Witam wszystkich Forumowiczów
Rozpoczynam działalniość związaną z pomiarami i mam pytania czy na protokole pomiarów obowiązkowo musi się podpisać dwie osoby uprawnione do wykonywania pomiarów elektrycznych.
Dziękuję za pomoc
Witam wszystkich Forumowiczów
Rozpoczynam działalniość związaną z pomiarami i mam pytania czy na protokole pomiarów obowiązkowo musi się podpisać dwie osoby uprawnione do wykonywania pomiarów elektrycznych.
Dziękuję za pomoc
Protokół pomiarów musi podpisać osoba która posiada “D” i “E” oraz oczywiście uprawnienia pomiarowe
Witam Kolegę „krzyselektryk” i wszystkich Kolegów na FORUM.
Proponuję Koledze skorzystanie o opcji „szukaj” gdyż na ten temat jest chyba ponad sto postów.
Myślę, że Kolega jest w błędzie używając słowa „musi”. Nie znam żadnego aktu prawnego, który by to określał.
Wielokrotnie pisałem, że powinny być minimum dwa podpisy ale to było moje prywatne zdanie.
Witam Wszystkich!
Proszę o przeczytanie:
http://ise.pl/forum/viewtopic.php?p=55051&highlight=drugi+podpis#55051
http://ise.pl/forum/viewtopic.php?p=49607&highlight=drugi+podpis#49607
Tam jest wszystko.
Pomiary winna podpisać osoba która je wykonywała swym podpisem stwierdza co pomierzyła, pomiary jako prace niebezpieczne pod napięciem winne wykonywać 2 osoby przepisy dopuszczają pomocnika bez uprawnień pomiarowych,dodatkowo pomiary i protokół winne stwierdzać że wykonana instalacja jest wykonana i zgodna z dokumentacją , normami i przepisami i tu drugi podpis osoby kompetentnej, jeżeli monter ma wiedzę i chce przejąć odpowiedzialność to może podpisać ale i dozór z uprawnieniami D za coś bierze pieniądze i ma jakieś kompetencje i obowiązki
Pozdrawiam
Witam!
To kolejny przykład powtarzania się tematów na forum ise.
Kolega (bziko) wskazał właściwą lekturę, a Kolega (czak61) znowu zaczyna pisać nie na temat, bo temat brzmi:
Pomiary elektryczne, kto podpisuje protokół?
Odpowiedź: Uprawniony wykonawca, który za nie odpowiada.
Wydawało mi się że udzieliłem odpowiedzi na temat podpisania protokołu oczywiście w mojej interpretacji i również zapoznałem się z lekturą wskazanych postów gdzie jednak nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi. W związku z tym mam pytanie wtakim razie do czego służą uprawnienia “E z pomiarami” jeżeli przewija się opinia że protokoły mogą akceptować, podpisywać osoby z uprawnieniami “D + pomiary” czy rozumieć że “E + pomiar” dalsza scieżka kariery czy wykonywanie pomiarów tylko dla siebie
Pozdrawiam
PS
teraz może trochę nie na temat
Witam!
-Zarówno “E”, jak i “D” z pomiarami, uprawniają do wykonywania pomiarów, oceny ich wyników i sporządzania protokółów z wykonanych osobiście pomiarów.
P.S.
-Reszta opinii, to własne interpretacje, (niektórych osób), PB i widzimisię urzędników, którzy dorabiają sobie […].
-Dla jasności przypomnę pytania na uprawnienia “E” z pomiarami do 1 kV:
Witam Kolegę Edwarda (EDI) i wszystkich Kolegów na FORUM.
USTAWA z dnia 7 lipca 1994 r. Prawo budowlane
Art. 62.5. Kontrolę stanu technicznego instalacji elektrycznych, piorunochronnych i gazowych, o której mowa w ust. 1 pkt 1 lit. c oraz pkt 2, powinny przeprowadzać osoby posiadające kwalifikacje wymagane przy wykonywaniu > dozoru > nad eksploatacją urządzeń, instalacji oraz sieci energetycznych i gazowych.
No właśnie czyje to są interpretację.
Czyżby Kolega chciał zmienić Ustawę Prawo budowlane? hahaha
Ps.
Proszę nie wprowadzać innych w błąd pisząc takie …
Witam!
Fraszka:
Będzie nie do śmiechu tym, co wszystko robią w pośpiechu.
Witam kolegów.
Prawo budowlane to w tym przypadku bubel, jest napisane ogólnikowo i nieściśle. W przypadku uprawnień pomiarowych zarówno E jaki i D się ,dublują". Dlatego proponuję zlikwidować E bo po jasną cholerę zdawać skoro nie można mierzyć??? Zostawić tylko D i po kłopocie.![]()
Witam!
To może pół żartem, pół serio.
“D” jak wiemy znaczy dozór. Jak “E” ulegnie likwidacji, to na cholerę dozór? Kogo będzie dozorował?
Witam Kolegę Marka i wszystkich Kolegów na FORUM.
