Tak, ale nie wiem dlaczego używa się nazwy “1 harmonicznej” przecież mamy prąd stały.
Tak własnie jest. Chociaż znów się dziwię dlaczego kolega mówi o chwilowej sumie strumieni. Mam podejrzenia, że uzwojenia nie są jednak zasilane prądem stałym tylko zmiennym sinusoidalnym. Przy zasilaniu wszystkich 3-ch uzwojeń tym samym prądem w/w twierdzenia też będą prawdziwe.
Ja bym to sprawdził kompasem - zwłaszcza przy zasilaniu prądem stałym powinno być widać, która cewka w którym kierunku magnetyzuje.
dokładnie tak by było. Przy prawidłowym połączeniu można powiedzieć, że spełnione jest 1 prawo Kirchhoffa dla obwodu magnetycznego:
Trzeba zauważyć, że w magnetowodzie (rdzeniu) będziemy mieli spełnione I prawo Kirchhoffa dla obwodu magnetycznego.(podlinkuję mój obrazek) . Tak na marginesie z tym 1 prawem Kirchhoffa dla obwodu magnetycznego to ostrożenie, bo jest ono spełnione jak nic nie ucieka nam poza rdzeń.
Też nie wiem, lecz jeszcze raz sprawdziłem i jest tak jak pisałem.
To wytłumaczenie o strumieniach to moja własna próba zrozumienia sprawy
Tak jak już wcześniej napisałem jest mowa o prądzie stałym i 1-szej harmonicznej.
Zalecałbym Kolego Pawle powściągliwość w odsyłaniu dyskutantów do zawodówki. Skoro wspomniałeś Plamitzera, wiedza zawarta w tej książce wymaga wielu lat nauki, popartej warsztatami, ćwiczeniami w pracowni czy laboratorium no i jakąś praktyką.
Chciałem zamieścić rysunki, które obrazują co się dzieje przy zasilaniu uzwojeń wirnika napięciem jednej fazy, niestety nie wiem dlaczego nie ukazuje się okienko pozwalające załączać rysunki.
Próba z fotosika.
Myślę że rysunki dostatecznie wyjaśniają co się dzieje gdy do silnika w spoczynku podłączamy napięcie z jednej fazy. Dla jasności pominąłem uzwojenia wirnika, w których oczywiście też będą się indukowały SEM i popłynie prąd co spowoduje osłabienie strumieni. Nie ma to wpływu na objaśnienie zjawiska, zresztą wirnika równie dobrze może wogóle nie być.
Kolegę zaqui ciekawią różne metody sprawdzania. Jedną z nich jest kulka łożyskowa wrzucana do pustego stojana (zasilanego trójfazowo obniżonym napięciem). Ruch kulki pokazuje kierunek obrotów.
Acha. Odnośnie zagadek. Z rysunków łatwo chyba można przy pomocy dłoni (pamiętając o regule Lenza) wydedukować kierunek indukowanej SEM. Czy będzie w fazie z napięciem zasilającym jak podał Kolega Darek?
To dobra książka (Sawickiego), sam z niej korzystalem -Kolega mar_cik znowu nadinterpretuje moja wypowiedź! Odsyłam do książki nie do szkoły - chociaz szkoła tez pomaga, a zawodu gdzies sie uczyc trzeba, lepiej w szkole niż na forum.
Plamitzer, był pozycją obowiązkową w moim technikum i podstawowym podręcznikiem dla przedmiotu: “Maszyny elektryczne”.
Witam
Ale kolega mar_cik ma fajne rysunki. Bardzo mi się podobają - nie to co moje gryzmoły. Kolega się pochwali skąd je ma (literatura bądź program). Szkoda, żę nie mam czasu aby na nie popatrzeć.
Kolego zaqui - to by się zgadzało. Nie mam czasu aby to sprawdzić albo nawet pomyśleć, ale zapewne 3-cie harmoniczne strumienia będą się dodawać, a nie wygaszać jak 1-harmoniczne. Czyli jednak tam jest zasilanie prądem przemiennym a nie stałym.
zaqui:
nie mam ksiązki w tej chwili pod reką. Jesli mozesz to przeslij mi skan tej strony.
Jeśli mówimy o napieciu zasilania (mamy obecne trzy napięcia zasilania przesuniete wzajemnie o 120 stopni): abstrahując od uzwojeń
to suma wektorów napięcia będzie wynosić:
dla 0 harmonicznej - 3 * składowa stała
dla 1 harmonicznej - 0
dla 2 harmonicznej - 0
dla 3 harmonicznej - 3 * składowa zmienna. (dla 3 harmonicznej nie wystepuje przesunięcie fazowe i te napięcia są w fazie)
Jesli narysujesz sobie oscylogramy powyzszych napięć (napiecie stałe i trzy sinusoidy) to zobaczysz jak to sie sumuje.
Plamitzer to dobry autor. Żle coś interpretujemy.