Pomiary elektronarzędzi

Witam,
w grudniu mam przeprowadzić badanie elektronarzędzi. Chciałem się spytać czy jakieś ciekawe przypadki mieliście podczas przeprowadzania pomiarów? Jakieś rady?
Przygotowałem sobie gniazdko (hermetyczne IP44 - tak dla informacji), w którym połączyłem zacisk L i N (zwarłem) do badania rezystancji izolacji i wyprowadziłem przewód na zewnątrz gniazdka oraz wyprowadziłem przewód PE - podobno to ułatwia robotę :wink:.
Badałem już wiertarkę i wyszło mi że Riso > 2 GOhm oraz przedłużacz, w którym Riso wyszło w granicach 300 MOhm. Pomiary wykonywane miernikiem MPI-525. Mam pewne obawy, że jak będę wykonywał pomiar każdego elektronarzędzia to wynik zawsze będzie powyżej 2 GOhm, tak samo jakbym mierzył w powietrzu :slight_smile: Proszę o uwagi, spostrzeżenia, wnioski itd :wink:

Witam ponowie!
Nikt nie bada elektronarzędzi??!!
Ja zacząłem coś robić w tym kierunku! Zbadałem elektronarzędzia przenośne takie jak: piła szablasta, wyrzynarka, opalarka, wiertarka, młot udarowo-obrotowy, inwerter spawalniczy, szlifierka. W każdym przypadku Riso >2 GOhm. Dodatkowo zbadałem jeden przedłużacz, wynik 540 MOhm.
Czy badać (badacie) elektronarzędzia “stacjonarne” takie jak: wiertarka stołowa, szlifierka stołowa, pilarka itd ?

P.s. Gra ktoś w szachy?

Czy przycisk wyłącznika zasilania był wyłączony? Najlepszy jest wyłącznik dwubiegunowy, wyłączony robi dwie przerwy. Wypnij jeszcze kondensator przeciwzakłóceniowy, czasami mają troszkę upływności i nie uzyskasz 2G :laughing:

Tak, wyłącznik był wyłączony!
Badania wykonywałem pomiędzy zwartymi przewodami L-N a metalową częścią obudowy.

Czy zastanowiłeś się coś Ty mierzył!!!
Elektryk przy pracy musi myśleć, a w szczególności przy przeglądach instalacji i urządzeń.
Elektronarzędzia są najczęściej w II klasie ochrony lub równoważnej.
Jeśli robisz to pierwszy raz, weź kogoś z doświadczeniem, samemu możesz porobić sporo błędów. Poczytaj normy, poradniki najlepiej kilka różnych, bo w nich wiele może być przemilczane.

Robię to pierwszy raz, nikt inny przede mną tego nie robił w mojej pracy!
Mam książkę odnośnie badań urządzeń elektrycznych. I pomiar do tej pory wykonywałem pomiędzy zwartymi przewodami L-N a metalową częścią obudowy (wyłącznika nie dotykałem :wink: ). teraz wykonałem jeden pomiar z włącznikiem włączonym i wyszło tak samo! Może musiałbym tak jak powiedziałeś:

.

Przypadkiem nic nie wypinaj !!!
Narzędzie najczęściej owija się folia aluminiową z zewnątrz i włączony wyłącznik, zwarte styki i mierzysz pomiędzy stykami L+N a folią (nie zapomnij metalowego uchwytu narzędzia też owinąć folią).

A jeżeli nie owinę folią, tylko zmierzę Riso miedzy zwartymi przewodami L i N a między uchwytem wiertarki i będę miał włączony wyłącznik to będzie to metoda zbliżona do Twojej przedstawionej? Czy dużo będzie się różniła?
A Ty wykonujesz pomiary elektronarzędzi? Jak tak to jakie wyniki otrzymujesz?
Szkoda, że tak daleko mieszkasz ode mnie, z miłą chęcią przyjechałbym do Ciebie i porozmawiał o tym i przy okazji wypił piwo :smiley:

Robię to pierwszy raz, nikt inny przede mną tego nie robił w mojej pracy!

Przypominam, że istnieją specjalne do tego celu przyrządy sprawdzające ( PAT - tester ) i archaiczne metody nie są już wystarczającego do sprawdzania urządzeń elektrycznych.
Zamiast mącić koledze w łepetynie polecam zastosowanie PAT testera ,niech się uczy od początku porządnej roboty.

Z miłą chęcią popracował bym na testerze PAT lub innym, ale w zakładzie na pewno go nie kupią. Dlatego pozostaje mi archaiczna metoda pomiaru miernikiem MPI-525.
A kol. Melon wykonuje pomiary elektronarzędzi?

A kol. Melon wykonuje pomiary elektronarzędzi?

Jak nie jak tak. Wykonuje właśnie PAT testerem i polecam chlebodawcom taki przyrząd kupić lub wynająć melona do badania elektronarządzi i innych urządzeń elektrycznych.

A jak z wynikami pomiarów? Jakieś wnioski po pomiarach? Ciekawe sytuacje, wątpliwości?
I pytanie, na które nie dostałem odpowiedzi: Czy badać elektronarzędzia “stacjonarne” takie jak: wiertarka stołowa, szlifierka stołowa, pilarka itd ? Oraz czy badać lodówki, pralki, itd. ?
A “archaiczne” metody stosowałeś prędzej? Bo bardziej na tym zależy mi.

Czy badać elektronarzędzia “stacjonarne”

Badać

A “archaiczne” metody stosowałeś prędzej?

Stosowałem jak nie było PAT testerów i normy zalecały takie badania. Na dzień dzisiejszy należy coś więcej wnieść do badań niż tylko przewód ochronny i izolację. Jesteśmy przecież w UE.

Witam,
Kol. Melon powiedz jakie wyniki Riso wychodzą podczas pomiarów PAT - testerem?

jakie wyniki Riso wychodzą podczas pomiarów PAT - testerem?

Na tak postawione pytanie może być tylko jedna odpowiedź. Muszą wyjść dobre, odpwiednie i zgodne z normą dotyczącą tych urządzeń, inaczej urządzenie nie nadaje się do eksploatacji.
Co mają moje wyniki do kolegi pracy, to nie bardzo wiem. Każdy pomiarowiec bada według własnego uznania i za to ponosi odpowiedzialność własną głową i ciałem ( czytaj: tyłeczkiem ). Jak pasuje to możesz badać bateryjką i żaróweczką, jesteśmy wszak w demokratycznej Unii Europejskiej. Jeżeli firmy nie stać na porządny sprzęt to nie powinna zajmować się tego typu badaniami. Dopiero jak kogoś prąd p…nie to pójdą po rozum do głowy jak to wśród partaczy przystało.

Na podstawie moich “wyników” pomiarów elektronarzędzi wychodzi, że Riso zawsze przekracza zakres pomiarowy miernika (MPI-525) dla napięcia Un=500 V, czyli >2 GΩ. Przy sprawdzeniu Riso przedłużaczy wychodzi kilkaset (200-600) MΩ. Wiec generalnie wyniki wychodzą DOBRE :slight_smile:
Chciałbym tylko poznać, z czystej ciekawości jak wyniki wychodzą w Twoim lub kogokolwiek przypadku. Czy jakieś “ciekawe” przypadki miałeś podczas pomiarów? Czy jakieś błędy popełniałeś? Może taka informacja mi lub komuś pomoże. Do niczego nie zmuszam, jak będziesz miał ochotę to coś napisz na ten temat lub nie :wink:
Dodam, że badania wykonuje tylko w swoim zakładzie.
Pozdrawiam

Do niczego nie zmuszam, jak będziesz miał ochotę to coś napisz na ten temat lub nie

Przecież piszę w tym temacie. Wyniki izolacji wychodzą przeważnie dobrze, tak jak u kolegi, no chyba że urządzenie elektryczne to ewidentny trup, jakaś staroć lub chińszczyzna.
Tylko nie w tym rzecz, co mnie zdenerwowało w kolegi podejściu do sprawdzania odbiorników elektrycznych.
Riso to nie wszystko co należy sprawdzić aby uznać odbiornik za sprawny i niezagrażający bezpieczeństwu użytkowania.
PAT tester umożliwia sprawdzanie wielu innych parametrów zgodnie zresztą z najnowszą wiedzą techniczną zawartą w normach przedmiotowych jak np. prąd upływu, który zgodnie z klasą izolacji urządzenia jest ściśle określony.
Mając do dyspozycji tylko ten przyrząd, który firma zapewniła to nie podjąłbym się sprawdzania urządzeń, ponieważ to elektryk pomiarowy odpowiada za swoje czynności i dopuszczenie odbiornika do dalszej eksploatacji. Jak się kolega wytłumaczy przed prokuratorem w razie nieszczęścia. No chyba nie tym że zakład pracy dostarczył takie a nie inne urządzenie. Mając uprawnienia do pomiarów zakład pracy umywa ręce, prezes zawsze w Sądzie powie, że elektryk wiedział co robi bo posiada odpowiednie kwalifikacje i mógł zgłosić problem do mnie, że aktualny miernik nie gwarantuje pełnych badań.
A potem zdziwienie co niektórych jeżeli RCD wywala i nie wiadomo o co chodzi.
Tych pomiarówców jest dużo co myślą że próby i pomiary to łatwy chleb i wystarczy kupić urpawnienia aby dokonywać sprawdzania instalacji elektrycznej i odbiorników. Niestety ale wiedza techniczna to podstawa. Nawet kolega nie zna norm dla urządzeń elektrycznych, którym powinny one odpowiadać.
Proszę podać numery norm według jakich kolega sprawdza urządzenia elektryczne !

