Pracuje w firmie instalacyjnej i chciałbym odbyć praktyki potrzebne do uzyskania uprawnień budowlanych . Jednak mam problem ponieważ mój szef nie posiada uprawnień budowlanych. Firma nie jest duża i pracujemy jak podwykonawcy większej firmy . Kto w takiej sytuacji mógłby mi podpisać dziennik praktyk ?? Mam jeszcze jedno czy studia też są brane pod uwagę ??
Witam Kolegę „luqasz25” i wszystkich Kolegów na FORUM.
Chyba Kolega nie jest na bieżąco z przepisami.
Na zał. scanie przedstawiam art. 14 PB który wchodzi w życie z dniem 01.01.2006.
Zmiana w Dz. U. 2005 nr 163 poz 1346.
Witam.
Jeżeli pracujesz jako podwykonawca, to napewno jest jakiś kierownik robót z uprawnieniami który prowadzi proces inwestycyjny. Pogadaj z nim, na pewno podpisze ci praktykę. Pamiętaj, że od 3 lipca trzeba potwierdzać praktykę przez osobę prowadzącą raz na miesiąc a nie raz na 3 miesiące jak było wcześniej.
Pozdrawiam
Michał K
dot osoby tzw opiekuna
moim zdaniem najlepiej żeby osoba która potwierdza praktyka czyli ta z uprawnieniami bez ograniczeń była jedna bo jeżeli będziesz stosował potwierdzenia z każdej innej budowy przez kogo innego to ta osoba musi wystawić ci ocene
Witam
ostatnio zacząłem podobny wątek a mam pytanie do fachowców oriętujących się bardziej w przepisach czy móby mi ktoś podać artykul w którym jest powiedzane iż osoba tzn opiekun praktyki na uprawnienia budowlane musi być zatrudniona przez tego samego pracodawce bo ja pytałem się w okręgowej izbie inżynierów a tam powiedziano mi, że osoba podpisująca praktyke nie musi być zatrudniona w tym samym zakładzie ale chciałbym sie oprzeć na jakiej to jest podstawie prawnej żeby póżniej poskończeniu praktyki nie okazało się inaczej
Chyba Kolega nie jest na bieżąco z przepisami.
Na zał. scanie przedstawiam art. 14 PB który wchodzi w życie z dniem 01.01.2006.
Witam!
W związku z powyższym czy mam rozumieć, że przytoczony akt prawny działa wstecz tzn technik, który zaprowadził dziennik praktyk budowlanych przed 01.01.2006 może go wyrzucić na śmietnik, czy też wymóg posiadania wyższego wykształcenia dotyczy tych kandydatów, którzy założą dzieniik praktyk po 01.01.2006?
Michał.
Witam
dobra żle cię zrozumiam, jeśli chodzi o tych którzy mają założoną książkę to bez problemu mogą ją kontynuować bo ustawa wchodzi i obowiązuje od dnia 1.01.2006 tylko że trzeba mieć ją przed rokiem 2006 przynajmiej raz podpisaną przez opiekuna praktyki
Dziennik praktyk zawsze się przyda ale niestety do szkoły trzeba iść choćby było pod górkę.
USTAWA z dnia 28 lipca 2005 r. o zmianie ustawy - Prawo budowlane oraz o zmianie niektórych innych ustaw (Dz. U. z dnia 26 sierpnia 2005 r.)
Art. 1. W ustawie z dnia 7 lipca 1994 r. - Prawo budowlane (Dz. U. z 2003 r. Nr 207, poz. 2016, z późn. zm.2)) wprowadza się następujące zmiany:
(…)
3. Warunkiem uzyskania uprawnień budowlanych jest zdanie egzaminu ze znajomości procesu budowlanego oraz umiejętności praktycznego zastosowania wiedzy technicznej.",
b) uchyla się ust. 8;
3) w art. 14:
a) ust. 3 otrzymuje brzmienie:
"3. Uzyskanie uprawnień budowlanych w specjalnościach, o których mowa w ust. 1, wymaga:
do projektowania bez ograniczeń i sprawdzania projektów architektoniczno-budowlanych: >
a) ukończenia studiów magisterskich, w rozumieniu przepisów o szkolnictwie wyższym, na kierunku odpowiednim dla danej specjalności,
b) odbycia dwuletniej praktyki przy sporządzaniu projektów,
c) odbycia rocznej praktyki na budowie;
do projektowania w ograniczonym zakresie: >
a) ukończenia wyższych studiów zawodowych, w rozumieniu przepisów o wyższych szkołach zawodowych, na kierunku odpowiednim dla danej specjalności lub ukończenia studiów magisterskich, w rozumieniu przepisów o szkolnictwie wyższym, na kierunku pokrewnym dla danej specjalności,
b) odbycia dwuletniej praktyki przy sporządzaniu projektów,
c) odbycia rocznej praktyki na budowie;
do kierowania robotami budowlanymi bez ograniczeń: >
a) ukończenia studiów magisterskich, w rozumieniu przepisów o szkolnictwie wyższym, na kierunku odpowiednim dla danej specjalności,
b) odbycia dwuletniej praktyki na budowie;
do kierowania robotami budowlanymi w ograniczonym zakresie: >
a) ukończenia wyższych studiów zawodowych, w rozumieniu przepisów o wyższych szkołach zawodowych, na kierunku odpowiednim dla danej specjalności lub ukończenia studiów magisterskich, w rozumieniu przepisów o szkolnictwie wyższym, na kierunku pokrewnym dla danej specjalności,
b) odbycia trzyletniej praktyki na budowie.",
(…)
Art. 8. Ustawa wchodzi w życie po upływie 30 dni od dnia ogłoszenia, z wyjątkiem przepisu > art. 1 pkt 3> , który wchodzi w życie > z dniem 1 stycznia 2006 r.
