Witam.
Zadam jedno krótkie pytanie. Od którego roku, w typowych instalacjach wewnętrznych, występuje obowiązek stosowania układu sieci TN-S?
A właściwie jeszcze jedno. Facet adoptuje lokal na myjnie samochodową. Nie chce modernizować instalacji elektrycznej. Jeżeli w momencie wykonywania instalacji nie było obowiązku stosowania ukłądu TN-S, to czy można będzie, po wykonaniu oględzin i pomiarów, dopuścić taką instalację do użytku?
Pozdrawiam
Michał K.
Witam.
Chyba adaptuje. Jeśli tak, to zmiana przeznaczenia lokalu powoduje konieczność dostosowania instalacji elektrycznej. Niewłaściwą instalację zakwestionuje chćby strażak, lub inne służby, więc nie ma na co czekać.
PS. Znajomy chciał uruchomić aptekę w nowym domu. Ale sanepid nie zezwolił, bo drzwi muszą mieć 100 cm, a miały 90 cm. I musiał wymienić.
Witam
-TNS obowiązuje od 1995 r -Dz U. nr 10 z 1995r par. 183.
-myslę, że zmiana funkcji pomieszczenia na myjnię, będzie wymagało Projektu Budowlanego, a więc dostosowania obiektu do obowiązujących przepisów.
Pozdrawiam.
zmiana sposobu użytkowania to są problemy:
Prawo Budowlane
Art. 71.112) 1. Przez zmianę sposobu użytkowania obiektu budowlanego lub jego części rozumie się w szczególności:
-
(uchylony);113)
-
podjęcie bądź zaniechanie w obiekcie budowlanym lub jego części działalności zmieniającej warunki: bezpieczeństwa pożarowego, powodziowego, pracy, zdrowotne, higieniczno-sanitarne, ochrony środowiska bądź wielkość lub układ obciążeń.
- Zmiana sposobu użytkowania obiektu budowlanego lub jego części wymaga zgłoszenia właściwemu organowi. W zgłoszeniu należy określić dotychczasowy i zamierzony sposób użytkowania obiektu budowlanego lub jego części. Do zgłoszenia należy dołączyć:
-
opis i rysunek określający usytuowanie obiektu budowlanego w stosunku do granic nieruchomości i innych obiektów budowlanych istniejących lub budowanych na tej i sąsiednich nieruchomościach, z oznaczeniem części obiektu budowlanego, w której zamierza się dokonać zmiany sposobu użytkowania;
-
zwięzły opis techniczny, określający rodzaj i charakterystykę obiektu budowlanego oraz jego konstrukcję, wraz z danymi techniczno-użytkowymi, w tym wielkościami i rozkładem obciążeń, a w razie potrzeby, również danymi technologicznymi;
-
oświadczenie, o którym mowa w art. 32 ust. 4 pkt 2;
-
zaświadczenie wójta, burmistrza albo prezydenta miasta o zgodności zamierzonego sposobu użytkowania obiektu budowlanego z ustaleniami obowiązującego miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego albo ostateczną decyzję o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu, w przypadku braku obowiązującego miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego;
-
w przypadku zmiany sposobu użytkowania, o której mowa w ust. 1 pkt 2 – ekspertyzę techniczną, wykonaną przez osobę posiadającą uprawnienia budowlane bez ograniczeń w odpowiedniej specjalności;
-
w zależności od potrzeb – pozwolenia, uzgodnienia lub opinie wymagane odrębnymi przepisami.
-
W razie konieczności uzupełnienia zgłoszenia właściwy organ nakłada na zgłaszającego, w drodze postanowienia, obowiązek uzupełnienia, w określonym terminie, brakujących dokumentów, a w przypadku ich nieuzupełnienia, wnosi sprzeciw w drodze decyzji.
-
Zgłoszenia, o którym mowa w ust. 2, należy dokonać przed dokonaniem zmiany sposobu użytkowania obiektu budowlanego lub jego części. Zmiana sposobu użytkowania może nastąpić, jeżeli w terminie 30 dni, od dnia doręczenia zgłoszenia, właściwy organ, nie wniesie sprzeciwu w drodze decyzji i nie później niż po upływie 2 lat od doręczenia zgłoszenia.
-
Właściwy organ wnosi sprzeciw, jeżeli zamierzona zmiana sposobu użytkowania obiektu budowlanego lub jego części:
-
wymaga wykonania robót budowlanych, objętych obowiązkiem uzyskania pozwolenia na budowę;
-
narusza ustalenia obowiązującego miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego albo decyzji o warunkach budowy i zagospodarowania terenu, w przypadku braku obowiązującego miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego;
-
może spowodować niedopuszczalne:
a) zagrożenia bezpieczeństwa ludzi lub mienia,
b) pogorszenie stanu środowiska lub stanu zachowania zabytków,
c) pogorszenie warunków zdrowotno-sanitarnych,
d) wprowadzenie, utrwalenie bądź zwiększenie ograniczeń lub uciążliwości dla terenów sąsiednich.
