Witam!
-Do Kol. Megabajt:
-Cytuję: „[…] bezpieczeństwo przy obsłudze urządzeń elektrycznych stało na skraju przepaści, teraz każda nawet niewielka modernizacja instalacji elektrycznej jest krokiem naprzód.” (-Koniec cytatu).
-Propozycja zmiany sensu mojej wypowiedzi świadczy o tym, że Kol. Megabajt jest przeciwnikiem jakichkolwiek zmian w starych instalacjach. –Proponuję nowy wątek:
„Modernizować czy wycinać stare instalacje?”
-Pozdrawiam!
-EDI
Oczywiście modernizować!!!
Nikogo na świecie nie stać na “wycięcie” starych instalacji.
Temat jest generalnie do niczego bo trzeba najpierw zdefiniować co to znaczy:
- modernizować (w jakim zakresie???)
- wycinać (jak daleko posunąć wycinanie ??? - do złącza, trafa amoże tylko rozdzielni mieszkaniowej?)
- co to jest stara instalacja?
Zdefiniuj Edward pytanie bo jest ono rzuconje sobie a muzom!
Witam
Wycinać obwody gniazd - bo nie ma co modernizować.
Co daje modernizacja?
Dołożenie trzeciego przewodu - żeby zastosować RCD, wydaje mi się bezsensu, bo jak wprowadzam trzeci przewód to czemu nie od razu 3x?
Koszty przewodów dla mieszkania 4-pokojowego tj.300-400zł, więcej i tak będzie kosztowała robocizna.
Druga sprawa to stan przewodów AL po 20-30 latach użytkowania. Te przewody palą się nie tylko w punktach połączeń, ale także w ścianach.
Nie wiem jak można zmodernizować taką instalację, żeby po 2-3 latach znowu się coś nie popaliło??
Modernizacja ma sens w jednym przypadku: wymieniam wszystkie przewody od gniazdek, a zostawiam obw.oświetleniowy na przewodach AL. Oczywiście układ TN-C-S i RCD chroniący wszystkie obwody (jeden RCD wspólny lub na każdym obwodzie - to zależy od kasy)
Pozdrowienia
Sąsiad zmodernizował instalację? Uziemił PEN, bo administrator zaczął prace z ekipą, która mu kiedyś spaliła magnetowid!
Zamieszczam swoją wypowiedź z poprzedniego wątku:
Wycinać albo nie robić nic poza konserwacją i czekać na śmierć techniczną instalacji. Instalacja była w momencie jej wykonywania zgodna z prawem. dlaczego mamy ją “polepszać”.
Co da półśrodek typu RCD w TNC?
Jeżeli nie mamy kasy na wymianę całej instalacji wymieńmy ją etapami zaczynając od miejsc najbardziej zagrożonych (np. kuchnia i łazienka w domku) dostosowyjąc całą instalajcję w pomieszczeniu do nowych przepisów. tłumaczenie o braku kasy nie zawsze jest uzasadnione - na tynku piękne farby i glazury a pod tynkiem aluminium.
Pozdrawiam Marek.
Witam!
-Kol. Arkadiusz każe mi zdefiniować:
1)-Modernizować: mam na myśli takie działania, które już opisał (-po Kol. Arkadiuszu) Kol. Zbigol zaczynając słowami:
„Modernizacja ma sens w jednym przypadku: wycinam wszystkie przewody od gniazdek, a pozostawiam obwód oświetleniowy na przewodach Al . Oczywiście układ TN-C-S i RCD chroniący wszystkie przewody ( jeden RCD wspólny lub na każdym obwodzie –to zależy od kasy).”
2)-Wycinać: -to znaczy usuwać stare przewody. –Jak daleko posunąć się z tym wycinaniem? -To właśnie temat do dyskusji.
3)-Stara instalacja: -Instalacja w układzie TN-C
(-dwuprzewodowa i czteroprzewodowa).-To instalacja wykonana przewodami z żyłami aluminiowymi, o małych przekrojach.
