Witam!!!
Jestem na etapie zakupu do firmy miernika lub mierników do pomiarów odbiorczych i okresowych instalacji elektrycznych. Mam prośbę do kolegów jaki miernik lub zestaw mierników wybrać. Proszę o opinie lub sugestie użytkowania danych typów mierników. Jeszcze dodam że interesowały by mnie mierniki Sonela ale też coś podpowiedzcie.
Z góry dziękuję i pozdrawiam!!!
Witam
Zakup miernika to dylemat nie jednego pomiarowca czy elektryka. Są zwolennicy kombajnów pomiarowych lub pojedynczych przyrządów. Tak jak w przyrodzie czy świecie nie ma rzeczy idealnych, sprawą istotną są :
Serwis gwarancyjny i świadectwo wzorcowania
Producent wiarygodny i rzetelny
Cena miernika
Dopuszczalna tolerancja błędu pomiaru to;
Pomiar rezystancji izolacji±30%
Kontrola stanu izolacji sieci±15%
Pomiar impedancji pętli zwarcia±30%
Pomiar rezystancji przewodów ochronnych połączeń wyrównawczych±30%
Pomiar rezystancji uziemienia±30%
Pomiar RCD
a.Pomiar napięcia uszkodzonego±20%
b.Pomiar prądu różnicowego±10%
Ja osobiście używam mierników firmy KEW gdyż posiadałem kiedyś miernik CHAUVIN ARNOUX CA 6115N, po uszkodzeniu mechanicznie wyświetlacza byłem bez tego kombajnu pomiarowego 5 miesięcy, co się wiązało z brakiem możliwości zarabiania tym miernikiem.Podsumując moją opinie trzeba samemu zadecydować Pozdrawiam i życzę szczęśliwego Nowego Roku 2014
Witam!!!
Mam na oku miernik MPI-525 prosiłbym opinie użytkowników takich urządzeń.
Z góry dziękuję i pozdrawiam!!!
Ja bym się jednak zdecydował na FLUKE 1654B.
Witam,
Proponuję zabawę. Proszę oderwać się od marki i napisać dlaczego zdecydowałby się Kolega na Fluka?
Na przykład:
- ja lubię Sonela bo ma bardzo ładne torby na noszenie mierników, serio

- lubię Metrela, bo już kilkanaście lat temu stosował rozwiązania, które niektórzy producenci wprowadzali 10 lat później
- Lubię mierniki firmy DY, ponieważ piszą, że są z Chin przez to cena musi być niższa, ale każdy egzemplarz bez wyjątku przechodzi badanie na świadectwo wzorcowania w Polsce.
- Lubię mierniki Kyoritsu, ponieważ Japończycy nie pozwalają sobie na wypuszczanie niesprawdzonych produktów.
- Nie lubię mierników, które (identyczne) występują w innej obudowie i są sprzedawane pod inną marką zdecydowanie drożej.
- Zwróciłbym jeszcze uwagę na firmę Megger, która rozumie, że miernik to specjalistyczne narzędzie i nie można go sprzedawać w Castoramie.
Jeżeli Kolega giba30 ma na oku MPI-525 to znaczy, że potrzebuje miernika wielofunkcyjnego z pomiarem rezystancji izolacji napięciem 2.5kV. Wówczas wybór zdecydowanie się zawęży, proponuję zobaczyć jeszcze Metrel EurotestXE 3102HCL i tak naprawdę to wszystko.
Pomiar napięciem 2.5 kV w mierniku wielofunkcyjnym zawsze okupione jest wieloma ograniczeniami podczas budowy i jest to zwykle kosztem innych funkcji lub po prostu wyższej ceny obecnie liczonej w kilkunastu setkach.
Proponuję określić potrzeby a potem dobrać do tego narzędzie, nigdy odwrotnie. W treści podałem linki do naszego sklepu, ale starałem się pisać obiektywnie. Mimo to Koleżanka odpowiedzialna za sprzedaż chętnie przygotuje ofertę na konkretny model ![]()
Pozdrawiam,
Jacek.
Tego typu wielkie kombajny mają jeden wielki minus, są po prostu nieporęczne, i w czasie realnych pomiarów czasami brakuje rąk u jednej osoby.
Jeżeli potrzebujesz pomiar izolacji 2,5 kV to sugeruję raczej zakup używanego np. MIC-2500 czy MIC-1, a wtedy nie będziesz ograniczony w wyborze do tych kilku sztuk dostępnych na rynku.
Ja jestem zwolennikiem małych mierników, które da się trzymać w jednej ręce, tą samą ręka nacisnąć START i jeszcze da się przytrzymywać tą ręka jedną z sond.
Witam
Odpowiadając na pytanie Kolegi
1.mierniki Sonela na przewodzie 1,2m mierzą pętlę w zakresie pn61557 od 0,13 ohma czyli możemy sięgnąć prawie do źródła, tym bardziej że te co znam praktycznie pokazują prawdę od 0,02.
