Szczerze mówiąc złącze na fotce wygląda na wyprodukowane przez ogrodnika a podłączone przez ichtiologa.
ogrodników obowiązują inne normy.
To nie jest ważne. Ważne że zrobione tanio. O zgrozo!!! Jak długo takie kryteria obowiązują tak będzie!
STANCA
Trochę odgrzebany temat ale powiem, że to złącze kablowe zostało złożone w firmie która robi skrzynki i od razu je składa i podłącza cały osprzęt do tego zakłada się tylko zabezpieczenie przed licznikowe i podłącza się kabel zasilający i kabel do dalszej części instalacji wiec taki komplet kupuje się cały a panowie co robią takie przyłącza to tylko kupują gotową skrzynkę i podłączają i maja po robocie wiec ja na to wpływu nie miałem jaka skrzynka będzie i jak zostanie podłączona. A poniżej dodaje fotkę tej samej skrzynki tylko górę a dół macie wcześniej. I jak macie jakieś fotki rozdzielni czy przyłączy to wstawcie na stronę a jak nie to proszę wysłać na maila cinek_14@o2.pl
Pozdrawiam
Witam.
Na fotce widać wyraźnie zabezpieczenie przedlicznikowe wył. nadprądowym C303.
Rozwiązanie nie najlepsze delikatnie mówiąc, o czym było dużo na forum. Ja proponowałbym wyłączniki selektywne.
A jeśli chodzi o uziemienie, to ja nie widze przeciwskazań aby je podpiąć do uziemienia sieci. Myślę że ,fachowcy, poprostu zapomnieli, lub jak niedawno usłyszałem od jednego człowieka z branży że to nie potrzebne i szkoda tylko kasiory na uziemienia i jekieś tam połączenia wyrównawcze, bo wanienki już metalowe nie są ![]()
W naszej firmie (EnergiaPro) już od dłuższego czasu jest zakaz podłączania uziemienia budynku (odbiorcy) do uziemienia sieci. Dodatkowo do podpisania umowy wymagany jest protokół rezystancji uzieienia.
Ręce opadają. Co chwilę jak widać Zakłady Energetyczne zapominają że (jak to dosadnie ujął jeden z moich Kolegów) “są jedynie sprzedawcami w sklepikach z energią”.
Ręce opadają. Co chwilę jak widać Zakłady Energetyczne zapominają że (jak to dosadnie ujął jeden z moich Kolegów) “są jedynie sprzedawcami w sklepikach z energią”.
chyba od 1 lipca 2007 r. już nie ![]()
Art. 4j. Odbiorcy paliw gazowych lub energii mają prawo zakupu tych paliw lub energii od wybranego przez siebie sprzedawcy.
art. 4j ustawy, w zakresie dotyczącym odbiorców paliw gazowych lub energii elektrycznej w gospodarstwie domowym, stosuje się od dnia 1 lipca 2007 r.
i tak dalej i temu podobnie… ![]()
moim zdaniem :
- Wykonawca przyłącza i złącza ma obowiązek wykonać go zgodnie z :
a. obowiązującym prawem
b. wytycznymi ZE
c. wiedzą i dobrymi praktykami - Wykonawca instalacji wewnętrznej jw + zamówienie, umowa
no i co z tego wynika??