Zaznaczam że jestem zwykłym zjadaczem chleba któremu w dniu wczorajszym załozony nowy zestaw bezpieczników w domu, zainstalowano tzw. esy w miejsce starych tradycyjnych… ale o co chodzi… Posiadam w domu piece akumulacyjne na tzw. prąd nocny, powinny się załączać o godzinie 22 i działać do godz. 6 rano i tak samo od 13 do 15, problem w tym że nowy stycznik (wykminilem że to to z napisem fael 320 sm) nie zadzialalo i piece nie ruszyly… przestawiłem na styczniku wajche w pozycje 1 i zaczely dzialac ale dla odmiany sie nie wyłączyły i nagrzaly jak cholera ! Co tu jest spaprane ? Wezwalem gościa spowrotem na dzisiaj ale chciałby się coś dowiedzieć na ten temat żeby nie byćrobionym w konia ? Dodam że stary wielki sycznik mimo tego że buczał niemiłosiernie to przynajmniej działal bez zarzutu !
Witam.
Z pewnością przy tej modernizacji coś nie podłączono jak trzeba, zegar nie włącza stycznika. Opisz problem fachowcowi, da sobie radę.
Chyba w ramach gwarancji na prace tylko przeprosi, po prostu nie sprawdził działania.
Pozdrawiam. Napisz, co wyszło.
witam
SM 320 wg katalogu Fael’a ma “możliwość manewrowania ręcznego za pomocą dźwigni trójpozycyjnej I – AUTO – 0” …Proponuję przełączyć na AUTO ![]()
Problem w tym że w pozycji auto nic się nie wydarzyło ! Na 1 przełączyłem żeby nie zamarznąć w nocy… Pan Elektryk właśnie wypruł spowrotem stycznik i udał się do hurtowni żeby go “przesłuchać” jednak stwierdził że powininen być w pozycji 1, co za tym idzie w konfrontacji z odpowiedziami na forum powoli tracę nadzieje iż jest to prawdziwy fachowiec… Pomijam fakt iż jeden z pieców wogóle nie został podpiety do stycznika tylko do osobnego esea i napierniczał mi całe 15h co tłumaczy jego ogromną temeperature, ale do tego deszedłem sam wyłanczając kolejne esy i obserwując co mi działa a co nie w domu… Pan powiedział ze “zaraz wróci” więc zdam dalszą relacje… Mam nadzieje tylko iz nie bede musial szukac kolejnego “fachowca” ktory mi to zrobi jak nalezy za kolejna sowita opłata ! Program Usterka w każdym razie to nie jest fikcja… odnoszę wrażenie że biorę w nim udział…
Witam
Zabij tego fachowca ![]()
Piece powinny być podpięte pod stycznik, wajha w poz AUTO, a zabezpieczenia przed stycznikiem. Sterowanie z zegara na "0"cewki, a zabezpieczona “faza” na wejście cewki - pod warunkiem, że zegar podaje jako sygnał sterujący “0”
Pozdrawiam- Krzysztof
P.S. Zaraz postaram się opisać układ połączeń ![]()
A da się jakoś określić co podaje zegar jako sygnał sterujący ? To zagne gościa na koniec i przepędze w cholere za nim mi spali wszystko w domku !
