Witam!
Proponuje nowy temat, by odpowiedzieć sobie na pytanie:
-Jak prawidłowo powinno się wykonywać miejscowe połączenia wyrównawcze?
P.S.
-Proponuje powrócić do lektury:
http://ise.pl/forum/viewtopic.php?t=5624&postdays=0&postorder=asc&start=15
-Gdzie zamieszczony jest rysunek: układ TN-C i TN-S (-z niemieckojęzycznej strony w internecie).
Witam Kolegę Edwarda i Kolegów na Forum,
Prosze zapoznać się z opracowaniami dr. Edwarda Musiała na stronie edwardmusial.info i jeśli kolega się z przedstawionymi zaleceniami nie zgadza to można ciągnąć ten temat …
Witam!
-Dziękuję Koledze Mariuszowi (MF-) za nową lekturę, bo w nawale zajęć jakoś przeoczyłem te materiały.
-Niezależnie od zawartych treści w w/w lekturze mam wyrobiony własny pogląd na temat połączeń wyrównawczych (głównych i miejscowych).
-Do utworzenia tego tematu skłoniły mnie poważne wątpliwości, co do treści zawartych w książce “Wytyczne - pomiary w elektroenergetyce […]”
-W wydaniu I na str. 419 i 420 jest temat:
“23.4. Miejscowe połączenia wyrównawcze”
P.S.
-Nie mam wątpliwości, że potrzebna jest dyskusja na forum, by ostatecznie zakończyć temat miejscowych połączeń wyrównawczych.
Witam Wszystkich!
Ja bym prosił o malutki cytacik co do tych wątpliwości.
Witam!
-Nie można tworzyć układów instalacji elektrycznej, by elementy innych instalacji (rury wodne, gazowe) służyły za przewody elektryczne.
P.S.
-Muszę odrobić lekcję i zapoznać się z poleconymi materiałami, a to wymaga trochę wolnego czasu.
-Mam nadzieję, że w tym czasie pojawią się wypowiedzi Kolegów, którzy czytali w/w książkę
z tematem: “23.4. Miejscowe połączenia wyrównawcze”.
-Wykonawca “EDI” też musi czasem popracować przy PC-ie.
Witam Kolegę Edwarda,
Nie rozumiem czym Koledze naraził się rozdział 23.4 który w sumie mówi tylko o tym że w przypadku awarii przewodu PEN może wystąpić wprowadzenie potencjału na orurowanie wodne i gazowe w przypadku gdy instalacja wodna jest izolowana od ziemi i/lub instalacja gazowa jest izolowana od ziemi poprzez wprowadzenie izolatora w postaci (rury PVC,konopia itp..) przy jednoczesnym wykonaniu miejscowych połączeń wyrównawczych …
W momencie gdy wstawimy kawałek rury PCV tak jak to jest przedstawione na rysunku to instalacja wody przestaje być instalacją przewodzącą obcą gdyż nie wprowadza obcego potencjału.
Część przewodząca obca − dostępny dla dotyku przewodzący przedmiot, nie będący częścią urządzenia elektrycznego, który może wprowadzać określony potencjał, zazwyczaj potencjał ziemi, np. metalowa konstrukcja budowlana, metalowy rurociąg, przewodząca podłoga lub ściana. Jest to definicja zgodna z przyjętą w normach IEC oraz EN
Więc stosowanie miejscowego połączenia wyrównawczego między taka instalacją wodna a przewodem PEN może grozić pojawieniem się potancjału 230 V na tej instalacji (przy awari przewodu PEN oraz awarii jakiegoś urządzenia = pojawienie się napięcia na jego obudowie). Identycznie ma sie sprawa z instalacją gazową.
I tego dotyczy ten rozdział no chyba że źle zrozumiałem przedstawiony tam tekst.
Witam!
-Z braku czasu, zadam tylko pytanie:
-Czy rysunek 23.4 pokazuje prawidłowy sposób wykonania miejscowych połączeń wyrównawczych?
-Moim zdaniem: -Nie!
P.S.
-Ciąg dalszy prawdopodobnie nastąpi … .
Witam Kolegę Edwarda (EDI) i wszystkich Kolegów na FORUM.
Od utworzenia tego wątku czekam już ponad 17 h, aby dowiedzieć się gdzie i jaki błąd jest.
Więc najwyższy czas abym coś napisał.
Dziękując Koledze EDI za kolejne spostrzeżenia i ewentualne uwagi chciałbym na wstępie nadmienić czego rozdział 23 dotyczy o czym wspomniał Kolega Mariusz.
