Pomiary instalacji w bloku z lat 60 tych

Te zmiany nie dotyczą budynku, tylko lokali.
Instalacja elektryczna w lokalach i rozdzielnica w lokalu należy do właściciela lokalu. Co jest w lokalu tego nikt nie sprawdza.
Jak właściciel bez szkoły sam sobie przerobi sam instalację, to nie grozi mu to żadnymi sankcjami.
Nawet na te twoje sankcje nie ma taryfikatora.
Kolego, przestań fantazjować i straszyć ludzi.
Dostawca energii nie informuje właściciela lokalu o zmianie warunków technicznych przyłączenia. Więc odpuść sobie bajki z podstawą do sankcji.

Nie zrozumiałeś, nie o sankcje finansowe mi chodziło tylko sankcje prawne jeśli w tablicy zmieniam zabezpieczenia to czy pozostała instalacja musi być zmieniona według tego rozporządzenia. Według mnie tak, jeśli chodzi o zakres zarządcy bloku (WLZ , szachty etc) . nie piszemy tu o mieszkaniach bo to inna sprawa.

Znasz język polski. Co to są sankcje prawne ?

społeczna reakcja na określone działanie jednostki > w postaci kary > lub nagrody w danej zbiorowości w zależności od tego, czy jednostka ta działa zgodnie lub niezgodnie z ustalonymi w tej zbiorowości regułami.

Droga wolna kolego Simcode = w budynku należy w trybie natychmiastowym wyłączyć energie elektryczną. Do wykonania remontu.
Bo brak ochrony + dodatkowo zagrożenie dla życia ludzi.
Napiszesz taki protokół ?
Pasuje koledze obecny bezpiecznik na zerze ?
Bezpiecznik na zerze to zagrożenie życia.
Które w prosty sposób może zostać usunięte.

Za usuniecie zagrożenia dla życia straszy kolega wspólnotę jakimiś sankcjami ?
Autor tematu oczekuje rozsądnych wypowiedzi.

Autor tematu ma wykonać okresowe pomiary instalacji budynku.
Kolego, takich budynków w Warszawie są dziesiątki, setki.

Należy to napisać.

Przecież w tym się zgadzamy.

Za nie usuniecie zagrożenia tak.

To znaczy że mamy tolerować zagrożenie. Polska to taki kraj gdzie "chłop na zagrodzie równy wojewodzie " i tu nasz narodowy problem.

Za nie usuniecie zagrożenia tak.
To przeczytaj kolego co napisałeś:

Jak nie masz kasy na wymianę całości instalacji, to według ciebie nie wolno usunąć zagrożenia. Bo będą sankcje prawne.
Zacznij pisać z sensem.

Po zmostkowaniu bezpieczników „na zerze” nikt w tych budynkach nie wymieniał całości instalacji.

Tym jest kolega, wciskający “ciemnoty”, że po zmostkowaniu bezpieczników konieczna jest wymiana całej instalacji.

Dla mnie to oczywiste że tak , przynajmniej w kwestii ADM . Ale niema co roztrząsać detali jak mamy w kraju tak mamy.Ty jako elektryk i ja powinniśmy walczyć o takie zmiany by mieć więcej roboty.

Ja to rozumiem,ale autor tematu załapał się na robotę, nie nie można mu radzić takich tekstów. Bo go kopną w tylną część ciał i wezmą innego elektryka który zarobi tą kasę. To dobra robota. Czysta robota,bez kucia.
Należy mu dać radę, żeby sensowne - politycznie - podpisał umowę.
Żeby nie odpowiadał za wszystko na budynku,tylko za to co mierzył.

Istniejące stare instalacje są bezklasowe.
Są przystosowane tylko do oświetlenia radia i TV.
Nie można w mówić nawet o TT w blokach.

Widziałeś kuchenki elektryczne do gotowania z odkrytą spiralą ?
Ja przy tym w młodości robiłem.
W latach 60-tych, gotując na kuchenkach z odkrytą spiralą ludzie nie padali “jak muchy” od porażenia prądem. Wniosek: problem ochrony porażeniowej w starych instalacjach nie istnieje.
Wspólnoty i Zarządcy nie widzą zagrożenia. Pomiary uważają tylko za drenaż kasy. Potrzebują, żeby papiery były o.k.

ZE podprowadza na przyłącze TN-C, z poziomu budynku nic się nie zmienia,te same 4-żyły. ZE nikogo nie informuje o zalecanym systemie ochrony.

Dziś stopień zagrożenia porażeniowego sie znacznie poprawił. W blokach, w tych starych bezklasowych instalacjach. Dlatego, że w większości bloków usunięto tzw. “potencjał ziemi”.
Wymieniono rury C.O. i WK na PCV.
Obwód rażeniowy nie ma się do czego zamknąć.

Bardzo Koledze dziękuję za konkretne podejście do sprawy. W związku z tym, że instalacja jest kompletnie nie przystosowana do zapotrzebowania dzisiejszych użytkowników a mimo to używana i działa to SWZ w pewnej części przypadków, powiedzmy 10% badanych urządzeń, nie nastąpi. Tak jak wspominałem, większość bezpieczników wymieniono na wyłączniki nadprądowe, przewody zerowe połączono bez użycia bezpieczników. Jak się do tego zabrać? Zmodernizować rozdzielnice które dotąd mają bezpieczniki w torach zerowych i potraktować całość jak system TN ?

