Witam.
Kolego luka2nd, jaki typ sieci na zasilaniu do tej instalacji kolega posiada, decyduje Zakład Energetyczny, i tam należy się dowiadywać.
Natomiast instalacja powinna być dostosowana do tej sieci.
Witam.
Kolego luka2nd, jaki typ sieci na zasilaniu do tej instalacji kolega posiada, decyduje Zakład Energetyczny, i tam należy się dowiadywać.
Natomiast instalacja powinna być dostosowana do tej sieci.
Na fotografii rozdzielnicy widzimy spięte cztery szare klocki z zielonymi okienkami.
Moje pytania:
Kto i na podstawie jakiej analizy zagrożeń zadecydował, że te a nie inne elementy znalazły się w tej rozdzielnicy?
Mogę podejrzewać, że głównym parametrem, który zadecydował o zakupie tych klocków to cena?
Proszę o ewentualne wyprowadzenie mnie z błędu.
STANCA
O zakupie decydował elektryk z uprawnieniami, to było zamontowane przy’‘okazji’’ wynoszenia licznika na zewnątrz, jakieś wytyczne dostał z zakładu energetycznego. W hurtowni elektrycznej miał rachunek otwarty więc brał to co uważał za stosowne. Jako elektryk ma dobrą opinię więc w pełni ufam że zrobił to co powinien.
Wiara czyni cuda, ja tylko pytałem, może teraz mają tanie i dobre?
Buszując po internecie znalazłem:
Był wpis zrobiony jeszcze pod koniec 2017 r.
Przemysław Włoszyński Czy simteci sie poprawiły? Przez jakiś czas były wycofane w hurtowniach, bo było co z z nimi nie tak.
21 października 2017 o 03:52
“Ochrona przepięciowa
ELS Elektrotechnika Sp. z o.o. Sp. k. z siedzibą w Bielawie informuje, iż wprowadzony do obrotu ochronnik przepięciowy “SIMTEC” typ T1T2, model SM30B+C/4-275, kod EAN 5907813217302, nie spełnia zasadniczych wymagań określonych w rozporządzeniu Ministra Rozwoju z dnia 2 czerwca 2016 r. w sprawie wymagań dla sprzętu elektrycznego, z uwagi na jego zniszczenie przy wartości prądu niższej od deklarowanej oraz z uwagi na brak w instrukcji informacji o prądzie resztkowym i minimalnym odstępie od uziemionych przewodzących powierzchni instalowanego ochronnika. Ogłoszenie publikuje się z w związku z prowadzonym postępowaniem przez Prezesem Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.”
Wyszukiwacz STANCA