Witam
Kolego neptun, ja podłączyłbym w/w kabel w nstępujący prosty sposób.
Na żyłę zielono-żółtą naciągnąć koszulkę termokurczliwą koloru ciemnego a niebieską potraktować jako PEN, jeżeli pracuje on w sieci PEN.
Pozdrawiam
Witam
Kolego neptun, ja podłączyłbym w/w kabel w nstępujący prosty sposób.
Na żyłę zielono-żółtą naciągnąć koszulkę termokurczliwą koloru ciemnego a niebieską potraktować jako PEN, jeżeli pracuje on w sieci PEN.
Pozdrawiam
Z koszulkami w porządku … ale co w przypadku, gdy ktoś by chciał zrobic na tym kablu mufę odgałęźną?
Pozdrawiam i dziękuję za podjęcie tematu.
Witam Kolegę „neptun” i wszystkich Kolegów na FORUM.
Wykonawca mufy kablowej nie będzie maiła problemu, kolor z kolorem i po problemie. Jednak co on sobie pomyśli np. jaki fachowiec ten kabel zastosował, to inna sprawa.
Nie wspominam również czy jakiś projektant taki kabel w obecnych czasach zatwierdzi i czy ZE w ogóle poda napięcie.
Witam,
Dzisiaj dopiero natrafiłem na ten temat ale zagadnienie już od dawna mnie nurtowało… Przeczytałem Wasze sugestie i opinie i zdecydowana większość uważa iż takich kabli (z żyłą jasnoniebieską i zielono-żółtą) by nie zastosowała… To ja zadam pytanie. Jeżeli ja mam kilkanascie rozdzielni w których ok 75-80 % stanowią właśnie takie kable to co mam zrobić? Mam je powyłączać? Wstydzić się jak przyjdą inny elektrycy, bo co oni sobie pomyślą? Czy może to ja mam krytykowac tych co takie kable ułożyli? Chciałbym uświadomić kolegów, że takie kable i obecnie są w sprzedaży…
Witam
Proponuję poruszyć temat na szkoleniu okresowym elektryków, oraz powtarzać ten temat okresowo.
Należy ich poinformować o istniejacym stanie, poinformować o normach.
Jest to sieć “zastana”, świadomość obsługi elektrycznej pozwala na uniknięcie wypadków. Rozdzielnie powinny być opisane w widocznym miejscu.
Na żyłę zielono-żółtą naciagamy koszulkę lub obwijamy ją izolacją jasnoniebieską (jeden pasek). Na żyle niebieskiej pasek koloru
Dodatkowo należy opisać żyły L1, L2, L3, PEN.
W wielu zakładach wcześniej popełniono ten błąd, był on często powodowany brakiem kabli, ale należy to wywlec na wierzch, z informacją że u nas jest źle.
Przy pracach kablowych wpisujemy tą informację w polecenie pisemne.
Pozdrawiam
zax
Witam. 5 lat temu gdy zaczynałem pracę jako elektryk zakładowy w zakładach zbożowych byłem w szoku. Kolor żyły PEN zmieniał się w zależności od przewodu. Zdarzało się tak, że odcinek A był zbudowany na przewodzie o żyłach L1, L2 o kolorze brązowo-czarnym, natomiast L3 było w kolorze niebieskim natomiast przewód PEN miał kolor żółto zielony. Odcinek A łączył się z odcinkiem B w którym to przewodzie nie było żyły żółto-zielonej tylko niebieska. Automatycznie łączono jako przewód PEN do żyły niebieskiej. Oczywiście oznaczano końcówki tak jak opisaliście koledzy już wcześniej. Korzystając z mych uprawnień wprowadziłem zasadę w firmie, że przewodem PEN w ukł. TN-C jest żyła niebieska. Wiem, że kolor żółto-zielony to ochronno-neutralny. Wg mnie i tego będę bronił kolor przewodu fabryczny jest łatwiejszy do odczytania, a przez to możliwość pomyłki mniejsza, zwłaszcza że niebieski występuje zawsze a żółty-zielone nie i nie zawsze możemy tak po prostu “odrzucić” przewód.
Witam Kolegów na Forum.
Wiem, że kolor żółto-zielony to ochronno-neutralny.
Chyba nie kolego janek-g
http://www.tfkable.pl/data/katalogi/ulotka_kolory.pdf
To był skrót myślowy. Chodziło mi o jakąś logikę. W magazynach mam mam przewody cztero żyłowe o kolorach czarny, brązowy, niebieski, żółto-zielony a także o kolorach brązowy, czarny, brązowy i niebieski. Nikt nie pozwoli mi na kupno nowych. Układ TN-C zasila silniki (przeważnie) i takie skakanie z koloru na kolor nawet z ich oznaczaniem uznałem - być może błędnie, za mało logiczne. Prawdą jest co napisał kolega - ale naprawdę często i gęsto jest tym problem. Nie wspomnę o prowadzeniu przewodu do przełącznika zwykłego kołyskowego- każdy z nas wie, że w niebieskim jest faza- i mam pytanie, tylko szczerze, kto z praktyków go oznacza?
Witam
A czy można od ręki w sklepie kupić przewód do wyłącznika świecznikowego w którym nie było by koloru niebieskiego albo żółtozielonego? Może na specjalne zamówienie z fabryki, ale tam nie produkują mniej niż kilkaset metrów. Ja stosuję normany ale staram się oznaczyć przez zamalowanie markerem na czarno albo koszulką termokurczliwą.
zibs
Witam
W PN-HD 308 S2 Identyfikacja żył w kablach i przewodach
oraz w przewodach sznurowych
podano następujące kolory zależnie od ilości żył, i tak dla:
Kable i przewody oraz przewody sznurowe z żyłą zielono-żółtą
Liczba żył
Żyła ochronna Żyła robocza (czynna)
3 Zielono-żółty - Niebieski - Brązowy
4 Zielono-żółty - Brązowy - Czarny Szary
5 Zielono-żółty - Niebieski - Brązowy Czarny - Szary
Kable i przewody oraz przewody sznurowe bez żyły zielono-żółtej
2 Niebieski - Brązowy
3 Brązowy - Czarny Szary
4 Niebieski - Brązowy Czarny Szary
5 Niebieski - Brązowy Czarny Szary Czarny
Kable i przewody jednożyłowe
dwukolorowa kombinacja barw zielonej i żółtej dla przewodu ochronnego;
kolor niebieski dla przewodu neutralnego.
przewody fazowe oznaczone są kolorem: brązowy, czarny lub szary.
(dopuszcza się inne barwy w pewnych przypadkach do instalacji wewnętrznych urządzeń)
Tu widzimy okreslenie niebieski, kiedyś było określenie jasnoniebieski
Więcej dowiemy się z tej normy
Edytuję 31 08 2012 i dopisuję aktualną normę;
PN-HD 308 S2:2007
Tytuł:
Identyfikacja żył w kablach i przewodach oraz w przewodach sznurowych
Zakres normy:
Podano sposoby oznaczania żył
STANCA