Odległość od uziemieni

Jaki pen na wannę dodatkowy ochronny ps jak przyjdzie elektryk to ja jego wiedzę zweryfikuje ale najpierw muszę ją poznać :smiley:

Najpierw poznaj zasady poprawnej pisowni, bo z bełkotu Twoich wypowiedzi, bynajmniej ja nic nie potrafię zrozumieć. Jednocześnie podziwiam Kolegów z forum, że potrafią wyłuskać istotę problemu przedstawionego w tak bardzo chaotyczny sposób.

Kilkoma postami tutaj tak łatwo wiedzy elektryka nie zweryfikujesz tymbardziej, że nikt z nas nie był u Ciebie na budowie i informacje przedstawione na forum mogą być inne niż w rzeczywistości. Zaproś najpierw elektryka i opisz nam jego opinie. Kolegą z forum będzie łatwiej “zweryfikować” jego wiedzę niż Tobie.

A wanna z jakiego będzie materiału?

Tworzywo jakieś ze stelażem na którym jest znak uziemienia.

Wanna pewnie z tworzywa sztucznego a stelaż metalowy.
Jak już prowadzisz PE do wanny, to poprowadź do brodzika - jeśli jest na stelażu metalowym i do stelażu od WC.

Kolego electrics z ta weryfikacja wiedzy to lekka przesada z mojej strony nie trzeba od razu być złośliwym dlatego ten bełkot jest napisany w tym dziale forum a krytyka chyba zbędna takie kopanie leżącego .
Dziękuję wszystkim za dyskusje zrozumiałem ze za dużo chciał bym wiedzieć a tak się nie da idę pomęczyć fachowców na innym forum .Pozdrawiam

Albo źle zrozumiałem, albo czegoś nie wiem :question:

W sieci TN-C-S punkt rozdziału PEN->PE+N należy doziemić. Podobnie w TN-S należy PE doziemić co najmniej raz w RG.
PS.
Uziemianie wszystkiego metalowego co popadnie, bywa bardzo złe w skutkach. Jeśli jakieś urządzenie z metalową obudową (klasa ochronności I) nie ma doprowadzonego PE lub z jakichś innych “magicznych” przyczyn obudowa ma niebezpieczny potencjał (przy przemiennym 12V osobiście potrafię poczuć bardzo słabe mrowienie) to zetknięcie się człowieka z tym urządzeniem i dajmy na to uziemioną wanną może się skończyć tragicznie. W razie braku jej (wanny) uziemienia, jest spora szansa że prąd rażenia będzie na tyle mały że nie dojdzie do utraty zdrowia/życia/mienia a jego wyczucie (mrowienie, skurcz, etc) doprowadzi do tego, że przyjdzie elektryk i naprawi ten brak PE w urządzeniu el. (i nie podepnie PE do wanny…).

Źle zrozumiałeś i czegoś nie wiesz.
Słowo “należy” oznacza wymaganie, nakaz, wręcz przymus. Poproszę w takim razie o podstawę takiego wymogu/nakazu.
W przeciwnym razie należy zrozumieć, że nie rozumiesz tego, o czym usiłujesz tutaj przekonywać.

Oczywistą oczywistością jest, że nigdzie nie został zapisany obowiązek uziemiania zacisku PEN rozdzielanego na PE i N.

Twoje Kolego słowa nie są prawdziwe. Ileż można na ten temat pisać?
PS
A co to znaczy wg Ciebie “doziemić”?

Witam Kolegów. Poczytałem tu i tam myślę że coś zrozumiałem pisze własnymi słowami ale myślę że nie będziecie mieli problemów ze zrozumieniem (chyba ze znowu bzdury :slight_smile: ) uziom musze wykonać sam bednarke wokół budynku ewentualnie dodatkowo kilka sond bednarke wprowadzam do piwnicy tam robie gsw następnie przewodem 10 jadę do rg i daje go na szynę pe bo z tego co rozumiem to ona ma być uziemiona a nie punkt rozdziału pen który będzie obok powstanie nam wtedy system tncs bo rozdział nastąpił w rg czekam na odpowiedz zanim zadam inne pytania dziękuję.

Zanim takowych się doczekasz to w pierwszej kolejności popraw pisownię. Tego bełkotu nie da się przeczytać ze zrozumieniem.
Ewentualnych komentatorów proszę o powstrzymanie się od udzielania odpowiedzi do czasu edycji przez autora swojego wpisu.
Do tego czasu wszystkie wpisy będę kasował.