Połączenie wyrównawcze.

Czy w domu jednorodzinym z wlz 5x10mm (od złącza pomiarowego w ogrodzeniu do szafki rozdzielczej) konieczne jest jeszcze wykonywanie głównej szyny wyrównawczej i jej uziemienie. Wszystkie instalacje oprócz wewnętrznej gazowej są z tworzywa (gazowa z miedzi). Czy wystarczy tylko wykonać połączenie wyrównawcze pomiędzy rurą gazową a przewodem PE.

Wojtek

Witam!

W każdym obiekcie budowlanym, połączenia wyrównawcze główne powinny łączyć ze sobą następujące części przewodzące:
— główny przewód ochronny;
— główną szynę uziemiającą lub główny zacisk uziemiający;
— rury zasilające instalacje wewnętrzne obiektów budowlanych, np. gazu, wody;
— metalowe elementy konstrukcyjne, urządzenia centralnego ogrzewania i systemów klimatyzacyjnych, jeżeli one występują.

Czyli do GSW łączymy: uziom, szynę PE w rozdzielni, elementy konstrukcyjne obiektu (w tym oczywiście instalację gazową).

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY

z dnia 12 kwietnia 2002 r.

w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.

(Dziennik Ustaw 75 poz 690 z dnia 15 czerwca 2002 r.)

DZIAŁ IV

Wyposażenie techniczne budynków

Rozdział 1

Instalacje wodociągowe zimnej i cieplej wody

1. Instalację wodociągową wykonaną z zastosowaniem przewodów metalowych, a także metalową armaturę oraz metalowe urządzenia instalacji wodociągowej wykonanej z zastosowaniem przewodów z materiałów nieprzewodzących prądu elektrycznego należy objąć elektrycznymi połączeniami wyrównawczymi, o których mowa w

Witam!

Jeden z największych polskich autorytetów w naszej dziedzinie określił wymóg objęcia połączeniami wyrównawczymi metalowej armatury i grzejników montowanych w instalacjach z rur nieprzewodzących mianem “kroku z pogranicza debilizmu zawodowego”.
Nie dajmy się zwariować koledzy.

Witam Szanownych Kolegów

Właśnie uświadomiłem sobie iż latem ubiegłego roku podlewałem ogródek plastikowym wężem zakończonym metalową końcówką. Końcówka metalowa nie była uziemiona a ja stałem boso na ziemi. W świetle cytatu Kolegi STANCA z rozporządzenia - na myśl o tym podlewaniu drżę z przerażenia.

Teodor

Objęcie każdego grzejnkika połączeniami wyrónawczymi spowoduje utratę gwarancji na grzejnik bo trzeba zniszczyć powłokę antykorozyjną.
W przypadku grzejników żeberkowych trzeba by dołączyć przwód do każdego żeberka ??? moje gratulacje - a może ten co napisał to prawo pokaże jak to zrobić.

Witam!

Kolego marekb tu nie są istotne szczegóły techniczne wykonania tego punktu rozporządzenia, lecz chodzi o jego absurdalność.
Z głupotą nie należy dyskutować, bo to ją nobilituje.

Witam Kolegę Kkas12.
Nie wiem co “przyświecało” ustawodawcy pisząc te bzdety, lecz skoro mamy takie prawo to powinniśmy je stosować. Ale skoro z przyczyn technicznych, oczywistych i zdroworozsądkowych nie można to może trzeba zmienić prawo (a może prawotwórców) ?

Witam wszystkich !
Wracając do tematu- powinno się wykonywać. Jeżeli podłapiemy się na uziemienie w złączu czychać może na nas pułapka- uziemienie to, zwłaszcza w złączach linii kablowych może wynosić do 30 omów, jeżeli jest uziemieniem dodatkowym roboczym punktu neutralnego. To trochę za mało gdy stosujemy ochronniki w instalacji. Ponadto nie jesteśmy w stanie (jako odbiorcy) dokonać rzetelnego pomiaru tego uziomu- przynajmniej przy TN. Dodatkowo sprawy ochrony odgromowej, Prawa Budowlanego i własnego świętego spokoju, etc.
Pozdrawiam Andrzej
ps. zapomniałem dodać że moja odpowiedź dotyczy części pytania- uważam że należy wykonać własna uziemienie, najlepiej fundamentowe (jeżeli to jeszcze możliwe).

Czy GSW mozna połączyć np. z wbitym gleboko koło domu prętem zamiast opasywac dom bednarką? Jesli tak, to jakie wymiary i na jaka glębokosc nalezy wpuscic taki pręt?

