Odległość od uziemieni

Witam mam pytanie ? Wlz wchodzi mi do garażu tam będzie rozdzielnia z której kabel będzie szedł do domu ok 50 m i czy rozdział n na pe może być uziemiony tylko w garażu czy musze zrobić drugi uziom przy domu i tam w rozdzielni znowu rozdział zrobić chodzi mi o ta odległość 50 m dla żyły pe .?

Uziom (sztuczny fundamentowy) i GSW musisz mieć w domu i to jest obligatoryjne. WLZ-et oz ZK do garażu zrobił bym 4x i dalej do domu również 4x.

Czyli dwa uziemienia i kabel 4 x .uziom planuje zrobić z takich gotowych drutów znajomy z ze mi zmierzy a jak będzie słabe to można dobić wiecej czy lepiej do fundamentu dospawac bednarke

Jak masz możliwość to chyba lepiej dospawac bednareke do fundamentu (zbrojenia).
Masz na myśli pewnie wbijanie sond. Pamiętaj że zbrojenie w betonie musisz mieć a sond nie wiadomo ile pójdzie i jaki będzie pomiar. Lepiej dospawać się do zbrojenia i w razie zbyt dużej rezystancji dołożyć sondy do tego.
Sam niekiedy wbijam sondy i różnie z nimi bywa. Raz wchodzi szybko raz długo a pomiar też jest różny, dużo zależy od typu podłoża.

Kolego uziom fundamentowy sztuczny robi się na etapie budowy, jeżeli tego nie zrobiłeś to już Twój problem. W takim przypadku to tylko uziom otokowy wykonany ze stali nierdzewnej lub pomiedziowanej, także będzie bardzo drogo, ale innego wyjścia nie ma.

Takie rzeczy zakazuje norma, bo nie łączy się uziomu w ziemi ze zbrojeniem w betonie. Do tego celu należy stosować specjalne materiały.

Co to znaczy za słabe ?
Nie uziemia się punktu podziału w sieci TN.
Uziom w sieci TN nie ma znaczenia w ochronie przeciwporażeniowej.
Ochronę przeciwporażeniową w sieci TN zapewnia połączenie metaliczne PEN -nie uziom.
Uziemia się obiekt- czyli GSU. W celu ochrony przeciwprzepięciowej.
Ważna jest kolejność połączeń.
Uziom fundamentowy to uziom wyrównawczy - nie posiada kryterium rezystancji.

Plan był taki sondy rezystancja poniżej 30 omh połączone z puszka na elewacji z puszki linka 10 do rozdzielni na szynę gdzie będą podpięte przewody zz ochronne plus neutralny zasilanie bo to będzie punkt rozdziału n na pe tak to zrozumiałem z lektury a teraz nowe pytanie czy przewody wyruwnawcze z pod wanny i pieca od sauny mam mogę podpiąć pod tą listwę czy te przewody będą raczej ochronne wtedy a gsw to zupełnie coś innego niż gsu.ps jak byście mogli to napiszcie jak prawidłowo wykonać uziemienie

Nie robi się instalacji elektrycznej z lektury.

Pytanie czy kolega potrzebuje miejscowe przewody wyrównawcze.
Robiac to “na wariata” kolega zamiast poprawić bezpieczeństwo pogorszy bezpieczeństwo.

Potrzebna jest wizja lokalna.

Nie rozumiem tego pytania. Co to jest uziemienie ?

Nie znam wszystkich fachowych nazw :confused: ale poznam :smiley: najbardziej chodzi mi o bezpieczeństwo dlatego chcę sam ten uziom zrobić zanim fachowy elektryk wkopie mi 1m bednarke i będzie zadowolony.a wiec plan jest taki zaś tnc 4x10 bije sondy doprowadzam przewód z puszki pomiarowej do rozdzielni 10 podłączam do gsu pen z zasilania tez i odchodzę n dalej (rozdział pen na pe i n ) następnie mam wannę z hydro i piec do sauny wanna zaś 3x 1.5 sauna 5x 2.5 bezpośrednio do rozdzielni będą osobne zabezpieczenia dodatkowo przewód 4 chce go podłączyć do stelaża wanny w miejsce tam zaznaczone i to samo do pieca drugie końce :slight_smile: do gsu czy to ma sens co pisze i będzie bezpiecznie a jak nie to jak byście zrobili u siebie .

