witam kolegów
spotkałem się aktualnie z dośc niecodziennym zjawiskiem : moc bierna pojemnościowa (dodam w dużym biurowcu). Czy ktoryś z kolegów przerabiał ten temat? Czy zwykłe regulatory stosowane w bateriach kondensatorów poradzą sobie z “baterią dławików”?
Nic niezwykłego, rozległa sieć, kilometry przewodów pod napięciem a bez obciążenia, do tego stare lampy jarzeniowe z kondensatorami w środku oraz zasilacze komputerowe, nawet w stanie stand-by, zasilacze UPS; wszystko to składa się na generowanie mocy biernej pojemnościowej.
Na przykład MRM-12 tak.
Ciekawe czy przy dużej asymetrii obciążeniowej regulator zda egzamin.
A ja bym podejrzewał raczej nowoczesne oprawy ledowe, a raczej ich zasilacze. Trzeba przeprowadzić analizę i dopiero coś dobrać bo inaczej się nie da.
dzięki kolegom za cenne sugestie. Szczerze mówiąc jestem w tym budynku przed badaniem analizatorem, na razie fakt mocy biernej pojemn. stwierdziłem na podstawie rachunku (czekam na oficjalne zlecenie), więc nie wiem jeszcze dokładnie o jakiej skali zjawiska mówie (na pewno warto komensować bo to kwota na poziomie 1100zł /m-c), żeby było ciekawiej, rachunek wykazuje równieć obecność mocy b. indukcyjnej (ok 1000zł/m-c).
też tak pomyślałem , ale po analizie inst. ośw. LEDów nie znalazłem, co najwyzej kilkanascie na kilkaset lamp swietlówkowych bezdławikowych (które ewentualnie mógłbym podejzewać o charakter pojemnosciwy,ale to raczej nie ta skala )
to już przerabiałem,budynek na pewno ma asymetrie obciążenia, oczywiście bardziej kosztowny układ kompensacji trzech faz indywidualnie (więc 3 regulatory), ale oczywiście o tym musza zdecydować pomiry tg fi w funkcji czasu.
to chyba najprawdopodobniejszy scenariusz , po prostu musze to wyłapać z pomiarów, ale przyznam że mnie zaskoczył.
kolego e-sparks czy ów regulator poradzi sobie z kondensatorami i dławikami jednoczesnie (nie miałem okazji kompensować biernej pojemnościowej wiec prosze o rade - wiem , są instrukcke, ale zdanie praktyka jest mi bardziej cenne )
Ciężki temat, ale wart uwagi, 2100 zł. miesięcznie daje duże pole do popisu.
Taki rozkład mocy sugeruje generowanie mocy pojemnościowej po godzinach pracy firmy, a indukcyjnej w czasie jej normalnej działalności.
Wystarczy prosty pomiar prądu/mocy w poszczególnych fazach. Bezsprzecznie regulacja cosinusa w każdej fazie jest jak najbardziej lepsza i skuteczniejsza od jednofazowej, ale znacznie droższa. To nie tylko 3 regulatory (lub 3-fazowy regulator), to również część kondensatorów i dławików w wykonaniu 3x230 woltów. Do tego większa ilość styczników, niż normalnie.
Jak najbardziej poradzi sobie, ale (nie obraź się) Ty będziesz miał duże kłopoty.
Praktyk radzi: oblicz i wstępnie określ parametry kompensacji i zamów baterię w firmie, która zajmuje się tym tematem profesjonalnie, da gwarancję, wystawi CE.
Praktyk nie radzi: samemu klepać g…o dla paru groszy więcej i składać baterię w garażu.
Wygląd nie ten i ta jakość…
Jak najbardziej poradzi sobie, ale (nie obraź się) Ty będziesz miał duże kłopoty.
Praktyk radzi: oblicz i wstępnie określ parametry kompensacji i zamów baterię w firmie, która zajmuje się tym tematem profesjonalnie, da gwarancję, wystawi CE.
Praktyk nie radzi: samemu klepać g…o dla paru groszy więcej i składać baterię w garażu.
Wygląd nie ten i ta jakość…
zgadzam sie z tobą w pełni kol e-sparks , jeżeli po pomiarach PF i harmonicznych wyjdzie z tego skomplikowany układ , to wylicze parametry i zlecę wykonaanie - nawet nie będzie mi się chciało budować takiej baterii ( bo to niewielki zysk biorąc pod uwagę ceny za jakie ja kupie podzespoły i cene gotowego zestawu) gdzieś to zlecę i zamontuje gotowca , ale pozwólcie wrócę do tematu po analzie jakości .
Polecam zainstalować hybrydowy kompensator mocy biernej indukcyjnej i pojemnościowej.
W razie problemów chętnie pomogę przy doborze prawidłowego urządzenia.
Nie mam zbyt dużej wiedzy z kompensacji mocy biernej pojemnościowej bo w mojej praktyce mam do czynienia z dużymi ilościami mocy biernej indukcyjnej, ale spotkałem się z kompensatorem mocy biernej pojemnościowej statycznym z regulatorem czasowym zamiast regulatora cosinus fi, co jest rozwiązaniem tańszym a nie mniej skutecznym.