Tu nie chodzi o Ustawę PB lecz o Rozporządzenie Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 28 kwietnia 2003 r.
na stanowiskach eksploatacji:
a) zasad budowy, działania oraz warunków technicznych obsługi urządzeń, instalacji i sieci,
b) zasad eksploatacji oraz instrukcji eksploatacji urządzeń, instalacji i sieci,
c) zasad i warunków wykonywania prac kontrolno-pomiarowych i montażowych,
d) zasad i wymagań bezpieczeństwa pracy i ochrony przeciwpożarowej oraz umiejętności udzielania pierwszej pomocy,
e) instrukcji postępowania w razie awarii, pożaru lub innego zagrożenia bezpieczeństwa obsługi urządzeń lub zagrożenia życia, zdrowia i środowiska;
2) > na stanowiskach dozoru:
a) przepisów dotyczących przyłączania urządzeń i instalacji do sieci, dostarczania paliw i energii oraz prowadzenia ruchu i eksploatacji urządzeń, instalacji i sieci,
b) przepisów i zasad postępowania przy programowaniu pracy urządzeń, instalacji i sieci, z uwzględnieniem zasad racjonalnego użytkowania paliw i energii,
c) przepisów dotyczących eksploatacji, wymagań w zakresie prowadzenia dokumentacji technicznej i eksploatacyjnej oraz stosowania instrukcji eksploatacji urządzeń, instalacji i sieci,
d) przepisów dotyczących budowy urządzeń, instalacji i sieci oraz norm i warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać te urządzenia, instalacje i sieci,
e) przepisów dotyczących bezpieczeństwa i higieny pracy oraz ochrony przeciwpożarowej, z uwzględnieniem udzielania pierwszej pomocy oraz wymagań ochrony środowiska,
f) zasad postępowania w razie awarii, pożaru lub innego zagrożenia bezpieczeństwa ruchu urządzeń przyłączonych do sieci,
g) zasad dysponowania mocą urządzeń przyłączonych do sieci,
h) zasad i warunków wykonywania prac kontrolno-pomiarowych i montażowych.
Różnice jednak widać.
Witam kolegów.
Różnice oczywiście widać, lecz punkt c. w eksploatacji jak i punkt h. w dozorze brzmią jednakowo, co jest właśnie przyczyną sporów.
A wystarczyłoby dopisać w dozorze np.
h)zasad i warunków wykonywania prac kontrolno-pomiarowych oraz ocena ich wyników
I myślę że sprawa byłaby załatwiona, byłoby poprostu jaśniej. A tak mamy to co mamy, kazdy naciąga w swoją stronę.
Witam wszystkich Kolegów na FORUM.
Już pisałem kiedyś na forum że brakuje punktu 2 i) o treści:
„oraz wszystkie czynności wymienione w pkt. 1)”.
I dalej nie wiem w takim razie do czego mają służyć E+Pomiary.
Jeden akt (rozporządzenie) mówi o wymogach (trzymając sie pomiarów) że obaj umieją to samo a drugi że potwierdzić wykonanie może tylko D+Pomiar, wszystko byłoby w porządku jezeli byśmy przyjeli że pomiar wraz z protokołem jest tylko elementem składowym przeprowadzonej kontroli i cała kontrola winna składać się z protokołu pomiarów potwierdzonych przez uprawnionego wykonawcę pomiaru oraz II części gdzie jest wniosek końcowy o dopuszczeniu instalacji czy nie, rozszerzony o spostrzerzenia dotyczące zgodności z dokumentacją poprawnością wykonania w oparciu o stosowane przepisy, normy i warunki techniczne które to na podstawie swojej wiedzy i uprawnień powinien poświadczyć posiadacz D+pomiar
Pozdrawiam
Witam Kolegów.
A czy nie jest wyjściem zrobić sobie E oraz D ,wpakować to wszystko na jedną pieczątkę i mieć wszystko w d…
Ja tak mam własnie i nikt się nie czepia.
Sam egzamin na D kosztuje coś około 100 zł .
POZDRAWIAM
P.s. oczywiście na pieczątce tak mam a nie w d… ![]()
Doszły mnie słuchy (od inżyniera z UDT), że UDT będzie wymagał od osób przeprowadzających pomiary elektryczne uprawnień E+pomiary i D (dotychczas wystarczały E+pomiary). Czy ktoś może powiedzieć czy to jest zgodne z przepisami.
Zaostrzenie wynika z kompromitacji jednej z firm dźwigowych. Podczas przeprowadzanego auditu pracy urzędników na dźwigu na protokole pomiarów nie zgadzały się wartości zabezpieczeń. Osoba robiąca pomiary tłumaczyła się, że w trakcie pomiarów nie miała okularów ![]()
Powinni zaostrzyć wymagania zdrowotne ![]()
Witam Kolegę „grakh” i wszystkich Kolegów na FORUM.
Chyba Kolega nie czyta dokładnie wątku. Napisałem:Wysłany: 12 12 2005 22:06
To chyba wyjaśnia wszystko.
Nie tylko w tym wypadku i nie tylko PB. Podzial na pomiarowcow i “zwyklych” jest smieszny gdy ci pierwsi nie moga nawet ocenic wynikow. Przy obecnych narzedziach pomiar sprowadza sie czesto do wlozenia wtyczki i nacisniecia 1 v 2 przyciskow. Maja to robic jeszcze 2 osoby! Czy naprawde nie poradzi/a sobie z tym osoba/y z samym E ?