Nakaz Staży Pożarnej - wykonać główny wyłącznik prądu

Kolego z całym szacunkiem na podstawie jakich przepisów ma to prawo , prosiłem tylko o wymienienie tych przepisów i cisza. Znajdź przepis i wskaż który mówi o tym. To że napiszemy sobie że pan strażak ma taki przywilej to za mało. Bo idąc twoją ideologią to jeśli mam samochód 40 letni to mam mieć euro 4 na wydechu, tak bo pan w stacji diagnostycznej ma taki przywilej.

Dam ci inny przykład mam okazję eksploatować suwnicę ma blisko 60 lat jak myślisz co ma wspólnego z dzisiejszymi przepisami UDT nic albo bardzo nie wiele, bo nie odpowiada wielu ich aspektom . Ale do póki nic nie będę zmieniał remontował, to ważne papiery będę miał i co roku będzie przechodzić ważność. To samo jest w tym przypadku. Jako że nie znamy powodu tej decyzji pana strażaka, (bo mogła być słuszna ) nic nie wiemy o pracach w tym budynku czy był remontowany zmieniany etc.

Ale podejście, że ma być bo tak chce pan strażak jest z góry anachronizmem.

No niestety przepisy przeciwpożarowe nie znają “stanu zastanego”, jakie to przepisy - już koledze napisałem, ale powtórzę: ROZPORZĄDZENIE MINISTRA SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI z dnia 7 czerwca 2010 r. w sprawie ochrony przeciwpożarowej budynków, innych obiektów budowlanych i terenów.

A teraz po kolei:

1. budynek oddany 40 a nawet 100 lat temu podlega postanowieniom w/w rozporządzenia o czym można przeczytać w rozdz. 11 (więc przykład kolegi Simcode z samochodem, czy suwnicą jest tu nie na miejscu - kolega podaje przykłady “stanów zastanych” )
  2. wobec powyższego “strażak” przeprowadzający kontrolę obiektu może egzekwować dostosowanie starego obiektu do w/w , aktualnego rozporządzenia
  3. wyłącznik przeciwpożarowy egzekwuje na podstawie : par.4, ust.2, pkt 2

W tym rozporządzeniu jest ten paragraf?

Owszem … w rozdziale 2

A kolega czytał rozdział 11 .

Tak, czytałem, ale może kolego … dąż do sedna, bo zajmujemy forum nic nie wnoszącymi pytaniami i odpowiedziami : czy jest? - jest , czytałeś - czytałem.

Lawiruje kolega wokół zagadnień dotyczących ewakuacji (patrz tytuł rozdz. 4-go, w którym jest par. 16) , który nic nie ma do wył. ppoż.

Nie , strażak uznał budynek jako zagrożenie , tak uznał , więc pokazuję że nie dotyczy to budynków w oparciu o stare rozporządzenie. Po za tym strażak pisze cytat ;
w związku z Przepisy rozporządzenia stosuje się przy projektowaniu, budowie i
przebudowie oraz przy zmianie sposobu użytkowania budynków oraz budowli nadziemnych i
podziemnych spełniających funkcje użytkowe budynków, a także do związanych z nimi
urządzeń budowlanych, z zastrzeżeniem
Żeby kolega nie myślał że jestem przeciwny budowaniu wyłączników Ppoż absolutnie . Jestem przeciwny zarabianiu pieniędzy przez pewnych ludzi związanych z tą branżą . I naciąganiu właścicieli na koszty.

No właśnie dotyczy , patrz rozdz. 11 .
I może to tyle mojego udziału w tym temacie bo zaczynamy sie przerzucać : tak/nie. Interpretacje w/w rozporządzeń i “naszych wypocin” zastawmy szanownym forumowiczom.

Być może wyjaśnieniem będzie ten przepis:

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. (Dz.U.2002.75.690, z późn. zm. - stan na dzień 04.09.2015).

“§ 207. (…)
2. Przepisy rozporządzenia dotyczące bezpieczeństwa pożarowego, wymiarów schodów, o których mowa w stosuje się, z uwzględnieniem również do użytkowanych budynków istniejących, które na podstawie przepisów odrębnych uznaje się za zagrażające życiu ludzi.”

Polecam jeszcze lekturę orzeczeń sądów w podobnych sprawach. W google można poszukać pod hasłem “II SA/Kr 1495/04” albo “II OSK 516/13”.

No to wyjaśniamy ;
Przepisy rozporządzenia dotyczące bezpieczeństwa pożarowego, wymiarów
schodów, o których mowa w

&68 ust1
Graniczne wymiary schodów stałych w budynkach o różnym przeznaczeniu
określa tabela:
istniejących, które na podstawie przepisów odrębnych uznaje się za zagrażające życiu ludzi.[/b]
a także oświetlenia awaryjnego, o którym mowa w Przepisy rozporządzenia stosuje się przy projektowaniu, budowie i
przebudowie oraz przy zmianie sposobu użytkowania budynków oraz budowli nadziemnych i
podziemnych spełniających funkcje użytkowe budynków, a także do związanych z nimi
urządzeń budowlanych, z zastrzeżeniem 207 ust. 2.
2. Przy nadbudowie, rozbudowie, przebudowie i zmianie sposobu użytkowania:

