Witam
Mam takie pytanie bo panowie którzy robili mi przyłącz do domu zrobili wszystko ale nie podłączyli uziemienia z bednarki i związku z tym mam takie pytanie kto powinien podpiąć to uziemienie gdzie przed robieniem przyłącza bednarka była już dawno zamontowana.
Brakuje takich informacji :
-czy instalacja elektryczna w budynku jest na etapie realizacji?.
-czy została już może wykonana i odebrana przez energetykę?.
elektryka jest w budynku,elektryka została już wykonana i odebrana zakład energetyczny powiesił już licznik i go zaplombował
Jeżeli wspomniana bednarka jest zaprojektowana i przeznaczona jako uziemienie budynku powinno być podłączony do GSW (Główna szyna wyrównawcza budynku) i rozprowadzona linką po piętrach. W miejscach takich jak łazienka i kotłownia powinny znajdować się MSW(Miejscowa szyna wyrównawcza) do której łączy się np: rury metalowe lub miedziane ,metalowa wannę czy brodzik nie zapominając o fiderze anteny telewizyjnej na strychu.
Osobą, która powinna podłączyć uziemienie do instalacji elektrycznej był elektryk- wykonawca instalacji elektrycznej, zauważyć i sprawdzić -brak podłączenia powinna osoba wykonująca pomiary ochronne.
We Wrocławiu odbiór instalacji nie przejdzie bez podłączonego uziemienia i przewodów wyrównawczych.
Warto zajrzeć w projekt instalacji elektrycznej budynku, który powinien jednoznacznie określić jakie ma być uziemienie i jak wykonane.
Jeżeli jest taki zapis, że ma być uziemienie indywidualne budynku- to jest niedopatrzenie elektryka, pomiarowca i inspektora z Energetyki.
Pomimo, że uziemienie indywidualne budynku wykonuje się od lat wykonawca zawsze może powiedzieć, że nie było go w projekcie.
Czasami projektanci zapominają uziemienie zaprojektować i wina leży po stronie projektanta, wtedy wykonawca ma wytłumaczenie, chociaż nie zwalniało go z obowiązku podłączenia uziemienia.
Jeżeli budynek nie został odebrany w nadzorze budowlanym ,tam można ostatecznie zmusić wykonawców do naprawy błędów, zgłaszając powyższe uwagi inspektorowi, który ma odebrać budynek. Inspektor będzie ostatnią osobą, która rozstrzygnie ostatecznie czy został popełniony błąd.
A ja to widzę inaczej a mianowicie, ze nie podłączyli mu bednarki ułożonej razem z kablem WLZ tu do szyny PEN w złączu kablowym. Jeśli tak to dobrze zrobili. Twój uziom nie ma być połączony z uziomami sieci zasilajacej. No chyba ,że są jakieś szczególne okoliczności.
Jeżeli pytający zadał pytanie to miałem pewność, że uziom pozostał niepodłączony w budynku a nie za płotem sąsiada,czy w nawet w złączu ,do którego nie ma dostępu.
Jednak w tyn przypadku wątpliwości rozwieje sam pytający.
No ale od kiedy stawiajacy złącze ma obowiązek podłaczać jakieś uziomy w budynku? Natomiast z drugiego końca kabel czasem się wprowadza do szawki licznikowej.
Więc pytaczy co to za uziemienia ci nie podlączyli??
Dodałem fotkę złącza kablowego przed zaplombowaniem a pod skrzynką jest bednarka która mała służyć do połączenia z instalacja do przewodu żółto-zielonym a tego nie zrobili i dlatego się pytam kto to ma wpiąć w tą instalacje?
Rozumiem ,że jest to jedyna bednarka w tym złaczu. Wobec tego wykonawca przyłącza powinien wykonać uziemienie w złączu i to nie poprzzez podłączenie twojej bednarki lecz swojej. Niemniej twojej bednarki nie powinno się przykręcać do złącza. Powinna sie ona kończyć przed złączem. Złącze nie jest twoją własnością wiec ty od wykonawcy przyłącza nie możesz nic egzekwować. Mógłbyś zgłosić ten fakt do ZE ale tam możesz usłyszeć że:
-wszystko jest w porządku i nic ci do tego
-tak ,tak poprawimy to bo wykonawca zapomniał zrobić. Ale czy to zrobią to inna sprawa.
My z Marcinem meczymy się, żeby pomóc pytającemu a pytający nie wysilił się żeby od razu przysłać zdjęcie.
Na zdjęciu widać, że złącze nie jest za bardzo przystosowane do podłączenia płaskownika.
