Pomiar RCD miernikiem Elma

Dzień dobry.
Czy ktoś z szanownych forumowiczów moze mi pomoc.
Otoz podczas w/w pomiaru wyłacznika RCD przy badaniu pradu rampowego (narastajacego) wyskakuje niekiedy komunikat “Exterminal res. too high” czyli zewnetrzna rezystancja za duza i pomiar zostaje przerwany bez wyniku przy jakim pradzie wyrzuca RCD.
Z instrukcji miernika wyczytalem iz przy takowym komunikacie nalezy odlaczyc wszystkie odbiory za RCD. Ale cały problem w tym iz za RCD nie ma zadnego odbioru…
Czy to moze wskazywac na szalejacy miernik ?

[quote=“CISIEL1981, post:1, topic:14861, full:true, full:true”]
Czy to moze wskazywac na szalejacy miernik ?
[/quote] …to może być jedna z przyczyn - jeżeli już wykluczysz uszkodzony miernik to musisz wiedzieć z jakim układem sieciowym masz do czynienia i przy takim komunikacie zmierz pętlę zwarcia L-PE (może być nawet przed różnicówką) - podejrzewam, że odpowiedź “pokaże” ci się sama.

Miernik jest juz wzorcowany, wyniki na dniach. Ale nie spodziwam się aby był uszkodzony.
Uklad sieci to TN-C-S (podzial w rozdzielnicy mieszkaniowej w bloku) a petla zwarcia przed RCD to 1.32 - 1.39 Ohma.
Czyli mam rozumieć iz rezystancja sprzed róznicowki ma wplyw na pomiar za nią ?

[quote=“CISIEL1981, post:3, topic:14861, full:true, full:true”]
Czyli mam rozumieć iz, rezystancja sprzed róznicowki ma wplyw na pomiar za nią ?
[/quote] Komunikat, który zobaczyłeś mówi o zbyt dużej rezystancji “uziemienia”, czyli w Twoim przypadki pętli L-PE. Miernik do pomiaru potrzebuje też N a więc te parametry musisz sprawdzić. Skoro przed różnicówką jest OK, to zmierz L-N i L-PE za RCD - podaj wyniki. Nie można też wykluczyć uszkodzenia różnicówki.

Nie znam miernika HT, ale, dla przykładu, podobną sytuacje w moim mierniku maiłem, gdy w rozdzielni gdzie wykonano podział PEN na PE i N ktoś nie założył mostka między szynami N i PE.

Jak tylko miernik wróci z wzorcowania i będę miał 100% pewności że jest sprawny to pomierzę za RCD petlę L-N i L-PE i podam wyniki.
Róznicowka testy 1/2 , 1 , 5 przechodzi bez problemu. Dopiero pomiar prądu rampowego powoduje wylączenie RCD ale nie zawsze, czasami wychwyci pomiar okolo 21 mA a czasami ten komunikat.
Od czego jest to zalezne ?
Dziekuje za wszelkie informację i pomoc.

[quote=“CISIEL1981, post:5, topic:14861, full:true, full:true”]
Róznicowka testy 1/2 , 1 , 5 przechodzi bez problemu. Dopiero pomiar prądu rampowego powoduje wylączenie RCD ale nie zawsze, czasami wychwyci pomiar okolo 21 mA a czasami ten komunikat.

Od czego jest to zalezne ?
[/quote] W świetle tego co napisałeś, sprawdź też, czy wszystkie zaciski są dokręcone, zwłaszcza te na szynie PE.

Wszystko sprawdzone, nawet dynamometrykiem wihy. Oczywiscie pomiedzy PE a N mostek tez jest.

Odebralem dzis miernik z wzorcowania i tak jak przypuszczalem jest ok.
Zmierzylem IPZ przed RCD L-PE i wychodzi 1.18 Ohm, natomiast zaraz za RCD i ustawionym na mierniku “pomiar z uwzględnieniem RCD” nie mogę zmierzyc IPZ tj. wywala różnicówkę.
Przypuszczam iz to RCD jest uszkodzone. Jak Pan uważa ?

Tak dla porządku, jakie to konkretnie rcd? Czy dobrze masz wprowadzone dane rcd do pomiaru?
Sprawdzałeś tylko na tym jednym rcd czy na większości tak robi?
Każdy miernik ma swoje niedoskonałości, jak i każdy rcd, dlatego ważne jest doświadczenie w pomiarach, a przede wszystkim poznanie możliwości/niedoskonałości miernika.
Piszesz, że za rcd nie ma odbiorów, to po co ono jest zamontowane?
Nie spotkałem też jeszcze miernika, aby jednocześnie, test ipz bez wyzwalnia rcd wyzwalał go, a pomiar rampą nie mógł tego zrobić.
Czy podstawowe sprawdzenie rcd czyli naciśnięcie przycisku test na nim, wyzwala go?
Nie sądzę aby rcd było uszkodzone, problem leży w pomiarze/cechach miernika albo w pomiarowcu :wink:.

