Witam!
Mam pytanie.
Czy mogę użyć do wykonania przyłącza kablowego kabla 0,4kV (sieć w układzie TN-C) o następującej kolorystyce żył: czarna, brązowa,niebieska, zółtozielona?
W jaki sposób przyłączyć te przewody do sieci?
Pozdrawiam!!!
Witam!
Mam pytanie.
Czy mogę użyć do wykonania przyłącza kablowego kabla 0,4kV (sieć w układzie TN-C) o następującej kolorystyce żył: czarna, brązowa,niebieska, zółtozielona?
W jaki sposób przyłączyć te przewody do sieci?
Pozdrawiam!!!
1 czy 3 fazy ?
3 fazy…
Witam wszystkich Kolegów na FORUM.
To nie można.
Kolor niebieski nie może być przewodem fazowym.
Czy jest na powyższy fakt podstawa prawna?
Bardzo proszę o podanie zagadnień prawnych.
dziekuję i pozdrawiam!!!
niemiecki kabel, hmm, dość skomplikowany problem, niestety cena kusi, kusi ![]()
oczywiście określa to norma, Polska Norma i stosowne przepisy wykonawcze, a tak z ciekawości, jaka wartość inwestycji została zaryzykowana? Bo, że bedą problemy, to było wiadomo przy podejmowaniu decyzji o zakupie kabla obcego producenta wypuszczającego go na rynek niemiecki… ![]()
Co do tej normy o kolorach to radzę sprawdzić tam jest coś o oznaczniu końców przewodu odpowiednimi barwami jeśli te orginalne są inne. Przepraszam że nie podam tu cytatu ale trocę brak mi czasu na szukania gdzieś norma zginęła
Witam wszystkich Kolegów na FORUM.
W tym przypadku chyba jest coś w normach PN-EN 60446:2002 i PN-93/E-90400.
Kable 4-żyłowe są produkowane w dwóch wersjach:
Barwa jasnoniebieska jest przeznaczona dla przewodu neutralnego albo środkowego. Jeżeli w obwodzie elektrycznym znajduje się przewód neutralny lub środkowy, który ma być oznaczony barwą, to w tym celu powinna być stosowana barwa jasnoniebieska. Barwa jasnoniebieska nie powinna być stosowana do oznaczania innych przewodów, jeżeli może zaistnieć możliwość pomyłki.
W przewodzie wielożyłowym, w którym nie ma żyły neutralnej lub środkowej, barwę jasnoniebieską można stosować do oznaczania każdej żyły z wyjątkiem żyły (przewodu) ochronnej.
Przewód ochronno-neutralny (PEN) powinien być oznaczony barwa zielono-żółtą, a na końcach barwą jasnoniebieską tak, aby równocześnie widoczne były wszystkie wymienione barwy. Dopuszcza się aby przewód PEN oznaczany był barwą jasnoniebieską, a na końcach barwą zielono-żółtą tak, aby równocześnie widoczne były wszystkie wymienione barwy (ostatni sposób nie jest zalecany).
Poza przewodem ochronnym, neutralnym i PEN norma pozostawia wiele swobody w stosowaniu kolorów dla przewodów fazowych. Kolory czarny i brązowy są preferowane do oznaczania przewodów fazowych.
Kolega „neptun” pisze o układzie TN-C i może nie byłoby problemu gdyby kabel miał tylko jedną żyłę w kolorze żółtozielonym lub niebieski. Ale gdy mamy żółtozielony i niebieski, to może zaistnieć możliwość pomyłki.
Ja bym takiego kabla nigdy nie zastosował.
No tak w tym przypadku popieram Kolegę Krystyna, i dziękuję za sprawdzenie informacji.
Witam!
-Ja też sprawdziłem na stronie producenta kabli:
http://www.technokabel.com.pl/identyfikacja__y3.html
-Nadal mamy problem, jaki kabel zastosować, skoro nie produkują tych, które powinny mieć właściwe kolory izolacji żył.
P.S.
-Czyli robimy WLZ po staremu, choć już w UE.
[ -Wybór należy do Ciebie, ale i tak nie wiadomo, czy Ci odbiorą WLZ. ]
Witam
Sądzę, iż niektóre wnioski wyciągnięte przez poprzedników są nieuzasadnione.
Nie wiemy jaki typ kabla, nie wiemy do jakiej sieci kabel będzie zastosowany.
Są kable gdzie kolor żółtozielony nie występuje, a przewód PE występuje, a niebieski jest kolorem przewodu czynnego. Producent produkuje kable zgodnie z normami, należy tylko znać miejsce i wymagania norm dla danej sieci. Dla rozwiania wątpliwości inny producent: http://www.tfkable.pl/data/katalogi/ulotka_kolory.pdf
Stosujmy zasadę: nie każdy kabel który wpadnie nam w łapy “nadaje się”.
pozdrawiam
zax
kabel, o którym mowa to YAKXs 4 x 35mm2
Witam
Kolega Krystyn słusznie przywołał normę
PN-EN 60446:2004
“Zasady podstawowe i bezpieczeństwa przy współdziałaniu człowieka z maszyną, oznaczanie i identyfikacja. Oznaczenia identyfikacyjne przewodów barwami albo cyframi”
Mam tylko wątpliwość czy nie jest zbyt ostry w stosunku do koloru jasnoniebieskiego.
