Witam
Mam pytanie, potrzebuje zabezpieczyć dwa piekarniki z płytą indu. wyłącznikiem instalacyjnym, przed licznikiem znajduje się zabezpieczenie A20 topikowa.
według producenta wymagania są Wymagany bezpiecznik [A]2x50|3X32|3x40|4x16
(muszę wybrać chyba 4x16, nie może być zabezpieczenie wyższe niż przed licznikiem )
Moje pytanie jak połączyć i jaki dobrać wyłącznik do dwóch piekarników z płytami indu, jeżeli chcę podłączyć te urządzenia na jednej fazie.
ps. W szkole nie miałem jeszcze nic na temat zabezpieczeń, a potrzebuje wykonać połączenie, a później i tak będzie odbiór
1,4 kW piekarnik razem z płytą indukcyjną? Coś mi się nie chce wierzyć, chyba że to zabawki dla małych dzieci
2,5cm2 to 250mm2, przekrój całkiem solidny. Chyba chodziło o 2,5mm2
Ogólnie, to nie polecam samodzielnego doboru zabezpieczeń, z uwagi na spore braki w wiedzy. Nie traktuj tej uwagi złośliwie, to z troski o zdrowie użytkowników tej instalacji.
Tak dokładnie S= 2,5mm2, mały błąd dużym błędem.. Ale dobrze, że domyśliłeś się o co chodzi
Kolejna literówka.. Całkowity pobór mocy 10456 [W]
Tak wiem widzę znów swój błąd ;l
10,5kW na jednej fazie to ponad 45A, a urządzenia chcesz podłączyć dwa. To pozwala domniemywać, że to jakiś zakład gastronomiczny, czyli oba urządzenia będą używane dość intensywnie. Poza tym, kuchenka indukcyjna pobiera mocno odkształcony prąd, więc pojawiają się wyższe harmoniczne dodatkowo obciążające przewód neutralny.
Krótko mówiąc, przewód 3x2,5 sobie z tym nie poradzi, nie wspominając o zabezpieczeniu przedlicznikowym.
Zajrzałem na stronę producenta i otrzymałem inne dane… Tym razem to nie mój błąd.
piekarnik bez płyty klasa A+ 0.98KW x2 ( bo dwa piekarniki)
To zmienia postać rzeczy, nie mogłem zasnąć przez całą noc i myślałem, co tu jest nie tak…
Przed licznikiem mam zabezpieczenie 20A topikowe na poszczególną fazę.
Więc przekrój 2.5mm2 będzie okej?
W mojej głowie siedzi plan =
1 faza- przewód l= 6m, S= 2.5mm2, 3KW
2 faza- przewód l= 6m, S= 2.5mm2, 3KW
3 faza- oświetlenie i zwykłe gniazdka na np. ładowarkę. max 1.5KW
Jeżeli moje myśli są okej to 3KW/230=13A
Pozostaje dobrać zabezpieczenia ;')
O ile znów nie popełniłem błędu…
Witam,nie będę zakładał nowego tematu wiec zapytam tutaj:
czy przewód 2x2,5mm bedzie wystarczający do podłączenia piekarnika o mocy 3500W, długość przewodu to 6m ułożony na ścianie razem z innymi przewodami.
Przewód będzie zasilał tylko piekarnik .
A po co B20? Ustaliliśmy już, że 3,5kW to niecałe 16A, więc zabezpieczenie B16 wystarczy w zupełności, zwłaszcza że jest to obwód dedykowany temu piekarnikowi.
I jestem pewien, że ten piekarnik ma fabryczną wtyczkę, jak wszystkie inne domowe piekarniki.
Witam, piekarnik kupiony (posiada fabryczną wtyczkę) a przewód położony.Czy na podstawie tych zdjęć jesteście Panowie w stanie powiedzieć mi jaki układ sieci posiadam oraz czy przewód niebieski i żółto-zielony podłączyć powinienem pod śrubkę z przewodem neutralnym?
a zerknij na przewód od piekarnika i zobacz jaki producent zastosował tam żyły, czy to jest standardowo 3x1,5 czy być może 3x2,5… jest to wytłoczone lub nadrukowane na przewodzie.
To poproszę o odpowiedź na drugie pytanie, czy żółto-zielony przewód połączyć pod śrubkę razem z neutralnym. W każdym gniazdku tak jest więc wydaje mi się że będzie dobrze.