- Jeżeli zamierzona zmiana sposobu użytkowania obiektu budowlanego lub jego części wymaga wykonania robót budowlanych:
-
objętych obowiązkiem uzyskania pozwolenia na budowę – rozstrzygnięcie w sprawie zmiany sposobu użytkowania następuje w decyzji o pozwoleniu na budowę;
-
objętych obowiązkiem zgłoszenia – do zgłoszenia, o którym mowa w ust. 2, stosuje się odpowiednio przepisy art. 30 ust. 2–4.
- Dokonanie zgłoszenia, o którym mowa w ust. 2, po zmianie sposobu użytkowania obiektu budowlanego lub jego części nie wywołuje skutków prawnych.
tyle z PB więcei tu; Prawo - Money.pl
STANCA
Witam
Czy aby na pewno?
A nie przypadkiem Ustawa Prawo Budowlane?
Witam
Dziękuję za odpowiedzi.
Teraz mam trochę więcej szczegółów.
Na roboty związane z adaptacją (zmianą sposobu użytkowania) znajomy uzyskał już pozwolenie na budowę. W pozwoleniu nie jest nic napisane o modernizacji instalacji elektrycznej, w związku z czym nie było na to żadnego projektu. Problem powstał w momencie, gdy otrzymał on zestaw dokumentów wymaganych przez strażaka. Tam oczywiście jest również protokół z badań instalacji elektrycznej. Instalacja modernizowana była w roku 99 ale przez (nie)fachowca elektryka (pomieszane układy TNC i TNS, brak różnicówek, źle dobrane zabezpieczenia, brak przepięciówki itd. W warunkach technicznych jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie jest zapis, że w przypadku miedzy innymi zmiany sposobu użytkowania obiektu, instalację należy dostosować do obecnie obowiązujących przepisów. W związku z tym zaleciłem mu zlecić elektrykowi wykonanie powyższych prac, po czym wykonam mu pomiary i wystawię wymagane protokoły.
Mam nadzieję, że nie wprowadziłem go w błąd.
Pozdrawiam
Michał K.
Witam Kolegów.
A ja mam pytanie - gdzie jest zapis o obowiązku stosowania RCD ?
Przypominam punkty 412.5 oraz 413.1.3.8 normy PN-IEC 60364-4-41
A ooooooooo!
Dz. U 2002 nr 75 poz 690
W instalacjach elektrycznych należy stosować:
- złącza instalacji elektrycznej budynku, umożliwiające odłączenie od sieci zasilającej i usytuowane w miejscu dostępnym dla dozoru i obsługi oraz zabezpieczone przed uszkodzeniami, wpływami atmosferycznymi, a także ingerencją osób niepowołanych,
- oddzielny przewód ochronny i neutralny, w obwodach rozdzielczych i odbiorczych,
3) urządzenia ochronne różnicowoprądowe lub odpowiednie do rodzaju i przeznaczenia budynku bądź jego części, inne środki ochrony przeciwporażeniowej,
STANCA
Trzeba zwrócić uwagę na słowo " lub inne"
To daj INNE zamiast różnicówki do arkuszy PN z serii 700
![]()
tam musi być ochrona uzupełniająca, najlepiej różnicówka.
p. 412.5 z normy …41
STANCA
Witam wszystkich, Koleżanki i Kolegów na FORUM.
Na co odpisał:
Nie wiem jak kto interpretuje akty prawne ale ja przytoczę
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA PRZEMYSŁU z dnia 8 października 1990 r.
w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać urządzenia elektroenergetyczne w zakresie ochrony przeciwporażeniowej.
(Dz. U. Nr 81, poz. 473 z dnia 26 listopada 1990 r.)
wyłącznie > instalować:
…
3) gniazdo wtyczkowe, zasilane za pomocą transformatora separacyjnego, umieszczonego poza przestrzenią ochronną,
2. Jeżeli obwód, z którego zasila się gniazdo wtyczkowe, > jest zabezpieczony wyłącznikiem przeciwporażeniowym różnicowoprądowym o prądzie wyzwalającym, nie przekraczającym 30 mA> , nie stosuje się transformatora separacyjnego, o którym mowa w ust. 1 pkt 3.
Wg mnie jest to jednoznaczny zapis z 1990 r. który nakazuje stosowanie RCD <= 30 mA jeśli nie ma trafo separacyjnego.
Jeśli mówimy o datach, o proszę pamiętać arkusz normy PN-IEC 60364-4-41 napisany (przetłumaczony) został w 2000 r.
Ale również należy nadmienić, że 1992 r. ukazała się norma w j. polskim PN-92 E-05009/41.
Również pasowałoby nie wspomnieć że wielu projektantów i inwestorów myślało przyszłościowo znając normę IEC 364-4-41, wydanej w 1982 r.
Tak więc Koledzy, sami się zastanówcie nad odpowiedzią który to był rok:
- 1982,
- 1992,
- 2000,
-
Ja tylko nadmienię, że pierwszy mój kontakt z RCD był w gdy pracowałem Austrii chyba w roku 1979.
oraz
Słowo ‘lub inne’ dotyczy np. traf separacyjnych. Kolega Stanisław ma i nie ma racji.