2. Pomiar rezystancji kabli np. mpi-525 ma zakres 20GW, inne mierniki, dokładniejsze, na budowie nie są specjalnie potrzebne./mam mic2505/
3. Do mpi warto dokupić sondy od metrela, bo kołnierzyki na sondach sonelowych mnie utrudniają operowanie nimi. Sonel nie wymaga specjalnych przewodów.
4. Rozbudowanych pamięci nie używam, i tak robię notatki -unikam błędów i wątpliwości.
5. Budowa trwa długo. Pomiędzy pomiarami izolacji a impedancją mija dużo czasu. Bardzo często przed podaniem napięcia sprawdzam izolację napięciem 500v. Mając pod ręką kombajn robimy to praktycznie odruchowo.
6. Pomiar uziemienia praktycznie od 0,5 ohma.
Cęgi są przydatne tylko przy uziemieniach pojedyńczych i początkowo praktycznie zbędne.
Funkcjonalnie to praktycznie to co mru120 czy mru105. /Mam mru200, więc mam porównanie/
7. Dobra niezawodność, tańszy i szybszy serwis od producentów zagraniczych.
Firma znana, nie wzbudza nieufności u naszych Inspektorów.
Mówimy o pierwszym mierniku dla firmy. Wg mnie najlepszy to mpi525.
Też taki mam.
Nie zajmuję się eksploatacją dlatego mam wyłącznie kombajny, kilku producentów. Jedynym miernikiem jednofunkcyjnym jaki mam jest Metrel A1143 do pomiarów pętli. Mierzy pętlę od 100 do 500 V, ale waży 5kg.
Sonel mzc310 jest lekki ale obsługuje tylko okienka 230 i 400 v.
Najczęściej zaś sam używam elite e2, mały, lekki, wygodny “norweski” kombajn, nowy kupiony za 1000zł na alle..
I tak by można długo.
Wady
Używam protona a współpraca z sonelem jest do ..poprawy-jak ktoś używa pamięci.
Mam wrażenie że producent nie używa swoich mierników bo brak sond z przyciskami do wyzwalanie pomiaru izolacji i pętli jest smutnym faktem.
Brak sztywnego futerału do używania mierników na budowie zostawmy bez komentarza, inni nie są lepsi.
Inni:
Metrel ma kilka fajnych zalet -pomiar ciągłości rozdziału pen/p-n, sprawdzanie przepięciówek, ergonomię, ale wersja europejska nie odwraca fazy w gniazdach.
Fluke 1654b lepiej, szybciej zrobi pomiar pętli małym prądem.
Sonel jest bardziej ostrożny i jakby nieco zawyża wyniki.
Mft1835 Meggera potrafi zmierzyć pętlę małym prądem bez użycia przewodu N.
Potrafi zrobić dużą serię pomiarów pętli i się nie zagotować, ale to było dobre w epoce bocznikowania różnicówek.
Moim zdaniem nie warto kupować tanich egzotycznych mierników.
Żeby funkcjonować na rynku trzeba co roku sprzęt wzorować, a to koszt ok 120 zł za funkcję. Jeśli nie mamy środków na nowy,
lepiej pożyczć lub kupić sprzęt kilkuletni, megger, metrel, sonel, ht-italia, kew ale z wyraźnym oznaczeniem na zgodność z 61557.
Podsumowując, jak się popracuje to się wyrobi własną opinię.
Pozdrawiam
jb
Witam ponownie!!!
Zdecydowałem się na MPI-525 + Adapter AutoISO 2500. Wielofunkcyjny i tak jak przedmówcy potrzebne jest napięcie 2,5 kV wymagane do pomiaru kabli takich jak WLZ 4x10 mm2 od licznika do rozdzielnicy.
Dziękuje za porady i temat uważam za zamknięty.
Na jakiej podstawie twierdzisz, że wymagane jest używanie 2,5kV do pomiarów instalacji?
Gdzie takowe wymagania można znaleźć?
Pozdrawiam, Wiesław
Witam!!!
Kabel YKY jest kablem a nie przewodem i do Un 1kV i należy go sprawdzić napięciem 2,5 kV. A WLZ z YKY 4x10mm2 zakopany w ziemi takowym jest i trzeba go sprawdzić napięciem 2,5kV.
Ponawiam pytanie:
Norma PN-E 04700:1998 tak mówiła ale jeśli są normy które ją zmieniły to proszę o wyjaśnienie kolego e-sparks jeśli jestem w błędzie. Teraz są te normy PN-HD ale wątpie żeby się zmieniło na niższe napięcie wręcz przeciwnie.
Wręcz przeciwnie.
Skoro zabierasz głos w takim temacie, powinieneś chociaż posiadać wiedzę o tym, o czym mówisz.
Ponadto próbując wykonywać pomiary należy znać “te normy”, a szczególnie PH-HD 60364-6:2008.
Jesteś.
Witam kolegę mam do czynienia z pomiarami i mogę koledze polecić mierniki sonela z na MPI 520 lub nowsze są praktyczne i łatwe w użytkowaniu.
