Koszt wykonania instalacji elektrycznej

Witam
Jak widzicie istnieje potrzeba nauki. Jak klient na domek ma zaprosić dodatkowo kilkunastu różnych fachowców od drucików to sie może zdenerwować. Koordynacja prowadzenia przewodów wtedy często przestaje istnieć.

Trzeba się panowie uczyć jakie i jak kabelki prowadzić, jak chce się nowoczesne domki robić nie z projektu a z głowy. Wiadomo klient się prześpi i drugiego dnia chce inaczej. Ja wchodzę na budynek i nikt wiecej tam drucików nie kładzie. Uruchamiam wszystko i wychodzę.

Tego trzeba się uczyć. Niedouczony majster robi więcej kłopotu jak dobrej roboty, znam bo często poprawiałem uzupełniałem. Sieć komputerowa w domku była zrobiona telefonicznym przewodem-500m. Mamy wiecej automatyki, sterowania.
Powiecie patrząc w mój profil - elektronik. Tak koledzy, elektryk to za mało już nawet na budowie domku. Telefon stacjonarny w obecnych czasach może być w opcji z internetem nawet radiowym i to o wiele tańszy. Kamery podczepić w system TV też nie problem, są modulatory.

Klient nowoczesnego domku oczekuje podpowiedzi co i jak można zrobić.
Uczmy się każdego dnia, wy mnie i ja czasem Was.

pozdrowienia
STANCA

Jest słynne powiedzenie “Jak toś się zna na wszystkim, to znaczy że nie zna się na niczym dobrze” i ja mam takie zdanie. Nie neguję tu niczyjej wiedzy. Ale uważam, że idealnym rozwiązaniem w dzisiejszych czasach to dwóch ludzi. Jeden zna się na elektryce a drugi na teletechnice. I w ten sposób będą się nawzajem uzupełniać. A przy rozprowadzaniu “drucików” zawsze jeden drugiemu może pomóc.
Pozdrawiam

Witam

Elektryk to jest zawód gdzie trzeba uczyć się całe życie żeby być na top liście wymogów inwestorów.W dzisiejszych czasach inwestor chce mięć jedną firmę elektryczną , która to robi budynek od A do Z , aby w razie usterki nieć było zwalanki na innych wykonawców.

Witam

Przykład instalacji elektrycznych w budynku mieszkalnym nowo wybudowany 275 m wolno stojący.

1.Telewizja TV i TV-SAT 6 odbiorników telewizyjnych
Nie zależnie, na każdym odbiorniku TV możliwość oglądania innego kanału TV-SAT
card splitter
2.Kamery szt 3
a. na podwórko –podgląd placu zabaw
b. na plac przed domem –skierowana na wjazd parking dla gości
c. podgląd pokoju dziecinnego
3.Podgrzewane lustra w łazienkach
4.Internet 7 gn + siec do grania
5.Kino domowe 6 głośników w tym 2 w suficie podwieszanym
6.Podświetlane stopnie schodów
7.Wideo domofon z możliwością podglądu na każdym TV
8.Skrzynka na listy z powiadomieniem
9.Schody i taras podgrzewane-elektrycznie
10.Czujnik poziomu szamba-
11.Telefon 7 gn
12.Diody LED w salonie na suficie -gwiazdozbiór

Tak jak widać wymogi się zmieniają z czasem i nasze wiadomości tez muszą się zmieniać żeby za tym wszystkim nadążyć i żyć godziwie z naszej pracy.

A ile to będzie punktów??

pozdrawiam

witam Kolegów:)
I bumerang wrócił. No właśnie, ile to będzie punktów? Sam jestem ciekawy.

Witam ponownie

Dla kolegów elektryków jest to spraw jasna jak to policzyć
Spotkałem się na budowach gdzie koledzy po fachu liczyli:
łączna długość okablowania w metrach podzielili to na 10 i wynik mnożyli x 50zł
Na budynku wszystkich przewodów jest minimum ponad 1000 mb w zależności od wymogów inwestora łatwo policzyć jle za robotę mówimy tylko o obwodach gn i oświetleniowych t/z punktach bez zadnych cudów na patyku.

Ostatnio przy rozliczeniu z inwestorem miał pretensje ze nie doradziłem mu żeby na zewnątrz wypuścić mu WLZ zakończony gn-230V załanczanym z domu do oświetlenia choinki.Jak się zapytałem gdzie to jest w projekcie to odpowiedział ze projekt robił minimalny żeby jak najmniej zapłacić projektantowi.

Tak wiec koledzy trzeba będzie isć do szkoły plastycznej i nauczyć sie czy gniazdo bezowe pasuje do białych płytek w łazience.Ale trudno nikt nie mówi ze życie elektryka musi być łatwe.