To złącze bardziej mi pasuje na jakieś wewnętrzne niż należące do energetyki.
W Energetyce to w każdym rejonie to inne zwyczaje(bo trudno mówić o przepisach)
Mam nadzieję, że pytający nie zaskoczy mnie dodatkową informacją, że pomylił złącza.
To jest to złącze! i wyżej jest licznik jak widać kable ze idą do góry wiec od wykonawcy przyłącza nic nie moge powiedzieć do zakładu energetycznego tez nie ma co iść bo powiedzą ze wszystko jest w porządku wiec nic nie mogę zrobić?
Ale czemu upierasz się aby tę bednarkę (rozumiem ,że jej drugi koniec jest na GSU) przykręcać w złączu (faktycznie nie ma nawet gdzie) Powinieneś mieć własny niezalżny uziom dla domu. Jeśli obawiasz się,że tej bednarki jest za mało to rozwiń go o dodatkowe uziomy pionowe, zrób otok itp. Jak zepniesz go z PEN em to jak zrobisz pomiary uziemienia? będziesz go odpinał w złączu?
W takim przypadku zamiast walczyć z Energetyką lepiej sprawdzić czy Kolega ma indywidualne uziemienie budynku i podłączone przewody wyrównawcze.
Dobra koncze temat pojde do zakładu energetycznego i moze coś sie dowiem
Pozdrawiam i dzieki za info
Witam!
Kolego nie dostarczyłeś podstawowych informacji.
Czy ta bednarka pod złączem miała być uziemieniem przewodu PEN w złączu?
Czy może miała uziemić przewód PEN w pięciożyłowej w.l.z.?
Tak ta bednarka miała uziemić PNE bo kabel do rozdzelni od przyłącza jest 5 żyłowy
Witam!
No widzisz. Zakład energetyczny jako monopolista może wszystko. Od jednego będzie wymagał uziemienia przewodu PEN w złączu a od innego nie. Pewnie dlatego, że w przedstawionym złączu widok przyłączonej bednarki do zastosowanego zacisku byłby śmiechu warty.
Jednak wracając do tematu.
Nie ma żadnego uzasadnienia by układać pięciożyłową w.l.z. do budynku.
Ale obiekt musi posiadać uziemioną GSW do której należy przyłączyć przewód PE lub PEN kabla zasilającego jak najbliżej miejsca jego wprowadzenia do obiektu oraz wszystkie części obce.
I właśnie to uziemienie GSW i przewodu PE oraz za pomocą połączeń wyrównawczych głównych części obcych jest najbardziej istotne dla ochrony przeciporażeniowej.
Ideałem jest wykorzystanie do tego celu uziomu fundamentowego. Jednak wartość rezystancji tego uziemienia nie jest istotna. Akceptuje się każdą wartość.
Więc jeszcze jedno pytanie:
Czy masz w domu wykonaną GSW do której przyłączono przewód PE oraz inne instalacje?
Jeśli tak to nie ma problemu.
Kabel od słupa do budynku idzie czterożyłowy a od licznika do rozdzielni idzie pięciożyłowy. A GSW to jeśli chodzi o tą co jest w rozdzielni co dochodza do niej wszystkie przewody (żółto-zielone co są rozprowadzone po pokojach) to jest o od tej szyny idzie do tego przyłącza i ja myślałem ze jak panowie zrobią przyłącz to do bednarki podłączą przewód (żółto-zielony) i wepną go do tamtego przewodu co idzie do rozdzielni. I dlatego pytam się na forum, dzięki “kkas12” że mi pomagasz bo niektórzy to próbują wyśmiać człowieka że tego nie wie ![]()
Witam!
A GSW to jeśli chodzi o tą co jest w rozdzielni co dochodza do niej wszystkie przewody (żółto-zielone co są rozprowadzone po pokojach)
Nie to nie jest Główna Szyna Wyrównawcza. To jest szyna PE twojej rozdzielni.
W obiekcie musi być szyna do której przyłączony będzie uziom oraz za pomocą przewodów o barwie żółtozielonej wszystkie części przewodzące obce, czyli metalowe rurociągi (woda, gaz, kanalizacja) i inne przewodzące elementy konstrukcyjne budynku.
Najczęściej wykonuje się ją w kotłowni.
Proponuję Ci zapoznanie się z referatem dr E. Musiała na ten temat. Znajdziesz go tu: http://www.edwardmusial.info/pliki/pol_wyr.pdf
Wiadomości w nim zawarte powinny przybliżyć Ci sedno zagadnienia.
W razie niejasności pytaj dalej.
Dzięki za informacje poczytam o tym.