-Kol. Marek odpowiedział częściowo, co oznacza wymiana etapami. –O takie wypowiedzi mi chodzi w tej dyskusji, więc zacytuję:, „Jeśli, nie mamy kasy na wymianę całej instalacji, wymieńmy ją etapami zaczynając od miejsc najbardziej zagrożonych (-np. kuchnia, łazienka w domku) dostosowując całą instalację w pomieszczeniu do nowych przepisów.” (-Koniec cytatu).
-Ja zaczynam od wymiany bezpieczników topikowych na
S-301B10A czy B16A (-czyli w miejsce starych bezpieczników montuje nowe rozdzielki z S-kami). –Czy popełniam przestępstwo tak modernizując instalację?
-Pozdrawiam!
-EDI
A mogło być tak pięknie… Grzebiąc w mojej instalacji TN-C oczywiście stwierdziłem, że przewody są … 3-żyłowe i z Cu !
Widocznie akurat takie wpadły w rękę wykonawcy bloku w połowie lat 70-tych. Albo Projektant wyszedł przed orkiestrę - nie, to chyba niemożliwe…
Niestety niewielkie są szanse ich właściwego wykorzystania, bo brak zapasu przewodów, a najczęściej zbędną żyłę obcięto na krótko. Tak często radość miesza się z rozczarowaniem.
Więc nadzieje na modernizację, nawet w przypadku takiego “cudu” wyglądają kiepsko.
Witam!
-Liczyłem na większy udział Kol. na Forum w tym nowym temacie. Zamierzam świadomie odciągnąć uwagę od najbardziej popularnego wątku i (-w tym właśnie temacie) udowodnić sens modernizowania instalacji elektrycznych wykonanych w układzie TN-C.
-Zadam drugie pytanie:
-Jeśli ktoś chce sobie wyremontować kuchnię czy łazienkę w bloku mieszkalnym (-zrobić wysoki standard) i wie, że długo jeszcze nie doczeka się wymiany instalacji w całym budynku, to czy mam prawo zmodernizować jego instalację kładąc nowe przewody trzyżyłowe przed położeniem kafelków?
–Nie robiąc zbyt wielkiego bałaganu, mogę wymienić bezpieczniki topikowe na wyłączniki typu S-301 B16A czy 10A i położyć nowe przewody do kuchni i łazienki.
–Jak mam za sobą już taki etap modernizacji, to bez przeszkód mogę zamontować wyłącznik różnicowoprądowy w układzie TN-C-S.
-Pozostaje namówić właściciela mieszkania na wymianę przewodów zasilających gniazdka w pokojach i mamy następny etap modernizacji instalacji. –Też można to zrobić delikatnie, bez większego bałaganu, bez wynoszenia się z domu mieszkańców.
-Tak prowadząc tok rozumowania jest miejsce na zamontowanie wyłącznika różnicowoprądowego w modernizowanej instalacji TN-C, gdzie część pozostaje dwuprzewodowa, a nowa część jest trzyprzewodowa (-tam, gdzie trzeba bolca w gniazdku).
-Pozdrawiam!
-EDI
Witam
Przykład z życia a dokładnie z rodziny.
Generalny remont kuchni w bloku:
- wymiana instalacji elektrycznej z 2ż na 3ż od tabl. rozdz. do wszystkich odbiorników en. el. w kuchni + RCD dla tych obwodów
- wymiana instalacji wod-kan całość(również piony) - z tym największy problem, ponieważ trzeba było przekonać sąsiadów z klatki na ww. wymianę pionów
- meble
- kuchenka
- kafelki
- itp.
Przypuszczam, że jak dojdzie do remontu łazienki to będzie tak samo.
Jestem na TAK!!!
Pozdrawiam
Marcin R
Wycinać czy remontować? Macie Koledzy potencjalnego klienta?
Dajcie znać jak brakuje Wam mocy przerobowych. Postaram się go przekonac do wymiany.
Z góry serdecznie dziękuję.
Pozdrawiam Marek.
Witam!
-W podsumowaniu dyskusji, której mnie nie udało się zakończyć, Kol. Czesław napisał:
„Rozwiązanie w oparciu o normy niemieckie pozwala na poprawę bezpieczeństwa porażeniowego w odniesieniu do pojedynczych urządzeń. Jednak nie zastąpi właściwego rozwiązania, jakim jest modernizacja całej instalacji w celu uzyskania układu TN-C-S.”
(-Koniec cytatu.)
-Ponieważ Kol. Czesław wypowiedział się tym samym za modernizacją instalacji, zapraszam do dyskusji w tym temacie.
-Pozdrawiam!
-EDI
Witam!
-Nikt nie chce iść drogą …, którą wskazałem w tym wątku.
-Sam muszę ciągnąć ten temat, bo mam jeszcze wiele do powiedzenia.
-Obiecałem wyjaśnić wszystkie słabości starych instalacji wykonanych w układzie TN-C.
-Największym błędem w obwodach gniazdek jest wykonanie pętli rozwieranych przy wymianie chociażby jednego gniazdka.
–Te pętle często same się rozwierają, gdy luźne są gniazdka
(-przy wyciąganiu wtyczki). –Elektryk jest wzywany do takich instalacji, gdy właściciel nie wie, co jest grane, bo już dobrze namieszał.
–Wiele ciekawych zjawisk mógłbym opowiedzieć na ten temat.
–Nawet uczonemu, doświadczonemu Elektrykowi niektóre zjawiska trudno by było wyjaśnić. –Wiem z doświadczenia, że wielu Elektryków nadal robi takie pętle w nowych instalacjach
i te numery im przechodzą.
-Jeden z ostatnich klientów chciał, żebym mu tak łączył pętlę, bo gniazdka są do tego przystosowane (-zrobiłem oczywiście po swojemu).
-Dziwię się, że nikt w tym temacie nie chce dyskutować, jak można polepszyć stare instalacje bez wielkich kosztów i jak wykonywać nowe instalacje.
-Kol. Megabajt w wypowiedzi z godz.18:53 poruszył temat niewłaściwego wykonywania nowych instalacji przez Elektroinstalatorów lub Budowlańców. –Szkoda, że nie w tym temacie.
-Pozdrawiam!
-EDI
Witam
Kol.Edi zaciekawił mnie negatywną oceną pętli w obwodach gniazd.
Sam u siebie dużo czasu zmarnowałem, gdy próbowałem zlokalizować przerwę w pętli - przy okazji okazało się, że była wcześniej jeszcze jedna przerwa.
Problemy z lokalizacją usterki to jest fakt - ale czy takie instalacje są błędem??
W przypadku inst. AL moim zdaniem to było dobre rozwiązanie, bo gdy mamu żelazko podpięte w środku pętli to zasilanie jest praktycznie równoległe - przewody tak się nie przegrzewają.
Zbigol
Ja również jestem ciekaw jakie wady ma obwód wykonany jako pętla. Z pewnością podnośi niesawodność zasilania i jest to zaleta. Zbigol wskazał na zmniejszenie obciążenia przewodów - też zaleta, gdzie więc wady?
Witam!
-Tu się kłania „Filozofia Wiedzy Technicznej”.
-Zacytuję samego siebie:
„-Największym błędem w obwodach gniazdek jest wykonanie pętli rozwieranych przy wymianie chociażby jednego gniazdka. –Te pętle często same się rozwierają, gdy luźne są gniazdka (-przy wyciąganiu wtyczki).” (-Koniec cytatu).
-Pofilozofujmy:
-Czy z tych dwóch zdań wynika, że jestem przeciwny wykonywaniu zasilania gniazdek w pętlę?
-Jestem przeciwnikiem wykonywania pętli, w których do wymiany chociażby jednego gniazdka trzeba ją rozewrzeć.
-Kol. Arkadiusz i Zbigol są ciekawi mojej wiedzy technicznej w temacie wykonywania pętli.
-Jak wspomniałem wcześniej, już piąty rok wykonuję instalacje elektryczne w domkach jednorodzinnych.-Przez te lata temat ten stał się moim tematem życia codziennego.