Wszystkie obwody w pomieszczeniach zwiększonego zagrożenia powinny posiadać odpowiednie zabezpieczenia. W normie pisze o RCD ale również INNE np. trafo separacyjne.
Każdy z nas wie ile kosztuje trafo separacyjne, a ile RCD.
Jedno i drugie jest zgodne z normami. Pozostaje tylko kwestia kasy i rozumu właściciela obiektu budowlanego.
Witam
Tak więc Koledzy, sami się zastanówcie nad odpowiedzią który to był rok:
- 1982,
- 1992,
- 2000,
Pytanie autora tematu było postawione jasno - od kiedy obowiązuje stosowanie układu TN-S w Polsce ( poświadczone aktem prawnym ) a nie kiedy zaczęto stosować układ TN-S bez uprawomocnienia.
Jaki akt prawny to ustalił i w którym roku?
Żaden z tych, które pan Krystyn przytoczył.
O stosowaniu układu TN-S decyduje zapis w Warunkach Technicznych o stosowaniu oddzielnego przewodu neutralnego i ochronnego w instalacjach rozdzielczych i odbiorczych.
A w którym roku taki zapis pojawił się pierwszy raz?
Sam zapis o stosowaniu RCD nie oznaczał jeszcze stosowania układu TN-S.
Witam Kolegę „melon” oraz Koleżanki i Kolegów na FORUM.
Mam prośbę o dokładne czytanie całego wątku jeśli ktoś chce coś napisać.
Ja odpisałem m.in. na post Kolegi Piotra, który zapytał:
Na które to pytanie odpisał Kolega Stanisław podając Dz. U. z 2002.
Przytoczyłem m.in. Dz. U. Nr 81, poz. 473 z dnia 26 listopada 1990 r. gdzie wyraźnie w/w zagadnienie jest opisane. Mowa w nim jest o trafach separacyjnych i RCD.
Ja osobiście w żadnym mieszkaniu nie widziałem trafa separacyjnego 220/220 V jak również nie przypominam sobie gdzie w roku 1990 można go było kupić i stosowane byłe RCD.
Moje zdanie jest trochę odmienne gdyż jeżeli w w/w rozporządzeniu pisze jw., to proszę sobie przeczytać rozporządzenia wymienione m.in. w PBUE że od lat 1967 aby zastosować RCD, to musiała być instalacja 3(5) przewodowa, obecnie zwana jako TN-S.
Witam kolegów
proszę sobie przeczytać rozporządzenia wymienione m.in. w PBUE że od lat 1967 aby zastosować RCD, to musiała być instalacja 3(5) przewodowa, obecnie zwana jako TN-S.
Zgadzam się z tym, że jeżeli stosujemy RCD to instalacja musi być 3(5) przewodowa. Ale jeżeli takiej instalacji nie ma to nie można stosować RCD tylko trafo separacyjne.
Sam zapis o stosowaniu RCD jest możliwy tylko i wyłącznie w TN-S co nie oznacza że taki system sieci odbioroczej należało koniecznie wykonywać dla całej instalcji. W TN-S wykonywano tylko instalcje gdy planowano zastosowanie wyłącznika ochronnego. Ale nie było jeszcze prawnego przymusu aby stosować oddzielny przewód ochronny i neutralny w sieci rozdzielczej i odbiorczej jak to jest napisane w Warunkach Technicznych.
przypomnę
to warto poczytać: http://ise.pl/info/index.php?pid=241
Stosowanie wyłączników różnicowoprądowych w świetle przepisów
Publikacja w ISE.pl: 2004-01-12 23:23:56, Wyświetleń: 37984
Źródło: Janusz, Wojnarski
Wyłączniki różnicowoprądowe są jednym z częściej opisywanych urządzeń, a przyczyny ich zadziałania pobudzają wyobraźnię niejednego elektryka.
STANCA
Witam
Ja rozumiem, że koledzy mają wielką wiedzę na szereg tematów i lubią się na nie rozpisywać, ale temat dotyczył bardzo konkretnej rzeczy. O RCD wspomniałem tylko przypadkiem i na pewno nie powinien on stać się tematem w tym wątku. Postaram się sam poszukać odpowiedzi.
Dziekuję
Michał K.
Witam
Witam
-myslę, że zmiana funkcji pomieszczenia na myjnię, będzie wymagało Projektu Budowlanego, a więc dostosowania obiektu do obowiązujących przepisów.Pozdrawiam.
Wszystko co mi się udało odszukać to podobnie jak wyżej
Dz.U. 1995 nr 10 poz. 46
Rozporządzenie Ministra Gospodarki Przestrzennej i Budownictwa z dnia 14 grudnia 1994 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.
par 183 p. 2 i 3 jest zapis o oddzielnym N i PE, oraz różnicówce.
STANCA
Dziękuję koledze ELGUT i Stanca za odpowiedź.
Pozdrawiam
Michał K.
Jak ludzie mieszają, ale żeby elektryk się zastanawiał, czy w myjni powinien zastosować RCD?