1. budynków o powierzchni użytkowej nieprzekraczającej 1.000 m2,
  2. budynków o powierzchni użytkowej przekraczającej 1.000 m 2, o których mowa w art. 5
    ust. 7 pkt 1-4 i 6 ustawy z dnia 7 lipca 1994 r. - Prawo budowlane
  • wymagania, o których mowa w Przy nadbudowie, rozbudowie, przebudowie i zmianie sposobu użytkowania
    budynków istniejących o powierzchni użytkowej przekraczającej 1.000 m2 wymagania, o
    których mowa w , z wyłączeniem wymagań charakterystyki energetycznej, mogą być
    spełnione w sposób inny niż określony w rozporządzeniu, stosownie do wskazań, o których
    mowa w ust. 2, uzgodnionych z właściwym komendantem wojewódzkim Państwowej Straży
    Pożarnej lub państwowym wojewódzkim inspektorem sanitarnym, odpowiednio do
    przedmiotu tej ekspertyzy.
    My ciągle nie wiemy powodu tej ekspertyzy bo jak pisałem mogła być słuszna .

Według mnie w par. 207 ust. 2 są wymienione oddzielone przecinkami przepisy dotyczące:

• bezpieczeństwa pożarowego,
  • wymiarów schodów, o których mowa w

Chcąc uznać rację kolegi musielibyśmy stwierdzić dlaczego ten kapitan Ppoż nie nakazał zabudować oświetlenia awaryjnego w tej opinii . Druga kwestia to w 3/4 kamienic czynszowych w Polsce należy wymienić schody i zabudować oświetlenie awaryjne. Coś tu nie gra . Ja dostrzegam ten problem jaki mają strażacy podczas pożaru i dlaczego każą budować te wyłączniki .

Bo par. 181 rzeczonego rozporządzenia tego nie wymaga dla budynków mieszkalnych:

"§ 181. 1. Budynek, w którym zanik napięcia w elektroenergetycznej sieci zasilającej może spowodować zagrożenie życia lub zdrowia ludzi, poważne zagrożenie środowiska, a także znaczne straty materialne, należy zasilać co najmniej z dwóch niezależnych, samoczynnie załączających się źródeł energii elektrycznej oraz wyposażać w samoczynnie załączające się oświetlenie awaryjne (zapasowe lub ewakuacyjne). W budynku wysokościowym jednym ze źródeł zasilania powinien być zespół prądotwórczy.
2. Awaryjne oświetlenie zapasowe należy stosować w pomieszczeniach, w których po zaniku oświetlenia podstawowego istnieje konieczność kontynuowania czynności w niezmieniony sposób lub ich bezpiecznego zakończenia, przy czym czas działania tego oświetlenia powinien być dostosowany do uwarunkowań wynikających z wykonywanych czynności oraz warunków występujących w pomieszczeniu.
3. Awaryjne oświetlenie ewakuacyjne należy stosować:

1. w pomieszczeniach:
    a) widowni kin, teatrów i filharmonii oraz innych sal widowiskowych,
    b) audytoriów, sal konferencyjnych, czytelni, lokali rozrywkowych oraz sal sportowych, przeznaczonych dla ponad 200 osób,
    c) wystawowych w muzeach,
    d) o powierzchni netto ponad 1.000 m2 w garażach oświetlonych wyłącznie światłem sztucznym,
    e) o powierzchni netto ponad 2.000 m2 w budynkach użyteczności publicznej, budynkach zamieszkania zbiorowego oraz w budynkach produkcyjnych i magazynowych,
  2. na drogach ewakuacyjnych:
    a) z pomieszczeń wymienionych w pkt 1,
    b) oświetlonych wyłącznie światłem sztucznym,
    c) w szpitalach i innych budynkach przeznaczonych przede wszystkim do użytku osób o ograniczonej zdolności poruszania się,
    d) w wysokich i wysokościowych budynkach użyteczności publicznej i zamieszkania zbiorowego.
  1. Awaryjne oświetlenie ewakuacyjne nie jest wymagane w pomieszczeniach, w których awaryjne oświetlenie zapasowe spełnia warunek określony w ust. 5 dla awaryjnego oświetlenia ewakuacyjnego.
  2. Awaryjne oświetlenie ewakuacyjne powinno działać przez co najmniej 1 godzinę od zaniku oświetlenia podstawowego.
  3. W pomieszczeniu, które jest użytkowane przy wyłączonym oświetleniu podstawowym, należy stosować oświetlenie dodatkowe, zasilane napięciem nieprzekraczającym napięcia dotykowego dopuszczalnego długotrwale, służące uwidocznieniu przeszkód wynikających z układu budynku, dróg komunikacji ogólnej lub sposobu jego użytkowania, a także podświetlane znaki wskazujące kierunki ewakuacji.
  4. Oświetlenie awaryjne należy wykonywać zgodnie z Polskimi Normami dotyczącymi wymagań w tym zakresie."

To rozumiem , takie argumenty w kwestii oświetlenia awaryjnego mnie przekonały . Dzięki za zwrócenie uwagi na ten aspekt.
Co tylko jednak potwierdza że kwestii wyłączników Ppoż nakazy inspektorów są mocno naciągane.

Mam nadzieję, że Koledzy pamiętają o tym, że oświetlenie awaryjne dzielimy na:

• oświetlenie zapasowe
  • awaryjne oświetlenie ewakuacyjne.
    To drugie z kolei dzieli się na
  • oświetlenie dróg ewakuacyjnych
  • oświetlenie strefy otwartej
  • oświetlenie strefy wysokiego ryzyka.

Pamiętam. Podział ten wynika z normy PN-EN 1838:2005.

Nie piłem do Ciebie :wink: