Dz.U. 2002 nr 75 poz 690akt posiada tekst jednolity http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=wdu20020750690
Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. z p. zm.
Rozdział 8 Instalacja elektryczna
Par 183, w instalacjach należy stosować:
10) urządzenia ochrony przeciwprzepięciowej
Tyle mówi rozporządzenie wykonawcze do PRAWA BUDOWLANEGO.
Jak jest w życiu zapytam kolegów?
We Wrocławiu widziałem II stopień ochronników w rozdzielnicy mieszkaniowej ( fakt jakiejś taniej firmy). Podobno w Rzeszowie w rozdzielnicy mieszkaniowej nie znajdziesz ochronnika. Mam fotkę na ekranie.
W każdym przypadku obiekty zasilane kablem ziemią, potem po liczniku na dole zasilanie idzie na piętra. Kto i na jakiej podstawie zwalnia projektanta z przepisu zawartego w PRAWIE BUDOWLANYM?
Co powie rzeczoznawca ubezpieczyciela przy większej szkodzie ?
Rzadko spotykam na nowych blokach w mieszkaniach. Chyba raz widziałem coś w stylu ETI/EATON czy SCHRACK tak jak reszta osprzętu. Pytanie, czy w rozdzielnicach głównych nie ma też? Ja u siebie w starym bloku, gdy wymieniali tylko wewnętrzne instalacje, jest zastosowany “C” przy liczniku administracyjnym
Ostatnio robiłem pomiary w mieszkaniach po wymianie instalacji elektrycznej.
Inspektorzy niby wiedzieli że ma być zabezpieczenie przepięciowe ale nie reagowali gdy na 1 fazowych zasilaniach był ochronnik tylko na razie - na N nie było.
[quote=“mariuszgim, post:3, topic:13618, full:true, full:true”]
Inspektorzy niby wiedzieli że ma być zabezpieczenie przepięciowe ale nie reagowali gdy na 1 fazowych zasilaniach był ochronnik tylko na razie - na N nie było.
[/quote]
Pytanie.
Co napisałeś w uwagach protokołu pomiarowego do tego tematu?
[quote=“STANCA, post:1, topic:13618, full:true, full:true”]
Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. z p. zm.
[/quote]
Warszawa, dnia 18 września 2015 r.
Poz. 1422
OBWIESZCZENIE
MINISTRA INFRASTRUKTURY I ROZWOJU1)
z dnia 17 lipca 2015 r.
w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu rozporządzenia Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.
[quote="STANCA, post:1, topic:13618, full:true, full:true"]
Kto i na jakiej podstawie zwalnia projektanta z przepisu zawartego w PRAWIE BUDOWLANYM?
[/quote]
Ustawa o samodzielnych stanowiskach technicznych w budownictwie daje mu taką możliwość.
[quote="STANCA, post:1, topic:13618, full:true, full:true"]
W każdym przypadku obiekty zasilane kablem ziemią, potem po liczniku na dole zasilanie idzie na piętra.
[/quote]
W zasilaniach obiektów kablem nie są wymagane ogranicznki T1 .
Można o tym przeczytać choćby w opracowaniach śp. Doktora Sowy.
[quote=“Simcode, post:5, topic:13618, full:true, full:true”]
W zasilaniach obiektów kablem nie są wymagane ogranicznki T1 .
Można o tym przeczytać choćby w opracowaniach śp. Doktora Sowy.
[/quote]
Te opracowania znam.
[/quote] [quote=“Simcode, post:5, topic:13618, full:true, full:true”]
Podobno w Rzeszowie w rozdzielnicy mieszkaniowej nie znajdziesz ochronnika.
[/quote]
W rozdzielnicy mieszkaniowej na 5 piętrze to pewnie coś brakuje, a właśnie tam upakowane wszelaką elektroniką mieszkanie, plus inne urządzenia elektroniczne.
Podając rozporządzenie zaznaczyłem z p. zm i że to tekst jednolity.