Zgodzę się z kolegą w przypadkach, gdy wartość mocy biernej pojemnościowej ma wartość stałą w czasie. Wówczas możemy zastosować dławik indukcyjny do kompensacji mocy biernej pojemnościowej i zdarza się, że takie dławiki są podłączane do sieci na stałe i właściwie pełnią swoją funkcję. W opisywanym na początku forum przypadku występowania mocy biernej pojemnościowej i indukcyjnej, w rachunku za energię elektryczną, możemy stwierdzić, że moc bierna nie jest stała w czasie. Prawdopodobnie moc bierna pojemnościowa jest generowana poza godzinami pracy, a moc bierna indukcyjna wynika z pracującej wentylacji, klimatyzacji czy też oświetlenia w czasie pracy. W obiektach biurowych bardzo trudno jest przewidzieć charakter obciążenia w czasie. Odbiorcy korzystający z takich obiektów mogą rozpoczynać i kończyć pracę o różnych godzinach, nie wspominając o tym, że sami najemcy mogą się zmieniać, a co za tym idzie zmieniać się też będzie charakter obciążenia. W przypadku takiego obiektu tylko hybrydowy kompensator mocy biernej indukcyjnej i pojemnościowej w wykonaniu asymetrycznym jest w stanie zapewnić całkowity brak opłat ze energię bierną. Występują na rynku regulatory które są w stanie wysterować jednocześnie dławikiem indukcyjnym, kondensatorami 3-fazowymi i kondensatorami 1-fazowymi. Przykładowo potrzebujemy na daną chwilę na fazie L1 – (0,5kvar), L2 – (1kVar), L3 – (-2kVar), regulator załączy 3-fazowy dławik indukcyjny o mocy 2,5kVar, na fazie L1 kondensator 1-faz. 0,5kVar, L2 kondensator 1-faz. 1,5kVar, L1 kondensator 1-faz. 2kVar. Takie rozwiązanie zawsze gwarantuje całkowite wyeliminowanie opłat za energię bierną „bez półśrodków i czarowania klienta, że do zera to się nigdy nie da skompensować”
Ale pojemnościowej to przy tak niesymetrycznych obciążeniach fazowych i czasowych zmianach nie da się wyeliminować ,można je tylko zmniejszyć.
coś bliżej kolego o tym urządzeniu możesz powiedzieć , może jakiś link do karty katalogowej , DTR-ki ? oczywiście rozumię ze wartości mocy kompensowanej (elementów) będą indywidulnie dobrane , ale chetnie coś o tym poczytam , a nieukrywam że nawet gabaryt tej skrzynki jest teraz istotny, bo juz widze że to bedzie problem. narazie chcę zebrać jak najwięcej danych do wliczenia baterii- analizator mogę załozyc dopiero w środę i chcę go z tydzień potrzymać na obiekcie.
Co do wypowiedzi Kolegi Simcode to informuje że da się wyeliminować opłaty za energię bierną oddaną do zera. W przypadku niesymetrycznych obciążeń pojemnością również. Wynika to z faktu możliwości jakie daje hybrydowy kompensator mocy biernej. Mimo że urządzenie posiada dławik symetryczny 3-fazowy to posiada również kondensatory 1-fazowe i to one w połączeniu dają możliwość kompensowania niesymetrycznego pojemności. Pamiętajmy o tym że załączenie dławika indukcyjnego o mocy 1kVar i kondensatora o mocy 0,5kVar daje nam indukcyjność o mocy 0,5kVar mimo iż nie mamy w układzie dławika o takiej mocy. Rzecz tyczy się również każdej fazy z osobna.
Co do prośby Kolegi elmontjs to proponuje odwiedzić stronę kompensacjamocybiernej pl i w zakładce kompensatory mocy biernej znajdziesz urządzenie którego szukasz.
Czy kolega wziął pod uwagę częstotliwość załączania i wyłączania urządzeń ,coś pracuje 30 sek i się wyłącza i za chwile coś innego załącza się i wyłączy reakcje regulatora na te zmienne muszą być i są opóźnione.
Regulator analizuje parametry w czasie rzeczywistym. Możemy ustalić w nim parametr, który odpowiada za szybkość jego działania. Musimy jednak pamiętać o konieczności rozładowania pojemności kondensatorów przed ich ponownym załączeniem. Standardowe rezystory rozładowcze w kondensatorach rozładowują go w czasie do 60sek. W przypadku gdy chcemy uzyskać szybszy czas reakcji kompensatora możemy zastosować rezystory rozładowcze w kondensatorach o mniejszej rezystancji tak by kondensator rozładował się w np. 30 lub 20sek. Gdy potrzebujemy czasów reakcji rzędu kilku sek. lub jej części możemy zastąpić styczniki łącznikami tyrystorowymi i wówczas do kondensatora stosujemy reaktor rozładowczy. Oczywiście pierwsze z przedstawionych rozwiązań jest tańsze i w większości przypadków wystarczające.
No właśnie dlatego tak do końca się nie da zlikwidować pojemnościowej przy zmiennej sieci. Ci co to chcieli zrobić przypłacili to wysmolonymi stycznikami lub pękatymi kondensatorami.
Do kompensacji m.b. pojemnościowej służą dławiki, a przy asymetrii stosuje się jednofazowe elementy (np dławiki ) i trzy regulatory , bądź jeden przystosowany do pracy w sieci asymetrycznie obciążonej np NOVAR 2618 -on reaguje też na zmienność charkteru obciążenia i na zmienność tg fi w funkcji czasu.
Przejrzałem pobieżnie instrukcję do Novara-a: on nie steruje dławikami do kompensacji mocy pojemnościowej, tylko jest “normalnym” regulatorem.
nie miałem jeszcze w ręku tego regulatora , ale z danych wynika że mierzy on “ujemne” wartości PF (chyba że źle odczytałem dane techniczne - nie miałem okazji widziec wersji polskojęzycznej) podobnie jak proponowanu przez Ciebie MRM12 , więc jak rozumię do jego wyjścia należy podpiąć styczniki załączające dławiki.
Kolego e-sparks rzuć okiem na tą instrukcję , rozdz.:4.2.1.2 .
Na tej stronce jest w PDF: