certyfikatu CE na wykonane rozdzielnice, zasygnalizowałem tylko inne podejście ( interpretację przepisów ) wcale nie małego producenta, do tej sprawy.

Zastanawiam się tylko ( ale także do przedyskutowania na forum ) czy coś nie jest na rzeczy, czy przypadkiem nie jesteśmy w Polsce nadgorliwi.

Ciekawe jest także, jak się do tej sprawy podchodzi w innych krajach?

Pozdrawiam

Witam

Ja się w wielu sprawach zgadzam z kolegami z forum (kol. Stanca, gruhaa czy Teodor), ale niestety w temacie rozdzielnic wyjątkowo zgadzam się z poradnikiem Legranda.

Uważam, że elektryk/firma elektryczna/ nie jest w stanie oznaczyć rozdzielnicę oznaczeniem CE. Po prostu nie stać go na przeprowadzenie odpowiednich badań. Kolega Stanisław już kilkrotnie pisał, ile musi przeczytać norm, żeby wystawić certyfikat na daną rozdzielnicę. Dla mnie to jakaś forma magicznego myślenia. Równie dobrze mógłbym pisać, ile to zaklęć muszę rzucić na rozdzielnicę aby spełniała CE.

Oj. chyba już od 2 grudnia 2009 to się skończyło - ustawy UE mają bezpośrednie zastosowanie. Piszę “chyba” bo do końca tego jeszcze nikt chyba nie wie. Mam paru kolegów - gryzipiórków pracujących w Komisji UE i sami jeszcze nie wiedzą, bo pewne ogólne zapisy można różnie interpretować. Pewnie bedzie trzeba poczekać na wykładnie ETS. Zresztą ja ich trochę tych z KE rozumiem - mają w końcu poważniejsze sprawy na głowie - chociażby zakrzywienie ogórka, albo który wataż żarówek w tym roku dopuścić, a który zabronić. Jakby wymyślili, że drzwiczki rozdzielnic elektrycznych miałyby być pomalowane np. w biało zielone paski - to bym się wcale nie zdziwił - w Brukseli lubią wymyślać różne absurdalne rzeczy.

pzdr
-DAREK-

Witam :slight_smile:

Widzę, że temat zgodnie z ostatnio panującym zwyczajem podąża do z góry upatrzonego celu czyli dodam dla niewtajemniczonych kolejnej kłótni.

Padło pytanie o rozdzielnice prefabrykowane. Odpowiedź można znaleźć na forum i nic więcej w tym temacie mądrego nie napiszemy. Jak to mówią cośmy wiedzieli tośmy napisali. Można więc pytającemu polecić użycie opcji szukaj lub wskazać bezpośrednie linki. W razie potrzeby tak jak zrobił to Kolega Darom zasygnalizować o zmianach jakie się mogły pojawić.
I na tym można by temat zakończyć zaznaczając, że chodzi o rozdzielnice prefabrykowane, oznaczone typem, powtarzalne itd.

Pojawiła się jednak informacja, która jest niezgodna z ogólnie przyjętym stanowiskiem wielu forumowiczów (z którym to stanowiskiem ja nie zawsze się zgadzam i tak jest w tym przypadku.

Temat jest już zaśmiecony i odbiega od głównego wątku więc jest mi wszystko jedno. Odłożę więc na bok wyroby produkowane seryjnie gdyż uważam temat za wyczerpany, a poruszę idąc za myślą Kolegi wskazującego na publikację firmy L temat wyrobów jednostkowych.

Do tej pory myślałem (i zresztą nadal tak uważam), że wyroby jednostkowe, a w naszym przypadku będzie to rozdzielnica wykonana na podstawie indywidualnego projektu nie wymagają oznaczenia znakiem CE i wystawienia deklaracji zgodności.
Oczywiście takie podejście wymaga zaangażowania i posiadania dużo większej wiedzy od projektanta i wykonawcy niż w przypadku zastosowania wyrobu typowego dlatego unika się projektowania wyrobów nietypowych jak ognia.
Nieracjonalne jest jednak wymaganie oznaczania znakiem CE instalacji wykonanej na podstawie indywidualnego projektu (całej instalacji, a nie samej rozdzielnicy), a takie zdania padły już z „ust” kilku .forumowiczów. Oczywiście nie dotyczy to instalacji powtarzalnych w budynkach prefabrykowanych posiadających oznaczenie typu itd.

Nie będę się dalej rozpisywał tylko zadam pytanie.
Załóżmy, że mamy doczynienia z rozdzielnicą niskiego napięcia.
Mamy za zadanie wyprodukować rozdzielnicę i zamontować w obiekcie budowlanym z wszelkimi szykanami pośredniczącymi.
Uznajemy jako jej producent, że podlega ona dyrektywie LVD.
Załóżmy, że chcemy wykonać ją zgodnie z normą zharmonizowaną z dyrektywą LVD dotyczącą rozdzielnic i sterownic niskonapięciowych. Kiedyś była to norma PN-EN 60439-1 nie wiem czy dzisiaj coś się zmieniło ale to nie jest istotne.
Poprzez wykonanie wyrobu zgodnie z normą zharmonizowana możemy domniemywać, że wyrób jest zgodny z odpowiednią dyrektywą (czy też spełnia jej wymagania) i zakładamy że jest bezpieczny. Zaznaczam, że wykonanie wyrobu zgodnie z normą zharmonizowaną nie daje gwarancji, że wyrób jest bezpieczny, a tylko możemy tego domniemywać.