Jako, że cały podrozdział 23.4 (aż 1 strona tekstu) jest napisany przeze mnie, to pozwolę sobie go przytoczyć na forum wraz z rysunkiem dla Kolegów nie posiadających w/w książki.
**Na rys. 23.4 przedstawiono przykład modernizacji instalacji elektrycznej na jednej kondygnacji obiektu wielokondygnacyjnego. W modernizowanych pomieszczeniach zostaje zastosowany układ odbiorczy w układzie TN-C-S. W takim przypadku najlepszym rozwiązaniem powinno być poprowadzenie oddzielnego przewodu ochronnego od głównej szyny wyrównawczej GSU znajdującej się w piwnicy do modernizowanych pomieszczeń. Jednak nie zawsze jest to możliwe chociażby ze względu na brak zgody użytkowników poniższych kondygnacji na kucie bruzd i przekucia stropów. Bardzo często modernizacje takie wykonywane są w obiektach mających kilkadziesiąt lat gdzie stan instalacji elektrycznych i gazowych jest mocno wyeksploatowany.
Po wykonaniu modernizacji instalacji (rys. 23.4) główny prąd powinien przepływać przez przewód PEN. Jest to jednak zależne od przekroju przewodu PEN i jego rodzaju (Al czy Cu) oraz od przekrojów i rodzajów rur instalacji wodociągowych i gazowych. Wówczas prądy rozkładają się proporcjonalnie do rezystancji danych instalacji.
Największym zagrożeniem jest wykorzystywanie rur gazowych jako połączeń wyrównawczych w instalacjach TN-C. Praktycznie nie ma możliwości ich odizolowania od pozostałych instalacji gdyż są one połączone i instalacjami wodnymi poprzez piecyki gazowe oraz z instalacjami elektrycznymi poprzez kuchenki gazowe.
Na rys. 23.4 przedstawiono kolejno trzy możliwe awarie (problem):
- w przypadku przerwy przewodu PEN prąd będzie przepływał przez instalację wodną Ia1 oraz gazową Ia2. Wszystkie urządzenia będą działać poprawnie i użytkownik pomieszczeń może nie zdawać sobie sprawy o zaistniałej awarii;
- przerwa w przewodności elektrycznej w instalacji wodnej spowodowana remontem instalacji lub wymianą rur metalowych na rury PCV. W tym przypadku cały prąd obciążenia Ia2 przepływa przez rurę gazową;
- przerwa w przewodności elektrycznej w instalacji gazowej spowodowana przepływem nieprzewidzianego prądu na łączach rurowych wykonanych uszczelnieniami z konopi lub innych nieprzewodzących materiałów uszczelniających.
Rozpatrywane kolejne problemy są rzadko spotykanym zbiegiem kolejnych zdarzeń lecz jednak takie zdarzenia występują. Dlatego należy dobrze zapoznać się ze stanem instalacji elektrycznej i instalacji gazowych przed wykonaniem połączeń wyrównawczych w modernizowanych pomieszczeniach na podstawie opisanego przykładu.**
Witam Wszystkich!
No to teraz mam jasność sprawy.
Co prawda jeszcze nigdy nie łączyłem do kranu czy piecyka gazowego ale z podanego rysunku wydale mi się, że wszystko jest OK.
Ale mam inne pytanie.
Czy przewód zasilający ten domek jest połączony z rurami wodnymi i gazowymi? Bo ta jedna kreseczka w lewym dolnym rogu strasznie mi się nie podoba.
Witam!
Głównie chodzi mi o to:
No i nie udało mi się wysłać tego zaznaczonego szczegółu.
Witam Kolegę Kosiu i wszystkich Kolegów na FORUM.
Z chęcią odpowiem lecz pytania nie rozumiem.