Uziom w sieci TN nie ma znaczenia w bezpieczeństwie - przeciwporażeniowym.
Zrozumiałeś tekst ?
Napisałem to samo w poprzednim poście.
Więc “nie cuduj” z uziomem.
Naucz się jak działa instalacja w układzie TN.
Uziom w elektryce nie zapewnia potencjału ziemi.
Wbij sobie to do głowy.

Ok a na jakąś podpowiedz mogę liczyć bo elektyka to nie jest prosta sprawa i wiem ze nie mogę zrobić tego po swojemu. Zawsze myślałem ze różnicowka ma zabezpieczac a przewód ochronny odprowadzić prąd do ziemi który w razie jakiej kolwiek awarii pojawi się np na obudowie jakiegoś urządzenia zanim zadziała lub bezpiecznik (tzw zwarcie) a jak mam linki do domu i zerwie mi się tzw zero to przy uziemionym pen ten uziom dobrze wykonane zadziała na nadpradowe bo różnicowka może wtedy nie działać bez n .każda podpowiedz jest dla mnie ważna napewno nie będę krytykował nikogo za brak mojej technicznej wiedzy ale napiszcie chociaż jak mam to poprawnie zrobić (wtedy lawina pytań z mojej strony gwarantowana :smiley:)a jak zaczniemy się razu mieć to będzie łatwiej rozmawiać .

Instalacja tnc zasila a w domu będzie TNS

Kolego tak jak pisałem wcześniej. Jeżeli nie masz sztucznego uziomu fundamentowego to tylko uziom otokowy wykonany ze stali nierdzewnej lub pomiedziowanej.

To bardzo źle myślałeś. Tak wcale nie jest.
Napięcie względem ziemi ( w sieci TN) wymusza przewód PEN - nie uziom.
Przewód PEN wymusi napięcie na uziomie.

Może zdziała - ale ze zwłoką. Sprzęt się zdąży popalić.
Uziom 30 Przerwa “w zerze” spowoduje uszkodzenie RTV,kompa i AGD.
Od tego jest zabezpieczenie przed przerwą “w zerze”.
Ludzi zabezpieczają połączenia wyrównawcze główne.
Dzięki nim doziemne obwody rażeniowe się nie zamykają.
Urządzeń nie zabezpieczają.

W takim razie gdy tzw zero zostanie urwanie urządzenia czy żarówki zamkną obwód różnicowka nie działa to nic nas nie zabezpiecza bo prąd pojawi się na gsu przez punkt rozdziału dlatego im mniejsza rezystancja uziom tym lepiej . A czy te przewody od wanny i sauny te do gsu mają sens i w jakich sytuacjach mogą pogorszyć sprawę .i czy uziom koniecznie musi być otokowy bo będę miał 50 metrów wykopu :slight_smile:

Kolego umieszczałem rysunki na tym forum jak działa GSW i uziom fundamentowy.

Czyli tak wchodzi do rozdzielni 4 x pen dajemy na gsu szyne te uziemiAmy rezystancja poniżej 30 omh z gsu wychodzimy n np na drugą szyne. Powstaje nam TNS za ochronę przeciw porazeniowa odpowiada gsu i pen a uziom służy do zmniejszenia napięcia do bezpiecznego w razie utraty pen i do wyruwnania potencjałów części przewodzacych by prąd nie płynął przez nas np czyli jak dam przewód wyrównawczych połączony z pen i wanna w razie awarii potencjał się wyrównaja i nie powinno dojść do porażenia.

To znaczy przewód wyrównawczy wanny połączony z gsu.

Ojeju. Chłopaki przy dodaniu pkt. oświetlenia bądź gniazd, nakazujecie wzywać elektryka, a tu chętnie doradzacie.

Bzdura -nieprawda,
Tak może pisać człowiek który uczy się elektryki z forum.
Dlatego jakiekolwiek porady dla laików-amatrów są szkodliwe.

Złap za przewód po napięciem stojąc bosymi nogami w łazience na podłodze. Uważasz że nic się nie stanie ?
Dasz na wannę PEN !!! Skad go weżmiesz ?
Nie masz najmniejszego pojęcia o elektryce, ani o połączeniach wyrównawczych.

Szanowny kolego - zatrudnij elektryka lub projektanta,