Połączenia wyrównawcze główne i miejscowe.

Witam Kolegę Krystyna i Kolegów na Forum

Już się poprawiłem powinno być :purposes

Pozdrawiam
Teodor

Witam Kolegę Teodora i wszystkich Kolegów na FORUM.
Dzięki za wyjaśnienie. Ja to tłumaczę (słaby mój angielski) następująco:
== FE ==
“earthing a point or points in a system or in a installation or in equipment, for purposes other than electrical safety”
“uziemiający punkt lub punkty w systemie lub wyposażeniu instalacji dla celów innych niż bezpieczeństwa elektrycznego”
== FB ==
“equipotential bonding for operational reasons other than electrical safety”
“ekwipotencjalne połączenie dla operacyjnych powodów innych niż bezpieczeństwo elektryczne”
== end ==
Z tego można wywnioskować, że oznaczenia te nie dotyczą instalacji elektrycznych ochrony przeciwporażeniowej, czyli na przedstawionych rysunkach Kolegi EDI i moim z normy wszystkie połączenia powinniśmy oznaczać jako “PE”.
A gdzie przewody oznaczane jako “CC”?
Ale nie wiem czy mam rację?

Witam!

-Proponuję powrócić do punktu wyjścia i zająć się normą PN-IEC 60364-5-54:1999.
W Komentarzu do PN-IEC 60364-4-41 czytamy:
“413.1.2 Połączenia wyrównawcze
W pewnych przypadkach ochrona przez zastosowanie samoczynnego wyłączania zasilania nie jest skuteczna, gdyż nie obejmuje całego zakresu możliwych zagrożeń lub nie można uzyskać wymaganego czasu wyłączania. Takim zagrożeniom można zapobiec, gdy ochrona przez samoczynne wyłączenie zasilania jest zastosowana wraz z uziemionymi połączeniami wyrównawczymi. Rozróżnia się przy tym połączenia wyrównawcze główne i dodatkowe (miejscowe). Przewody tych połączeń oznacza się literami “CC” i takimi samymi barwami jak przewody PE.”

Witam Kolegę Edwarda (EDI) i wszystkich Kolegów na FORUM.
Zwróćmy uwagę, że wydany przez SEP “Komentarz do PN-IEC 60364” został wydany w 2001 r. i zapewne (a może) jest to dobre określenie, jeśli chodzi o “CC”.
Norma PN-EN-60445 z 2002 zastąpiła oznaczenia “CC” na “FB”. Norma ta nie dotyczy instalacji w obiektach budowlanych, jednak gdzieś taka zmiana powstała, a mamy już rok 2005 i nadal nic nie wiemy.
Dzięki pomocy Kolegi Teodora, zrozumiałem wiele oznaczeń dot. połączeń wyrównawczych.
Jednak w żadnej mi znanej książce czy normach nie znalazłem polskiego wytłumaczenia “CC”.
W wielu nowych publikacjach znalazłem zamianę oznaczeń z “CC” na “FB” lub “PE”.

Witam!

-Prosiłbym o podanie pełnej nazwy w/w normy.

Witam Szanownych Kolegów na Forum

PN-90/E-01242
Oznaczenia identyfikacyjne zacisków urządzeń i zakończeń przewodów oraz ogólne zasady systemu alfanumerycznego
Została wycofana
Data wycofania 2002-08-19
i zastąpiona
PN-EN 60445:2002
Zasady podstawowe i bezpieczeństwa przy współdziałaniu człowieka z maszyną,
oznaczanie i identyfikacja. Oznaczenia identyfikacyjne zacisków urządzeń i
zakończeń żył przewodów oraz ogólne zasady systemu alfanumerycznego.

Występujące w starej normie niektóre oznaczenia zastąpiono nowymi:
E - > PEM, PEL
TE - > FE
MM - > FB
CC - > FB

Pozdrawiam
Teodor

Witam!
-Dziękuję Koledze Teodorowi_P za wyjaśnienie, co oznacza w/w norma.

-Uważam, że należy rozróżniać połączenia wyrównawcze ochronne od funkcjonalnych.
-Z tego powodu zaproponowałem powrót do normy PN-IEC 60363.