[quote=“CISIEL1981, post:8, topic:14861, full:true, full:true”]
Zmierzylem IPZ przed RCD L-PE i wychodzi 1.18 Ohm, natomiast zaraz za RCD i ustawionym na mierniku “pomiar z uwzględnieniem RCD” nie mogę zmierzyc IPZ tj. wywala różnicówkę.
[/quote] Zakładam, że ustawienia miernika są prawidłowe a sama RCD ma znamionowy prąd 30mA a Ty wykonujesz pomiar prawidłowo. Piszesz, że za różnicówką nie ma żadnych odpływów, więc nic od strony odpływów nie zakłóca pomiaru. Zakładam jeszcze, że układ podłączenia RCD jest wykonany poprawnie , bo czasem, po głębszej analizie okazuje się, że tkwi w układzie szkolny błąd (podrzuć jakieś fotki).

Wg mnie pozostają dwie przyczyny tej sytuacji :

1. Uszkodzona różnicówka
  2. Gdzieś blisko jest źródło wyższych harmonicznych bądź innych elementów wprowadzających zniekształcenie sinusoidy (np uszkodzony filtr falownika - skutecznie paraliżuje RCD)

Sugeruję, dla pewności sprawdzić różnicówkę innym miernikiem.

Witam.
Wymontowałem RCD z rozdzielnicy w celu lepszej weryfikacji.
Podlączenie oraz parametry widoczne na zdjeciu.
Ustawienie na mierniku:
" Pomiar IPZ z uwzględnieniem RCD"
Typ A prad 30 mA.
Dokonuje pomiaru L-N wynik (1.13Oh) natomiast przy pomiarze L-PE różnicowka wywala.
Przy pomiarach pradu 1/2, 1x, 5x RCD działa prawidłowo, natomiast przy pomiarze pradu Ramp - komunikat
" External Res. too high"
Zrodla wyższych harmonicznych brak, no chyba ze jakas wartość rezystancji sprzed RCD ma wpływ na pomiar za nim.
Pozdrawiam i dziekuje za zainteresowanie i odpowiedz

Weź pod uwagę, że RCD typ A w pewnych warunkach może działać w innych widełkach prądowych (patrz załącznik). Miernik przy pomiarze rampowym powinien mieć zdolność pomiaru rcd typu A (Twój chyba ma taką funkcję) i tak powinien być ustawiony. Pomiar czasu zadziałania przy 0,5,1 i 5x In wykonywany jest (przypuszczam) prądem o przebiegu sinusoidalnym .
Trudno zdalnie wyrokować, ale podrzucę kilka sugestii:

1. jeżeli możesz wykonaj pomiary tej różnicówki innym miernikiem
  2. wykonaj pomiar (np swoim HT) ustawiając prąd RCD na 10mA - może okazać się, że zadziała
  3. jak powyższe nie dadzą odpowiedzi na problem, wymontuj różnicówkę i zbadaj ją dokładnie zasilając z innego miejsca (np na stole warsztatowym)

A wystarczyło zacząć od tego, że jest to RCD typ A czyli od podstaw.
RCD na pewno jest sprawne więc dalsze “męczenie” go tym miernikiem jest bezsensowne.
Problem polega w tym, że niewiele mierników potrafi wykonać pomiar tego typu RCD z dokładnością co do każdego pomiaru czyli np. na 10 prób nie będzie 10 zakończonych “pozytywnie”.
Miernik autora należy do tej grupy, dlatego raz wykonuje test, a raz nie.
A dlaczego, a no m.in. dlatego, że przyjmuje się, że dla RCD AC powinien on zadziałać od 50% do 100% prądu nominalnego, a dla RCD A i prądu pulsującego, w przedziale od 35% do 140% prądu nominalnego, a większość mierników ma zakres pomiaru, kończący się na 1.1 czyli inaczej 110%.
Wiedza i jeszcze raz wiedza, a nie miernik jest podstawą miernictwa :wink:.
Jeśli się coś bada, to trzeba wiedzieć co. Są jeszcze przynajmniej dwa sposoby aby to RCD zbadać z wynikiem pozytywnym, prawdziwym, tego typu miernikiem, z “małą pomocą” innych elementów.
Swoją drogą co to zdjęcie przedstawia i czy tylko ja mam z tym problem, żeby to uznać za “instalację”?

Szanowny “Fazowiec” przecież napisalem iż wymontowalem roznicowke w celu lepszej weryfikacji takze o instalacji nie ma tu mowy.
Na mierniku wybieram typ Rcd na A wiec miernik powinien uwzgledniac ten zakres.