Zmostkować bezpieczniki - nigdy nie nazywać tego modernizacją, tylko naprawą .
Musisz potraktować to jako TN. Określić to jako “zerowanie”, a nie TN-C.
Jaka sklasyfikujesz to jako “zerowanie” to masz stary stan “zastany” który może sobie istnieć do dnia “ostatecznego”.
Robisz pomiary IPZ na gniazdach i sprawdzasz bezpieczniki. Czy jest spełniony warunek SWZ.
Na ilu gniazdach - zależy za ile gniazd ci zapłacą.
Należy przyjąć zasady z lat 70-tych.
Obowiązkowo jedno gniazdo zerowane w łazience i jedno w kuchni.
Pomiary izolacji odradzam, bo na starociach mogą nie wyjść.
Tutaj stanu zastanego nie ma.
W sumie twoim celem jest ocena ochrony porażeniowej w lokalach, nie stanu instalacji całego budynku.
Cały budynek –cześć wspólna- oprócz lokali nadaje się tylko do wymiany.
Możliwa jest naprawa uszkodzeń w części wspólnej.

Litości! Mam nadzieje, że sam zainteresowany weźmie te “rady” z przymrużeniem oka.

Panowie, kolejny raz zapytam czytając Waszą dyskusję. Skąd wiecie, że sieć zasilająca pracuje w układzie TN? A co z Waszymi wpisami jak jest TT?
Dlatego należy zacząć od źródła czyli Dostawcy. Tam bezpośrednio można powziąć wiedzę podstawową.
I jeszcze jedno. Przy zmianie systemu zasilania każdy Odbiorca dostaje informację z dużym wyprzedzeniem o konieczności przystosowania swojej instalacji do nowego systemu zasilania.

Rozwiewam ostatecznie wątpliwość odnośnie układu sieci zasilającej. Jest to TN. Czy w takim razie , biorąc pod uwagę “stan zastany” środkiem ochrony w starej instalacji jest nie SWZ w instalacji systemu TN-C, a “zerowanie ochronne” ?

Najczęściej stosowanym środkiem ochrony pp przy uszkodzeniu jest SWZ.

zerowanie to jest to samo co TN-C. TN-C to nowe określenie.
W takiej instalacji, gdzie są informacje, że kiedyś było TT trzeba ze szczególną starannością sprawdzić wszystkie gniazda (ze stykiem ochronnym), czy aby na pewno zostały przerobione na TN, czy, aby kołek PE któregoś gniazda nie został z ochroną na rurce z wodą (przypominam, że tak uziemiano pierwsze instalacje). “Zerowanie” jest dopuszczonym układem sieciowym jako stan zastany, ale musi być dokładnie przejrzany. Miejsca instalacji, gdzie w wyniku negatywnych pomiarów, czy oględzin muszą być wymienione mają być już dostosowane do aktualnego stanu prawnego.

Tutaj zaczyna się jeszcze większy kanał, bo jeżeli trzeba wykonać instalację mieszkaniową w systemie TN-S to musimy wymienić wszystko poczynając od złącza, dorobić uziom, GSW, połączenia wyrównawcze główne, czyli kompleksowy remont.

Dlaczego tak sądzisz ? W każdym momencie możesz przejść z układu TN-C na TN-C-S (np w tablicy bezpiecznikowej mieszkania). Nie ma potrzeby wymieniać WLZ-ów jeżeli okażą się sprawne.

Sądzę tak dlatego, że nie widzę innej możliwości uziemienia szyn PE w rozdzielnicach jak poprowadzenie przewodu PE od GSW w piwnicy, jak i samego wykonania nowej instalacji bez wcześniejszego zamontowania połączeń wyrównawczych.

Kolego, kto każe ci podłączać do uziemienia wydzielony przewód PE z PEN ? Jeżeli polączenia wyrównawcze są prawidłowo wykonane w dolnych kondygnacjach , to połączone są z PEN (gdzieś w RG) , tym samym z PE w punkcie rozdziału. Jest wiele instalacji (starych) gdzie nie znajdziesz GSW , bo dawniej nie był wymagany (teraz to stan zastany). I nawet dobrowolne zalecenie wykonania GSW nie wymusza wymiany pionów elektrycznych. Ciągłość styków PE urządzeń jest zachowana przez przewody PE i PEN. A środek ochrony: SWZ i tak opiera się na metalicznej pętli zwarcia L i PE potem PEN.

Liczba mnoga “koledzy” mnie nie dotyczy.
Mój post z 25,12.2015 r.

Uziemienie szyn PE w rozdzielnicach mieszkaniowych ?
Rozumiesz w ogóle co piszesz ?
Uzupełnij wiedzę i dopiero wtedy bierz się za robotę.

Tak z ciekawości, to od którego roku jest wymóg stosowania GSW ?