1. Oznaczamy rozdzielnicę nazwą typu.
  2. Opracowujemy jej dokumentację projektową, instrukcje montażu, obsługi, użytkowania, pakowania, przewożenia, magazynowania itp.
  3. Wykonujemy ją.
  4. Wykonujemy badania typu.
  5. Wykonujemy badania wyrobu.
  6. Wystawiamy deklarację zgodności.
  7. Oznaczamy wyrób znakiem CE.
  8. Wprowadzamy na rynek UE.
  9. W międzyczasie dokumentacja i wyniki badań lądują w archiwum gdzie przechowujemy je o ile dobrze pamiętam przez 10 lat.
  10. Montujemy zgodnie z dokumentacją producenta dotyczącą montażu.

Jeśli się gdzieś pomyliłem to proszę o sprostowanie, a następnie proszę o odpowiedź na pytanie jak Koledzy instalatorzy radzicie sobie ze spełnieniem swoich wymagań czyli jak, a w zasadzie na jakiej podstawie rozdzielnice przez siebie montowane oznaczacie znakiem CE i jak wystawiacie deklaracje zgodności. I czy zawsze oznaczacie?

Oczywiście nie oczekuję tutaj odpowiedzi w stylu zamawiam kpl. rozdzielnicę u producenta, który to wystawia deklarację zgodności i oznacza wyrób znakiem CE, a wy tylko ją montujecie zgodnie z instrukcją montażu. Takie przypadki są oczywiste i nie wymagają wyjaśniania i proponowałbym ich nie poruszać i nie oczekuję na nie odpowiedzi. Interesują mnie wszelkie inne przypadki.

A może nie ma innych przypadków?

Witam Szanownych Kolegów na Forum

Najpierw spróbuję wyjaśnić poruszony przez Kolegę Darka problem żródeł prawa w Polsce.

Istotnie - to co Kolega zacytowal jest na dziś nie do końca precyzyjne. Aktualnie należy odwołać się do:
Obwieszczenia Marszałka Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 19 stycznia 2010 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o ogłaszaniu aktów normatywnych i niektórych innych aktów prawnych
Dz.U. 2010 nr 17 poz. 95

Wspomina się w tym przepisie także Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej.

Jak posługiwać się przepisami zamieszczanymi w tym dzienniku - wyjaśnia:

Ogłoszenie Prezesa Rady Ministrów z dnia 11 maja 2004 r. w sprawie stosowania prawa Unii Europejskiej
M.P. 2004 nr 20 poz. 359

Z ogłoszenia tego wynika iż bezpośrednio stosować należy ROZPORZĄDZENIA.

Pozdrawiam
Teodor

Witam
Tak z ciekawości, to który z wielkich tego forum przy domkowych tablicach (w domyśle i inne tablice i rozdzielnie) robi wszystkie te badania do CE ?

Witam Szanownych Kolegów na Forum

Teraz kolejny problem:

Kolega Darek napisał :Uważam, że elektryk/firma elektryczna/ nie jest w stanie oznaczyć rozdzielnicę oznaczeniem CE. Po prostu nie stać go na przeprowadzenie odpowiednich badań.

Otóż, poważny elektryk, który jest nie tylko monterem ale także projektuje oraz wykonuje pomiary jest w stanie wykonać wszystko - łącznie z niezbędnymi badaniami.

Należy tylko przestrzegać pewnych zasad.

1. sporządzić schemat ideowy
  2. sporządzić zestawienie elementów i oprzewodowania dobierając je pod względem potrzebnych parametrów ( np. znamionowe napięcie izolacji, napięcie udarowe wytrzymywane, spodziewany prąd zwarciowy, stopień ochrony IP, prąd znamionowy i.t.p) a także dobierając takie elementy, dla których mamy potwierdzenie że spełniają wymagania odpowiednich norm przedmiotowych (certyfikaty, deklaracje zgodności).
  3. oszacować na podstawie obliczeń oraz parametrów katalogowych sumaryczne straty mocy elementów i oprzewodowania wewnętrznego
  4. dobrać obudowę o odpowiednich gabarytach, wymaganym stopniu ochrony, znamionowej mocy rozpraszanej wiekszej lub równej wartości obliczonej w punkcie 3, posiadającej odpowiedni certyfikat dla pustych obudów przeznaczonych do rozdzielni
  5. dokonć montażu rozdzielnicy
  6. przeprowadzić sprawdzenia
  • rezystancji izolacji
  • ciągłości połączeń ochronnych
  • odstępy izolacyjne
  • działanie mechaniczne
  • działanie elektryczne
  1. zainstalować rozdzielnicę i dokonać podłączenia obwodów zwracając uwagę na zapewnienie stopnia ochrony przy wprowadzaniu przewodów
  2. opracować instrukcję obsługi
  3. zebrać całą dokumentację łącznie z wynikami badań, sporządzić deklarację zgodności i oznaczyć znakiem CE

Powyższy tryb postępowania przewiduje noma dla rozdzielnic składanych z elementów przebadanych w zakresie badań typu zgodnie z odpowiednimi normami.

Pozdrawiam
Teodor