Prefabrykacja rozdzielni a certyfikat CE

Witam
Pkt. 6 - Na czym polega sprawdzenie działania mechanicznego ?
Bo jeżeli to co pisze kolego jest prawdą, to całe te CE to prostota. I nie wiem czemu pewni koledzy tym straszą i każą ślęczeć nad dokumentami miesiącami skoro można to załatwić w chwilę, tak jak to wyjaśnił kolega Teodor.

Witam :slight_smile:

Kolego Teodorze dzięki za odpowiedź jak zwykle merytoryczną. Jenak nie dałeś dojść do słowa Kolegom instalatorom, a do nich skierowałem pytanie.
Ty z racji swojej pracy na co dzień zajmujesz się badaniami min. rozdzielnic i oczywiście jak zwykle jesteś niezwykle pomocny.
Tok postępowania opisany przez Ciebie jak sądzę jest jak najbardziej poprawny. Jest zresztą bardzo podobny do tego gdy prefabrykujemy rozdzielnicę na podstawie dokumentacji dostarczanej przez jej producenta z materiałów przez niego dostarczonych lub zgodnych z tą dokumentacją.

Nie zmienia to jednak tego, iż wg mojej wiedzy nie wszystkie rozdzielnice wymagają oznaczania ich znakiem CE. Tak jak wspomniałem te budowane na podstawie indywidualnego projektu nie mają takiego wymagania chociaż niewątpliwie nic nie stoi na przeszkodzie aby i im wystawiać deklarację zgodności. I to pierwsza sprawa którą chciałem poruszyć.
Mogę oczywiście się mylić, ale jak narazie nikt mnie nie przekonał (z drugiej strony sam nie jestem przekonany co do słuszności swoich przemyśleń). Jednak wtedy za takie rozwiązanie odpowiada projektant, a za jego wykonanie wykonawca, więc propagowanie takiego rozwiązania przez projektanta nie leży w jego interesie. Piszę to abym nie był posądzony o np. zrzucanie odpowiedzialności. Dla mnie wpis w projekcie „zastosować rozdzielnicę posiadającą deklarację zgodności” to tylko zrzucenie odpowiedzialności na wykonawcę więc na mam interesu przed nim się bronić. Oczywiście nie poruszam tutaj sprawy na ile projekt będzie zawierał lub opierał się na elementach typowych, a na ile nietypowych.

Jeśli jednak się mylę i wszystkie rozdzielnice bez wyjątku wymagają wystawienia deklaracji zgodności i oznaczania znakiem CE to pozwólmy się wypowiedzieć instalatorom jak oni to robią.
I to by była druga sprawa warta zgłębienia.

Witam

Ogólnie i trywialnie - to trzeba trochę poprztykać tymi mechanizmami łączników, przycisków, powsuwać lub powysuwać jeżeli są elementy wysuwne, sprawdzić blokady mechaniczne - jeżeli są, itp.

Kwestia - czy CE jest to prostota czy nie - zależy od doświadczenia i wiedzy - gdyż moim zdaniem trzeba zapoznać się z normami, dysponować dobrymi ( tzn. zawierającymi potrzebne dane) katalogami itd.

Pozdrawiam
Teodor

Ja też dziękuję koledze Teodorowi za (jak zawsze) merytoryczne wypowiedzi. Brak czasu nie pozwala mi teraz odnieść się do kilku spraw związanych z certyfikacją CE (mam pewne wątpliwości). Uważam, podobnie jak kol. Bonius, że w przypadku wykonań jednostkowych nie ma potrzeby oznaczania CE, a nawet jest ono szkodliwe, ze względu na nieuzasadnione koszty. Podobnie jak kolega Bonius czekam na wypowiedzi kolegów instalatorów, którzy swoje (nie prefabrykowane) rozdzielnice oznaczają znakiem CE.

pzdr
-DAREK-

Witam
Dziękuję za odpowiedz. Oczywiste jest że trzeba poruszasz mechanizmy, ale ile zrazy to już inna sprawa. Zapewne odpowiedzi od wykonawców się nie doczekamy. Wiadomym jest że łatwiej jest skrytykować projekt, niż wykonanie badania na oznaczenie znakiem CE własnej tablicy wykonanej na domek. Dla mnie też robienie tych wszystkich zabiegów, prób, badań dla tablicy która jest i tak kupowana określonej firmy (np.: Legrand), do której wkładane są aparaty (np.: Legrand) muszące spełniać normy jest bez sensowne.

witam Kolegów :slight_smile:
CE+CE nie równa się CE.

Witam :slight_smile:

Zgadzam się pomimo, iż może się zdarzyć, że takie równanie może być czasami poprawne.
Nie zmienia to jednak faktu, że przypadek nie potwierdza reguły :slight_smile:

Witam,

Prawda jest bolesna, w ostatnich latach nie spotkałem rozdzielnicy wykonanej przez instalatora i która by miała certyfikat CE. Proszę mi pokazać inwestora który zgodzi się na koszt uzyskania CE na poziomie np 1 tyś ? przy koszcie robocizny za wykonanie instalacji na poziomie 4 tyś. Żaden instalator nie wydaje CE, a jeśli jest taki to proszę mi pokazać który…

Pozdrawiam,
maximaxi

Odświeżam stary temat - czy modernizowane rozdzielnice też podlegają oznakowaniu CE. W istniejącej rozdzielnicy planuję wymianę okablowania i częściowo aparatury. Po tej pracy rozdzielnica będzie oznaczona, opisana i będzie miała załączony nowy schemat + pomiary ochronne (rozdzielnica jest metalowa).

Odpowiem pytaniem na pytanie - czy każdy instalator, montując aparaty w pustej rozdzielnicy i łącząc je, wystawia deklarację zgodności i znak CE ?

Mnie chodziło o kwestię formalno-prawną. Chyba żaden rozsądnie myślący elektryk nie znakuje CE małych rozdzielnic nowych jaki modernizowanych. Konieczność wystawiania CE na małe rozdzielnice domowo-biurowe np. do 63A jest bublem prawnym.
Tu link do dzisiejszego newsa:

poczytajcie komentarze. Niedługo UE wymusi dodawanie instrukcji do młotka - trzymając narzędzie jednorącz za podłużny uchwyt unieś je na odpowiednią wysokość i uderzaj metalową końcówką w łeb gwoździa, używaj osobistego sprzętu ochronnego tj kasku, okularów i rękawic itp. itd. to oczywiście skrót instrukcji, która będzie miała ze 2 strony treści i 2 strony rysunków.