Piorunochron

czy to prawda ze gdy piorun uderzy(odbierze uderzenie) w instalacje odgromowa to trzeba wymienic wszystkie zwody?

jeśli ze stali ocynkowanej to tak,z miedzi wytrzymują ponoć 3-krotne uderzenie,tak przynajmniej ostatnio wyczytałem gdzieś tam.pozdrawiam

Podkreślam na pączątek, że jest to moja opinia. Po to robi sie badania okresowe instalacji odgromowej (nie tylko pomiary lecz i oględziny części widocznych), aby wyłapać ewentualne uszkodzenia instalacji odgromowej. Wymiana instalacji (zwody itd) powina być wykonana po stwierdzeniu uszkodzeń. No bo skąd ktoś ma wiedzieć czy np. byłowyładowanie czy nie w jakimś budynku magazynowym gdzie stale nie przebywają ludzie.

Witam wszystkich Kolegów na FORUM.

Aby ktoś sformował odpowiedz na to pytanie np.: w formie normy, to musiałby określić siłę tego uderzenia. A jak to zrobić? To jest tak jak na ringu bokserskim: zawodnik odebrał uderzenie.

Owszem miedź wytrzymuje więcej. Ale jw. pisałem uderzenie, uderzeniu nie równe. Raz popłynie 10kA a raz 100kA przez jeden zwód.

Zgadzam się z wypowiedzią Kolegi i dodam od siebie.

1. Uderzenie pioruna w dany obiekt jest często nie do stwierdzenia (jeżeli nie wykona on widocznych szkód)
  2. Często w obiektach gęstej zabudowy (osiedle mieszkaniowe) walnie w któryś wieżowiec. I co? Przy dobrej instalacji odgromowej nikt nie wie w który. Internet diabli wezmą, TV kablowa wysiądzie lub braknie prądu w kilkunastu budynkach.
  3. Trzy lata temu na czterech wieżowcach gdzieś strzeliło. Padły mi cztery centrale telefoniczne w każdym z wieżowców i na ponad 1000 mieszkańców nikt nie wiedział o co chodzi.

Podsumuję to wyłącznie moim zdaniem.
W przypadku stwierdzenia że w dany obiekt uderzył piorun, bezwzględnie należy wykonać pomiary inst. odgr. wraz z oględzinami.
W przypadku podejrzenia że w dany obiekt uderzył piorun, należy wykonać pomiary inst. odgr. wraz z oględzinami. (Tylko jak przekonać np.: prezesa sp-ni, że podejrzewamy jeden z 10-ciu wieżowców).

Odnośnie wymiany zwodów, to teoretycznie (jak również praktycznie, lecz nie spotkałem się z tym) podczas dużego przypływu prądu mogą wystąpić zjawiska odpadnięcia powłoki cynku a nawet upalenia się przewodów przy złączach kontrolnych. W takim przypadku należy wymienić takie zwody.

Witam Kolegów na Forum!

Czytam z zainteresowaniem o tych piorunach i piorunochronach i tak sobie myślę: co mają zrobić mieszkańcy mojego bloku i kilku sąsiednich (4-piętrowych), z których zdjęto piorunochrony, bo “zmieniły się przepisy”.

A co ma zrobić taki piorun?! :smiley:
“Walnąć” w rynnę, antenę czy jeszcze coś innego?

Moje pytanie jest następujące: Czym jest podyktowane zdejmowanie piorunochronów z takich budynków jak ten, w którym mieszkam?

witam Kolegę Arka:)
Nie bardzo rozumię o czym piszesz. Jakie przepisy się zmieniły? Dlaczego zdjęto instalację, kto wydał i na jakiej podstawie takie zarządzenie?
masz może normę PN IEC 61024-1?
popatrz na stronę http://www.ochrona.net.pl/ może tam coś znajdziesz.
Tak na marginesie rozeznaj temat demontażu i napisz coś. Sam jestem ciekawy dalszego ciągu sprawy. pozdrawiam jacek

Witam Kolegę Jacka!

Niestety wiem tylko tyle, ile napisałem. Któregoś pięknego dnia dowiedziałem się, że zdemontowano (nie wiem też kto) piorunochrony. Nie jestem pewny, czy nie stało się to przy okazji ocieplania budynku (jakieś 3 lata temu). Podobno argumentacja była taka (też nie wiem czyja), że zmieniły się “jakieś przepisy” i już piorunochron nie jest wymagany… Sprawa jak z Archiwum X :wink: .

Zajrzę do wspomnianej normy (jak ją znajdę) i pod wskazany adres. Popytam też w spółdzielni, kto i na jakiej podstawie to zrobił. Jak będę wiedział coś więcej, napiszę na Forum.

Witam Kolegę " Arek Jaskulski " i wszystkich Kolegów na FORUM.

Coś mi się wydaje że Kolega “informik” jest bardziej informatykiem niż elektrykiem.
Jeżeli jest to prawdą, że ok. 3 lata temu sp-nia zdjęła piorunochrony, to się dziwię że kolega nie nasłał na nich odpowiednich organów.

Witam Kolegów
Nie słyszałem o żadnej zmianie przepisów które uzasadniałyby zdjęcie z budynków instalacji piorunochronnej. Spotkałem się z takim przypadkiem, ale było to niedopatrzenie inspektora nadzoru, przy typowym wygodnictwie wykonawców ociepleń. Jedynym wątpliwym uzasadnieniem może być powstanie w pobliżu zespołu wieżowców, których instalacje piorunochronne obejmują swoją strefą ochronną niższe obiekty. Koledze informikowi radzę zwrócić się do miejscowej Straży Pożarnej, oni to załatwiają szybko i sprawnie w drodze nakazu.

Pozdrowienia
WiesS

Witam Kolegów na Forum!

Moje niedopatrzenie, przepraszam! Zapomniałem dodać, że w pobliżu (ok. 100-200m) stoi kilka wieżowców, a miedzy nimi stoją budynki niższe (4-piętrowe).

Sprawa zaniepokoiła mnie niedawno, gdy dowiedziałem się, że pioruny - wbrew panującemu powszechnie przekonaniu - wcale nie uderzają tylko w najwyższe punkty w okolicy. Sprawa jest bardziej złożona, ale to nie forum o piorunach :wink:

W najlepszym wypadku mamy tu sprawę prokuratorską. Osobiście nie znam osoby z uprawnieniami która podpisała by się pod tym “SKANDALEM”. Sprawa moim zdaniem wygląda tak: Szwagier szefa spółdzielni mieszkaniowej “wygrał” przetarg na remocik bloku. Jako że firma powstała 1 tydzień przed przetargiem to nie bardzo wiedział jak zrobić, Aby zejscia odgromówki na bloku nie schowały się w styropianie. Imprezka w domku gadka typu " co się szwagier martwisz zlikwiduj te paskudne druty, a i Latwiej Ci będzie z położeniem papy". Osoby oraz fakty opisane przezemnie są fikcją.
Z poważaniem wkurzony zachowaniem Fikcyjnych postaci człowiek

Witam wszystkich Kolegów na FORUM.

Może te rysunki coś powiedzą.

Szybciej coś narysuję niż napiszę. Wydaje mi się że wyjaśnienia są zbędne.
Kolego “informik”, posłychaj Kolegi “darsoft”.
Ja bym ten rysunek pokazał prezeskowi ów sp-ni i nie postraszył go narażaniem mienia i życia ludzi.

Witam Kolegów!

Dziękuję Koledze Krystynowi za rysunki! Mówią same za siebie. Dziękuję również Kolegom za informacje i rady.

Biorę sprawy w swoje ręce. O efektach nieomieszkam poinformować szanownego Forum.

Pozwalam sobie wtracić ciekawostkę o piorunochronach, choć może tylko częściowo na temat. Pierwszy piorunochron na ziemiach polskich zainstalowano w 1783r. na ratuszu w Rawiczu (dolnośląskie). Informuje o tym tabliczka na budynku, którą przeczytałem wczoraj będąc przejazdem w Rawiczu.

budynek 4-piętrowy czy 4-kondygnacyjny?o ile wiem to do 15-u metrów ochrona odgromowa nie musi być stosowana,przynajmniej jeśli chodzi o budynki mieszkalne.

budynek 4-piętrowy czy 4-kondygnacyjny?o ile wiem to do 15-u metrów ochrona odgromowa nie musi być stosowana,przynajmniej jeśli chodzi o budynki mieszkalne.

Witam!

Budynek ma 4 piętra, czyli 5 kondygnacji i jest podpiwniczony.
Nie wiem, jaką ma wysokość, ale może się dowiem.

Witam ponownie!

Szacunkowo wygląda to tak:

Wysokość mieszkania: ok. 2,45 m + strop ok. 0,3m = 2,75m * 5 kond. = 13,75 m + piwnica (wysokość nad poziom ziemi do poziomu parteru) ok. 1 m = 14,75m.

Są to tylko szacunki, ale może być, że blok nie ma 15m. wysokości.

witam Kolegów:)
Panowie, przestańcie robić sobie jaja a siądźcie i policzcie wskaźnik zagrożenia. Wyjdzie Wam wszystko czarno na białym.
Tak na marginesie budynek o wys. 5m może mieć wymaganą instalację.
pozdrawiam jacek

Proponuję taką wiedzę nie rozpowszechniać w Internecie.
Jeżeli Kolega poda jakieś namiary normy czy ustawy, to zwracam chonor. ( przez “ch”).
A do tego " budynki mieszkalne", a może chlewnie czy stodoły muszą mieć 5 m.?

Ale mam nadzieję że Kolega się pomylił.