Witam!
W hurtowniach elekrtycznych można nabyć gotowe pomiedziowane 1,5 m pręty zakończone gwintem. Można je łączyć i wbijać na głębokość potrzebną. Tu należy mieć miernik i mierzyć by wiedzieć czy porzeba łączyć i wbijąć kolejny. Najlepiej wykonać tą operację w czasie suchym, by była pewność że jest dobrze. Wszystko zależy od gruntu. Znajomość PN napewno pomoże. Można łączyć ze sobą kolejne wbijane pręty w odległość 1,5 raza już pogrążonego.
Minimalna głębokość powinna być ok. 3 m.

STANCA

Witam wszystkich Kolegów na FORUM.
Szanowni Koledzy, na wstępie napiszę o pewnym zdarzeniu z życia, którą opowiedział mi jeden z naszych użytkowników programu.
Ponad 20 lat temu, jeden z mieszkańców z pod Krakowa remontował dom. Wbijał szpile do ziemi w uzyskania odpowiedniego uziemienia. Robił to dla własnych celów gdyż był elektrykiem. Grunt piaszczysty i kamienisty, lato, sucho i wyniki pomiarów bardzo słabe. Jako że podczas remontu domu również wyrównywał teren wokół swego domu wymyślił nową metodę. Miał starą, żeliwną wannę do wyrzucenia i podczas wyrównywania terenu zasypał ją ziemią, podłączywszy przewodami do domu, chyba do GSU. A że był to praktyczny i chyba doświadczony elektryk, to do wanny wsypał ok. 10 kg soli zmieszanej z ziemią. Wynik rezystancji rewelacyjny. Po kilkunastu latach sprawdzał pomiar ponownie i jest bardzo zadowolony z otrzymanej rezystancji.

Można odpowiedzieć TAK. Jednak należy pamiętać iż niektóre obiekty budowlane jak np. zagrożone wybuchem lub obiekty b. wysokie muszą posiadać instalację odgromowe - otokowe.

Żadne przepisy tego nie określają dokładnie.

I otto chodzi.

Nie znam takich danych wg norm. Owszem są to logiczne dane z ekonomicznego punktu widzenia. Wiele na ten temat można przeczytać na stronie prof. Sowy. Nie zawsze są możliwości wbicia uziomów na głębokość ponad 3 m, jak również nie zawsze jest możliwość zachowania odległości między szpilkami 1,5 m.

witam,

domek jest parterowy a wiec ułatwia to sprawę. Jeszcze pytanie: jjakim miernikem mierzy sie rezystancje uziomu?? Mam w domu elektroniczny miernik uniwersalny- jak to sie mierzy???
Pozdrawiam

Jaki to typ??

Uwagi do kol Krystyna.
Nie odległość miedzy kolejnymi prętami 1,5 m a 1,5 raza tego co wbite. Znajdę skąd to wiem napiszę. Czyli: 3m pręty wbijamy co 4,5m.

PN-86/E-05003/01 Ta Norma dalej obowiązuje.
3.6.2.2 pod literką g jest napisane że uziomy pionowe mają mieć najniższą część umieszczoną na głębokości nie mniejszej jak 3 m.

Najlepsze są jednak mieszane to jest szpilki + otok.

Udzielałem porady komuś kto wbił na piaskach 3 pręty po 9m w odległości 60 cm i ciągle miał to samo, nic nie dałykolejne pręty obok siebie.

Na piaskach zrobiłem uziom fundamentowy bojąc się co wyjdzie i wyszło pięknie
Jak jest mało miejsca można promiennikowe, min. kąt 60 st.

Przy odbiorze u nas potrzebny jest protokół uziomu, więc i tak musi zbadać ktoś z uprawnieniami i miernikiem.
Pozdrowienia
STANCA

Witam Kolegę " STANCA " i wszystkich Kolegów na FORUM.

Owszem jest tak napisane w wielu publikacjach książkowych i czasopismach technicznych. Nie pamiętam czy również na stronie Prof. Sowy, i z tym się zgadzam, o czym wcześniej wspomniałem biorąc pod uwagę stronę ekonomiczną i techniczną.

Owszem, przytoczę więcej danych z tej normy gdyż mam je w PC i mi jest to łatwo wykonać.

PN-86/E-05003/01 3.6.2.2. Układanie uziomów. Uziomy sztuczne należy układać zgodnie z następującymi zasadami:
g) uziomy pionowe należy pogrążać w gruncie w ta-ki sposób, aby ich najniższa część była umieszczona na głębokości nie mniejszej niż 3 m, najwyższa część uziomu pionowego powinna znajdować się w gruncie na głębokości nie mniejszej niż 0,5 m pod powierzch-nią gruntu

Norma jest normą. Życie jest życiem. Zapraszam normotwórców do okolic Ojcowa lub okolic Zakopanego. Niech pokażą jak się wbija szpile w gruncie skalistym na 3 mb głębokości.

