przy dokonywaniu odbioru instalacji elektrycznej w budynku mieszkalnym nowo wybudowanym zakład energetyczny zażadał protokołów badania instalacji elektrycznej. Potokoły z badania izolacji i uzieminia oczywiście otrzymał wcześniej natomiast wydaje mi się że badanie pętli zwarcia jest możliwe dopiero po podłączeniu instalacji do sieci energetycznej
czy i w jaki sposób można zmieżyć pętle zwarcia w takiej instalacji?
Dokładnie, dostarczysz pozostałe protokoły sprawdzenia ochrony przeciwporażeniowej po podaniu zasilania w czasie do 7 dni, tak to wygłąda.
Energetyce dajesz zobowiązanie do dostarczenia protokołów w określonym czasie, pod rygorem odłączenia zasilania bez uprzedzenia.
coś takiego (tochę się poprzestawiało):
…, dnia…
OŚWIADCZENIE
Oświadczamy, że po założeniu układu pomiarowego (podaniu napięcia) w obiekcie / lokalu / działce budowlanej
…
miejscowość: … ul… … gmina: …dz. bud. Nr…
właściciel / użytkownik…
zostanie dokonany pomiar instalacji elektrycznej w zakresie skuteczności ochrony przeciwporażeniowej.
Pomiar zostanie dokonany przez osobę uprawnioną, zgodnie
z obowiązującymi przepisami, Dz. U. nr 89, poz.828 z 28. 04. 2003r.
Oświadczam, że w razie braku pomiaru lub nieskutecznej ochrony, instalacja nie będzie eksploatowana.
Wynik badania zostanie dostarczony do jednostki dokonującej sprawdzenia instalacji w terminie 7 dni od daty założenia pomiaru (podaniu napięcia) pod rygorem wyłączenia instalacji bez uprzedzenia.
Użytkownik instalacji:
Wykonawca
STANCA
mi też się dotej pory tak wydawało natomiast Rejon Enegetyczny Mielec Rzeszowski Zakład Energetyczny wymyślił sobie że protokół skuteczności zerowania ma być dostarczony przed załorzeniem układu pomiarowego. Wykonuje instalacje i sieci energetyczne na terenie Enionu i RZE dotej pory nie spokałem się nigdzie z takim wymaganiem.
Witam.
To jeszcze nic, pewien Rejon, pewnego razu zażądał protokołu z pomiarów pętli zwarcia przed wykonaniem przyłącza.
Zresztą, od tego uzależnił tegoż przyłacza wykonanie.
Jest to świetny sposób na pozbycie się niezaprzyjaźnionych elektryków z wykonawstwa. Bo jeśli jakiś niezaprzyjaźniony przedstawi taki protokól, to RE bez trudu mu udowodni, że przedstawia nieprawdziwe i fałszywe dane. A za to grozi odpowiedzialność karna.
A jak to w tym RE załatwiają zaprzyjaźnieni to nie wiem. Ale załatwiają!!!
gdyby głupota się unosiła to połowa pracowników RE by odleciała
Po przeprowadzeniu kilku rozmów z zaprzyjaźnionymi fimami nasuną się sosób na zaspokojenie głupoty.
Wykonanie tego pomiaru jest możliwe przy zasileniu instalacji z innego źrudł np. agregat pądotwórczy przy czym w protokole należy zaznaczyć że pomiar został wykonany dla takiego źrudła zasilania
niech żyje głupota
pozdrawiam WKD
(?) protokół skuteczności zerowania
STANCA
Witam Kolegów na Forum.
I jak to sobie Kolega wyobraża ?
Co z petlą ?
Co z właściwym doborem zabezpieczeń ?
Co ze skutecznością ochrony przeciwporażeniowej ? Na jakiej podstawie ?
