Witam ! Gdzieś wcięło mój wątek odnośnie korzystania przez polskich elektryków z lokalizatorów kabli i przewodów.
Proszę przedstawiciela firmy SONEL SA o zarekomendowanie na serwerze www.ise.pl lokalizatora przewodów i kabli o nazwie LKZ-700.
Jaka cena urządzenia ?
Wysłałem do SONELA pytanie o parametry tych mierników i ceny, ale jak na razie ZERO odpowiedzi. Może ktoś z SONELA usłyszy potencjalnego klienta i cos odpowie
Swoją drogą to marketing SONELA szwankuje. Wczoraj zauważyłem reklamę tego miernika w Elektro Instalatorze, od razu powędrowałem na stronę internetową SONELa, a tam za przeproszeniem g… Ani słowa o tym przyrządzie. I od razu klient, czyli ja, sie zniechęca.
Może SONEL weźmie to pod uwage i akcje reklamowe będa lepiej synchronizowane w różnych mediach.
Witam Serdecznie.
Nie szwankuje, tylko ma dużo pracy
Przepraszam za tę niedogodność. http://www.sonel.pl/5/153.html
Cena jest taka jak napisał Pan Krystyn, za co mu serdecznie dziękuję
Dla mnie lokalizator potrzebny jest przede wszystkim przy przy usuwaniu awarii, nie sprawdzałem w gruncie, ale w tynku w mieszkaniówce wydaje się być bardzo pomocny, lokalizuje dobrze trasy przewodów, kiedyś odkuwałem kabel na 4cm pod tynkiem metodą bez napięcia, a odbiornik był na średnim zakresie, lokalizuje np przynależny do gniazda bezpiecznik- sprawdzałem , na sucho zawarcia przerwy też sprawdzałem - działa, trzeba dużo wprawy w posługiwaniu się tym przyżądem a nie o wszystkim piszą w instrukcji,
pozdrawiam Mariusz
Witam ! Czy lokalizator LKZ 700 jest w stanie zlokalizować awarię /usterkę/ kabla zasilającego położonego na głębokości do 1 metra w ziemi ?
Chodzi konkretnie o ustalenie miejsca zwarcia lub przerwy.
Jak wynika z informacji zamieszczonej na stronie SONELA, lokalizator
jest w stanie zlokalizować trasę kabla ale czy posiadanie takiej możliwości technicznej jest równoznaczne z posiadaniem zalety opisanej powyżej.
Co do możliwości zastosowania lokalizatora przy wykrywaniu uszkodzeń kabli
ułożonych w ziemi jak i lokalizacji trasy to informacje producenta wydają się przesadzone.
Proponuje odwiedzić stronę http://www.sebadynatronic.com/
Tom kolega znajdzie aparaturę do lokalizacji uszkodzeń i tras kabli.
A i z tą aparaturą nie zawsze da się jednoznacznie wykryć miejsce uszkodzenia jeśli
korzysta się tylko z lokalizatorów akustycznych. Na szczęście jest jeszcze kilka innych metod
lokalizacji uszkodzeń. W te 2 m zasięgu w ziemi to ja nie wierzę.
Witam ! No właśnie, producenci lokalizatorów nie mówią do końca prawdy o przyrządzie. Przy używaniu tego typu przyrządów niezbędne jest też doświadczenie i wiele rzeczy wynika podczas eksploatacji przyrządu, które np. nie zostały opisane w dokumentacji techniczno-ruchowej przyrządu
Koledzy - poco ta cała dyskusja - faceci z SONELA bywają w całym kraju. Po co kupować kota w worku. Zadzwońcie do SONELA i poproście żeby ktoś przyjechał z LKZ. Dostaniecie to do przetestowania i po sprawie. Możecie kupić albo nie. Mam LKZ i faktycznie działa. Trzeba trochę praktyki ale po tym jak przedstawiciel wam to zademonstruje jest o wiele łatwiej.
Drogi Kolego ! Na tym serwerze reklamują się poważni GOŚCiE, którzy są dystrybutorami firmy SONEL SA. Poza tym poważne firmy na poważnych stronach www w sieci Internet załączają instrukcje obsługi mierników, które oferują. Pliki są zazwyczaj w formacie *.pdf.
Czy można firmę SONEL SA nazwać poważną ? Oto jest pytanie.
Kolego Laik2005. Osobiście wolę praktyczny pokaz niż ślęczenie na instrukcją.
Czy jest słuszne zamieszczanie instrukcji czy nie na stronach internetowych - pewnie lepiej by było gdyby PDF był dostępny. Ale wyciąganie na tej podstawie wniosów czy firma jest poważna czy nie przypomina mi stary dowcip. A to płęta tego dowcipu " Jeśli ktoś nie ma akwarium to jest homoseksualistą"
O powadze firmy może świadczyć sposób w jaki załatwia się klientów. SONEL jest jedynym producentem, który organizuje szkolenia indywidualne w całym kraju.
Firma podaje, że LKZ-700 może mieć zastosowanie między innymi do
…
śledzenie przebiegu kabli podziemnych do głębokości 2m,
…
I tylko ten punkt wydaje mi się przesadzony.
Czy kolega może potwierdzić, że za pomocą tego urządzenia bez problemu lokalizuje
trasę kabla wychodzącego w wiązce ze stacji transformatorowej ???.
Nie kwestionuję przydatności tego urządzenia dla instalacji wewnętrznych, ale lokalizacja
kabli w terenie na głębokości 2 m to według mnie przereklamowana sprawa.
Po pierwsze konstrukcja samego lokalizatora nie jest dedykowana dla kabli, więc po co ten bajer.
Kolego elserwis. Lokalizowałem trasę kabla od stacji słupowej do rozdzielni przy dużym hotelu - odległość ok 50 metrów. Głębokość na której był kabel to ok 30 cm wylewki betonowej i 160 cm ziemi. Lokalizację przeprowadziłem w trybie prądowym jeden przewód podłączjąc do jednej z faz w złączu a drugi do uziemienia budynku. Jedyny problem to ostre słońce (trochę słabo było widać diody) ale poszło bez wiekszego problemu. W luźnej ziemi (zaraz po zasypaniu kabla w wykopie ) przeprowadziłem test na głębokości 3 metry i też zadziałało. Uważam, że dla pojedynczego kabla LKZ da radę do trzech metrów. Nie testowałem tego jeszcze przy trzech metrach jeśli występuje więcej niż jeden kabel. Ale już jestem umówiony z kolegą na budowie i będziemy zagrzebywać wiecej kabli. Do 2 metry LKZ działa faktycznie prawidłowo. Potrzeba jednak trochę wprawy i cierpliwości ponieważ moc sygnału jest słabsza niż przy wykrywaniu w ścianie.
Pozdrawiam
Właśnie wróciłem z budowy. Był z nami gość z SONEL i robiliśmy lokalizacje.
Linia kablowa od złącza do budynku. (ok. 75 m głębokość ok. 160 cm) bez napięcia.
Linia zasilająca budowę pod napięciem (ok. 250 m głębokość 70 cm)
WLZ
Poszczególne przewody zasilające.
Wykrywanie wcinek !!!
Wszystkie próby wykazały zdecydowanie, iż to, co o nim piszą to prawda. Przyrząd może dużo więcej niż się oficjalnie informuje.
Zachęcam do zaproszenia przedstawiciela firmy SONEL na prezentację w terenie. Czytanie tylko o przyrządzie to nie to samo, co praktyka. Jeżeli chodzi o artykuł o LKZ to Pan Marcin, który go pisał prześle mi go na emaila. Jak go tylko dostanę to zaraz umieszczę na forum w tym temacie