Podłączenie hydromasażu

Witam.Prosiłbym o podpowiedź jak należy podłączyć kabinę prysznicową z hydromasażem w instalacji z zerowaniem.
Za odpowiedzi dziękuję

Jak kogoś stać na instalację hydromasażu to zapewne i znajdzie się na wymianę instalacji na 3 żyłową.
STANCA

Witam

Kolego Stanisławie - ma kolega niewątpliwie rację, prolem tylko jest taki że moi znajomi nieelektrycy mówią że instalacja jest z zerowaniem, jak ma bolec. Czyli w potocznym rozumieniu “instalacja z zerowaniem” to TN-S, a TN-C bez bolca jest “bez zerowania”.

Kolego jka - w każdym urządzeniu elektrycznym powienien być załączony schemat i instrukcja podłaczenia do sieci, skorzystaj z niego jesli uważasz że dasz sobie radę sam. Lepiej jednak żeby ci to zrobił prawdziwy elektryk. W końcu nie chcesz chyba powtórki z “wanny Wassermana”.

Pozdrawiam
Yanc

Przez transformator bezpieczeństwa

1.1 Definicje (wyciąg z normy PN-EN 61558-1)
http://mnc.pl/~breve/index.php?a=static&id=wprowadzenie
Transformator separacyjny: Transformator o ochronnym oddzieleniu uzwojenia pierwotnego od wtórnego.

Transformator bezpieczeństwa: Transformator separacyjny przeznaczony do zasilania obwodów napięciem SELV (safetty extra-low voltage ) lub PELV (protective extra-low voltage).

Transformator oddzielający: Transformator o jednym lub kilku uzwojeniach pierwotnych oddzielonych od uzwojenia (uzwojeń) wtórnego co najmniej izolacją podstawową.

no jak bedzie chodzić na:
protective extra-low voltage
a może inny trafo?

przecież urządzenie jest na 230V!!
Co?

polecam też:
Ochrona przeciwporażeniowa
http://www.ciop.pl/6599.html

STANCA

Witam.Dziękuję za odpowiedzi ;szczególnie kol.Yanc i STANCA.
Zgodnie z instrukcją kabina jest zasilana napięciem 12V SELF. Wtyczka zasilająca transformator jest bez gniazda na bolec. W/g elektryka można to zasilić z gniazdka z klapką znajdującego się powyżej kabiny z prysznicem (góra kabiny jest przykryta)
Instrukcja podaje również ,że (…gniazdo powinno być zabezpieczone wyłącznikiem różnicowoprądowym…)
Ps.Co do istnienia “zerowania” to jestem o tym przekonany.Prosiłbym o komentarz.
Pozdrawiam.

Witam

Mój syn mawia “jak zawiodą wszelkie sposoby uruchomienia należy przeczytać instrukcje obsługi”.
Na koniec dowiadujemy się że kabina jest na 12 V. Z tym gniazdkiem to niech elektryk popatrzy w stosowne PN czy i gdzie można je wstawić, tu są pewne strefy gdzie umieszczać gniazda nie wolno. Tak samo transformator musi być umieszczony w odpowiednim miejscu.

Nie rób samodzielnie instalacji w łazience. Przy robieniu łazienki wymienia się najpierw instalację potem kafle itp. Łazienki powinny mieć 3 żyłowe instalacje i róznicówke.

STANCA

Witam Kolegów

Miałem okazje podłączyć kabine prysznicową z -bajerami-do instalacji dwuprzewodowej.

Zrobiłem osobny uziom,róznicówkę.bezpiecznik i przeciwprzepięciówki

pozdrawiam
Piotr

ja na pytanie postawione przez jka proponuje różnicówka - wyłącznik-gniazdko.
do tego 3x 2,5 mm

Witam!

Zgodnie z instrukcją kabina jest zasilana napięciem 12V SELF. Wtyczka zasilająca transformator jest bez gniazda na bolec.

Więc urządzenie jest wykonane w II klasie ochronności.
Jeśli producent tak to wykonał, to osoba dokonująca zmian w tym zakresie bierze na siebie ewentualne następstwa. Nie wprowadza się potencjału ziemi tam gdzie go nie było.
Gniazdo nad kabiną jest niedopuszczalne.

Więc urządzenie jest wykonane w II klasie ochronności.

A może w III klasie?

Gniazdo nad kabiną jest niedopuszczalne.

Dlaczego?

Witam!

A może w III klasie?

Nie.
Na pewno nie, ponieważ autor wątku pisze:

Wtyczka zasilająca transformator jest bez gniazda na bolec.

zaś to, że różnorakie podzespoły wewnątrz urządzenia zasilane są napięciem obniżonym nie dezawuuje faktu zasilania urządzenia napięciem 230V.
Ponadto typ wtyczki zastosowanej przez producenta klasyfikuje klasę ochronności odbiornika.

można to zasilić z gniazdka z klapką znajdującego się > powyżej kabiny z prysznicem

ale podobno

(góra kabiny jest przykryta)

Dlaczego takie usytuowanie gniazda jest niedopuszczalne???
ponieważ 1 strefa kończy się na wysokości 2,25m nad poziomem dna wanny czy brodzika.
Zadaszenie nad opisywaną kabiną nie na żadnego znaczenia. Zawsze może zostać zdemontowane lub kabina może zostaź wymieniona na “lepszy model”.
Ale wyobraź sobie kolego, że są kraje w których wysokość powyżej strefy 1 jest traktowana jako strefa 2 do wysokości +0,75m.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d28f2e969bf8dbdd.html
Dla mnie jest debilizmem umieszcznie dziś gniazd wtykowych w łazienkach. Zaś paranoją jest taka interpretacja przepisów i wymagań inwestorów by te na siłę gniazda tam upchnąć.