[quote=“VOLTT, full:true”]Witam ponownie

Dla kolegów elektryków jest to spraw jasna jak to policzyć
Spotkałem się na budowach gdzie koledzy po fachu liczyli:
łączna długość okablowania w metrach podzielili to na 10 i wynik mnożyli x 50zł
Na budynku wszystkich przewodów jest minimum ponad 1000 mb w zależności od wymogów inwestora łatwo policzyć jle za robotę mówimy tylko o obwodach gn i oświetleniowych t/z punktach bez zadnych cudów na patyku.

Witam Kolegów. Pokusiłem się na obliczenie wysokości r-g na podstawie informacji Kolegi VOLTT-a w programie Norma./ dla 10 m przewodu i jednej oprawy.
1.KNR 4-03 1001-05
ręczne wykucie bruzd-10mb.
2. KNR 4-03 1012-01
zaprawienie bruzd o szer. do 25 mm.
3. KNR 5-08 0210-01
ułożenie przewodu w got.bruzdach- bez zaprawiania
4. KNR 5-08 0504-01
przygotowanie podłoża pod oprawy oświetl. zawieszane na haczykach
5. KNR 5-08 0504-01
montaż z połączeniem na gotowym podłożu oprawy ośw.żarowych,zawieszanych,końcowych
6. KNR 5-08 0308-01
przygotowanie podłoża pod mocowanie osprzętu z wykonaniem ślepych otworów
7. KNR 5-08 0308-01
montaż na got. podł. łączników.
Razem: r-g/ ilość/=3,1377
Aby uzyskać 50 zł za taki podstawowy obwód o dł.10m. cena jednostkowa r-g= 6,89 zł.
Razem=21,62 zł.
koszty pośrednie[Kp]80%=17,30 zł
od (R,S) Razem= 38,92 zł.
Zysk[Z]20%=7,78 zł
od(R+Kp(R),S+Kp(S)) Razem=46,70zł
VAT 7%=3,27
od(E(R+Kp(R)+Z(R),M,S+Kp(S)+Z(S)))
RAZEM= 49,97zł.
No i mamy :slight_smile: Panowie tzw. punkt :slight_smile:, r-g na poziomie netto 6,89zł. przy narzutach na maxa i robotach ręcznych z młotkiem i przecinakiem, co daje brutto r-g=15,92 zł.
Liczmy dalej:
15,92zł/r-g x 170 r-g/m-c = 2706,40zł/m-c - jedna osoba tzw.prywaciaż
2706,40zł - 650zł(ZUS)=2056,40 zł - 19% pod. od wynagrodzeń =1655,68zł/m-c
Z tego netto dochodu możemy teraz dopiero odliczać:…od opłaty za ubezpieczenie samochodu w firmie…telefonu…a kończąc na nowym młotku i przecinaku, bo się zużyły :slight_smile:
Mam nadzieję, że już nikt nie wróci do tematu tzw.PUNKTU.

Witam

Ja od kilku lat zadaję te same pytania, stwierdzając że punkt to coś prymitywnego. Kolego VOLTT walnij się we własną pierś i napisz. Jak na razie strzeliłeś do własnej bramki.

STANCA

Witam
Ja napisałem jak niektórzy wyliczają robociznę nic nie pisałem o wkuwaniu w tynku czy w cegle, ale o instalacji na gołym podłożu.Instalacja w budynku to nie kiełbasa ze położy się na wagę 1.20 kg x ??? i mamy sumę do zapłaty. Kazda praca na budynku to indywidualne wyzwanie dla wykonawcy i indywidualne rozliczenie.Nie ma szablonu, który to można stosować do każdej pracy elektrycznej.

Spotkałem się na internecie z cennikiem jakiejś firmy który to miał 278 pozycji.Pamiętam tylko ze było nawet założenie dekjielka do puszki Fi 80 0,20 zł od sztuki.Tak ze ile wykonawców tyle cen oraz różne sposoby wyliczenia za prace.

Skoro chodzi tylko o położenie przewodów bez kucia ścian / sorry za błąd w logicznym jak sądziłem rozumowaniu/ to można zastosować inne poniżej podane pozycje wg.KNR. Nadal nie zmienia to faktu żałośnie niskiej r-g wyliczanej na i wg od tzw. :slight_smile: PUNKTU :slight_smile: - od np.przykładowych 10mb. ułożonego przewodu.
1.KNR-W 4-03 0204-04
Wymiana przewodów o łącznym przekroju żył do 7,5 mm2 na istniejącym podłożu z mocowaniem uchwytami odstępowymi
Robocizna: 0,191 r-g/m
2.KNR-W 4-03 0203-01
Wymiana przewodów wtynkowych lub kabelkowych o łącznym przekroju żył do 7,5 mm2 układanych w tynku bez kucia i zaprawiania bruzd na betonie
Robocizna: 0,11 r-g/m
Reasumując: tzw. :slight_smile: punkt :slight_smile: może sobie obliczać pracownik, którego zatrudnia elektryk/firma na np.podstawie własnych zarobków netto/ m-c i wykonanych ??punktów??/ nie ważne:jak zwał,tak zwał/ i tak nie policzy dobrze.
I oby się nie nauczył nigdy- bo zostanie konkurencją.
A ponieważ ja szanuję swoją pracę i zarobki, dlatego też kol. VOLTT i kol. Kosior/pierwszy post/ nie zamieszczę darmowego kosztorysu, nawet przykładowego dla kilku pozycji.
Zawsze jednak doradzam zleceniodawcom aby zwrócić się do fachowca, który sporządzi wstępny kosztorys, a nie …pracownika… liczącego “gruszki na wierzbie”.

Witam

Na zakończenie nie po to się człowiek uczył i uczy żeby robić za parę groszy, koszty prowadzenia firmy są duże i pieniądze tez muszą być duże. Do tego jeszcze dochodzą egzaminy co 5 lat które tez nie są za darmo.

Ostatnio byłem u stomatologa wyrwać ząb bez KRN bez wyliczania bez innych bzdetów zapłaciłem 80 zł, za 15 minut strachu.
Samo Życie… :unamused:

Muszę przyznać, że bardzo mi się spodobał post kolegi Elektromaxa.

W czasach gdy inwestor nie chce projektu bo wykonawca ma go w głowie, przedmiaru bo wykonawca sam pomierzy ,kosztorysu bo wykonawca liczy mu o 50% taniej instalację na podstawie “dziwnych” punktów.
Elektryków namnożyło się mnóstwo bo taka jest potrzeba rynku i członków komisji egzaminacyjnej .
Ci elektrycy co pozostali w kraju nadal popełniają błąd licząc montaż instalacji na tzw. punkty.
Tylko my nie inwestorzy możemy zmienić sposób rozliczenia .Jakby każdy z nas chociaż jednemu klientowi odmówi pracy za punkty i policzył w/g kosztorysu, żeby przynajmniej wiedział co to jest i jak wygląda sprawiedliwe rozliczenie.
Kiedyś gdy elektryk Jasiu pracował na etacie i chciał dorobić do pensji mogło tak być ale teraz gdy trzeba mieć firmę i tak liczne uprawnienia nie powinno już tak być jak kiedyś.
Wszystko Koledzy jest w naszych rękach.
Od dzisiaj jak zgłosi się do mnie klient to powiem mu, że muszę zrobić kosztorys za który wezmę zaliczkę.

Kol.rysiu 71
Może jeszcze przy okazji tego tematu doradzę koledze, aby przypadkiem nie “trafił” tak jak mi się to zdarzyło jeden raz- ale o ten jeden za dużo.
Każde podejście do inwestora- zaczynające się od sporządzenia kosztorysu zabezpieczyć umową. A przekazując kosztorys, wystawić rachunek, lub fakturę dla przyszłego inwestora w tym momencie za sporządzoną dokumentację. Stosowanie zasady"ograniczonego zaufania" jak w ruchu drogowym jest jak najbardziej wskazane.
Jeżeli zdarzy się,że inwestor coś będzie"kręcił" w tym temacie, to już kolego wygrałeś. I tak zrobiłby ciebie"na szaro" mając dokumenty na podstawie których jest “księgowym” budowy. Nie musi się już wówczas znać na niczym-wystarczy,że z końcowej pozycji ilości r-g policzy je wg.cennika “magików od punktów”- czyli jak poprzednio wyliczyłem ca.6,90 zł/r-g i weżmie takiego specjalistę każąc mu wykonać wszystko po kolei wg. Twojego kosztorysu.

A przy okazji jak mówimy o cenach to mam pytanie ? .Ile kosztuje kosztorys do budynku jednorodzinnego pow. 200 m. kw..Projekt instalacji będzie kosztował 1000zł.
Będzie przynajmiej wiadomo ile ma zapłacić inwestor przy składaniu oferty przez wykonawcę.
Chodzi o cenę w przybliżeniu..

Witam kolegę ELEKTROMAX

Jak wiadomo każdy kosztorys, który się opiera na KNR ma?
1.Koszty zakupu %
2.Koszty pośrednie %
3.Koszty zakupu materiału %
4.Stawka r./g %

W tym właśnie miejscu zaczynają się schody gdyż nie masz pewności ze te wszystkie wyliczanki są dla inwestora zadawalające. Inwestor zanim zleci jakąś prace to zbiera oferty i wybiera przeważnie najtańszą, co nie musi być zarazem najgorszą.
Kolega mój jest w Kanadzie monterem tam jest taki zwyczaj ze jak ktoś przyjeżdża na wycenę za prace pobiera 300 $ jak się dogada to tą sumę oddaje po skończeniu usługi jak się nie do gada to ma kasę /Tym sposobem nie zdążyło mu się żeby ktoś zamawiał 5 wykonawców po 300 $ do wyceny.

Witam.

Proszę o uściślenie tych danych, bo ktoś, kto się nie zna, nie będzie miał punktów odniesienia.

1. … czego ?
  2. od R
  3. od M netto
  4. stawka zł/rg netto

Witam Kolegów
Kolego rysiu71 Koszt wykonania Projektu Instalacji Elektrycznej nie jest żadnym kryterium na podstawie którego możesz próbować określić wartość własnego Kosztorysu Wstępnego Robót Elektrycznych. Pozwala natomiast / pod warunkiem, że jest zgodny z oczekiwaniami inwestora/ na dokładne sporządzenie przez Ciebie tego Kosztorysu.
W tym momencie wypadało by, abyś zaczął od zapoznania się z czego składają się dokładnie takie pozycje kosztorysu zwane Narzutami jak: Koszty pośrednie[Kp]= % R,S.Koszty zakupu[Kz]= % M,Zysk[Z]= % R+Kp(R), S+Kp(S),Dodatek za utrudnienie= % (R)
Od nich zależy na jakim poziomie wyjdzie Tobie r-g brutto.Również operując nimi podczas negocjacji z inwestorem uzyskasz “dobrą” stawkę, a każda ze stron będzie zadowolona. Możesz kupić jakiś podręcznik z podstawami księgowości lub pożyczyć od ucznia z liceum o profilu ekonomicznym.
Ponadto musisz mieć jakiś punkt odniesienia tzn. Poziom średni cen materiałów w poprzednim kwartale. Ale mając jakikolwiek program do kosztorysowania zawsze możesz przy pomocy internetu aktualizować te dane.
Jak Widzisz z powyższego, bez gotowego Kosztorysu Wstępnego nikt nie jest w stanie określić ile można wziąść za niego( no może “:slight_smile: magik :slight_smile:” od :)punktu:) ) Można się pokusić o rzucanie %-tami, ale kolego do każdej inwestycji podchodzi się indywidualnie.Jeżeli Będziesz miał już kosztorys, będę mógł pomóc w określeniu ceny za jego wykonanie.

Witam
Dla nas elektryków nie ma punktów . Inwestorzy chcą rozliczać według punktów . Niestety koszty wykonania instalacji elektrycznej podawane są w punktach też przez Magazyn budujących dom i wykonawców „Budujemy dom „ co moim zdaniem doprowadza do dezorientacji klienta i prowadzi do konfliktów . Z miesięcznika „ Budujemy dom „ nr 1-2,2009

Ile zapłacić wykonawcom ?
Pracownia Analiz Rynku Budowlanego (PARB) systematycznie monitoruje stawki wykonawców na terenie całego kraju. Dane są_ zbierane w postaci ankiet wypełnianych przez członków KBD (Klubu Budujących Dom). Wartości skrajnie niskie i skrajnie wysokie są odrzucane.
Przy remoncie wychodzi nam punkt 20zł
Przy budowie wychodzi nam punkt 30zł
No dobrze elektryk zrobi punkty ale kto zrobi resztę ?
Jeśli magazyn budujących dom i wykonawców rozlicza w punktach to nic dziwnego , że inwestorzy chcą tego samego .

KNR-y są bardzo dobrym pomysłem na kosztorysowanie robót elektrycznych, tylko jest jeden niuans-przy zapytaniach ofertowych lub przetargach cenę nateriałów wszyscy oferenci przyjmuja z ostatniego kwartału ekocenbudu, a spróbuj kolego przyjąć takie ceny materiałów w kosztorysie dla prywatnego inwestora, a ten przeglądając kosztorys zobaczy, że przewód YDYp 3*1,5 mm2 450/750V kosztuje ( daje przykład 3zł za m.b), plus koszty zaopatrzenia, a on (inwestor) kupi taki sam przewód w podrzędnej hurtowni za 1,3 zł za m.b.A zeby dac kolego ceny hurtowe plus powiedzmy 10% zysku na materiałach, żeby zarobic na takiej instalacji (wzorujac sie na KNR ), cene roboczo-godziny musiałbys ustalic pomiedzy 30-50zł, gdzie przyjęta cena w zaleznosci od regionu kraju dla wykfalifikowanego elektryka kształtuja się w granicach 15zł.

Pozdrawiam kolegów