Witam!
Pytanie do pomiarowców, czy macie jakieś zastrzeżenia do poniższego?
Pozdrawiam.
Uzupełniłbym protokół dopisując współczynnik K dla charakterystyki bezpiecznika.
To typ zabezpieczenia jest B6 czy B20 ? Bo niezabardzo widać?
Typ zabezpieczeń Bti, sieć TT pomieszczenie biurowe
Witam.
Niby wszystko OK, ale … zabezpieczenia o wielkości 20A do gniazd wtykowych produkowanych na 16 A ?
No chyba że to są specjalne gniazda.
Wyniki pętli nie mają większego znaczenia . Konieczny jest RCD i jego należy sprawdzić . Poza tym nie jest to sieć TT tylko TN-S , popatrzcie na wyniki .
Witam ponownie.
A co ma znaczenie, i co należy sprawdzić dla tego RCD ?
Znaczenie ma to , że jest to układ sieci TT i urządzeniem ochronnym może być tylko RCD ( dodatkowo są to obwody gniazdowe ) Jeśli pętla wyszła w układzie TT 0,28 om to trzeba się najpierw zastanowić co mierzymy . Jakie parametry wyłącznika trzeba sprawdzić ? ( można sobie doczytać na forum )
Moim zdaniem!!!
- Nie wygląda mi to na układ TT- za małe impedancje pętli zwarcia, ale…
- Brak jest napięcia znamionowego mierzonego obwodu.
- Brak jest dokładnych danych zabezpieczenia- wkładka o charakterystyce szybkiej czy zwłocznej.
- Brak podania czasu wymaganego wyłączenia.
- Chciałbym wiedzieć dlaczego prąd wyłączania zabezpieczenia dla In=20A wynosi 93A. Nie pasuje mi ta wartość.
- Nie wiadomo czy jest spełniony zapis punktu 411.3.2.2 normy 60364-4-41 z listopada 2009 roku (zakładam, że pomiar dotyczy nowej instalacji) dotyczący układu TT
To tyle w skrócie
Pozdrawiam
Witam.
Zajrzyj Kolego do katalogu ETI-POLAM i sprawdź tabelę “Maksymalne prądy zadziałania i współczynniki k dla wkładek instalacyjnych topikowych (Bi-Wts)”
W protokole jest zapis: sieć typu TT, chyba że pomiarowiec źle ocenił(jest to mało prawdopodobne).
Trzeba wszystko uporządkować . Jeśli mamy w warunkach TT to instalacje wykonujemy w TT . Jednak jak pseudoelektryk wykonal w TN-S to mamy połączone N z uziemieniem . Odłączyć zasilnie i sprawdzić czy N nie jest połączone z uziemieniem . Można nawet zwykłym omomierzem .
Podstawowy błąd w tym protokole to pomiar impedancji czy rezystancji pętli zwarcia zamiast rezystancji uziemienia Ra.
Witam.
Kolego Marcinie, a jeżeli pomiar rezystancji uziemienia Ra jest niemożliwy ?
Nie widzę takiej możliwosci aby pomiar rezystancji uziemienia był nie możliwy. A jesli już mówimy o pętli zwarcia to należy przyjmować napięcie fazowe w liczniku tego wzoru a nie bezpieczne bo nie ma żadnej gwarancji że w takim obwodzie akurat 50V odłoży się na tym uziomie.
Kolego Elpapiotr!!!
Dlaczego kierujesz mnie do wkładek BI-wts skoro autor wątku w tabeli podaje BTi. Poza tym zajrzałem do tabel i ta wartość Ia nie pasuje mi ani dla wkładek szybkich ani dla zwłocznych
Pozdrawiam
Proponuję wyłączyć w rozdzielni wszystkie zabezpieczenia oraz wyłącznik główny rozdzielni jeśli taki jest . Zaś w złączu odłączyć przewód N . Następnie pomierzyć pętle pomiędzy przewodem L a PE ( przed zabezpieczeniami w rozdzielni a za złączem )
Uziemienie pewnie jest trudno znaleźć lub go nie ma . Wtedy dowiemy się z jakim układem mamy do czynienia i co warty jest protokół . Druga sprawa to TWZ . Co jest w nich jest napisane ?
W jaki układzie pracuje sieć ? To jest najważniejsze .
Witam.
Cóż, przeczytałem posty kolegów i odnoszę nieodparte wrażenie że nie są one na temat. Kolega „nottin” zadał proste pytanie: „czy macie jakieś zastrzeżenia do poniższego”. Pozostawiam więc bez komentarza posty kolegów i odpowiadam na koledze „nottin”:
Tak. Do obrazka z protokołu mam następujące uwagi
- Brak danych dotyczących obiektu (zrozumiałe ze względu na ochronę danych osobowych)
- Brak informacji o rodzaju sieci.
- Brak informacji o użytych przyrządach pomiarowych.
- Brak informacji o warunkach jakim powinna odpowiadać dana instalacja (np. przywołana norma oraz opis użytego wzoru).
