Prąd i gaz w jednym stali domu

Jak widać na zdjęciu wykonawcy nie mają pojęcia o przepisach że nie wspomnę o zdrowym rozsądku a osoba która to odebrała powinna chyba stracić uprawninia szafki są od siebie oddalone o 30cm wymiana BM graniczy z cudem. Nikt na to nie zareagował znajduje się to w Świnoujściu przy ul.Jana Pawła

A kto był pierwszy ?? Elektryk czy gazownik ??

Witam :slight_smile:

Pomimo tego, że pokazany na zdjęciach stan rzeczy daje dużo do myślenia to nie upoważnia on nas do wydawania wyroków bez wysłuchania stron i bez dotarcia do powodów takiej lokalizacji złącz.
Sugerowałbym więc ostrożność z odbieraniem uprawnień i jakich uprawnień, i komu.

P.S.
Sądząc po rozkopanej ziemi to myślę, że elektrycy byli pierwsi.

zgadza się elektrycy postawili szafkę ok rok wcześniej a gazownicy postawili obok bo w projekcie obie miały tą samą lokalizację

Witam

czy mogę prosić tak dodatkowo o fotkę wnętrza tej szafki elektrycznej. Cos mi tam nie gra, a może z fotki nie wszystko da się wypatrzeć.
Nie widzę gniazd i wtyków do tych przewodów wychodzących.

STANCA

Przyznam się że nie za bardzo rozumiem co Kolega rozumie pod pojęciem:
„w projekcie obie miały tą samą lokalizację”

Opracowanie dokumentacji wiąże się z zachowaniem pewnych procedur, które mają za zadanie wykluczenie takich lokalizacji.

Może Kolega podać więcej danych. Ciekawi mnie powód dla którego zaistniała taka sytuacja.

To zapewne efekt braku uzgodnienia w ZUDP. Najlepszy i dobitny przykład na to że bez ZUDP projektowanie przyłączy nie ma sensu. Bo to co jest na fotce zwyczajnie nie ma sensu.
A są niestety tacy co negują konieczność uzgadniania. Kompromitacja projektanta i wykonawcy (pytanie której branży).

Można jakoś założyć ,że projektanci jakoś nie wiedzieli o sąsiedztwie. Ale już dla wykonawcy tego drugiego to już wytłumaczenia nie ma. A może elektrycy źle obrucili swoją szafkę?

te przewody podpięte są pod zabezpieczenie zalicznikowe i lecą do rozdzielki budowlanej

jak firma elektryczna stawiała szafki to miała projekt i zrobili to zgodnie z nim.
gdy gazownicy stawiali szafkę to też mieli swój projekt i z niego wynikało że ich szafka ma stać w tym samym miejscu co elektryczna więc postawili obok bo się nie dało inaczej poza tym ta szfka stoi na wjzdzie do posesji

:slight_smile: Wielka kicha, teraz widzę szafka gazowa stoi w świetle bramy. :slight_smile:
Każdy zabrał swoją dolę za robotę a wygląda jak wygląda. SZOK!

Te przewody naprężone bez gniazd i wtyków to też nie jest eleganckie.

To jest bardzo śmierdząca sprawa.

STANCA

sprawa jest śmirdząca i nikt ni chce się tym zaiteresować PIP umył ręce więc komu to zgłosić?

Myślę że PINB to właściwe miejsce.

Mgr inż. arch. Monika Mizińska

Osoba
Monika Mizińska
Stanowisko / funkcja Powiatowy Inspektor Nadzoru Budowlanego
Województwo zachodniopomorskie
Powiat m. Świnoujście
Gmina M. Świnoujście (gmina miejska)
Miejscowość Świnoujście
Ulica Ulica WOJSKA POLSKIEGO
Numer domu 1/2
Numer lokalu 101
Kod pocztowy 72-600 Świnoujście
Telefon (91) 327-87-48
Faks (91) 321-56-51
E-mail pinb@um.swinoujscie.pl

Godziny pracy
od 08:00
do 16:00

STANCA

dziękuję napewno powiadomię tą Panią moż to coś pomoże

Śledzę ten wątek i dochodzę do wniosku, że to chyba taka człowiecza przypadłość widzieć wady innych zapominając o swoich.

Czy Kolega jest stroną aby powiadamiać PINB?
Jako Kto złoży Kolega doniesienie do PINB:
inwestor,
projektant,
wykonawca,
właściciel złącza elektrycznego,
właściciel złącza gazowego,
właściciel działki na której zolkalizowano urządzenia,
czy może jako „przychylny sąsiad”?
To po pierwsze.