-W tym czasie zgromadziłem chyba wszystkie najlepsze, najnowsze lektury na dany temat.
-To, co teraz powiem, nikt nie znajdzie w żadnym podręczniku naukowym napisanym przez Klasyków czy Filozofów Wiedzy Technicznej.
-Wykonuję zasilanie gniazdek w układzie pętli zamkniętej (-zwartej na stałe).
-I tyle „Filozofii Wiedzy Technicznej”.
-Pozdrawiam!
-EDI
Witam Pana Wójcika.
Temat odbiegł od tytułu i bardzo mnie zainteresował.
Popełniłem parę instalacji wykonanych w ten sposób, że przewód załamany w pętlę wprowadzałem z góry do puszki i bez przecinania żył przyłączałem do gniazda.
Pańska metoda jest inna?
Pozdrawiam Marek
ps.
Czy brak adresu to przeszkoda by prowadzić rozmowy?
Staram się nikogo nie urazić za żarty przepraszam .
Witam!
-Temat mieści się w ramach tytułu „Modernizować, czy wycinać stare instalacje?”.
-Mogę tu udowodnić, że wykonywane są obecnie instalacje, które tuż po wykonaniu należałoby modernizować.
-Odpowiadając na pytanie, Kol. Marka, powiem, że podobnie, ale nie tak samo.
-Jeśli, wykonamy to tak, jak opisuje Kol. Marek, to jak podłączymy gniazdko, które nie ma możliwości podłączenia
„na oczko” (-bez przecinania drutu) np. firmy Legrand.
-„Bingo” –daje takie możliwości, ale przy pętli przewodami
3 x 1,5 mm², a nie 3 x 2,5 mm².
-Ciekawy temat o modernizowaniu nowych instalacji.
–A mieliśmy tylko stare instalacje modernizować.
-Pozdrawiam!
-EDI
Jeżeli mowa o medernizacja nowych instalacji wykonanych w TN S to nie popadajmy w skrajność. Zostawmy je w spokoju. powinny wytrzmać kilkadziesiąt lat - niektórzy chcą nie wymieniać instalacji TNC.
Logicznie myśląc-> żebu do gniazda dochodziła 1 żyła to z pętli muci być połączenie → uzyskujemy podobny efekt jak przy puszkach instalacyjnych przy suficie tylko połączenie krótsze bo może być w puszcze gniazda → nic nam to nie daje → chyba, że chodzi o to żeby z ostatniego gniazda zamknąć pętlę i nie ciąć przewodu pętli przy łączeniu . Jeżeli tak to na co łączyć.
Pozdrawiam i ponawiam pytanie
Czy brak adresu to przeszkoda by prowadzić rozmowy?
Staram się nikogo nie urazić za żarty przepraszam .
Witam!
-O braku czyjego adresu Kolega Marek pisze?
-Naprawdę, ja nie rozumie tego pytania.
-Odnośnie logicznego myślenia podpowiem pytaniem na pytanie:
-Czy widział Kolega w sklepie bardzo głębokie puszki instalacyjne?
-Czy widział Kolega w sklepie listwy łączeniowe 12 polowe od 2,5 mm² do 16 mm²?
-Jeśli jestem niegrzeczny, to z góry przepraszam, ale uważam nadal, że nowe instalacje również należałoby już modernizować.
-Pozdrawiam!
-EDI
Zastanawiam się dlaczego przewody w gniazdku mają się rozłączać przy wkładaniu i wyciąganiu wtyczki. Przy dobrze skręconym gniazdku nie ma problemów - przez lata nie miałem takiej usterki. Utlenianie się przewodów AL to inna sprawa.
Kol. Edi pisze o inst. w domkach jednorodzinnych są jeszcze bloki ze ścianami z żelbetu i robienie puszek w takim mieszkaniu jest delikatnie mówiąc uciążliwe. Układanie przewodów moim zdaniem jest najprostrze od gniazdka do gniazdka (w układzie w pętli lub nie). Moim zdaniem nie ma później żadnych problemów jak wszystko stręci się jak należy.
Pozdrowienia
Zbigol