Witam!
W temacie: Miejscowe połączenia wyrównawcze,
[http://ise.pl/forum/viewtopic.php?t=6915&postdays=0&postorder=asc&start=0]
Kolega Mariusz (MF-) napisał:

Prosze zapoznać się z opracowaniami dr. Edwarda Musiała na stronie > edwardmusial.info > i jeśli kolega się z przedstawionymi zaleceniami nie zgadza to można ciągnąć ten temat …

-Moim zdaniem, (niezależnie od tego, czy zgadzam się z Autorem opracowania), należy kontynuować temat połączeń wyrównawczych (w ogóle).
-W w/w opracowaniu jest wiele ciekawych wypowiedzi, które warto zacytować w tym temacie.
P.S.
-Nadmiar zajęć, (w ostatnich dniach), nie pozwala mi na kontynuowanie tego (i nie tylko tego) tematu na Forum.
-W wolnych chwilach nadal czytam (kolejny raz) w/w lekturę.
-Chętnie poczytam również wypowiedzi Kolegów w tym temacie: Połączenia wyrównawcze główne i miejscowe.

Ja jakoś nie mogę przetrawić tematu połączeń wyrównawczych, za dużo dzieje się w oznaczeniach i definicjach. Wiem po co to się wykonuje, jak to zastosować, ale wieczne mieszanie w tym temacie doprowadza mnie do obłędu.
Językiem technicznym jest język angielski (90% świata techniki posługuje się tym językiem - praktycznie cała Azja, obie Ameryki, ponad połowa Afryki, prawie pół Europy), a w Polsce trochę z angielskiego, potem wycieczka do “Francji”, po co to komu potrzebne. Czy nie mogą być polskie skróty.
Mozna przejść na niemieckie oznaczenia bo wiele osób w Polsce zna niemiecki, a kraj blisko po sąsiedzku…

Witam!

-To bardzo trudny temat, także dla (nie tylko naszych) Naukowców i Normotwórców.

-To może od Kolegi (Yeti55) dowiemy się, jak praktycznie wykonać takie połączenia, zgodnie z normami, (ale po naszemu).

Proszę uwagi do paragrafu 135.
Z metalowymi nie ma problemu. Ja osobiście łączę licznik wody i rozdzielacze (metalowe) ciepłej wody gdzie przychodzą plastykowe rury do szyny GSW

paragraf 135 p6 Dz. U. 75 poz 690 z 2002
Instalację ogrzewczą wodną wykonaną z zastosowaniem przewodów metalowych, a także metalową armaturę oraz metalowe grzejniki i inne urządzenia instalacji ogrzewczej wykonanej z zastosowaniem przewodów z materiałów nieprzewodzących prądu elektrycznego należy objąć elektrycznymi połączeniami wyrównawczymi, o których mowa w

STANCA

Witam!
-Zapomniałem o tym temacie, a już powstał nowy temat o połączeniach wyrównawczych …
i chyba zakończony:
http://ise.pl/forum/viewtopic.php?p=53234#53234
Proponuję kontynuować ten temat połączeń wyrównawczych.
-Widzę, że lektura z “domowej strony” jest dla wielu Elektryków zbyt trudna:
http://www.edwardmusial.info/pliki/pol_wyr.pdf
[-Szczególnie polecam:POŁĄCZENIA WYRÓWNAWCZE JAKO OCHRONA PRZECIWPORAŻENIOWA UZUPEŁNIAJĄCA
3. Połączenia wyrównawcze w ochronie przeciwporażeniowej
-Kolejny raz, polecam przeczytać OPRACOWANIA na stronie:
www.sep.com.pl
[-Szczególnie polecam; Instalacje elektryczne w obiektach budowlanych.
Wybrane wymagania dla instalacji modernizowanych lub nowo budowanych ]
Dopisek dnia 04.06.2005:
-Szkoda, że dyskusja o oznaczeniach przewodów, zaczęta w tym temacie, przeniosła się do tematu:
http://ise.pl/forum/viewtopic.php?t=7319&start=30
Autor tamtego tematu milczy, więc chyba uznał go za zakończony.
Proponuję kolejny rysunek do przemyślenia:

Witam!
-Proszę porównać rysunki w tym temacie, z rysunkami w temacie:
http://ise.pl/forum/viewtopic.php?t=7319&postdays=0&postorder=asc&start=15

Witam !
Co z tego,że kolega Edi czyta normy, kiedy lektury norm kolega
w ogóle nie ptrafi pojąć.
Dlaczego tak uważam ?
Ponieważ publikowane przez koledę rysunki są bez sensu. Wprowadzają tylko solidny zamęt, a te osoby które chciałyby sie czegoś dowiedzieć
zostana wprowadzone w błąd.
Na rysunku jest PEN i PE . Jest to niedopuszczalne.
Po drugie: jak sobie kolega wyobraża, częśc loklu ma starą instalację, a cze sć nie ma.