A jakim źródłem prądu jest agregat ?
niech żyje głupota
pozdrawiam WKD
Witam
(?) protokół skuteczności zerowania
STANCA
I ciekawe kto to powiedział, czy kolega wkd czy o zgrozo ktoś z Zakładu Energetycznego
Witam
Proponuję pójść do Dyr. R.E. i zdecydowanym tonem zapytać czy aby ten “legendarny” rejon chce być bohaterem końcówki Teleexpresu/sposób sprawdzony-pomaga!/A swoją drogą trochę jest w tym winy wykonawców działających na tym terenie,którzy “potrafią” przed podaniem napięcia nie tylko zmierzyć pętlę zwarcia ale i z całą powagą przedkładają np.protokól badania różnicówki.Dużo by mówic o panujących tam zwyczajach ale nie ma co za szybko “pękać”
powodzenia[/i]
tak sie składa że na wypażeniu firmy jest agregat prądotwórczy i aby zaspokoić ciekawość juto przeprowadę takie doświaczenie.
jedocześnie odwiedę DT wcześniej wymienonego rejonu owynikach odwiedzin poiformuje kolegów
pozdrawiam WKD
witam Kolegów ![]()
Panowie, Wy sobie jaja robicie czy piszecie poważnie??
Niektórzy wiedzą, że resztki włosów staja mi na głowie ![]()
Witam
Temat, niestety, jest absolutnie prawdziwy, znany mi nie z opowiadań, ale z autopsji. Ja nawet osobiście pofatygowałem się do dyr. technicznego RE i osobiście zapytałem, czy to prawda, że warunkiem wykonania przyłącza jest wykonanie wszystkich pomiarów, w tym impedancji pętli zwarcia. Dyrektor potwierdził i napomknął, że w RE jest wykaz wykonawców którzy wiedzą jak to robić, więc radzi mi z tej listy skorzystać. Oczywiście nie przedstawiałem się jako elektryk, tylko zainteresowany (a osobą faktycznie zainteresowaną była osoba z mojej rodziny).
Niestety, działo się to wszystko przed aferą Rywina, więc nie wpadłem na pomysł zabrania ze sobą dyktafonu.
Wszystkie zalecenia w tej sprawie odbywały się wyłącznie ustnie, więc nie było żadnego dokumentu, który by można wykorzystać.
Zresztą dyrekcja tamtejszego RE jest znana z podobnych “kwiatków”. Mój znajomy przedsiębiorca, który miał czelność zlecić projekt stacji trafo i przyłącza projektantom z Huty Stalowa Wola, szybko się przekonał, że “oni nie umieją projektować” i sprawy ruszyły z miejsca dopiero gdy drugi projekt wykonywany był przez “górę” tegoż RE.
Bo poprzedni “nie nadawał się nawet po poprawkach”.
Ale cieci zatrudniają w tej Hucie, prawda? I pomyśleć, że jest tam cały pion Głównego Energetyka, Zakład Projektowo - Techniczny, Kilka podstacji 110 kV z całym wydziałem obsługi, mnóstwo mniejszych… A nie umieją zaprojektować jednego transformatorka!
Dalej czegoś nie kumasz kolego!!
STANCA
Witam.
Przy zasilaniu z agregatu większa część tej impedancji pętli zwarcia to byłaby inpedancja agregatu który nie występuje w instalacji więc na nic to. Nie można też twierdzić ,że zmierzyliśmy w takim razie z domiarem bo nie wiadomo jaką sieć nam zafundują bo może być jeszcze gorsza jak ten agregat więc znów na nic to.
Jedyna metoda to pomiar rezystancji instalacji mostkiem lub impedancji metodą techniczną . Zalecany pierwszy sposób gdyż w instalacji reaktancja to szczegół a różnica w błędach obu metod pomiaru ogromna.
Następnie należało by dokonać pomiaru impedancji w sieci najbliżej miejsca zasilania ,dodać do tego impedancje obliczoną dla pozostałego odcinka sieci typu przyłącze jeśli jeszcze go nie ma i dodać to wszystko do siebie.