Mam PN-90/E-05023 i może zaszły zmiany, ale w przewodach wielożyłowych bez
przewodu neutralnego lub środkowego dopuszczano ten kolor do oznaczania
dowolnej żyły z wyjątkiem żyły ochronnej.
W układzie TN-C nie ma przewodu neutralnego tylko ochronno-neutralny PEN.
Dopuszczalne są dwa warianty oznaczenia barwnego dla tego przewodu (PEN)
Tak więc w układzie TN-C nie ma konfliktu barw przy wykorzystaniu żyły
jasnoniebieskiej jako fazowej .
Może ktoś sprawdzi w PN-EN 60446:2004 czy nie zaszły zmiany.
Wydaje mi się, że nie i można by taki kabel zastosować.
Andrzej
Witam Kolegę Andrzeja (elservise) i wszystkich Kolegów na FORUM.
Tak, znam ten zapis a normy 60446 niestety nie mam.
Już poprzednio cytowałem ten cytat z słownika:
826-04-06. przewód ochronno-neutralny; przewód PEN
— uziemiony przewód (żyła przewodu) spełniający jed-nocześnie funkcję przewodu ochronnego i przewodu neutralnego.
Uwaga. Skrót PEN stanowi kombinację oznaczenia przewodu ochronnego PE i przewodu neutralnego N.
Ja z nim się zgadzam i interpretuje to inaczej niż Kolega czyli:
„Przewód PEN jest zarówno przewodem „N” jak i „PE”.
Witam ![]()
Kolega raczy żartować?
Co do normy 60446:
3.2.2 Przewód neutralny lub przewód środkowy
…Jeżeli w całym oprzewodowaniu nie ma przewodu neutralnego lub przewodu ochronnego, to może być w tym
oprzewodowaniu stosowana barwa jasnoniebieska, z wyjątkiem oznaczenia żyły ochronnej.
Tylko mam obawy, czy norma dla maszyn może śmiało być stosowana dla budynków.
Witam
Tu się kolega pewnie zdziwi bo moja interpretacja jest identyczna dlatego ten
przewód nazywam ochronno-neutralny, a nie neutralny.
Jak kolega zajrzy do swojego słownika to zobaczy, że przewód neutralny
też ma swoją definicję. Widocznie jednak czymś się różnią.
Może kolega mi podpowie, gdzie znajdę przewód N (neutralny) w układzie
TN-C. Wszędzie w dostępnej mi literaturze i normach widzę PEN (ochronno neutralny).
Jak piszemy o TN-C to nie wciskajmy przewodów których ten system nie posiada.
Andrzej
Witam Kolegę Andrzeja (elservise) i wszystkich Kolegów na FORUM.
Kolego Andrzej, myślałem że już temat zakończymy. Mamy odmienne zdanie i ja swojego nie zmienię.
Nie zawsze trzeba sugerować się tylko oznaczeniami lecz również zastanowić się na funkcją przewodu. Przewód neutralny jest przewodem roboczym a jego oznaczenie „N” pochodzi z tego że jest od podłączony do punktu neutralnego transformatora i uziemionego w sieci TN-S. W układach TN-C przewód będzie tak samo podłączony i będzie pełnił tą samą funkcję z dodatkiem że będzie on również ochronnym i będzie się nazywał „PEN”.
Nazwy się nie znajdzie ale załóżmy że wykonujemy pomieszczenie bez gniazdek z urządzeniami podłączonymi na stałe i oprawami wszystko w II kl. izolacji. Przewód nadal będzie się nazywał PEN a będzie spełniał tylko rolę przewodu roboczego tak jak „N”.
Witam
Bo takiego przewodu nie ma. System TN-C bez względu na rodzaj
przyjetej ochrony przeciwporazeniowej pozostaje systemem TN-C
i nazwa odnosi się do układu sieci.
Andrzej
Witam!
Pozwoliłem sobie na podsumowanie.
Mam przed sobą dwa różne projekty WLZ i nic nie ma wspomniane o kolorach żył kabli.
Jedna wewnętrzna linia zasilajaca to YKY 4x10 mm kw Cu, a druga 5x10 mm kw Cu.
Warunki przyłączenia w obu przypadkach podają:
Zasilająca sieć niskiego napięcia pracuje w układzie TN-C.
-Pisząc:
-Miałem na myśli WLZ wykonany kablem YKY 4x10 mm kw. Cu, gdzie kolory izolacji żył to; niebieski na PEN, czarny, brązowy i czarny (czy szary) kolejno na L1, L2 i L3.
P.S.
I tym optymistycznym akcentem kończę udział w tym temacie.
Rozwiązanie ostateczne problemu jest tu:
-Kolego (neptun), czyń swoją powinność.
![]()