Po drugie:

Czy na pewno nie wprowadził nas Kolega w błąd pisząc o 30cm?
Jeśli tak to wydaje mi się, że nie byłoby możliwości otwarcia 40cm drzwiczek, a sądzę patrząc na zdjęcie, że ich dół jest poniżej górnej części złącza gazowego.

Po trzecie:
Czy Kolega lub ktoś inny z piszących potrafi określić w jakiej odległości winny znajdować się złącza?

Po czwarte:
Czy dotarł Kolega do powodów takiej lokalizacji złącz?

Przykro mi ale tok dyskusji przypomina mi zwykłe pieniactwo. Mam tylko nadzieję, że moje wrażenie jest mylne i spowodowane zbyt małą ilością wiadomości.

WITAM
GDYBY TO TYLKO takie dziwne rzeczy się spotykało przy pracy.
PANOWIE GDYBYM wam zaczął zamieszczać zdjęcia tutaj bardziej ciekawe
to byście mnie skierowali do ABW,CBA lub prokuratury od razu
PANOWIE to jest POLSKA
POZDRAWIAM

Witam.

PANOWIE to jest POLSKA

Ale od 1 maja 2004 w Unii Europejskiej i chyba już czas kończyć z partactwem bo inaczej to przegonimy Bangladesz nie obrażając Bangladeszu.

WITAM
Proszę zobaczyć na różnice w zarobkach.UE A POLSKĄ
STĄD TE WIECZNE OSZCZĘDNOŚCI przy wykonywaniu wszelkich prac
i późniejsze problemy z tym związane
pozdrawiam

myślę że kolega “Projektant” broni swoich kolegów po fachu bo to oni przeważnie robią bzdurne projekty pracuję już 20 lat w zawodzie i nigdy nie spotkałem się z projektem który można odzwierciedlić w wykonaniu.
Najczęściej spotykane to lokalizacje gniazd za grzejnikami,na kominach,w brodziku i na szczytach ścianek działowych.
Co do odległości gazu od urz.elektrycznych to nie mniej niż 60cm.
Co do tego jako kto zgłoszę to jako wykonawca z budowy budynku który ma być podłączony do tego ZK.
A co do drzwiczek to nie da się ich otworzyć na oścież więc ja też będę miał problem wprowadzić tam dwa kable 4x70mm2

Witam
Z fotki widać debilizm do potęgi.
W stosownych przepisach jest zapis: “łatwy dostęp do rozdzielnicy”

CYTAT
Dz.U. 2001 nr 97 poz. 1055
Rozporządzenie Ministra Gospodarki z dnia 30 lipca 2001 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać sieci gazowe.

Status aktu prawnego: obowiązujący
**** w sposób zapewniający jej bezpieczną eksploatację

PB
Art. 20.

1. Do podstawowych obowiązków projektanta należy:
    1a) zapewnienie, w razie potrzeby, udziału w opracowaniu projektu osób posiadających uprawnienia budowlane do projektowania w odpowiedniej specjalności oraz wzajemne skoordynowanie techniczne wykonanych przez te
    osoby opracowań projektowych,
    zapewniające uwzględnienie zawartych w
    przepisach zasad bezpieczeństwa i ochrony zdrowia w procesie b

Art. 93.
Kto:

1. przy projektowaniu lub wykonywaniu robót budowlanych w sposób rażący
    nie przestrzega przepisów art. 5,
    Art. 5.
  1. Obiekt budowlany wraz ze związanymi z nim urządzeniami budowlanymi należy,
    biorąc pod uwagę przewidywany okres użytkowania, projektować i budować
    w sposób określony w przepisach, w tym techniczno-budowlanych, oraz zgodnie
    z zasadami wiedzy technicznej, zapewniając:
    :sunglasses: odpowiednie usytuowanie na działce budowlanej;
    podlega karze grzywny.

Rozdział 10
Odpowiedzialność zawodowa w budownictwie
Art. 95.
Odpowiedzialności zawodowej w budownictwie podlegają osoby wykonujące samodzielne funkcje techniczne w budownictwie, które:
4) nie spełniają lub spełniają niedbale swoje obowiązki;

Powiadomić Izbę dla danego terenu.

Dopisuję
w starym PB był zapis, którego w nowszych edycjach już brak, a szkoda!!

CYTAT:
Art. 12.6. Osoby wykonujące samodzielne funkcje techniczne w budownictwie są odpowiedzialne za wykonywanie tych funkcji zgodnie z przepisami i zasadami wiedzy technicznej oraz za należytą staranność w wykonywaniu pracy, jej właściwą organizację, bezpieczeństwo i jakość.

STANCA