Tablica mieszkaniowa wykonana zgodnie ze schematem, instalacja z 2016 roku. Deweloperka w Szczecinie. Pytałem dlaczego w schemacie brak ograniczników przepięć, dowiedziałem się że ograniczniki są po jednym na piętro, w tablicy z licznikami. Czy faktycznie są i jakie, nie drążyłem tematu bo aż tak mnie to nie ciekawiło
Rozdzielnica mieszkaniowa dewelopera Wrocław. Lokal w szeregówce posiadającej po dwie kontygnacje. Zasilanie kablem ziemią. Rozłącznik i ochronnik dałbym na dole, bo zasilanie przychodzi od dołu. No cóż wykonawca zrobił co chciał.
[quote=“STANCA, post:8, topic:13618, full:true, full:true”]
… Zasilanie kablem ziemią. Rozłącznik i ochronnik dałbym na dole, bo zasilanie przychodzi od dołu…
[/quote]
Hi
Robiłem podobnie, jeżeli kabel od dołu to na dole rozłącznik a jeżeli od góry to u góry rozłącznik.
Ale zawsze był problem z wyginaniem i układaniem grubych przewodów.
Teraz robię tak że przewody zasilające np. wypuszczam od dołu i wyprostowane układam do góry bez robienia dodatkowych zapasów podłączam do rozłącznika na samej górze.
Przewody zasilające nie zabierają miejsca w rozdzielni.
W razie gdyby zasilanie się upaliło to przeniósł bym rozłącznik niżej aby uzyskać zapas.
Rozłącznik i ochronnik dałbym na dole, bo zasilanie przychodzi od dołu.
[/quote]
Robiłem podobnie, jeżeli kabel od dołu to na dole rozłącznik, a jeżeli od góry to u góry rozłącznik.
[/quote]
I przy tym pozostań, tu chodzi o ochronę przeciwprzepięciową.
Oj ciężki temat. W rozporządzeniu jest napisane , że w instalacji elektrycznej należy stosować środki ochrony przeciwprzepięciowej ale sprecyzowania gdzie to już nie ma Teraz w Rozdzielnicy głównej budynku masz T1+ T2 (zazwyczaj tak jest). Jest to jakby nie patrzeć część instalacji elektrycznej całego budynku .
Nie spotkałem się prawdę mówiąc żeby dodatkowo w rozdzielnicach mieszkaniowych ktoś projektował T2. Znając za to skąpstwo deweloperów to nawet trudno mi sobie wyobrazić żeby ktoś wyraził zgodę na takie dodatkowe koszty.
[quote=“STANCA, post:4, topic:13618, full:true, full:true”]
[quote=“STANCA, post:4, topic:13618, full:true, full:true”]
[/quote]
Pytanie.
Co napisałeś w uwagach protokołu pomiarowego do tego tematu?
[quote=“marcin225, post:11, topic:13618, full:true, full:true”]
Oj ciężki temat. W rozporządzeniu jest napisane , że w instalacji elektrycznej należy stosować środki ochrony przeciwprzepięciowej ale sprecyzowania gdzie to już nie ma
[/quote]
Jak to nie ma, odwołują się do Polskich Norm!!!
Dz.U. 2015 poz. 1422
Instalacja elektryczna
a także [size=150]wymagań Polskich Norm[/size] odnoszących się do tych instalacji i urządzeń,[size=150] powinny zapewniać[/size]:
(…)
[size=150]ochronę przed porażeniem prądem elektrycznym, przepięciami łączeniowymi i atmosferycznymi, powstaniem pożaru, wybuchem i innymi szkodami[/size];
(…)
Wiem, że to ciężki temat, w różnych częściach kraju różnie interpretują przepisy projektanci, dodatkowo analiza zagrożeń przeprowadzana jest w dowolny sposób.
Tam gdzie deweloperka przepisy są jedne oszczędzaj kasę.
Nie spotkałem się żeby w budynku wielorodzinnym ktoś projektował w każdej rozdzielnicy mieszkaniowej ochronnik jeżeli w RG jest T1 + T2. Mało tego to bywałem w wielu hotelach i nie kojarzę żeby w rozdzielnicach pokojowych ochronniki były ( a zaglądam ).