Badanie przewodu PE - norma DIN VDE 0701-0702 - prąd testowy 200 mA.
Badanie reyzstancji izolacji - norma PN-88/E-08400/10 - napięcie 500 V przy prądzie pomiarowym 1 mA, czas pomiaru - nie krótszy niż 60s.
Zgodze się z Tobą, że powinno się badać inne parametry takie jak np. prąd upływu, no ale niestety na tą chwilę nie mogę (bo nie mam odpowiedniego miernika), spróbuje pogadać z kierwnikiem, ale nie wiem czy to coś da.

Badanie przewodu PE - norma DIN VDE 0701-0702 - prąd testowy 200 mA.
Badanie reyzstancji izolacji - norma PN-88/E-08400/10

No właśnie, tak myślałem - to są stare normy według których kiedyś wykonywało się badanie urządzeń. Jesteśmy w Unii i obowiązują już nowsze normy.
Przykładowo:
PN-EN 60745-1:2009 Narzędzia ręczne o napędzie elektrycznym – Bezpieczeństwo użytkowania –
Część 1: Wymagania ogólne.

• PN-EN 60745-2-19:2009 Narzędzia ręczne o napędzie elektrycznym – Bezpieczeństwo
    użytkowania – Część 2-19: Wymagania szczegółowe dotyczące frezarek do rowków (oryg).
  • PN-EN 60745-2-1:2010 Narzędzia ręczne o napędzie elektrycznym – Bezpieczeństwo użytkowania -
    Część 2-1: Wymagania szczegółowe dotyczące wiertarek i wiertarek udarowych.
  • PN-EN 60745-2-2:2010 Narzędzia ręczne o napędzie elektrycznym – Bezpieczeństwo użytkowania -
    Część 2-2: Wymagania szczegółowe dotyczące wkrętarek i kluczy udarowych.
  • PN-EN 60745-2-3:2011 Bezpieczeństwo użytkowania narzędzi ręcznych o napędzie elektrycznym –
    Część 2-3; Wymagania szczegółowe dotyczące szlifierek, polerek i szlifierek dyskowych (oryg.).
  • PN-EN 60745-2-4:2010 Narzędzia ręczne o napędzie elektrycznym-- Bezpieczeństwo użytkowania–
    Część 2-4; Wymagania szczegółowe dotyczące szlifierek i polerek innych niż dyskowe.
  • PN-EN 60745-2-5:2007 Narzędzia ręczne o napędzie elektrycznym-- Bezpieczeństwo użytkowania–
    Część 2-5; Wymagania szczegółowe dotyczące pilarek tarczowych.
  • PN-EN 60745-2-5:2011 Narzędzia ręczne o napędz\ie elektrycznym – Bezpieczeństwo uzytkowania –
    Część 2-5; Wymagania szczegółowe dotyczace pilarek tarczowych (oryg)
  • PN-EN 60745-2-6:2010 Narzędzia ręczne o napędzie elektrycznym-- Bezpieczeństwo użytkowania–
    Część 2-6; Wymagania szczegółowe dotyczące młotków.
  • PN-EN 60745-2-8:2009 Narzędzia ręczne o napędzie elektrycznym-- Bezpieczeństwo użytkowania–
    Część 2-8; Wymagania szczegółowe dotyczące nożyc do blach i wycinarek do blach.
  • PN-EN 60745-2-9:2009 Narzędzia ręczne o napędzie elektrycznym-- Bezpieczeństwo użytkowania–
    Część 2-9; Wymagania szczegółowe dotyczące gwinciarek..
  • PN-EN 60745-2-11:2010 Narzędzia ręczne o napędzie elektrycznym-- Bezpieczeństwo użytkowania-
    Część 2-11: Wymagania szczegółowe dotyczące pilarek brzeszczotowych (kątowych i prostych).
  • PN-EN 60745-2-12:2009 Narzędzia ręczne o napędzie elektrycznym-- Bezpieczeństwo użytkowania-
    Część 2-12: Wymagania szczegółowe dotyczące wibratorów do masy betonowej (oryg).