Temat porady wbijania prętów na głębokość powyżej 3 m już opisywałem lecz nie pamiętam gdzie. Załączone zdjęcie może Koledze coś więcej powie.
Jeden uziom prętowy będzie mieć rezystancje np. 10

Też takie kiedyś wykonywałem. Lecz również miałem problemy gdy projektant miał to zaznaczyć na projekcie wykonanych instalacji.

Witam
Pracując we Włoszech wykonywałem uziomy w gruncie gdzie było sporo niewielkich kamieni. Używaliśmy tam uziomów 2 m wykonanych ze stali i ocynkowanych o profilu w przekroju krzyża dobrze zaostrzonego. był to solidny kawałek żelastwa o znacznej powierzni styku z gruntem. Biło się kilka i łączyło.
Nie spotkałem się w naszym kraju z uziomem o tym przekroju.
W mojej okolicy wszystko do ziemi idzie gładko.

STANCA

Witam
W domku jednorodzinnym należy wykonać GSU i połączyć do niej uziom fundamentowy.
Wynika to kol. Woj z Prawa Budowlanego.
Przy czym nie jest istotny przekrój linii zasilającej, ani ilość żył, (1 fazowa czy trójfazowa).
Fakt, iż uziom roboczy kol. Woj jest wykonany w złączu kablowym nie zwalnia projektanta instalacji w domku od zaprojektowania uziomu fundamentowego, wykonawcy od wykonania powyższego (a inwestora od zapłaty za to).
Cytat z wypowiedzi georgewroc:
“Czy GSW mozna połączyć np. z wbitym gleboko koło domu prętem zamiast opasywac dom bednarką?”
Należy odpowiedzieć NIE.
Głęboko wbity koło domu pręt nie spełnia roli jaką ma do spełnienia: ekwipotencjalizacja.
To trudne słowo, ja wiem , pewnie dlatego nie używane przez innych kolegów piszących wcześniej. Lecz kto je zrozumie, moze według mnie jego nie używać, byleby
zaczął stwarzać warunki takie, jakie ma do spełnienia uziom fundamentowy.
Podpowiem koledze, iż nie jest ważne w tym momencie “ile om”
Tyle ile ma, napewno wystarczy.
Podpowiem koledze, iż sypanie soli do ziemi jest niszczeniem natury, ziemia ma w sobie baaaardzo dużo soli, wystarczy. Z ziemią jest tak jak z własnym organizmem.
Pewnie zauważył kol. Woj małe pomieszanie pojęć, ale to wynik braku definicji, czyli słownego opisu terminu :-uziemienie.
Ja cały czas mam na myśli uziom fundamentowy, czyli wykonany w pierwszej fazie budowy.
Obawiam się, czy istnieje takowy w pana projekcie? Jeśli nie to radzę wyegzekwowanie od swojego kier. budowy środka zaradczego, czyli projektu jak wykonać uziom budynku wyrównujący potencjały elektryczne na powierzchni zajmownej przez ten budynek.
Pozdrawiam
zax

Dotyczy domków
Na wielu projektach brak jest rys. uziomu fundamentowego. Starzy projektanci zmieniają tylko daty na projektach i do ludzi. Ja każdemu mówię że elektryk wchodzi do wykopu przed betonem. Znaczna część wykonawców nie ma pojęcia o uziomie w czasie wykonywania fundamentów.
Wielu elektryków też nie za bardzo wie jak to zrobić. Osoby nadzorujące nie bardzo się tym interesują nawet jak jest ten uziom naniesiony na plan domku.
Inwestorzy biorą tanich kierowników budów, starych emerytowanych inżynierów, którzy ciągle myślą że są inżynierami i z tego powodu nie muszą się douczać.
Wszyscy uważają że na elektryka przyjdzie czas jak będzie dach.

Ten sam problem istnieje z wypustami, rurowanie na zewnątrz w czasie betonowania. Kierownik jednej budowy skwitował moje uwagi że są młoty i można kuć. Zapytałem przy inwestorze na czyj koszt.

Pozdrowienia
STANCA

Kolego STANCA.
Sądzę, że Kolega przesadza. Wiek nie ma tu nic do rzeczy, są dobrzy i źli elektrycy zarówno młodzi jak i starzy. A uziom fundamentowy to wspólne działanie projektantów konstruktora i elektryka. Konstruktorzy z którymi miałem i mam przyjemność działać wiedzą o konieczności wykonania takich uziomów i tylko pytają gdzie wyprowadzić podłaczenia do instalacji GSU, piorunochronnej … itp. Z treści komentarza sądzę, że jest Kolega młodym, gniewnym elektrykiem. Tez taki byłem i wiem, że z wiekiem przejdzie -szczególnie ta niechęć do starych.
Pozdrawiam