Dzięki wielkie…
Witam
Twój stycznik powinien mieć oznaczenie SM 320 230-4z, czyli czterobiegunowy, styki zwierne, napięcie sterowania cewki 230V AC, Styki 20A (bo mówimy o trójfazowym układzie?). Zegar w/g wszelkiego prawdopodobieństwa podaje jako sygnał załączenia “0” - i to powinno być przyłączone do zacisku A2 stycznika. Do A1 powinna być podłączona jedna z faz, po zabezpieczeniu jej S-ką (np 2A). Połączenie torów głównych: z faz L1, L2, L3, na trójfazową S-kę, z niej na styki 1,3,5 stycznika. Ze stycznika, ze styków 2,4,6 na instalację do pieców. … i tyle ![]()
…jeżeli fachman kupił stycznik SM 320 230-4r, to źle ![]()
Pozdrawiam - Krzysztof
…da się … jak zegar zmieni taryfę na właściwą - czyli na załączenie pieca, to należy neonowym "śrubokrętem elektrycznym " sprawdzić, czy jest to faza, czy 0 ![]()
…dom na wszelki wypadek jednak ubezpieczyłbym od pożaru ![]()
K
Dobra Gość poszedł w choler i finał jest taki iż nie dziala mi nadal żaden z pieców a jest okres między 13 - 15, zwalił wszystko na to że licznik nie podaje sygnału ! (sprwdzał w sposób podany przez Pana - lampka nie świeciła w czasie 13 - 15) Pozostało mi zadzwonienie na Pogotowie Energetyczne żeby sprawdzili licznik, ale jestem przekonany że to on coś spartolił, bo do wczoraj mimo tego że buczało jak cholera to działało mi dobrze…
Cała reszta opisu Pana jest dla mnie enigmatyczna, czy jest jakiś Ludzki sposób aby sprawdzić czy to jest poprawnie zrobione tak aby sobie ie zrobić krzywdy ? Tzn. wyłączyć jakiegoś esa i zobaczyć co działa a co nie ? i czy tak ma być ?
Właśnie przyszło pogotowie … zobaczymy co dalej …
Witam
Czekam na dalszy ciąg tej niewątpliwie pasjonującej historii ![]()
Serdecznie odradzam jednak własnoręczne grzebanie przy instalacji elektrycznej, to nie jest zabawa dla niefachowców, nawet jeśli lubią sporty ekstremalne ![]()
…niewykluczone, że tzw fachowiec włączył cewkę stycznika między dwa “0” … jedno podał sam, a drugie podał zegar sterujący. w chwili przełączenia przez Ciebie “wajhy” na “1”, stycznik podał sobie co trzeba - czyli fazę na cewkę i pogrzał … ale część tego posłał do zegara - coś więc dostało po kulasach i chyba warto byłoby, żeby jakiś Fachowiec ( z dużej litery) to sprawdził ![]()
Pozdrawiam - Krzysztof
…hmmm … możesz podać numer telefonu do siebie?
…chociaż … lepiej nie ![]()
Koniec wizyty Panów Z Pogotowia Energetycznego…
Pan Elektryk co mi zrobił całe zamieszanie “zapomniał” podać napięcia na przekaźnik sterownika, a kabel do tego służący został uciety przy samym liczniku… bez komentarza…
Panowie sprawdzili całą reszte, powiedzieli że pod względem teoretycznym jest poprawnie ale wykonanie dramat…
Mam nadzieję że teraz już będzie okej, o 22 sie przekonam, ale robili próbe i załancza…
Podziękowałem Panom i dałem coś na rozgrzewke ![]()
Dziekuje wszystkim na Forum za pomoc ! Napewno polece to miejsce swoim znajomym !
Dzieki jeszcze raz !
…uffffffffffff… przeżył ![]()
K
Jest po 22. Ciekawe czy Gość ma ciepło ![]()
…psia krew …a może jednak nie przeżył? :shock:
Dzięki ! ![]()
Przeżyłem mam ciepło jak cholera ! ![]()
Zauważyłem tylko że piece nagrzewają się znacznie mocniej niż przedtem, sprawdzałem dokładnie, włączają się tylko na 2 taryfe, ale grzeją ze 2 razy mocniej ! Ciekawe ?! Czy coś znowu nie tak, czy poprostu dopiero teraz dziaałaja jak trzeba, mam nadzieje, że w lutym się nie powiesze na widok rachunku !
W każdym razie mam ciepło hahahahah nawet za bardzo… ale jak tu takiemu dogodzić…
Witam!
Jeżeli jest taka różnica w nagrzewaniu się pieców, to moim zdaniem należy sprawdzić:
czy napięcie zasilania obwodów grzewczych jest zgodne z tabliczą znamionową pieca (jeżeli były takie numery, to dlaczego nie może być jeszcze jeden).
Pozdrawiam.
Krzysiek
witam Kolegów:)
Czy aby nie podano napięcia międzyfazowego na grzałki??