A może oni jak już zrobili przyłącze i nie ma tylko licznika to chcż aby połączyć instalacje z przyłączem bez licznika na czas pomiaru?
Jeżeli te sposoby ich nie zadowalają to można iść i ich wyśmiać bo nie da się inaczej. Ale najlepsza metoda na nich to wizyta u przełożonego i coraz wyżej. I raczej spokojność nastaje.
Witam ![]()
A ja myślę że Kolega Wdk kuma i moim zdaniem wie o co chodzi.
Kolega Wdk wyraźnie napisał
„przy czym w protokole należy zaznaczyć że pomiar został wykonany dla takiego źródła zasilania”
Na głupotę trzeba odpowiadać sprytem. Po co z ludzi robić barany? Nie mogą się sami wysilić?
Protokół pomiarów jest? Jest.
W jaki sposób może ZE podważyć wspomniany protokół pomiarów pętli zwarcia?
Tylko w taki, w którym wykaże swoją głupotę.
witam
Naszczęście kolega Bonius wykazał się umiejętnością czytania tekstu ze zroumieniem.
Przeprowadziłem pomiar skuteczności zerowania instalacji zasilonej z agregatu i pomiar samego agregatu, odejmując wyniki od siebie mamy watość o jaką trzeba zwiększyć wynik pomiaru przyłącza.
Odwiedziłem również DT odziwo on również najpierw stwierdził że tokiego pomiaru na nieprzyłączonej instalacji do sieci energetycznej nieda się wykonać i odełał mnie zproblemem dokirownika wydziału pomiarów Pana A.
Ten trysną wiedzą i stwierdził że jak mam uprawnienia do pomiarów to powinienem wiedzieć jak to się robi, poczym podparł się publikacją W.ORLIK zastąpienie pomiaru skuteczności zewowania pomiarem rezystancji metdą techniczną.
Coma piernik do wiataka
Przecierz wymagany jest protoół skuteczności carowania a instalacja nie jest podłączona do sieci energetycznej
I CO WY NA TO PANOWIE
no co my na to? Ja usiłuję przetłumaczyć i wychodzi mi, że tu pewnie sprawa dotyczy wystawienie protokołu CZAROWANIA.
pozdrowienia
STANCA
Witam panowie
Przeprowadziłem pomiar skuteczności zerowania instalacji
Może skończmy już wreszcie raz na zawsze z tym zerowaniem, ponieważ młodzi elektrycy mogą nie wiedzieć z czym to się je!
A odnośnie STOEN to nie ma utrudnień w przeprowadzaniu pomiarów Samoczynnego Wyłączenia Zasilania, można się dogadać, wystarczy oświadczenie o odpowidzialności za instalcję odbiorczą i po kłopocie. Do podłaczenia licznika wymagają tylko pomiarów izolacji wlz no i zainstalowanych ochronników w rozdzielni.
Witam Kolegów.
Kolego melon ,
Może skończmy już wreszcie raz na zawsze z tym zerowaniem, ponieważ młodzi elektrycy mogą nie wiedzieć z czym to się je!
czego kolega chce ?
; mamy nagminnie używane te pojęcia :
http://www.ise.pl/slownik/?l=Z
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic354300.html
http://ise.pl/forum/viewtopic.php?p=57899
http://www.forumsep.pl/viewtopic.php?p=2183
I Kolega wkd tak właśnie robi - zeruje a później robi pomiar tego zerowania. ![]()
Przeprowadziłem pomiar skuteczności zerowania instalacji zasilonej z agregatu i pomiar samego agregatu
Odsyłam Kolegę do aktualnego słownika terminologii elektryki.
Witam
Nie wiem czy to ważne ale kolego elpapiotr powinniśmy się trzymać terminologi aktualnie obowiązującej określonej w normach i rozporządzeniach.