Najdalej dogrzebałem się do tego: isap.sejm.gov.pl/Download?id=WDU19760060031&type=2 , patrz par.3 ust.3. - czyli rok 1976. Wcześniej (wg dr Musiała) wymóg stosowania połączeń wyrównawczych w dolnych kondygnacjach był zawarty w normie PN-66/E-05009 z 1966r , ale zanim norma zaczęła obowiązywać, to została unieważniona.
To niewiele zmienia. I nie ma związku z tematem.
Temat nie dotyczy poprawek n całości budynku. Na budynku wszystko jest żle.
Począwszy od przekrojów WLZ i połączeń na WLZ.
PEN w WLZ w budynku z 1976 jest na 22 loklae jest 3,5mm2 (w Cu).
Dlatego rozpatrywanie jakichkolwiek(GSW) poprawek jest bez sensu.
GSW -z tym akurat najmniejszy problem techniczny, Jednak jest to pracochchłonne i trzeba na to wyłożyć kasę.
Nie wstawiaj „kitu” Napisałeś bzdurę to się przyznaj.
Czytać jeszcze porafię. Szyny w liczbie mnogiej i rozdzielnice w liczbie mnogiej.
Ten tekst to też nieprawda. Tak jest w TT. W TN tak nie jest.
Nie bardzo wiesz co oznacza termin „uziemienie”.
O czym piszesz ? Nowe fantazje ? Pokaż możliwość zrealizowania WLZ w TN-S w budynku z lat 60-tych ???
Nie ma takiej opcji.
Masz ogromne braki w wiedzy. Doucz się i dopiero bierz się za robotę i za polemikę.
Pion 11 pieter ma 22 lokale w szychcie.PEN 3,5mm2 pracuje na 22 lokale. Takich pionów wychodzących z RG jest kilka. Budynek 1976(305 lokali) - był projekt robiony przez inżyniera z dyplomem
W WLZjest przewód 3F 4x.(pewnie od silnika 3F) Fazy są grubsze PEN cieńszy. Na IPZ nie narzekam.
Żeby WLZ był w TN-S wszystkie lokale - co do jednego - muszą być przekute na TN-S.
Logiczne myślenie kolego - autor napisał przecież o bezpiecznikach w “zerze”.
Kolego, tak jak pisałem wcześniej jestem z tej samej miejscowości co autor wątku i wiem o których blokach on pisze (przesłał mi to na prv). Także jeżeli nie wiesz ile jest tam mieszkań, oraz jak wygląda instalacja to lepiej nie pisz takich głupot jak powyżej. Także Wszystkiego Najlepszego w Nowym 2016 roku.
Koleogo -umiesz czytać ?
Pisalem dając za przykład inny blok z 1976 roku. Gdzie PEN w WLZ jest o tragicznie niskim przekroju. w starszym lepszego stanu nie będzie. Ten w temacie jest z lat 60-tych.
Co nie zmienia w niczym tego tekstu.
Żeby WLZ był w TN-S wszystkie lokale - co do jednego - muszą być przekute na TN-S. Logiczne myślenie kolego - autor napisał przecież o bezpiecznikach w “zerze” = Lokale nie są przekute - więc TN-S w WLZ odpada.