Dziękuję kolego TOMEK36V też jestem tego zdania. Za pojedyncze żeby mieć pomiary od a do z trzeba więcej zapłacić i wzorcowanie ich też drożej wychodzi. A przy pomiarach nie trzeba latać z wszystkimi tylko z jednym.
Dziękuję i pozdrawiam!
Skoro zabierasz głos w takim temacie, powinieneś chociaż posiadać wiedzę o tym, o czym mówisz.
Ponadto próbując wykonywać pomiary należy znać “te normy”, a szczególnie PH-HD 60364-6:2008.
Jesteś.
Widze że odbiegasz od tematu i chcesz udowodnić że zjadłeś wszystkie rozumy a arkusze tej normy i innych znam. Chciałem żebyś się wykazał wiedzą o liniach kablowych do 1kV a ty tylko “powracasz z zapytaniem” abo pouczasz i żadnych konkretów. Pytałem o opinie o miernikach a nie chce sie wywodzić o próbach odbiorczych których przeprowadziłem wiele.
Oj i tu bym się nie zgodził żeby zmierzyć prąd i czas zadziałania RCD trzeba w sonelku zmieniać funkcje poprzedni mój miernik metrel mierzył te parametry jednocześnie.
Witam
Wytwórcy przewodów tzw. Kabli na napięcie 0,6/1 nie określają wymagań na rezystancję dla swoich wyrobów przy pomiarze napięciem 2500v.
Oni mają próby napięciowe.
Dawna norma 4700 dopuszczała pomiar napięciem 2,5kV zamiast prób napięciowych.
Próby odbiorcze to nie problem, wszystkie końce dostępne,ale co z okresowymi?
Damy 2500v między zwarte robocze i ziemię, może wyciągniemy wszystkie wlzty z zugów i bloków rozdzielczych?
Przykładowo pompa pożarowa zasilana 4x4NHX 240 +2xNHX 240.
Sprawdzimy izolację 500v?, może 1000v jak było w pn4700 dla rozdzielnic?
Są to kable, więc może 2500v?
Obwody pożarowe, czyli każdy z każdym, 18 kabli-duuużo mierzenia.
Jak je wypniemy to za chorobę nie wsadzimy tak jak były.
Ograniczenie mierzonej rezystancji do 10GW w MPI-525 jest niewygodne przy krótkich kablach, bo przy podpieraniu się starą tabelką z nieustalonym rodowodem wychodzą niskie wartości przeliczeniowe na 1km.
Skoro przeliczamy dłuższe od 1 km to logika nakazuje przeliczać również krótsze. I kabel yaksx w tabelce ma 100MW/ km, a przy długości 5 m powinien mieć rezystancję przeliczoną na 1 km większą niż 20GW.
Jak zrobimy pomiar na 500v i coś się stanie to dostaniemy po głowie, że nie było to 2500v, jak zrobimy pomiar przy okresowym przeglądzie na 2500v i okaże się że jest źle też mogą być problemy, bo mogą nam zarzucić zniszczenie kabla.
To się nazywa ryzyko zawodowe.
Jb
Ps. Który metrel potrafi sprawdzić rcd i swz w jednym pomiarze?
"Rezystancja izolacji każdej żyły kabla względem pozostałych żył zwartych i uziemionych, zmierzona miernikiem rezystancji izolacji o napięciu 2,5 kV, (w przypadku kabli o napięciu znamionowym 250 V -miernikiem rezystancji izolacji o napięciu 1 kV) przeliczona na temperaturę 20 C, w linii o długości do 1 km, …itd. "
norma PN-E 04700 rozdz 6.6
Tytuł: Urządzenia i układy elektryczne w obiektach elektroenergetycznych – Wytyczne przeprowadzania pomontażowych badań odbiorczych.
Brak tej normy w wykazie norm powołanych Rozporządzeniem Ministra Infrastruktury z dnia 10 grudnia 2010r.
Brak też uzasadnienia do stosowania zaleceń normy dotyczącej obiektów elektroenergetycznych w stosunku do instalacji odbiorczej w obiekcie niebędącym obiektem elektroenergetycznym.
Kablami energetycznymi niech martwi się energetyka, a instalacje odbiorcze rządzą się trochę innymi prawami. Te prawa i zasady są zapisane w serii norm PN-HD 60364, a tam brak delegacji do użycia napięć pomiarowych wyższych niż 1000 woltów i to tylko w specyficznych instalacjach, zwykle jest to 500V DC.
Szczerze wątpię, abyś Kolego tak rzetelnie mierzył jak piszesz, każdy odcinek czegoś czarnego, co z tablicy rozdzielczej wystaje…
Nadal czekam na podstawę prawną, (jakąkolwiek) zezwalającą, lub stawiającą wymóg wykonania pomiaru rezystancji izolacji przewodu zwanego przez polskich elektryków kablem zasilającego na przykład gniazdo 3f w garażu.