Proszę przesłać na mojego e-maila, to wstawię Kolegi zaznaczony szczegół.
witam.
nie będąc w posiadaniu tej mocno wszędzie na tym ise forum reklamowanej książki, muszę tylko polegać na cytatach - zachęcony cytatami Samego Autora wklejam parę uwag:
wiem, to nie jest forum poetyckie, nawet nie filologiczne, ale jeśli kol. piszący książki popełnia proste błędy stylistyczne, to może niech nie umieszcza w swoim profilu “poeta”, bo ocenę poetów krakowskich zweryfikować trzeba byłoby.
a chodzi o podstawy językowe - poprawne stosowanie znaków interpunkcyjnych - przecinków, które nadają sens zdaniom i piękno języka polskiego uwypuklają…
przecież jeśli się za napisanie książki bierze pieniądze, to powinno się dołożyć trochę wysiłku aby była poprawnie stylistycznie napisana - to wynika z szacunku do czytelnika.
albo zapłacić komuś za korektę… (ach, ci krakowscy centusie…) bo technicznie nie musi być bezbłędna - skoro tak dobrze się sprzedaje mimo tylu błędów, do których poprawiania publicznie Autor nawołuje.
bo to też jest piękne - największą widownię ma wątek o poprawianiu w czynie społecznym cudzej ksiązki… (wróć komuno, wróć).
pozdrawiam
Witam!
-A ja nie czekając, w wolnych chwilach, odrabiałem zadane lekcje.
-A przecież napisałem:
“-Nie można tworzyć układów instalacji elektrycznej, by elementy innych instalacji (rury wodne, gazowe) służyły za przewody elektryczne.”
-By temat z książki był kompletny, podam jeszcze zdania ze strony z rysunkiem:
“Zgodnie z obowiązującymi normami w przypadkach modernizacji instalacji elektrycznych należy wykonać główne i miejscowe połączenia wyrównawcze. Połączeniami tymi powinny być objęte wszystkie instalacje przewodzące obce. Dotyczy to również instalacji rur gazowych pod warunkiem zgody operatora sieci gazowych lub administratora obiektu.”
Witam Szanownego Pana “Profus” i wszystkich Kolegów na FORUM.
Jeszcze książki nie było, gdy szanowny pan komentował moje wypowiedzi w 2003 roku m.in.
oraz wiele innych cytatów dotyczących mojej osoby.
Gdyby pana post dotyczył tylko mnie a nie całej publikacji oraz wytykania “Krakusom - centusiom” i niewiadomego przytoczenia “czasów z komuny”, to nie napisałbym nic na ten temat.
Jednak w tym przypadku muszę coś napisać:
- Aby kogoś pouczać jak się piszę, to samemu należy się zastanowić czy ma się wiedzę aby kogoś krytykować.
- Proszę dokładnie przeczytać swój ostatni post i zastanowić się ile jest w nim błędów.
- Odnośnie mojego (tego) postu, to również przepraszam za błędy gdzie czasami odnośniki do kogoś są pisane z małej litery np. zamiast “Pan” jest napisane “pan”, ale to problemy mojej klawiatury lub (…).
- Jeśli dla Pana, w wydawnictwach technicznych najważniejszą sprawą są znaki interpunkcyjne, kropka na “i” lub piękno polskiego języka, to nie radzę kupować ustaw, rozporządzeń i w szczególności omawianej książki.
Na zakończenie dodam, że odpowiadam tylko dlatego że książka ta została wydana pod moją redakcją ale moja wiedza czasami umywa się do wiedzy współautorów oraz wiedzy recenzentów.
A jeżeli wiedza Szanownego Pana “Profus”, jest większa od współautorów i recenzentów tej książki, to tylko pogratulować.
Ps.
A może Pan “Profus” napisze coś na temat tego wątku odnośnie połączeń wyrównawczych?
Kolego EDI, chyba zapatrzyłeś się na naszą “komisję śledczą”.
Ich dniówka kosztuje nas, podatników ok. 1200 zł/dzień na jednego członka komisji śledczej. A jak, kto nawie poszczególnego “członka”, to inny temat.
W obecnej chwili, chciałbym odpowiedzieć na pytanie (którego nie ma) od 23 godzin.
Kolego EDI, napisz nam że wyjaśnisz, o co Ci chodzi w lutym lub marcu br.
-Więc proszę nie pisać, że nie padło z mojej strony żadne pytanie.
Kolego EDI, mam prośbę. Nie działaj i zadawaj pytań jak nasza “komisja śledcza” lecz napisz o co Ci chodzi?
16 odpowiedzi - ponad 150 wyświetleń - i co?
Chyba nikt nie wie o co Koledze chodzi?
Witam!
-Tak trudno zrozumieć, że PEN na rysunku służy do uziemiania miejscowych połączeń wyrównawczych.
-Tak trudno zrozumieć, że rury na rysunku stanowią uziemienie punktu rozdziału PEN-a
i ubolewanie, że może wystąpić problem nr 2 lub nr 3.
P.S.
-To jest układ połączeń wyrównawczych pogarszający bezpieczeństwo, przed którym należy ostrzegać, a nie pisać o problemach czy najlepszych rozwiązaniach.
