Witam Wszystkich.
Mam do zmierzenia rezystancję izolacji kabla AsXSn 4x25 o długości 20m. Pytanie-czy w protokóle powinienem umieszczać przeliczenie na MOhm/km i czy jest jakaś norma prawna na to aby nie przeliczać przez współczynnik K20.I jeszcze jedna rzecz-jakiego rzędu wielkości pomiarów powinienem się spodziewać?.
Witam Kolegę " ekaand " i wszystkich Kolegów na FORUM.
Dane są zawarte w PN-E-04700:1998. Jest tam mowa o przeliczaniu długości kabla w przypadku gdy jego długość jest większa od 1 km. Podane są również wartości rezystancji izolacji dla różnych kabli które to należy przeliczyć na temperaturę 20^C.
I tak: guma = 75, papier = 20, polwinit = 20, polietylen = 100 MΩ
Niestety norma ta nie zawiera tabeli przeliczeniowej dla temperatury. Skąd ta tabela pochodzi to już sam nie pamiętam ale jest podana w wielu publikacjach książkowych.
Ogólnie biorąc rezystancja tak krótkiego odcinka może wynosić od setek MΩ poprzez GΩ a nawet TΩ
Kable AsXSn jest wykonany z izolacji polietylenu usieciowanego i z uwagi na wysoką wartość rezystancji izolacji nie zachodzi konieczność stosowania współczynnika k20.
Dzięki KSKRAK_Krystyn.Tabelę przeliczeniową ze współczynnikiem k20 mam.
Na ise albo na stronach sepowskich znalazłem opracowania pomiarów
i tam jest takie stwierdzenie"Dla kabli z izolacją polietylenową z uwagi na wysoką wartość rezystancji izolacji nie stosuje się współczynnika przeliczeniowego K20 “.Więc chcę się upewnić,czy to wynika z normy.
A co do rezystancji izolacji to odcinek 20m powinien mieć(biorąc pod uwagę dane producenta kabla”),nie mniej jak 50 GOhm.
I w tym momencie pojawia się problem-mam miernik o największym zakresie 2 GOhmy.
Żaden problem. Przyrząd pokaże “OFL” czyli rezystancja > od możliwości pomiarowych przyrządu. W takim przypadku do protokołu wpisujemy maksymalny zakres pomiarowy przyrządu tj. 2 GΩ.
Szczegółowo opisałem to w książce “WYTYCZE- Pomiary w eletr…” dostępnej w sklepie ISE.PL.
To jasne.Ale wpisuję 2 GOhmy , przeliczam na 1 km i wychodzi 40 MOhm.A przecież powinna być większa od 100 MOhm.Czyżbym źle rozumował?(jest to przecież kabel 20m).
Proszę dokładnie czytać.
Fakt.Dzięki.Reasumując-protokół będzie wyglądał następująco:
wszystkie wyniki powyżej 2 GOHmy i bez żadnego przeliczania(ani K20,ani na km).Jeszcze będę musiał przekonać o tym ZE,że tak powinno być.Pozdrawiam.
No ale tu jest inna izolacja kabla.
Myślę,że powinno być dobrze,gdy będzie to mniej więcej tak wyglądało:
Nie mam już siły powtarzać !
Proszę dokładnie czytać.
Słusznie,lepiej nie przedobrzać. Dzięki.
Kolega ekaand przedstawił powyżej skan z tabelą (fragmentem protokołu)
i napisał: “Myślę, że powinno być dobrze, gdy będzie to mniej więcej tak wyglądało” - a ja myślę, że jeśli to będzie tak wylądało to nadaje się raczej do działu “Błędy w sztuce”.
Podane wymaganie 100Mohm na 1 km oraz wyliczone z tego wymaganie 2 Mohm dla 20m sugeruje iż wraz ze zmniejszeniem długości następuje zmniejszenie wymagań, co jest oczywistym błędem.
Zgodnie z podaną przez Kolegę Krystyna normą (PN-E-04700:1998) dla odcinków mniejszych niż 1km można przyjmować wymaganie takie jak dla 1km, czyli jeśli dla 1km wymagane 100Mohm to dla 20m także wymagane 100Mohm. Przeliczać należy przy długościach powyżej 1km, czyli jeśli dla 1km wymagane 100Mohm to dla: 2km - 50Mohm, 5km - 20Mohm, 10km - 10Mohm, itd.
Moim zdaniem, jeżeli wymagana izolacja dla 1km wynosi 100Mohm to dla odcinka 50 razy mniejszego musi wynosić 50 razy wyższą - czyli 100Mohm x 50 daje nam 5000 Mohm tj. 5Gohm. Natomiast dla długości
powyżej 1km, czyli jeśli dla 1km wymagane 100Mohm to dla: 2km - 50Mohm, 5km - 20Mohm, 10km - 10Mohm, itd.
Pozdrawiam.
Witam wszystkich Kolegów na FORUM.
Dlatego właśnie do 1km nie przelicza się.
Witam
Kolega ekaand pisze, że ma miernik o zakresie do 2 GΩ , ale czy
ten miernik ma napięcie pomiarowe 2,5 kV.
Rozumiem,że kolega elservice chce powiedzieć,że kable energetyczne(rezystancję izolacji) mierzymy napięciem 2500V.Czy wszystkie?
Wszystkie kable w ziemi o 0,25 kV < Un < 1 kV badamy napięciem Up = 2,5 kV.
A napowietrzne?
Witam!
-A skąd te informacje, że kable w ziemii do 1kV bada się, a nie mierzy i to napięciem koniecznie 2,5 kV?
Witam Kolegę Edwarda (EDI) i wszystkich Kolegów na FORUM.
Z książki “Wytyczne Pomiary w elektroenergetyce do 1 kV” Tabela 25.5.1.1.