Oświadczenie o stanie technicznym instalacji elektrycznej ?

Witam, mam takie pytanie kto może wypełnić (jakie uprawnienia) trzeba mieć aby wypełnić takie oświadczenie o stanie technicznym instalacji elektrycznej które dostaje się z Vattenfall o podłączenie instalacji elektrycznej w mieszkaniu do sieci elektrycznej ?

Oświadczenie takie powinien wypełnić kierownik robót elektrycznych, ale niektóre rejony energetyczne, oraz niektóre starostwa powiatowe ( Nadzór Budowlany) honorują też świadectwa ,D"

Wolna amerykanka, wszystkie ruchy dozwolone :smiley:
Jak tam kto sobie zarządzi, tak ma :smiley:
W Vattenfall niestety nie wiem jak jest :frowning:

w Vattenfall E wystarczy

Spotkałem się z wymogami, aby takie oświadczenie podpisywała osoba - kierownik robót elektrycznych, ale moim skromnym zdaniem to delikatnie mówiąc jest chore

Vattenfall ma w tej kwestii podejście zdroworozsądkowe - reszta to zwycięstwo techniki nad zdrowym rozsądniem

inaczej - ktoś ma niezły geszeft, aby takiego podpisu wymgać

Witam ponownie, mój wujek pracuje właśnie w Vattenfallu i mi tez powiedział że wystarczy E a znajomy elektryk powiedział że D, więc sam już nie wiem

dobrze ze są jeszcze jacyś normalni dystrybutorzy

W Vattenfallu to nie wiem czy cokolwiek jest potrzebne. Mam wrażenie, że te panie nawet nie oglądają tego ksera z uprawnieniami tylko na kupkę i poszło. Co zaś do standardów to dużo zależy od okoliczności zgłaszania instalacji do przyłączenia. Dla nowej instalacji wykonanej zgodnie z prawem pod kierownictwem osoby z uprawnieniami budowlanymi takie oswiadczenie powinna podpisać właśnie ta osoba i koniec kropka. Natomiast dla instalacji będących już w eksploatacji dopuszcza się aby ich stan techniczny oceniali i takie oswiadczenia podpisywali posiadacze D. Żadnych zaś predyspozycji i uprawnień do czegoś takiego nie ma posiadacz E. Nie ma zadnego przepisu prawnego ani normy dajacej posiadaczowi E do wypowiadania się o możliwości przyłączenia instalacji pod napięcie. E są to uprawnienia eksploatacyjne. Swoją drogą po tylu latach funkcjonowania tego systemu nie powinno być żadnych wątpliwości w tym temacie.

Witam

"Oświadczam, że:
posiadam ważne zaświadczenie kwalifikacyjne numer … uprawniające do sprawdzania stanu technicznego instalacji elektrycznych,
"
Z uprawnieniami D nigdy nie było problemu.

Witam, co musi pisać na pieczątce do podbijania takich oświadczeń ? Dowiadywałem się w Vattenfallu w swoim rejonie i u swojego wujka jak już wspominałem pracuje w Vattenfallu i ja osoba z “E” mogę wypełnić i podbić.

Oczywiście, że możesz. Tylko, że ten papier wg przepisów ma ważność żadną. Ot taki następny papierek, co to sobie jest.

Tylko że ja napisałem że mogę wypełnić i podbić te oświadczenie bo się dowiedziałem w Vattenfallu i tu jest moje pytanie co musi być na pieczątce ?

To ty chcesz orzekać o stanie nowej instalacji, gdzie te prace są zarezerwowane dla posiadaczy uprawnień budowlanych, a pytasz się o treść pieczątki? To jakieś kuriozum, czy inny dowcip?

Po prostu się pytam co musi zawierać pieczątka i nie nowej tylko wymienionej ze starej na nowa i może ktoś by mógł napisać co ma być na pieczątce a nie teksty o niczym.

Na pieczątce powinno być:

Nazwa firmy, adres prowadzenia działalności, Regon, nr telefonu. Numer świadectwa kwalifikacyjnego może być na innej pieczątce, łącznie z nazwiskiem i tytułem zawodowym :smiley:

Nie zapomniałeś o kilku rzeczach?

Chyba nie… Co jeszcze masz na myśli?

A jednak widzę nutkę niepewności. Chociaż przy tak postawionej tezie

raczej pewność powinna być wskazana, bo i zapewne podparta. Ale czym?

Pieczątka to jest coś takiego co uwalnia nas od wielokrotnego pisania pewnego stałego tekstu np poniedziałek czy wtorek. Jak ktoś ma gdzieś wpisywać ciągle słowo “poniedziałek” to po pewnym czasie dojdzie do wniosku , ze może zautomatyzować sobie robotę i kupuje sobie pieczątkę o tej treści. Tak samo jest w twoim przypadku. Wszystkie dane w tym personalne które musisz zawrzeć na wniosku możesz wpisać długopisem lub zautomatyzować sobie robotę i wykonać pieczątkę o tych danych. Poza pieczęciami urzędowymi i to pewnie nie wszystkimi nikt nikomu nie określa jak ma wyglądać pieczątka. Więc nikt ci nie może powiedzieć, że jego pieczątka jest dobra a twoja jest zła bo inna. Ja np do dziś jeszcze nie dorobiłem się pieczątki z tymi uprawnieniami ED i jakoś żyję ale dlatego, że tak rzadko je wykorzystuję, że nie opłaca mi się robić kolejnej pieczątki bo potem cała torba to same pieczątki.

Poczułem się zaskoczony, ponieważ na pieczątce mam to co napisałem wcześniej, i do tej pory, (ponad 5 lat) nikt tego nie zakwestionował, aż do dzisiaj…, więc napisz Kolego gruhaa jakie jeszcze według Ciebie informacje powinny się tam znajdować? Być może, muszę wymienić pieczątkę, a sam o tym nie wiem. Będę wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki.

Kolego ZBYNIO, kolega Marcin już wystarczająco wytłumaczył jak ma wyglądać pieczątka. To, że Twoja jest ok nie znaczy, że wszystkie powinny tak wyglądać. Czy teraz rozumiesz?