Niech kolega wskaże grzejniki, wanne złewozmywak, wannę, baterie.
Które z urządzeń posiadają odpowiednie zaciski do uziemienia ?

Pytanie zasadnicze ? Poco uziemiać grzejnik włazience ?
Skąd na grzejniku ma wziąć się napięcie ?
Niech kolega sie wypowie !

W przeciwnym razie prawdą jest stwierdzenie:
Robimy bo tak każą. Tak jak powiedziałem na początku.
CYRUS.

Witam!

-Wstawiam rysunki, które powstają w oparciu o konkretne lektury, więc warto uświadomić, zwłaszcza młodym elektrykom, jakie w praktyce mogą spotkać układy.

-Z definicji układu TN-C-S wynika, że “funkcję przewodu neutralnego i ochronnego pełni jeden przewód w części systemu […]”.
-Gdyby rozmawiać tylko o nowych instalacjach zasilanych z układu sieci TN, to wszystkie należy wykonywać w układzie TN-S.
-Może następny rysunek przekona Kolegę (CYRUS) czy Kolegę Krystyna, że jednak należy liczyć się z takimi układami w praktyce.

Panie Edwardzie
z jednej strony podziwiam rysunki i wiedze
ale z drugiej strony widze dziesiatki bledow w tych rysunkach.
Mysle ze Pana na wiecej stac.

Witam!

-Celowo wykonałem dwa rysunki z serii “Idea tworzenia układów”, by pokazać, kiedy można iść na kompromis, by nasza robota nie stworzyła zagrożenia, zamiast poprawić stan bezpieczeństwa w łazience.
[-Patrz: Rysunek “Idea tworzenia układów - TN-C-S..JPC” i poprzedzające go zdania.]
-Jednak oba te rysunki są w dwóch różnych, wskazanych tematach, (co ma urozmaicić poszukiwanie wiedzy na Forum ise).
Teraz dla porównania z ostatnim rysunkiem, wstawiam kolejny układ instalacji, z którym możemy się spotkać w praktyce.
P.S.

-Ja też uważam, że stać mnie na więcej, więc proszę spodziewać się kolejnych rysunków.
Proszę uważnie czytać tekst, a nie tylko oglądać rysunki.

Witam !
Kolego Edi ! Gdzie odpowiedź na pytanie, skąd na grzejniku lub baterii
ma zaistnieć napięcie ?

Kolega znów wyrzuca rysunki.
Rysunki zaczną mieć sens, jeżeli kolega nie będzie się wykręcał,
I ODPOWIE - skąd ma wziąć się napięcie ?

CYRUS.

Witam!

Odpowiedź jest tu:

Sałasiński K.: Połączenia wyrównawcze przy rurach wodociągowych z tworzyw sztucznych.
Biul. SEP, INPE „Informacje o normach i przepisach elektrycznych” 2001, nr 37, s. 69-71.

Witam !
Kolega Edi wykręca się - to nieładnie.
Albo kolega posiada wiedzę, albo nie wie o czym pisze.
Niech kolega odpowie, w przeciwnym razie posty kolegi to makulatura.

Za każdym razem kolega Edi wykręca sie z odpowiedzi na banalne pytania.
Jeżeli kolega nie wie skąd ma powstać napięcie, to proszę nie pisać i nie siać zamętu młodym elektrykom.
Czy kolega chce wyrownywać napięcie, przy braku napięcia ?
To przecież niedorzeczność. To mają być propozycje na forum ?
A doktor Musiał to nie Papież i dogmaty. Teksty z jego prywatnej strony nie są obowiązujące.
Liczą sie argumenty, a tych koledze Ediemu BRAK.
CYRUS.