Witam i dziękuję za odpowiedzi.
Transformator jest przykręcony do górnej części zadaszenia.
Czy (…Dla mnie jest debilizmem umieszcznie dziś gniazd wtykowych w łazienkach. Zaś paranoją jest taka interpretacja przepisów i wymagań inwestorów by te na siłę gniazda tam upchnąć…), oznacza niemożliwość podłączenia w/w kabiny ?Jesli producent wyprodukował takie urządzenie,to powinno się dać podłączyć.
A gniazda (za wyjątkiem tego o którym piszę) były robione najpewniej w latach 80-tych
Szanowny kol.STANCA pisał bym się za to nie zabierał, lecz chciałbym wiedzieć jak to należałoby zrobić (za wyjątkiem “dostosować całą instalację do wymaganego standardu”)
Pozdrawiam Józek

Witam!

Kwestia istnienia lub nie gniazd w łazienkach może być kwestią “być albo nie być” użytkownika.
Nauczony irlandzkim doświadczeniem wiem, że gniazd nie powinno tam być.
Co z tego, że gniazdo zabudowano w odpowiedniej strefie, jeśli przedłużacz doń podłączony leży obok wanny i umożliwia kąpiącej się osobie jednoczesne korzystanie z suszarki.

Proponuję byś zlikwidował gniazdo nad kabiną, zamontował puszkę na zewnątrz łazienki i tam wprowadził przewód zasilający kabinę. Przewód bez wtyczki podłączony pod wyłącznik. A jeszcze lepiej będzie, gdy wyłącznik odetnie oba przewody robocze.

Witam
Elektrykowi nie muszę przepisywać PN bo powinien je posiadać. Biorąc się za łazienkę wie na jakich PN ma się opierać.

Cytuję za kol. Teodorem:

PN-IEC 60364-7-701:1999
Instalacje elektryczne w obiektach budowlanych. Wymagania dotyczące specjalnych instalacji lub lokalizacji. Pomieszczenia wyposażone w wannę lub/i basen natryskowy
Zakres przywołania: całość normy, miejsce przywołania normy:

Przywołana w Dz. U. nr 109 poz 1156 z 2004 roku

Norma ta jest obecnie modyfikowana, więc będą pewne zmiany o czym pisano na forum. Zmiany które u nas nastąpią już funkcjonują w normie IEC 60364-7-701
popatrz:
http://www.ise.pl/forum/viewtopic.php?f=18&t=11367

STANCA

Niedawno zakładaliśmy gniazdo nad kabiną w łazience - uważam to za najlepsze rozwiązanie. Jeżeli komuś przeszkadza instalacja elektryczna - może używać np. latarki (świeczka może spowodować pożar). Wysokość strefy to 2,25, tak jest w Polsce i TUTAJ wykonujemy instalację - a nie “gdzieś”. Dobrze wykonana instalacja nie stanowi zagrożenia dla człowieka, wręcz odwrotnie. Wiele razy usuwam awarie spowodowane głupotą. Ostatnio byłem w mieszkaniu, gdzie na przewodzie 3x2,5 była kuchnia elektryczna 10 KW, a awaria polegała na tym, że wstawka dolna bezpiecznika była wypalona (25A). Innym razem hydraulik podłączył podgrzewacz przepływowy 5 KW przy zasilaniu mieszkania 2x2,5 aluminium - przewód w puszcze się stopił.

ooooooooooooo najlepsze, zapewne lepszego nie widziałem!!!
mam inne zdanie.
No cóż, wiedza, normy, para na gniazdo, róznicówka. Jak to pogodzić.

Pogodzić może zdrowy rozsądek!!!

STANCA

witam Kolegów :slight_smile:

No nie!!!Powalony jestem i leżę!! Dawno o większej głupocie wykonawcy nie słyszałem!!

Witam!

Typowy przykład ksenofobii:

tak jest w Polsce i TUTAJ wykonujemy instalację - a nie “gdzieś”

I właśnie TUTAJ w Polsce mamy współczynnik zgonów z powodu porażenia ponad 6 na 1.000 000 mieszkańców a “gdzieś” ten współczynnik wynosi 1 do 1,5.

A tak ładnie kolego dkm napisałeś w jednym z postów w innym temacie:
http://ise.pl/forum/viewtopic.php?f=23&t=10606&p=87528#p87528

Z prądem nie ma żartów. Ale bycie elektrykiem nie czyni człowieka mądrzejszym od innych… Jak ktoś nie zna praw fizyki, to jeszcze nic strasznego, gorzej jak jest po prostu głupi.

Ciebie jak widzć czyni.
A tymczasem, nie dość że ksenofob to na dodatek demagog wybiórczo stosujący swoje własne maksymy.

Jak na razie żaden nie dał konkretnej odpowiedzi jak zasilić kabinę. Chyba najprościej byłoby uciąć przewód zasilający i wmówić klientowi, że tego urządzenia nie można używać. A może najlepszym rozwiązaniem są przedłużacze podłączone w najdalszym pokoju, żeby nie było zbyt blisko. Wszelkie podgrzewacze wody czy automaty do prania nie mają prawa być w łazience, chciałbym zobaczyć wasze łazienki. Tu udajecie mądrzejszych od przepisów, a nie potraficie konkretnie odpowiedzieć na proste pytanie!