(Są jeszcze przynajmniej dwa sposoby aby to RCD zbadać z wynikiem pozytywnym, prawdziwym, tego typu miernikiem, z “małą pomocą” innych elementów) - Proszę o podpowiedz szanowny Fazowiec

Zasugeruję przyczynę tego zjawiska, gdyż miałem bardzo podobny przypadek, tyle, że z RCD typu AC. W obiekcie przemysłowym pracował falownik sterujący silnikiem, czyli odbiornik nieliniowy; nie był to obwód zasilany z przedmiotowej różnicówki. Jednak przy włączonym falowniku efekt badania RCD był podobny, jak opisuje autor, nie działał nawet test - można powiedzieć “RCD do śmieci”. Po odłączeniu falownika różnicówka zaczęła pracować bez zarzutu. Później okazało się, że falownik miał uszkodzony filtr. Dlatego we wcześniejszym poście zasugerowałem sprawdzenie rcd w innej lokalizacji - być może wolnej od zakłóceń.
Inny przykład skutecznego “uśpienia” różnicówki odbiornikiem nieliniowym, tyle że zasilonym poprzez rcd, napotkałem niedawno w zwykłej szkole, gdy do obwodu podpięto zwykły reflektor LED 20W do kupienia w każdym markecie!. Załączony reflektor i … 30-to mA róznicówka nie zadzialała ani na TEŚCIE, ani na “rampie” ani na pomiarze czasu , nawet na ustawionym prądzie testu 100mA!

Dodam to powyższego, że odbiornikiem nieliniowym mogą być m.in. : falowniki (przemienniki częstotliwości), inwertery solarne, UPS-y, układy zasilające i stabilizujące źródeł światła, nowoczesne telewizory oraz sprzęt komputerowy.
Wnioski do rozważenia pozostawiam autorowi.

[quote=“elmontjs, post:16, topic:14861, full:true, full:true”]
Inny przykład skutecznego “uśpienia” różnicówki odbiornikiem nieliniowym, tyle że zasilonym poprzez rcd, napotkałem niedawno w zwykłej szkole, gdy do obwodu podpięto zwykły reflektor LED 20W do kupienia w każdym markecie!. Załączony reflektor i … 30-to mA róznicówka nie zadzialała ani na TEŚCIE, ani na “rampie” ani na pomiarze czasu , nawet na ustawionym prądzie testu 100mA!
[/quote]
Ciekawe, czy typ A by zadziałał. Nie masz może oscylogramów prądu?
Dodam to powyższego, że odbiornikiem nieliniowym mogą być m.in. : falowniki (przemienniki częstotliwości), inwertery solarne, UPS-y, układy zasilające i stabilizujące źródeł światła, nowoczesne telewizory oraz sprzęt komputerowy.

Wnioski do rozważenia pozostawiam autorowi.
[/quote]
Na szczęście nigdzie nie ma wprost powiedziane, że RCD ma być droższego typu.
Wnioski do rozważenia pozostawiam autorowi.[/quote]
Wnioski powinien wyciągnąć każdy pomiarowiec.

[quote=“KonradOW, post:17, topic:14861, full:true, full:true”]
Nie masz może oscylogramów prądu?
[/quote] Niestety nie, nie to było przedmiotem mojego zlecenia a ja nie bardzo miałem czas na eksperymenty. Stwierdziłem jedynie napotkaną zależność.

Na zdjęciu przewód zakończony wtyczką wetknięty do gniazda to właśnie zasilanie “feralnego” reflektora i sama różnicówka. Ten przykład pokazuje jak łatwo, nieświadomie użytkownik może pozbawić się ochrony.

[quote=“Fazowiec, post:13, topic:14861, full:true, full:true”]
dla RCD A i prądu pulsującego, w przedziale od 35% do 140% prądu nominalnego
[/quote] … a nawet 11%- 140% przy bardzo zniekształconym przebiegu - wystarczy, że w obwodzie znajdzie się tyrystorowy regulator napięcia sterowany zaworowo. Ale ten problem chyba nie dotyczy problemu autora wątku.

[quote=“elmontjs, post:18, topic:14861, full:true, full:true”] Ten przykład pokazuje jak łatwo, nieświadomie użytkownik może pozbawić się ochrony.[/quote]
Czy po nabyciu takiej wiedzy i doświadczenia zawodowego w protokołach piszesz, że zastosowane RCD typu AC zaleca się wymienić na co najmniej typu A?

Pytanie od Inwestora domku jednorodzinnego: Skoro AC nie działa, to może nie warto dawać i się zaoszczędzi kilka stówek?

Na szczęście WTjpoB nie precyzuje jaki RCD. Inwestor dopiero objaśnia: najtańszy i czy naprawdę trzeba.