  • PN-EN 60745-2-13:2009 Narzędzia ręczne o napędzie elektrycznym-- Bezpieczeństwo użytkowania-
    Część 2-13: Wymagania szczegółowe dotyczące pilarek łańcuchowych (oryg).
  • PN-EN 60745-2-14:2009 Narzędzia ręczne o napędzie elektrycznym-- Bezpieczeństwo użytkowania-
    Część 2-14: Wymagania szczegółowe dotyczące strugarek.
  • PN-EN 60745-2-15:2009 Narzędzia ręczne o napędzie elektrycznym-- Bezpieczeństwo użytkowania-
    Część 2-15: Wymagania szczegółowe dotyczące nożyc do żywopłotów.
  • PN-EN 60745-2-17:2010 Narzędzia ręczne o napędzie elektrycznym-- Bezpieczeństwo użytkowania-
    Część 2-17: Wymagania szczegółowe dotyczące frezarek żłobiących i frezarek okrawających.
  • PN-EN 60745-2-18:2009 Narzędzia ręczne o napędzie elektrycznym-- Bezpieczeństwo
    użytkowania–Część 2-18: Wymagania szczegółowe dotyczące urządzeń do taśmowania (oryg).
  • PN-EN 60475-2-19:2009 Narzędzia ręczne o napędzie elektrycznym - Bezpieczeństwo uzytkowania -
    Część 2-19; Wymagania szczegółowe dotyczące frezarek lub rowków (oryg).
  • PN-EN 60745-2-19:2009/A1:2010 Narzędzia ręczne o napędzie elektrycznym-- Bezpieczeństwo
    użytkowania–Część 2-19: Wymagania szczegółowe dotyczące frezarek do rowków (oryg).
  • PN-EN 60745-2-20:2009 Narzędzia ręczne o napędzie elektrycznym-- Bezpieczeństwo użytkowania-
    Część 2-20: Wymagania szczegółowe dotyczące pilarek taśmowych.
  • PN-EN 60745-21:2009 Narzędzia ręczne o napędzie elektrycznym – Bezpieczeństwo użytkowania –
    Część 2-21: Wymagania szczegółowe dotyczące oczyszczarek rur ściekowych (oryg.)
  • PN-EN 60745-21:2009/A1:2011 Narzędzia ręczne o napędzie elektrycznym – Bezpieczeństwo
    użytkowania – Część 2-21: Wymagania szczegółowe dotyczące oczyszczarek rur ściekowych (oryg ).

I parę jeszcze innych dotyczących urządzeń AGD.

To od kolegi zależy czy zastosuje się do powyższych, czy będzie korzystał z przestarzałych norm. Spytaj się prezesa czy chce tylko odwalić robotę aby był świstek czy naprawdę zależy mu na bezpieczeństwie ludzi. I najważniejsze - KTO za to będzie odpowiadał. Nie daj się zrobić w balona. Zawsze szukają naiwniaka i jednego głupiego. A nikt nim nie chce zostać. Twoja robota, twój problem co zrobisz, radzę jednak uważać, przecież od kolegi pracy zależy bezpieczeństwo innych.

Oj… to parę norm ominąłem :wink: a tak odchodząc trochę od tematu, pewnie już był poruszany, dlaczego za normy trzeba płacić? Skoro mają “nam” służyć i do nich należy się stosować! Czy to Państwo nie powinno opłacać tych co je “tworzą”?

Wracając do tematu - najważniejsze dla mnie będzie to, żeby wykonać moją w miarę rzetelnie, czyli oględziny i pomiary (ciągłość PE - dla I klasy ochronności i Riso dla I i II klasy ochronności) i stworzenie protokołu.
Na jednym warsztacie poprzez oględziny ma zostać wymieniony przedłużacz, który w paru miejscach jest “sklejony” oraz w dwóch elektronarzędziach wymienić należy kabel zasilający na nowy.