W ogóle nie ma o czym gadać ktoś kto projektuje to wie jak to wygląda. Deweloper potrafi zmienić sobie założenia projektowe byle mu inspektor (też często z uprawnieniami projektowymi) zatwierdził zmianę. Nawet projektanta nie pytają o zdanie. Zaprojektujesz rozdzielnicę mieszkaniową z kilkoma RCD na solidnych aparatach a nagle się okazuje że wykonują z 1 RCD 3-faz na całość a aparatura w porywach ETI
Kolejny temat o ochronie przeciwprzepięciowej – oczywiście jaka ona jest nieprawidłowa = niezgodna z przepisami itp. Instalacje w bud. wielorodzinnym są wykonywane wg projektów i zarówno projektanci i wykonawcy i inspektorzy nadzoru mają uprawnienia budowlane i taaakie duuuże stemple. Wszyscy są uczestnikami procesu budowlanego i oczywiście należą do OIIB. Więc tam koledzy skierujcie swoje uwagi o nierzetelnych instalacjach. W izbach są komisje ds. etyki zawodowej więc to one powinny zareagować. Zrozumcie – użalając się na forum nic nie zdziałacie. W/w elektrycy tj projektanci, wykonawcy i inspektorzy tu nie zaglądają.
Na marginesie: kol. Paniki pisze o ogranicznikach „coś w stylu ETI/Eaton…”, więc informuję, że te aparaty są typu 1-2-3 a nie w stylu. Klasa C to też historia. A kol. Stanca nie musi pisać tak dużymi literami, normalny druk wszyscy widzą. Zaś do kol. marcin225 – określenie „ w porywach ETI” jest pejoratywną oceną tego producenta, więc zapytam skąd takie mniemanie. Dla mnie ETI jest OK.
I jeszcze jedno – wszystkie moje instalacje mają właściwe ograniczniki. Żadne tam pomarańczowe B+C. A co montują lub nie montują inni to mnie tak naprawdę nie interesuje.
[quote=“domsat, post:15, topic:13618, full:true, full:true”]
. Zaś do kol. marcin225 – określenie „ w porywach ETI” jest pejoratywną oceną tego producenta, więc zapytam skąd takie mniemanie. Dla mnie ETI jest OK.
[/quote]
Z doświadczenia Kolego ETI zaprzestaliśmy już dawno używać bo nie lubię wracać co chwila na budynki z powodu wadliwego osprzętu. Raz miałem sytuację , że na kilkanaście RCD 3 sztuki były wadliwe. Nie wiem jak jest obecnie bo nie używamy ETI od kilku lat ale raz się zraziłem ii wystarczy. Już bym chyba wolał Hagera montować niż ETI.
[quote=“STANCA, post:1, topic:13618, full:true, full:true”] Kto i na jakiej podstawie zwalnia projektanta z przepisu zawartego w PRAWIE BUDOWLANYM?[/quote] W rozdzielnicy głównej bloku ochronniki są instalowane, co zaspokaja wymagania Rozporządzenia.
Najpierw pytanie - co to jest przepięcie ?
Przepięcia to impulsy o wartości szczytowej większej niż 1,5kV.
Na impulsy o mniejszej wartości szczytowej ochronnik nie reaguje.
Czy takie impulsy pojawią się w sieci elektrycznej bloku mieszkalnego ?
Bloku mieszkalnego w którym w rozdzielnicy głównej są zainstalowane ochronniki.
Nie pojawią się, bo nie ma źródła takich przepięć.
W instalacji bloku nie przewiduje się takich przepięć.
Przewidywane przepięcia z sieci energetycznej i instalacji odgromowej likwidują ochronniki w rozdzielnicy głównej bloku.
Przewidywane przepięcia z sieci energetycznej i instalacji odgromowej likwidują ochronniki w rozdzielnicy głównej bloku.
[/quote]
Dyskuja trwa, dzięki.
Proszę o przykłady, może być kawałek projektu. Tam gdzie ja byłem ogarnęła mnie ślepota i nic nie widziałem.
Złóżmy dali co trzeba na dole, a czy na 11 piętrze to dalej ochroni od przepięć łączeniowych i gromu z jasnego nieba w dach i przeskokach do instalacji wewnętrznych?
To właśnie jest temat do pokazywania przykładów jak to w kraju wygląda.
[quote=“CYRUS, post:18, topic:13618, full:true, full:true”]
Nie pojawią się, bo nie ma źródła takich przepięć.
W instalacji bloku nie przewiduje się takich przepięć.
[/quote] Poprzesz Kolego czymś tą teorię ? …mam troche inne zdanie poparte przykładami z życia, ale może się mylę.