- Brak osoby wykonującej pomiary wraz z nr uprawnień (być może jak w p1)
- Brak wniosków z pomiarów.
- Bez oględzin i protokołu z oględzin jest to nic nie warte.
Co do innych wniosków, które mogą być wyciągnięte na podstawie tego protokołu to jest ich kilka chociaż nie dotyczą one bezpośrednio pytania i tak:
- Stosowanie wkładek 20A do gniazd wtykowych jednofazowych jest błędem.
- Stwierdzenia kolegi „sylwester” są nieprawdziwe ponieważ:
Str 11 PN-HD-60364-4-41 uwaga nr1 „Gdy do ochrony przy uszkodzeniu (ochrony przy dotyku pośrednim) jest stosowany RCD, obwód powinien być również chroniony przez urządzenie nadprądowe zgodnie z IEC 60364-4-43”
Jeśli nie ma rcd to można zastosować taki wzór jak na załączonym protokole.
Jeśli jest rcd to zamiast Ia należy przyjąć Idn.
Poza tym pomiary wykonywane są po to aby dopuścić instalację do eksploatacji. Ochrona przed porażeniem to jeden z elementów, który sprawdzamy. Musimy być jednak pewni, że instalacja będzie funkcjonowała prawidłowo. Co po RCD jeśli wystąpi uszkodzenie w obwodzie L-N. RCD nie zadziała!! Przy zbyt dużej impedancji instalacja może się spalić. Oczywiście będzie ona bezpieczna pod kątem porażeniowym. Ale co z tego. Dlatego wykonanie pomiaru impedancji pętli zwarcia, nawet jeśli jest zainstalowany RCD jest jak najbardziej wskazane.
Pozdrawiam
Kolego GutMan!!!
Proszę mnie źle nie zrozumieć, ale:
- Z prawdopodobieństwem bliskim 100% można wnioskować, że na załączonym przykładzie wątkotwórcy znajduje się tylko część protokołu- w związku z tym punkty kolegi od 1-7 są bezprzedmiotowe. Te informacje zapewne znajdują się w innym miejscu protokołu. Tu apeluję do autora wątku o wypowiedź.
- Nie rozumiem celowości wypowiedzi kolego odnośnie RCD- nic na temat RCD w załączonym przykładzie autora wątku nie ma. Nie bardzo rozumiem sens tego fragmentu. Dodam tylko, że zgodnie z najnowszymi normami jeżeli zabezpieczeniem przy uszkodzeniu jest RCD to wystarczy, natomiast zabezpieczenie nadprądowe służy do zabezpieczenia przewodu zasilającego przed przeciążeniem. Nie musi być tutaj spełniona zasada SWZ pętli ze względu na warunki przeciwporażeniowe. I jeszcze jedno- jeżeli dla układu TT zabezpieczeniem przy uszkodzeniu jest zabezpieczenie nadprądowe, to wolno przyjmować maksymalne czasy wyłączenia jak dla układu TN. To tak gwoli wyjaśnienia- być może niepotrzebnie o tym piszę.
- Zgadzam się z kolegą, że przy pomiarach z zabezpieczeniem w postaci RCD wskazane jest sprawdzenie pętli zwarcia. Ale zaznaczam- wskazane a nie obowiązkowe.
- Nie bardzo wiadomo do której wypowiedzi kolegi Sylwester kolega się odnosi.
Na koniec uwaga ogólna:
Autor wątku wg mnie miesza pojęcia. Proszę spojrzeć na opis w tabelce- kolumna 5. Zgodnie z najnowszą normą 60364-4-41 z 2009 roku jeżeli mamy do czynienia z układem TT to w kolumnie 5 powinno być 230V (punkt 411.5.4 normy). Wartość 50V w kolumnie 5 powinna być wtedy, jeżeli zabezpieczeniem przy uszkodzeniu jest RCD- na ten temat powinien wypowiedzieć się autor wątku
Pozdrawiam
Zgadzam się z wypowiedziami kolegów, którzy piszą o konieczności ustalenia pewnych spraw podstawowych, tzn. z jakim układem mamy do czynienia, TT czy TN. Dopiero po upewnieniu się jaki to typ układu można działać dalej.
Dziękuję za wypowiedzi i uwagi.
Protokół (ksero) otrzymałem w celach edukacyjnych. Przy wykonywaniu pomiarów nie byłem, tak więc trzymam się tego co jest napisane w protokole.
" Budynek administracyjno-produkcyjny- pomieszczenia biurowe
…
3.Rodzaj pomiarów: Pomiar eksploatacyjny impedancji pętli zwarciowej gniazdek wtyczkowych.
4. Warunki pomiarów:
…
b.układ sieci: TT
c. maksymalne napięcie dotykowe ~50V "
Postanowiłem pokazać tabele z wynikami ponieważ nie byłem pewien czy wartość w kolumnie 5 jest poprawna ( 50V czy 230V), oraz nie znalazłem charakterystyki czasowo-prądowej zabezpieczenia, z której wyszło by Ia 93A.
Na temat RCD nic nie ma w protokole.