Proszę pamiętać iż w/w ustawa ukazała się w lipcu br.
Przepraszam w poprzednim poście był „Czeski” błąd. Powinno być:
Zmiana w Dz. U. 2005 nr 163 poz 1364.
Ostatnio jestem w miarę na bieżaco z warunkami dotyczącymi uzyskiwania uprawnień budowlanych więć podziele się swoją wiedzą.
Kto może podpisać praktykę w dzienniku?
Praktykę w dzienniku może podpisać osoba posiadajaca uprawnienia bez ograniczeń w danej specjalności. Nie ma znaczenia czy osoba ta pracuje w tej samej firmie co praktykujący czy też nie. Do dziennika trzeba dołączyć kserokopię aktualnego na dzień podpisywania praktyk dokumentu przynależności osoby kierującej praktyką do izby.
Od 01.01.2006r o pełne uprawnienia budowlane będzie się mogła ubiegać jedynie osoba mająca tylko tytuł mgr inż.
Sam tytuł inż. będzie traktowany jak technik.
Zapytalem pisemnie w OIIB i dostalem taka opdowiedz:
cyt:
Ustawa z dnia 28 lipca 2005 r. o zmianie ustawy - Prawo budowlane (Dz. U. Nr 163, poz. 1364) stanowi w art. 5 “W stosunku do osób ubiegających się o uprawnienia budowlane, które przed dniem wejścia w zycie ustawy uzyskały wykształcenie wymagane na podstawie przepisów dotychczasowych oraz rozpoczęły odbywanie wymaganej praktyki, stosuje się przepisy dotychczasowe.”
Podany przez Pana zapis dot. drugiego problemu jest właściwy.
koniec cytatu
Tak wiec lec do izby po ksiazke i zalatw wpis w tym roku. Rozumie ze pytajacy skonczyl juz technikum - wiec na studia jesli ma pod gorke to nie musi!
Witam Kolegę „adzik” i wszystkich Kolegów na FORUM.
Prawdą jest zapis w art. 5. Zostały tylko dwa tygodnie dla osób które chcą się ubiegać o w/w uprawnienia nie posiadających wyższego wykształcenia. W tym przypadku proszę zwrócić uwagę na dokładne wypełnienie zgłoszenia wniosku oraz o dostarczenie odpowiednich dokumentów w roku 2005, gdyż jakiś błąd może zaważyć o odrzuceniu wniosku i zastosowaniu nowego aktu prawnego z roku 2006. Ps.
Tak więc Koledzy, szable w dłoń, wykorzystajcie ostatnią szansę bo zostało już tylko dwa tygodnie.
Jakim prawem zadaja oryginalu swiadectwa przy wydawaniu zeszytu? Swoje mam 250km od aktualnego zamieszkania i nie dam rady je przywiezc a wysylac poczta sie boje. Nie starczy im xero? Przeciez zeszyt praktyk to nie uprawnienia! Dowiadywalem sie i aktualnie nie maja zeszytow a xera nie chcieli uznac… Cos czuje ze strace mozliwosc w swietle obowiazujacych przepisow uzyskac UB i … przyjdzie mi byc krytykiem wszelkich uprawnien
Witam Kolegę „adzik” i wszystkich Kolegów na FORUM.
Oryginał jest tylko do wglądu. Przy obecnej technice komputerowej można wykonać takie ksero, które będzie lepsze od oryginału.
Kolega podpisuje dokument o odpowiedzialności karnej za złożenie fałszywych dokumentów. I tak jak szybko można uzyskać UB, to tak samo szybko można je utracić i to nawet dożywotnio.
Odebrałem zeszyt praktyk na UB w pełnym zakresie
w październiku tego roku, jako student dziennego studium
inżynierskiego po trzecim (zaliczonym) roku studiów.
Pytanie:
Jeżeli dyplom inżyniera zrobię po 1.01.2006r. to dalej mogę
ubiegać się o uprawnienia w pełnym zakresie?