Mierniki do pomiarów instalacji

większość norm jest do dobrowolnego stosowania , ja podałem tylko gdzie jest napisane że do pomiary Riso kabli energetycznych stosuje się przyrządy o napięciu 2,5kV , a niewątpliwie wspomniany gdzieś wcześniej kabel YKY 4x10 do takich należy.
a to, czy kolega uznaję i stosuje tą normę czy nie - pozostawiam bez komentarza.

odp. : tak mierzę i przeliczam przez współczynnik temperaturowy (jeżeli trzeba)

powiedz nam kolego, kto stosuje do zasilania gn 3f w garażu kabel YKY ? byłoby to droższe i niczym nie uzasadnione rozwiązanie (chyba że zastał jakiś ścinek , którego szkoda wyrzucić)

1. Wspomniany gdzieś wcześniej kabel jest częścią instalacji odbiorcy, nie “kablem energetycznym”
  2. Do zasilania gniazda 3F w garażu wolnostojącym stosuje się kabel np. YKY, który w dalszym ciagu jest częścią instalacji.
    Ale gdybyś, kolego elmontjs raczył postudiować archiwalne tematy na ISE.pl i trochę fachowej literatury, jak również zajrzał w źródła wiedzy, nie byłoby zbędnego gadania.

Po pierwsze: zdanie rozpoczyna się od dużej litery.

Po drugie: podstawy kultury nakazują użyć dużej litery również w słowie “Kolego”, jeśli zwracasz się do rozmówcy.

W czyim imieniu pytasz, że używasz określenia nam?

Jakie to ma znaczenie kto użył, pytanie było jak należy ten kabel sprawdzić? Podać nań 2500 woltów? Może jeszcze nie upewniając się, że takie napięcie nie zniszczy czegoś po drodze?

I co wtedy powiesz? Że jak Ciebie na świecie jeszcze nie było, to tak wszyscy robili i było git?

To forum , a nie wypracowanie z j. polskiego, ale skoro dla Kolegów zdania z małych liter są niezrozumiałe , to przepraszam - już się poprawiam , bo znowu sie okaże że inny Kol. z uprawnieniami moderatora wyrzuci mój post (nie wiem czy rażący, czy niewygodny).

Przepraszam wszystkich urażonych.

Swoim i innych uczestników forum.

To raczej etyka zawodowa, i obowiązek upewnienia się, czy nic nie zniszczysz przy pomiarze. A przy pomiarze napięciem 1kV, Kol. e-sparks tego nie robi ???

To uważasz, za kulturalne pytanie? Chyba trochę żenujące - nieprawdaż ?