-Te prawidłowe rozwiązania należy pokazywać na rysunkach.
-Nie można usprawiedliwiać pokazanego rozwiązania na rysunku 23.4.
Na rys. 23.4 przedstawiono przykład modernizacji instalacji elektrycznej na jednej kondygnacji obiektu wielokondygnacyjnego. W modernizowanych pomieszczeniach zostaje zastosowany układ odbiorczy w układzie TN-C-S. W takim przypadku najlepszym rozwiązaniem powinno być poprowadzenie oddzielnego przewodu ochronnego od głównej szyny wyrównawczej GSU znajdującej się w piwnicy do modernizowanych pomieszczeń. Jednak nie zawsze jest to możliwe chociażby ze względu na brak zgody użytkowników poniższych kondygnacji na kucie bruzd i przekucia stropów.
Do tych rur w pionie dodam jeszcze rury c.o. do grzejnika w łazience, co dobitnie świadczy, że PEN-a nie wolno do nich podłączać.
-To jest układ połączeń wyrównawczych pogarszający bezpieczeństwo, przed którym należy ostrzegać, a nie pisać o problemach czy najlepszych rozwiązaniach.
Kolega ma całkowitą rację że jest to układ niebezpieczny. Dlatego właśnie zamieściłem go w rozdziale “23. Jak wykonać pomiary zgodnie z przepisami i związane z tym problemy”.
Szacuję że mieszkań z takimi instalacjami są setki tysięcy w Polsce i mało kto sobie zdaje sprawę z możliwych zagrożeń. Wielokrotnie w mieszkaniu jest wykonywana wymiana instalacji z TN-C na TN-S bez wymiany WLZ’ów na klatce, gdyż administrator lub SM nie ma na to pieniędzy. I nawet gdyby nie wykonać MSW to i tak PE połączony z PEN zostanie podłączony do instalacji wodnej przez termy lub podgrzewacze elektryczne oraz z rurami gazowymi przez łazienkowe piecyki gazowe lub gazowe kuchnie z rożnem czy oświetleniem elektrycznym.
-Te prawidłowe rozwiązania należy pokazywać na rysunkach.
-Nie można usprawiedliwiać pokazanego rozwiązania na rysunku 23.4.
Poprawne rozwiązania są opisane w rozdziale “14. Połączenia wyrównawcze, przewody ochronne i uziomy” wraz z sześcioma rysunkami. Natomiast nikt nie usprawiedliwia rozwiązania z rysunku 23.4. lecz tak było, jest i będzie jeszcze przez wiele lat.
Przypadków w ostatnich 10 latach uszkodzeń PEN na zasilaniu czy WLZ’ach było kilkaset, uszkodzonych lodówkach, pralkach czy TV tysiące, ilość porażeń ludzi - nie wiem, ilość pożarów i eksplozji instalacji gazowych na pewno też kilka, kilkadziesiąt lub kilkaset. Niestety nie znam dokładnych danych statystycznych w tym temacie.
Kolego EDI, z chęcią coś dopiszę do rozdziału 23.4 gdy pomożesz mi wyjaśnić:
- Jak wykonać modernizację instalacji w mieszkaniu na VII piętrze gdy SM nie wymieni WLZ na pięcioprzewodowy?
- Co mamy zrobić z gazową kuchenką z rożnem elektrycznym?
- Jak podłączyć przepływowy podgrzewacz wody w kabinie prysznicowej?
- Czy wykonać w/w instalację zgodnie z normami czy partyzantkę np. TT?
Poprawne rozwiązania są opisane w rozdziale “14. Połączenia wyrównawcze, przewody ochronne i uziomy” wraz z sześcioma rysunkami. Natomiast nikt nie usprawiedliwia rozwiązania z rysunku 23.4. lecz tak było, jest i będzie jeszcze przez wiele lat.
-Co do poprawności, że tak powinno się wykonywać te miejscowe połączenia wyrównawcze podczas modernizacji części instalacji mam poważne wątpliwości.
-W instalacjach elektrycznych, wyraźnie rozgraniczam instalację elektroenergetyczną od uziemionych połączeń wyrównawczych.
-Stąd jednoznacznie wynika, że przewód ochronny PE do gniazdek i do podłączenia urządzeń na stałe nie używałbym jako uziemienia MSW.
-Należy poprowadzić jeszcze jeden przewód, który bezpośrednio połączy GSW z MSW.